Šta je novo?

Vreme i cena sklapanja računara

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@pcmesija
Koliko tebi treba vremena da napakuješ os i sve prateće programe? Onako kao za sebe, pošto verujem da ceniš svoje mušterije.
Koliko ti je radni sat kod kuće a koliko na terenu?

Ne naplacujem takve usluge jer ih radim dzabe, ako hoce neko nesto da mi plati tj. insistira ja mu kazem "Daj sta das".

Рачунах отприлике: 22 радна дана х 4 сата у школи = 88 сати, мање од 500 динара по сату...
Da nisi malo preterao sa 4 sata rada? Da si napisao 6 pa i da skontam. 6 skolskih casova bez odmora i pauza je 4h a gde su odmori, dodatni rad? Daleko je to manje od 500din.

Ne naplacujem takve usluge jer ih radim dzabe, ako hoce neko nesto da mi plati tj. insistira ja mu kazem "Daj sta das".
A vrememenski, koliko sati rada?

Nešto se kao sećam da si se oglašavao da na terenu instaliraš os, možda sam nešto pomešao? 1000 din beše?

@Ilion, promenio sam se. Sada to radim dzabe. Instalacija OS je kod XP-a 30 minuta a mozda i manje, a sedmicu instaliram za 10-15 minuta. Programe instaliram za 10 minuta, optimizacija sistema je 5 minuta posla i to uradim da bi im picio sistem tj. pogasim sva nepotrabna *****. Mislim da samo officu treba 10 minuta da se instalira. Ma sve radim dzabe, vreme mi nije bitno.

Poslednja izmena:
Знам ја то... него ми било ово скупо 750 динара за чекање таксија... па упоредих са сатом рада једне високообразовне струке...

Ja isto sisteme radim familiji, prijateljima, poznanicima... Nikad ne naplatim al kao sto pcmesija kaze, kad bas hoce da daju onda ono "daj koliko das". Sedmici je potrebno 10-15minuta da se instalira sa USB drajva sa svim pratecim programima (Windows Post Install).

Nisam odavno bio u školi, ali zar te dodatne obaveze ne daju ukupno sa časovima zakonsko puno radno vreme od 40 radnih sati nedeljno, ili 160 sati mesečno.
Dakle, 262 din radni sat nastavnika u Srbiji.

Nešto nisam dobro izračunao?

Ma ne, verovatno si u pravu, ali pošto svi izbegavaju dodatne obaveze... :p

Neposteno je nazivati ovog prodavca nepostenim!

On nikoga nije prevario niti je ikome obecao ista vise od onoga sto je ta konfiguracija sa instaliranim OS-om i aplikacijama sposobna da ucini. Zato je krajnje nekorektno o coveku pisati negativno.

On nije ni rekao da ce konfa pustati tezi youtube video od 240p a ponajmanje je spominjao 4k video ...on ne gadja jadne samohrane majke sa decom od 9 godina vec imaginarnog kupca ciji prohtevi ne prevazilaze mogucnosti same konfiguracije. A zamislite nisu svi dokoni da igraju igrice i gledaju 4k video vec ima i onih kojima je dovoljna mail i druga prepiska, ponesto u Wordu, malo stampe i infornacija i to je to.

Supermenima koji su sposobni da, od razbacanih komponenti izvucenih iz budzaka i bez dokaza o ispravnosti, sklepaju komp za 15 minuta, instaliraju OS za jos 15 minuta i nabace apps i win i ostale apdejte za jos 15 minuta ja porucujem da se vrate u strip iz koga su izasli i da ljude ne zamajavaju kriptonitom i slicnim zezalicama.

...ova ploca je iz generacije onih koje mozda ne znaju da se butnu sa DVD-a a kamoli sa flesica. Ninite je sjajan i zavrsava ogroman posao ali nema sve aplikacije koje zelis, wsus vise nije sposoban da apdejtuje XP a eto desilo se da koliko god se trudio da budes perfekcionista zaboravis da ni njega cak ni za druge OS-e nisi apdejtovao ko zna koliko dugo pa ces svejedno gubiti vreme i na online winupdate...

Offline ili online, .netframework ce ti uzeti x sati...
Sve ces to i testirati (ako nisi prevarant) i eto dodjosmo do onih 16h utrosenih kako bi cista obraza mogao da kazes: - nosi ga slobodno, to sam JA radio.

...a ne neki pcmesija ili neko slican koji o zivotu ne zna ni to da sebe i svoj rad treba da ceni kako bi ga i drugi cenili.

Znaci, pcmesija, ti si poslednja osoba na planeti kojoj bih, da sam prezauzet, poslao coveka da mu nesto uradis! Da li si uopste svestan da je zbog dampovanja cena rada koju cinite ti i tebi slicni zatvorena gomila servisa? Da li si svestan da ces i ti jednom odrasti i morati da zaradis za zivot te da te pohvale na fejsu nece da ti sipaju pasulj u tanjir?

Uozbiljite se bre svi, ovaj prodavac je mozda skup ali nije neposten!

Marxista, lepo velis.
Elem, svako ima pravo da svoju robu ceni koliko hoce. Ne moze se zbog toga biti neposten. Ciljna grupa mu nisu kupci sa it foruma, ali imajte u vidu da 90% ljudi ne ume ni fles adobe da instalira, takvima ce vise nego dobro doci da kupe unapred podesenu masinu.

On nema negativne ocene za sad i ne vidim ni jedan razlog zasto bi se covek ovde blatio, osim da se provuce jedan post u kom se navodi da je malo skuplji i to je to.

Meni uopšte nije namera do čoveka blatim, ali ako već pričamo o poštenju, da li je softver koji on instalira na računare legalan? Licencirani Windows, i tako to...?

Виндоза за 15 мин ? И шта кад ставиш виндозу на покварен хард без површинског скена? Пропаде посао... надримајстора више него видовњака...

....
Sve ces to i testirati (ako nisi prevarant) i eto dodjosmo do onih 16h utrosenih kako bi cista obraza mogao da kazes: - nosi ga slobodno, to sam JA radio.

...a ne neki pcmesija ili neko slican koji o zivotu ne zna ni to da sebe i svoj rad treba da ceni kako bi ga i drugi cenili.

Znaci, pcmesija, ti si poslednja osoba na planeti kojoj bih, da sam prezauzet, poslao coveka da mu nesto uradis! Da li si uopste svestan da je zbog dampovanja cena rada koju cinite ti i tebi slicni zatvorena gomila servisa? Da li si svestan da ces i ti jednom odrasti i morati da zaradis za zivot te da te pohvale na fejsu nece da ti sipaju pasulj u tanjir?

Uozbiljite se bre svi, ovaj prodavac je mozda skup ali nije neposten!

Onda mislim da je najbolje da svi mi pokupujemo takve masine na oglasima koje realno vrede 30 evra, lepo ih istestiramo, instaliramo windows i onako posteno prodajemo naivcinama za 9.000 din?!

Edit: Sta znaci to dampovanje cena? Pre 20ak godina sklapanje kompova i instalacija OS je zahtevala kudikamo vece znanje (podesavanje COM portova, sudaranje IRQ, dzamperi, kompatibilnost jedne komponente sa drugom, losi drajveri...), bilo je manje ljudi koji su to znali da odrade, samim tim cena za to je bila veca. S obzirom da je sada sve plug 'n' play, za prosecan office integralac ti treba 5 komponenti, i komsijin mali instalira win dok zdere burek, cena mora dole. Zakon ponude i potraznje, prosto i jednostavno. Kakav crn damping cena :D Sada je to kao neki naucni rad sklopiti komp i instalirati win sa par pratecih programa (par klikova misem, i skripta odradi sve za sat vremena)?

Poslednja izmena:
Mi kod nas u selu imamo policajca koji je zavrsio neku višu, radi u odeljenju za strance i koji je na zenino ime otvorio prodavnicu i servis, i pored toga pokrenuo neke male oglase da bi prodavao smece iz EU zrelo za reciklazu. DDR 1 laptop sa 512 rama, baterija nii da bekne on proda za 6000+ dinara, da ne pricamo o stanju HDD i legalnosti softvera koji daje uz lap ( covek policajac!). I sto je najgore, ljudi kupe to smeće, i posle 15 dana maks se žale kako neće youtube,fb itd... Majke ti da neće?

Poslednja izmena:
Kupujem prodajem

Vrhunac ironije je marksista, po xyz put se zalaže za kapitalizam i podržava free enterprise, podržava ovog sa oglasa da ljušti budale jer ima taj ability. Marxista ispao najveći kapitalista. Idi begaj.

Lik koji se snašao i kopa po djubrištu pa sklapa i uvaljuje neukima - može, snašao se batica.

A kad se snadju programerinpa naprave Uber servis - krv treba da lije ulicama.

Poslednja izmena:
Nigde nije naveo da je nesto piratsko, nigde nije ni obecao da su licence programa original.

Nema šta da obeća, niti da ne obeća; niko od nas ne bi uopšte smeo da poseduje nelegalan softver, a kamoli da prodaje računar sa nelegalnim softverom.

I pitanje za tebe i marxistu - da li biste vi preporučili njega nekom svom prijatelju, rođaku...? Zbog čega?

Vrhunac ironije je marksista, po xyz put se zalaže za kapitalizam i podržava free enterprise, podržava ovog sa oglasa da ljušti budale jer ima taj ability. Marxista ispao najveći kapitalista. Idi begaj.

Lik koji se snašao i kopa po djubrištu pa sklapa i uvaljuje neukima - može, snašao se batica.

A ti pi xyz put nemas pojma sta pises.

Ajde Ninoslave pokazi ali stvarno kako to i kada ja nisam bio na strani obicnog workera ili u najmanju ruku na strani malog privatnika a protiv korporacije. Pokazi to i na primeru ovog oglasa ...ajde, nemoj samo da palamudis.

Dakle, reci gde ja to ne stitim pravo malom coveku da svoj rad bolje naplati - mozda sam prodao dusu pa kao i ti grakcem na ovog prodavca zato sto za svoj trud i nekakvu konfu trazi iole pristojan iznos? Mozda sam kriv sto pcmesiju kritikujem za to sto ne ceni svoj trud i radi dzabe onima koji bi mu i gace skinuli da su u prilici?

Mozda sam ja zajedno sa drzavom Francuskom i drzavom Nemackom i drzavom Norveskom... glup sto osporavam uberov lopovluk a stitim interes malog privatnika ...a ako smo ove drzave i ja glupi onda si ti pametan ;) ...ali bio pametan ili glup ne smes biti neposten i reci da ja nisam na strani malog coveka a protiv korporacija. ;)

...btw, na tarzaniji imas sjajan tekst o uberu pa ne bi bilo zgoreg da se malo edukujes.

Ono sto ti radis jeste to da povladjujes jacem i bogatijem ...a ta osobina nekada na ovim prostorima i nije bila bas cenjena ...sad je to mozda IN a eto nekada bi ti glava odzvanjala od cvrga da si se tako ponasao ...al sta ces, valjda svako vreme nosi svoje breme ...a ovo danasnje vreme je bas bremenito ...svim i svacim ...pa eto cak postoje i ljudi koji se hvale sto rade dzabe :D ...i oni koji brane interes korporacija a ne svoj interes :D ...i oni koji se sekiraju da neki Srpski worker slucajno ne ugrozi Gejtsa ubacivsi ponekog pirata :D

Neverovatno, kao u basni :D

Pogledajte malo oglase za gotove, polovne konfiguracije na istom sajtu, za 50 - 60 E može da se kupi neuporedivo bolja mašina.

+1

A mislim da oglas doticnog vise i nije vredan pomene... Na KP jako cesto moze da se naleti na te nerealne cene, kako komponenti tako i tih gotovih konfiguracija.

+100000000000000000000

Znaci vrhunski ubo si ga brate a ostalo sto si napisao a ne samo ovo sto si citirao
Nego svasta bih ja napisao za doticnog koji se predstavlja kao marxista a u dusi ispade najveci kapitalista.
Klasican lici(M)ur sto bi reko pokojni nam lik sa YT.
Elem svasta bih ja napisao za doticnog sto je istina ali onda krenu tuzibabe i tema ode out tako da cu se zadrzati i podrzati ovo sto si napisao.
Bravo batice....

kapitalizam nije los uopste, to za sta se on zalaze je neznanje, a ne kapitalizam

covek koji tvrdi za za namestanje racunara treba vise od sat vremena nije nacisto sam sa sobom
a pogotovo sto tvrdi da za racunar treba 16h da se namesti
kao da zivimo u 1985 gde su racunari u srbiji i dalje magicne sprave koje ima dejan iz zemuna, pa se onda ide kod njega u dvoriste da se divimo novom izumu koji tesko ko moze da priusti, a kamoli savlada

ne znam samo kako posle 4000 sati ekspertize nije dobio ideju kako to brze da uradi

Poslednja izmena:
kapitalizam nije los uopste, to za sta se on zalaze je neznanje, a ne kapitalizam

covek koji tvrdi za za namestanje racunara treba vise od sat vremena nije nacisto sam sa sobom
kao da zivimo u 1985 gde su racunari u srbiji i dalje magicne sprave koje ima dejan iz zemuna, pa se onda ide kod njega u dvoriste da se divimo novom izumu koji tesko ko moze da priusti, a kamoli savlada

ne znam samo kako posle 4000 sati ekspertize nije dobio ideju kako to brze da uradi

Ја мислим да ти немаш искуства ако кажеш да за сат времена можеш да направих стабилан рачунар од компоненти које први пут видиш.

Treba uzeti u obzir da je to neko dovukao od spolja, treba sve prvo rastaviti, ocistiti napajanje, sve kulere i ostalo od prasine, zameniti termalne paste, proveriti kakvo je stanje hard diska i ostalih komponenti pa ako je sve ok i kompletno onda krenuti u pustolovinu zvana instalacija.

Ја мислим да ти немаш искуства ако кажеш да за сат времена можеш да направих стабилан рачунар од компоненти које први пут видиш.

naravno da mozes
ovde se govorilo o instalaciji sistema i pratecih programa kako bi se racunar osposobio da bude potpuno funkcionalan

os 15 min, skripta pokupi i instalira sve potrebne programe za 15 min, i imas 30minuta da cackas sta god hoces ako zelis da dodatno sredjujes stvari

ja sam mlad, imam 22 godine, pa svima vama delujem kao klinac
ali ako sam prvi racunar uspeo da namestim sa 8 godina, stvarno neme potrebe dalje da se pravdam

svima kojima to oduzima preterano mnogo vremena, negde debelo grese

da ne govorim da je ciljna grupa tog prodavca nepismen kupac, a za racunar za takvog kupca ne oduzima ni toliko vremena da se namesti

Poslednja izmena:

Na bezumlje ninoslava i enrageda sam navikao pa me ono kod njih i ne iznenadjuje, prosto takvi su to ljudi. Medjutim ovo tvoje me cudi i to veoma.

Ajde da skratimo pricu, sve ti je oprosteno onog trenutka kad na youtube okacis klip u kome ce se videti koliko vremena potrosis na windows update za recimo msdn win7sp1 ...sa posebnim akcentom na dotnetframework.

Dok to ne uradis ostaces u istom kosu sa ovom dvojicom. Cekam te majstore da dokazes moje neznanje i pokazes svima kako za 15 minuta radis postinstall sa sve WU na sedmici. ;)

naravno da mozes
ovde se govorilo o instalaciji sistema i pratecih programa kako bi se racunar osposobio da bude potpuno funkcionalan

os 15 min, skripta pokupi i instalira sve potrebne programe za 15 min, i imas 30minuta da cackas sta god hoces ako zelis da dodatno sredjujes stvari

ja sam mlad, imam 22 godine, pa svima vama delujem kao klinac
ali ako sam prvi racunar uspeo da namestim sa 8 godina, stvarno neme potrebe dalje da se pravdam

svima kojima to oduzima preterano mnogo vremena, negde debelo grese

da ne govorim da je ciljna grupa tog prodavca nepismen kupac, a za racunar za takvog kupca ne oduzima ni toliko vremena da se namesti

То је неко ко исто нема искуства скапирао да само треба оперативни + неке скрипте да би се рачунар који први пут видиш довео у исправно стање. То једноставно није тачно, лепо рече Сеизмос шта све треба урадити. Само површински скен траје од 3 до 6 сати.

Na bezumlje ninoslava i enrageda sam navikao pa me ono kod njih i ne iznenadjuje, prosto takvi su to ljudi. Medjutim ovo tvoje me cudi i to veoma.

Ajde da skratimo pricu, sve ti je oprosteno onog trenutka kad na youtube okacis klip u kome ce se videti koliko vremena potrosis na windows update za recimo msdn win7sp1 ...sa posebnim akcentom na dotnetframework.

Dok to ne uradis ostaces u istom kosu sa ovom dvojicom. Cekam te majstore da dokazes moje neznanje i pokazes svima kako za 15 minuta radis postinstall sa sve WU na sedmici. ;)

hoces da kazes da nepismeni kupac koji ce kupiti taj racunar ume da napravi razliku?
hoces da kazes da takvom kupcu zaista treba to sve?
mislis da je prodavac sve to uradio?
cak i da jeste uradio, nije mu trebalo 16h

То је неко ко исто нема искуства скапирао да само треба оперативни + неке скрипте да би се рачунар који први пут видиш довео у исправно стање. То једноставно није тачно, лепо рече Сеизмос шта све треба урадити. Само површински скен траје од 3 до 6 сати.

hoces da kazes da racunar koji radi bez problema(sto je inace nemoguce za ovo djubre sto on prodaje, ali pretpostavimo da jeste) i ima sve programe sto ce ikada ikome trebati za kucno koriscenje nije u ispravnom stanju?

Poslednja izmena:
U bre...ovde sve sami eksperti koji sastavljaju racunare i podizu sisteme za 15min i to naplacuju "daj sta das".... I to je njihovo pravo, niko ne spori.

A ovaj to isto naplacuje 9000din i on je sad kriv.
Pa u dve razlicite prodavnice cene mogu da budu duplo razlicite pa niko zbog toga onu drugu ne naziva prevarantom.
Cena necega je relativna narocito kod polovnih stvari. Da ne potezem sad primer golfa dvojke ;)

Poslednja izmena:
nije kriv on, svako ima pravo da naplati koliko hoce
ali isto tako svako ima pravo da istakne da je to precenjeno

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno