Šta je novo?

Vreme i cena sklapanja računara

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

marxista

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
21.10.2010
Poena
199
Hmmm, a koliko kosta vreme i znanje koji su potrebni da taj komp dobije apdejtovan OS, ofis, antivirus i ostale aplikacije? Ima li i to neku cenu ili je u ovom slucaju kupac kupio samo gvozdje? I zbog cega je kupac prevaren ako mu i treba komp za kasu, mail ili umesto pisace masine?

...ja npr. u taxiju sat cekanja naplacujem 750,00 ...koliko biste onda vi naplatili sat apdejtovanja OS-a?

EDIT: dok cekam stranku i ja cackam nos kao sto ga cackate i vi dok cekate da se OS apdejtuje ...mene samo interesuje da li cackanje svog nosa bolje umeju da naplate taksisti ili IT strucnjaci?!

Poslednja izmena:
Ма лик ради са рачунарима, одлично познаје хардвер а само чека да се неко навуче...
Раније сам продавао неку меморију за лаптоп, чини ми се... ставио сам реалну цену а он ми се јавио и давао упола и то да му донесем у одређено време на одређено место... као мора и он нешто да заради. На фин начин сам га откачио... и недавно, тражим комп у НС да купим одмах, ставим цену од-до, и добијем ово... видим он је... па рекох, да изрекламирам тај безобразлук и ту дрскост...

Da vreme je isto.ali ti za taksi neces da kupis juga i da ga platis 2000evra nego ces da kupis neki mnogo bolji auto

A sta, na skupljem hardveru se izgubi VISE vremena na instalaciju OS, drajvera, office-a, antivirusa, ostalog cuda aplikacija i apdejta za sve njih?

Primer koji sam vam dao sa cenom cekanja kod taxija je trebalo da vam otvori oci i da shvatite da je bilo potrebno vreme i znanje za sklapanje te puzle od lego kocki a svaki od vas koji sam sebi odrzava komp zna da je ovaj prodavac potrosio brat bratu jedno 16h da bi on bio u stanju u kome se prodaje.

16h cekanja na taksiju iznosi 12.000,00 a posao ovog prodavca je bio ozbiljniji od pukog cekanja u kolima. Dakle ne vredjajte covekov trud - radio je posteno i to treba posteno da naplati ...mozda vi niste njegovi kupci ali neko jeste. Ovaj prodavac nikoga ne vara ako naplacuje svoj TRUD a vi varate citaoce ovog foruma kada tvrdite da je on neposten!

Prosecan CPU koji je samo jedna od komponenti kompa kosta onoliko koliko ovaj prodavac ceni zaokruzenu celinu - ceo racunar sa pripadajucim apdejtovanim OS i aplikacijama. Sta je bre tu skupo?

Skupa je 4x skuplja grafa koju stavljate kao jednu od komponenti u rigovima kojima pokusavate (i uspevate) da zaradite leba bez motike. [emoji14]

Aналогија ти је јача од Ђинђићеве...

Prilagodjena citaocu koji i dalje tvrdi da je 9.000,00 previsoka cena za dve dnevnice obrazovanom coveku i pritom zaboravlja da je kupac pored dvodnevnog angazmana strucne osobe, tim veoma povoljnim iznosom, platio i dobio i kompletan racunar. ;)

И још једна непримерена и нетачна аналогија...

Prilagodjena citaocu koji i dalje tvrdi da je 9.000,00 previsoka cena za dve dnevnice obrazovanom coveku i pritom zaboravlja da je kupac pored dvodnevnog angazmana strucne osobe, tim veoma povoljnim iznosom, platio i dobio i kompletan racunar. ;)

Gde ti zivis care,to mozda tamo daleko ali ovde ....

Pa kolko ja da cenim kad radim PS3,cipovanje-velike sanse da se brikuje konzola,pa sredi hard,
zameni pastu-isto sansa da se brikuje,pa ubaci igre,podesi konzolu .......

Sve za 2400 din,a ako brikuje konzola treba da musteriji kupim-dam drugu 150 evra

Ti ovde razglabas o instalaciji windowsa,drajverima i ostalim tricama,sto zna svaki treci klinac na ulici

EDIT @Jovandeka ...a od tebe jos jedna netacna tvrdnja bez ijednog dokaza.

...ajmo postupno ...kao jedan od argumenata napisaste da se za ove pare moze kupiti c2d konfa ...i dobro, ne znam cene jer ne ucestvujem u prodaji ni kao prodavac ni kao kupac ali me to ne sprecava da pretpostavim da je razlika izmedju ove Sempron i te c2d konfe bez apdejtivanog OS i bez pripadajucih aplikacija brat bratu 10-20€ na trzistu ...jer razlikuju se samo kod MB i CPU...

...pa jel vam treba crtati da je prodavac izuzetno jeftino prodao svoje 2 dnevnice? ...za manje vremena nije mogao ovo da opravi da bude u stanju u kome je a ponizavajuce jeftino je radio ako je svoj radni sat naplacivao kao sto po mojoj racunici ispada SAMO oko 1€!

Jel ni ova analogija ne valja? Jel ljudi treba da rade i za manje novca?

Kojim nivoom obezvredjivanja ljudskog truda bi ti bio zadovoljan?

@fiser imas pravo da ne cenis sebe i svoj trud ali nemas pravo da nepostenim zoves coveka koji se koprca i pokusava koliko toliko da samog sebe ceni.

Poslednja izmena:
potrosio 16h da namesti racunar?
jel si probao nekada da sklopis racunar i instaliras os sa programima?

odlicno trolovanje :D

inace, ja sam graficku iz prve konfiguracije sa linka jos pre 10+ godina zamenio za milka cokoladu, jer joj vrednost nije veca, tako da danas mozda vredi kao cokoladna bananica
ceo racunar, brat bratu vredi 3500 dinara sa sve instaliranim sistemom i ostalim stvarima

svako ima pravo da ceni ili ne ceni sebe, ali svako ima pravo da obelezi one koji precenjuju sebe
ovo nije srenji veka pa da se ne zna vrednost neke robe ili usluge

Poslednja izmena:
Meni pricas?
...mnogo vise nego sto ces ti ikada snimiti youtube klipova ...i samo na apdejt .netframeworka potrosim celu dnevnicu a net mi je 50/50.

...a ti, jesi li ti nekada radio drugome komp kao za sebe i ako jesi da li si to mogao da uradis za manje od 16 sati?

...ajmo postupno ...kao jedan od argumenata napisaste da se za ove pare moze kupiti c2d konfa ...i dobro, ne znam cene jer ne ucestvujem u prodaji ni kao prodavac ni kao kupac ali me to ne sprecava da pretpostavim da je razlika izmedju ove Sempron i te c2d konfe bez apdejtivanog OS i bez pripadajucih aplikacija brat bratu 10-20€ na trzistu ...jer razlikuju se samo kod MB i CPU...

Ovde ti je greska.
Komponente za C2D konfiguraciju vrede 9 hiljada, dok ono sa Sempronom sa oglasa ne vredi ni upola manje.

OS i software je neka druga prica. A na vremesnog Semprona ni ne mogu ici ko zna kakvi "tezi" programi. :)

Meni pricas?
...mnogo vise nego sto ces ti ikada snimiti youtube klipova ...i samo na apdejt .netframeworka potrosim celu dnevnicu a net mi je 50/50.

...a ti, jesi li ti nekada radio drugome komp kao za sebe i ako jesi da li si to mogao da uradis za manje od 16 sati?

prijatelju, postoji nesto sto se zove skripta
os se sam instalira za 15 minuta, ako instaliras sa usb flash memorije
upali se racunar sa instaliranim os, povezes se na internet, pokrenes skriptu i popijes kafu dok se sve samo instalira

ko je malo strucniji, to implementira u samu instalaciju operativnog sistema

namestanje racunara je godinama autopilot posao, nema tu nikakvog trosenja vremena i truda

da kazemo da je sklopio racunar za 30 minuta, windows se sam instalirao za 15 i skripta je instalirala programe za jos 15
sat vremena rada takvog posla u srbiji kosta od 80-150 dinara a taj koji "radi" je imao zapravo samo 30 minuta posla dok je sklopio racunar i 5 minuta dok je iskliktao sve

nekad si stvarno u pravu, ali ovaj put je ocigledno da trolujes

inace, na svim kanalima koje imam sam snimio oko 250 klipova, kazes da si namestio vise racunara od toga
ako si na svaki racunar potrosio 16h, ti si 167 dana svog zivota izgubio na glupost
prosto neverovatno kako stignes da taksiras od tolikih racunara

Poslednja izmena:
Ljudi, cela ta konfa od ''9 soma'' moze lagano u zeleznik na presu, pa tamo neka procene vrednost istog :p

Svako ima pravo da ceni svoju robu, i na oglas stavlja cenu koja njemu odgovara.
Licno mislim da je taj oglas smesan, ko to uopste moze shvatiti ozbiljno.

A u cemu se sastoji ta prevara?

Objavio je sta prodaje i za koliko para, ako je sve ispravno i u opisanom stanju i placeno dogovorenu cenu nema nikakve prevare.

Pa zavisi kako se gleda, sa pravne strane nije prevara.
Sa druge prodavati stvar koja je za reciklaze je u najmanju ruku lov u mutnom.
Iskoristiti neciju neupucenost za laku zaradu je sramno.

A u cemu se sastoji ta prevara?

Objavio je sta prodaje i za koliko para, ako je sve ispravno i u opisanom stanju i placeno dogovorenu cenu nema nikakve prevare.
Pročitaj ponovo oglas, jedina mana, odličan pouzdan računar itd itd.
Mrzi me da čitam ponovo.

Oglas je smisljeno napisan tako da bude vizuelno isti kao i ozbiljni oglasi za ozbiljan hardver.
Dakle, prevara koja cilja samohranu, kompjuterski nepismenu majku sa platom od Rsd15K, detetom od 8-9 godina, i zeljom da tom istom detetu pruzi igru, ucenje i buducnost.

Edit, e da. Kompletno piratizovan softver. Da je ovo ozbiljna drzava kao sto nije, ovakav oglas bi bio za zatvor.

Poslednja izmena:
Problem je sto ce se navuci neko i kupiti to zato sto ima preko 400 pozitivnih ocena , on sebe sad smatra carom zato sto ima toliko pozitivnih ocena pa je zato naduvao cenu toliko , naivni nasednu!

Hmmm, a koliko kosta vreme i znanje koji su potrebni da taj komp dobije apdejtovan OS, ofis, antivirus i ostale aplikacije? Ima li i to neku cenu ili je u ovom slucaju kupac kupio samo gvozdje? I zbog cega je kupac prevaren ako mu i treba komp za kasu, mail ili umesto pisace masine?

...ja npr. u taxiju sat cekanja naplacujem 750,00 ...koliko biste onda vi naplatili sat apdejtovanja OS-a?

EDIT: dok cekam stranku i ja cackam nos kao sto ga cackate i vi dok cekate da se OS apdejtuje ...mene samo interesuje da li cackanje svog nosa bolje umeju da naplate taksisti ili IT strucnjaci?!
Da li bi isto tvrdio da kupiš auto koji je prešao pola miliona a na satu 120k km, ili sa prekucanim brojevima na šasiji.

Znaš, i za te radnje treba znanje i alat. Valja i takvi ljudi da zarade dnevnicu. [emoji6]

Сат чекања таксија = 750 динара... Сат наставника у школи <500 динара...

Kakvih crnih 500 din sat nastavnika u školi. Grdno si se preračunao, bar duplo. [emoji17]

Mojoj rođaki je pre par godina neki takav "pošten" i "legalan" sklopio kofiguraciju sa HDD od 8GB. Đubrad prevarantska.

Treba i oni 'leba da jedu... nego sad se seth da imam neki 486 u podrumu ako bih nagurao
Xp ili vistu na njega znaci da mogu da trazim 20k din.. upravo kao sto neko rece, lov u mutnom samohranih majki i onih sto rade za crkavicu

9000 dinara za "računar" koji ne može da pusti ni 240p youtube?

I kada je legalna prevara je i dalje to što jeste, prevara.

+1

Vrlo lepo ocuvan i pouzdan racunar za svakodnevnu upotrebu. Odlican za muziku, filmove, kucanje teksta, pregled i obradu slika i internet.

Pitanje je kako ce uopste bilo koji od browsera ( chrome, opera, mozila...) da radi na takvoj konf.?
Kako li je uspeo da nabije toliko pozitivnih pitam se...

Kakvih crnih 500 din sat nastavnika u školi. Grdno si se preračunao, bar duplo. [emoji17]

Pa ako ćemo preciznije, plata srednjoškolskog profesora je 42000. Neka je nedeljni fond 18 časova. Mesečno su to 72 časa, tj. 54 radna sata. To nas dovodi do neke cifre od 777 dinara po satu, ali pritom ne računamo vreme koje je potrebno da se nastava pripremi (što profesori i tako ne čine - nažalost), kao ni trajanje malih i velikih odmora, sednica, veća, dopunske i dodatne nastave, kao i niza dosadnih stvari kojima prosvetari moraju da se bave.

Što se teme tiče, prodaja starog hardvera nije prevara. Mene neki članovi napadoše preko pp kada sam za čokoladu hteo da "prodam" pentium 2. Igrom slučaja, i sam sam svojevremeno kupio jednu matoru konfiguraciju, u vreme dok sam otkrivao računare, pa sam želeo nešto jeftino da se igram sa time.

Prevara je dovođenje kupaca u zabludu o predmetu prodaje. A ti preprodavci su poznati po tome što od Semprona naprave priču tipa "ma odlična je to konfiguracija, bolja vam ne treba, a i ovi današnji kompjuteri se prave manje kvalitetno".

edit: Case in point je ovaj tip koji se registrovao sa pričom kako su njegovi kompjuteri od 3000 bolji od tuđih od 9000.

Poslednja izmena:
Pa ako ćemo preciznije, plata srednjoškolskog profesora je 42000. Neka je nedeljni fond 18 časova. Mesečno su to 72 časa, tj. 54 radna sata. To nas dovodi do neke cifre od 777 dinara po satu, ali pritom ne računamo vreme koje je potrebno da se nastava pripremi (što profesori i tako ne čine - nažalost), kao ni trajanje malih i velikih odmora, sednica, veća, dopunske i dodatne nastave, kao i niza dosadnih stvari kojima prosvetari moraju da se bave.

Nisam odavno bio u školi, ali zar te dodatne obaveze ne daju ukupno sa časovima zakonsko puno radno vreme od 40 radnih sati nedeljno, ili 160 sati mesečno.
Dakle, 262 din radni sat nastavnika u Srbiji.

Nešto nisam dobro izračunao?

@pcmesija
Koliko tebi treba vremena da napakuješ os i sve prateće programe? Onako kao za sebe, pošto verujem da ceniš svoje mušterije.
Koliko ti je radni sat kod kuće a koliko na terenu?

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno