Šta je novo?

Vreme i cena sklapanja računara

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Znaci, pcmesija, ti si poslednja osoba na planeti kojoj bih, da sam prezauzet, poslao coveka da mu nesto uradis! Da li si uopste svestan da je zbog dampovanja cena rada koju cinite ti i tebi slicni zatvorena gomila servisa? Da li si svestan da ces i ti jednom odrasti i morati da zaradis za zivot te da te pohvale na fejsu nece da ti sipaju pasulj u tanjir?
To isto rade svi oni koji rade za 10-20k u prodavnicama, pekarama, kod kineza itd. 7 dana u nedelji, bez plaćenog prekovremenog i odmora. Oni su dampovali cene i uslove rada i da nije njih koji su na to pristali ne bi ni bilo takvih uslova. Zato će u Srbiji i za 20 godina veliki procenat stanovništva raditi za istu sumu pod istim uslovima.

Na bezumlje ninoslava i enrageda sam navikao pa me ono kod njih i ne iznenadjuje, prosto takvi su to ljudi.

Ne mi smo na tvoje bezumljen navikli u stvari bar ja pa se i ne cudim bud@lastinama kojima trujes forum na sve strane meni je to sto ti pises smesno i nije vredno da uposte i diskutujemo, ali vidim da ljudima koji bas ne citaju cesto i ne prate teme gde si "aktivniji" pa ne znaju i cude se sad sta pises, mene vise od tebe taksiste nista i ne cudi, a nisam ni pomislio da od nekog sa osnovnom ili mozda cak srednjom skolom mogu da ocekujem vise.
Nema potrebe da odgovaras na ovo nisam pisao da bi ti nastavio raspravu vec samo da odgovorim na te gluposti sto pises o meni.
Ajde idi instaliraj 16h W7 pa dodji do mene da te naucim kako da ustedis vreme a vreme je danas novac.
Nista neces morati da platis iako si los covek a sa takvima se u privatnom zivotu ne druzim tacnije izbegavam ih, ali ti si mi simpatican ono los covek a simpatican zato sto ti stvarno verujes u to sto pises, jednostavno takav si se rodio nisi mogao da biras kao ni niko od nas.... a ti si bas imao srece..... :)

Poslednja izmena:
Ajoj...

Uglavnom, lik koji prodaje oldatajmere za 9k a navodno je strucnjak za racunare je evidentno prevarant ili jako glup/neiskusan covek i prevarant.

Racunar koji je "kritican" je krs. Bio nekad super sad je krs. Ne vredi ni pola te cene. Osoba koja ga prodaje ako je vec strucnjak onda treba da zna da je ta masina krs setovao ili proveravao je on 16 ili 166 sati. Ja ne kapiram kakve veze ima njegova dnevnica i njegovo znanje kad prodaje krs?

Slazem se da svako ima pravo da prodaje po ceni kojoj hoce i sta hoce ali ovde ne pricamo o pravilima vec o nekoj nepisanoj normi ili formi po kojoj vecina normalnih prodavaca funkcionise.

Takodje, ne razumem kako to tako generalizujete. Neki racunari mogu da se setuju za 1h i da bude "vozi dalje" a neki ne. Zavisi od korisnika za koga se taj racunar setuje.

Sto se tice testiranja samog hardware-a to je totalno druga prica i to moze da bude i daleko krace od 16h a bogami i daleko duze, samo ne kapiram kako se "strucnjacima" isplati da trose svoje dnevnice na pravljenja malo manjeg krsa od vec postojeceg krsa.

Mene samo zanima odakle je ova tema splitovana ?

Običan sitni prevarant ili blago rečeno, dovodi neupućene kupce u zabludu.

A jel znate da su paprike na kvantasu trideset dinara, a na pijaci 80-90din?
Sve prevarant do prevaranta, zar ne? [emoji1]

Mislim, cime se vi bavite...
Kad ste tako mudri bolje sastavite te krs konfiguracije i prodajte po 9k ima da se obogatite.

Poslednja izmena:
Inace je cela rasprava krenula od ovog bisera za 9 hiljada:

Лов у мутном, чека лик овцу али је дефинитвно показао да оваца има. Нека, биће едукација сваком ко купи рачунар од њега. Свака школа се плаћа па што би ова била бесплатна.

marxista... nisi u pravu. sve i da jeste 16 sati (a nije, sve i da instalira pojedinacno, i pogotovo ako ima iskustva sa racunarima), on od tih 16 sati realno za racunarom provede 3-4, a ostatak vremena moze da radi sta mu je cef. i pritom radi posao koji, za nekog ko iole poznaje racunare, je u analogiji sa tvojim autom- pranje kola pre prodaje. toliko je tezak, naporan, komplikovan i toliko je to slaganje kockica.

GeForce2 64 mb,uz doplatu moze i 128mb... extra! :D

Inace su ti Medion kompovi iz Nemacke,sklapa ih nemacka firma,prodaju zasebno ili u dilu sa Aldi...

Trenutno na ebay.de je najslabija varijanta:
MEDION mit Windows Vista HomePremium (mit Lizenz) – optical mouse und Logitech-Tastatur
Intel Core 2 Duo E6300 (2x1,86 GHz)
2048 Mbyte DDR2 2 GB RAM
Mainboard MSI MS-7255
Seagate Barracuda 320 GB
Nvidia GeForce 7500LE (DVI, VGA) 256 MB DDR2

Cena: 10e

Ako imas malo poznanstva,dodjes u Nemacku,kontakt sa vecim firmama,rade upgrade masina,izbacuju stare i ti tehnicki dobijes mnogo bolje konfe za par evra jer kupujes na veliko njihov otpad...
Npr moja firma nedavno izbacila 2x full palete kompova i monitora na otpad,licno ih odvezo i pobacao u kontejner...secam se da mi proslo kroz glavu da sam bi u Srbiji plakao zbog toga...
To govorim da imate uvid koliko nemci cene stari HW,tj,neki reper za procenu vrednosti... ebay.de i sl su precenjene stvari,privatno nadjete mnooogooo jeftinije (isto vazi i za auta :))
Najbolje je naci vezu na Recycling Hoff-u (gradski otpad),opremicete full kucu tehnikom za 50e,ali bas sve...

Klasicna srpska posla... ne da je precenjeno vec... ne znam,ne nalazim prigodan izraz...

Sto se tice instalacije,nedavno sklopio novu konfu,sklapanje + install oko 10 sati... od toga je 8 sati sugavi Win update...

Poslednja izmena:

Mislim, cime se vi bavite...
Kad ste tako mudri bolje sastavite te krs konfiguracije i prodajte po 9k ima da se obogatite.

paprike nisu roba koja moze da bude outdated i ne mogu se porediti sa hardverom

Poslednja izmena:
Za svaku vrstu robe imas takve primere....
Vec sam naveo i primer golfa 2 koji je u svakom pogledu outdated.

Sto se tice instalacije,nedavno sklopio novu konfu,sklapanje + install oko 10 sati... od toga je 8 sati sugavi Win update...
a Mile bre, pa kad to radis nekome onda neces sigurno da mu sve to instaliras, nego ga lepo zavrnes, odradis za 15min sve lepo kao ovi iznad i milina... mislis da ce primetiti da mu nesto fali?

Ajoj...

Uglavnom, lik koji prodaje oldatajmere za 9k a navodno je strucnjak za racunare je evidentno prevarant ili jako glup/neiskusan covek i prevarant.

Racunar koji je "kritican" je krs. Bio nekad super sad je krs. Ne vredi ni pola te cene. Osoba koja ga prodaje ako je vec strucnjak onda treba da zna da je ta masina krs setovao ili proveravao je on 16 ili 166 sati. Ja ne kapiram kakve veze ima njegova dnevnica i njegovo znanje kad prodaje krs?

Slazem se da svako ima pravo da prodaje po ceni kojoj hoce i sta hoce ali ovde ne pricamo o pravilima vec o nekoj nepisanoj normi ili formi po kojoj vecina normalnih prodavaca funkcionise.

Takodje, ne razumem kako to tako generalizujete. Neki racunari mogu da se setuju za 1h i da bude "vozi dalje" a neki ne. Zavisi od korisnika za koga se taj racunar setuje.

Sto se tice testiranja samog hardware-a to je totalno druga prica i to moze da bude i daleko krace od 16h a bogami i daleko duze, samo ne kapiram kako se "strucnjacima" isplati da trose svoje dnevnice na pravljenja malo manjeg krsa od vec postojeceg krsa.

:smash: :smash: :smash: Imaš pivo, druže! :)

Nemojmo brkati prodajni lanac sa uvaljivanjem prepotopskih računara.

Preprodavac sa Kvantaša omogućava ljudima da na obližnoj pijaci kupe voće i povrće, jer veliki broj ljudi nema vremena da ide na Kvantaš, niti bi im se to isplatilo.

Ovde je u pitanju predstavljanje očigledno prevaziđenih računara kao potpuno funkcionalnih, čak dobro sklopljenih jedinica. Da li se to može nazvati prevarom...? - pitanje je šta ko smatra za prevaru. Po mojoj proceni to je dovođenje neinformisanih kupaca u zabludu, što nikako ne odobravam. I to sve nema nikakve veze ni sa cenom rada, ni sa kapitalizmom, komunizmom...

a Mile bre, pa kad to radis nekome onda neces sigurno da mu sve to instaliras, nego ga lepo zavrnes, odradis za 15min sve lepo kao ovi iznad i milina... mislis da ce primetiti da mu nesto fali?

Ja jesam nekada radio usluzne instalacije dok sam radio u PC radnji i to na zahtev kupaca,mislim da je bilo oko 1000 sin sve full,stim da sam imao preinstalled updates na instalaciom,kao sto je kolega ranije naveo... za po sata sve gotovo...

Da li je prevara sto ovaj lik radi? - nije
Da li je obmana? - po zakonu Srbije moze da se tumaci da jeste (to smo apsolvirali u temi "Pilici")

ja ne znam zasto se u opste vodi rasprava o ovome

oglas je cist pokusaj obmane, jer kupcu ovo djubre prezentuje kao racunar koji je dobar za obradu slika
dovoljno je samo to izvuci iz opisa oglasa

prodavac, zna sta prodaje i cilja nepismene kupce
u zivot mogu da se kladim da na racunar nije ni instalirao sve od programa, a vi ovde razglabate o silnim satima koji su potrebni da se racunar namesti

namestanje racunara je odavno autopilot posao, apdejtovi su autopilot, sve je maltene autopilot
taj posao ne zahteva toliko vremena koliko vi pricate i kraj

da zahteva, ne biste vas nekoliko bili manjina, ne bi deca od 8 godina znala sve to da urade, ne bi postjale instalacije koje su potpuno automatizovane i u koje su ukljuceni i programi i drajveri i frameworci i updateovi i ne bi ljudi jedni drugima to sve radili za dzabe

sto se tice ove krntije koja je nazovi racunar, ako prodavac izvuce teglu nutele i paket kafe moze da bude zadovoljan
da ne pominjemo da se ne zna koje je napajanje unutra i da je vrlo verovatno da prodaje tempiranu bombu koja svakog casa moze da se zauvek ugasi

Poslednja izmena:
I povuče ostatak domaćinstva sa sobom...

Neposteno je nazivati ovog prodavca nepostenim!

On nikoga nije prevario niti je ikome obecao ista vise od onoga sto je ta konfiguracija sa instaliranim OS-om i aplikacijama sposobna da ucini. Zato je krajnje nekorektno o coveku pisati negativno.

On nije ni rekao da ce konfa pustati tezi youtube video od 240p a ponajmanje je spominjao 4k video ...on ne gadja jadne samohrane majke sa decom od 9 godina vec imaginarnog kupca ciji prohtevi ne prevazilaze mogucnosti same konfiguracije.
Druze,taj komp nema nikakve mogucnosti...

Ja ne mogu da razumem da bilo ko komentarise tudji oglas, sta vas briga kolko on prodaje racunar koji moze da se koristi samo za sedenje (inace, medion ima kvalitetna kucista, ne uvijaju se kad sedis na njima:D).
On stavio oglas, ako ima neko kome treba takav komp, a pritom ima odvise para, javice se ako nema onda nista.
I sam sam bio par puta u iskusenju da komentarisem tudje oglase ali sam se suzdrzao.
Ja o trgovini znam mnogo vise nego o hw i znam da je roba vredna onoliko koliko je neko spreman da za nju plati.

Ja sam imao situaciju pre mozda dve-tri nedelje, javi se "strucnjak" i krene da mi komentarise oglas, tipa:
ja vec imam i7 ali ocu da ti kazem da je tvoj i5 4460 preskup za 130e i da imas nove za 160e.
Reko: fala lepo na savetu ali to nije prvi koji prodajem i da znam sta radim, da kod procesora ne vazi pravilo kao kod ostalog hw jer se retko kvari, da dajem garanciju, da ocekujem da ode za 110-115e.
Tu se "strucnjak" uvredi pocne da mi trabunja o njegovom poznavalju hw, da on ima neke fakultete itd. jos me debelo izvredja.
Mislio sam mu odgovoriti ali sam skapirao da ne mogu da se spustam na njegov nivo i samo mu lupio ignore i prijavu.
Inace cpu sam prodao posle 3 dana za 125e.

Interesantna je cinjenica, kad stavim u oglasu laptop kome je cena 1500-2000e na trzistu za 500e niko se ne seti da mi napise: "E druze, nemoj, preniska ti je cena":D

Edit: Gledaj sad kad mi se javi neko odavde da je taj "strucnjak":d

Poslednja izmena:
E druze iskreno kad sam poceo da citam ovaj tvoj post u kom opravdavas tu cenu(ja je necu komentarisati dal je velika, mala, realna) ja sam pomislio da si ti taj "strucnjak" koji je postavio taj oglas o kome svi ovde pisu :)

Evo mog mišljenja oko naplaćivanja. Naime, navešću neke primere gde se vidi da treba naplatiti trud. Prvo, na fax-u sam pomagao mnogim kolegama (tačnije koleginicama :p) oko seminarskih radova. Pošto sam upisao po Bolonji recimo da sam uvek imao ocenu-dve više na seminarskim radovima, prisustvu na predavanjima/vežbama, javljanju. Kolege su već u prvoj godini zapazile da ne postoji predmet na kome se ja ne javim za seminarski pa su me pitali kako stignem da odradim sve. Odgovorih im lepo da imam skener, štampač u boji, ABBYY Fine Reader, MS Office, da prvo nađem i skeniram šta mi treba, zatim konverujem iz PDF-a u Word, pa naravno onda sve to sređujem u Wordu zato što ABBYY ne odradi grafikone/tabele kako treba, na kraju odnesem u kopirnicu da se uradi koričenje i spirala. I onda ide ono pitanje pošto nemaju skener kao ni te programe da im ja to odradim ako mogu. I naravno ja ne bih bio ja da im ne pomognem i umesto vreme da provedem na basketu ja par sati skeniram, konverujem, recimo da im završim 90% rada (nekada i 100%). Ne naplatim ni dinar zato što sam uvek pomagao drugima ali su i drugi pomagali meni, oduvek sam cenio kolegijalnost. Neprijatno bi mi bilo da im naplatim (iako znam da su za takvu vrstu usluge drugi studenti naplaćivali po hiljadu/dve/tri). Vremenom druženje postaje učestalije i tek onda ukapiram koliki su to neljudi, kako im je krivo ako se javiš pred celim amfiteatrom za reč, ako dobiješ poene, ako izađeš na tablu i odradiš zadatak (i samim tim dobiješ poene :)), ako dobiješ veću ocenu od njih na ispitu i slično. Da sam znao kakvi su nikada ih ne bi ni pozdravio. Bilo kakve informacije su mi davale nepoznate kolege, koje prvi put sretnem u A1, A2, A3... neke koleginice koje sam prvi put video i ispričao kako nisam išao u srednju ekonomsku i nemam pojma oko računovodstva su me odmah odvele u čitaonicu i u tišini mi objasnile osnove. Dobar sam čovek (rođen sam dobar :p) ali to mnogi iskorišćavaju. Vremnom se učim da kažem NE. Tako i danas pošto u zgradi imam komšinice koje nemaju blage veze sa računarima (a na primer studiraju arhitekturu, znaju samo da rade u programima u kojima trebaju da znaju zbog fax-a) dođu i donesu svoj lap i zamole da im neke programe instaliram, sredim sistem i ja potrošim sate na sređivanje od drajvera, podešavanja sistema, instaliranja programa (na 2.5" i 5400 obrtaja zna da potraje ukoliko su veliki programi u pitanju), odradim im i defragment pošto nemaju ssd i sve bi bilo u redu da one žele da prate šta ja to radim pa da ne moraju svaki put da donose lap već da nešto nauče. Samo donesu kao da sam ja u obavezi da se zamaram sa njihovim računarima. Ja im objasnim da ću im na fleš instalirati OS, u jedan folder drajvere, u drugi programe, da ću odštampati kako se optimizuje računar (sistem), šta treba pogasiti, kako sistem ubrzati, šta nepotrebno zauzima prostor, ali jok. Bar da su neke ribe :D Sada se polako ali sigurno ograđujem. Ima i predsednik kućnog sveta (đubre neviđeno :D) koji stalno kao treba da mu se nešto odštampa, da mu se nešto kratko napiše u Wordu pa da preda opštini i slično. Treba naplatiti svoj trud i usluge zato što na ovom svetu ima 99% loših ljudi i 1% dobrih. Ne bih dalje zalazio u temu pošto bih mogao knjigu da napišem. Sve u svemu treba naplatiti utrošeno vreme a treba naplatiti duplo ukoliko je neko bezobrazan :wave:

Edit: zaboravih da napišem da sam kolegama/koleginicama kojima sam pomagao oko seminarskih kasnije jedanput tražio da mi pomognu oko engleskog (neke reči nisam znao kako se izgovaraju i imao sam neka pitanja o vremenima) i perfidno su se ogradili kao drugi put će, ili nemaju u tom trenutku vremena itd. iako su znali perfektno engleski. Moje znanje engleskog je slabo, par puta sam menjao osnovnu i srednju (često smo se selili) pa nekako nisam uspeo da se uhodam pa sada lagano učim (Rosetta Stone, KMPlayer dva titla u isto vreme i slično).

Poslednja izmena od urednika:
namestanje racunara je odavno autopilot posao, apdejtovi su autopilot, sve je maltene autopilot
taj posao ne zahteva toliko vremena koliko vi pricate i kraj

U Srbiji se nijedan posao ne ceni, sve je autopilot, sve je lako, pa nije ni čudo što velika većina trenutno radi za šaku kikirikija. Svako vreme utrošeno na rad treba da ima cenu, i da bude adekvatno plaćeno, i svako ko radi treba da teži tome. Npr. u državi gde ljudi cene svoje vreme sat vremena tog autopilotiranja košta oko 50-60 EUR.

Ja imam da kažem dve, pardon tri, stvari za dnevnik.

Prvo to inicijalno čišćenje i sređivanje komponenti da bi ih on doveo u kakvo takvo stanje da može nekom jadniku da zavali, je njegov problem što je kupio takvo đubre i ne treba da ulazi u realnu cenu krajnjeg proizvoda. Vreme provedeno na testiranju komponenti on treba da naplati kupcu wtf, mogao je da ih testira i 3 meseca šta onda vredi ovakav računar 1500 EUR?

Drugo pričamo o liku, a realno i sajtu kupujem prodajem koji opušteno prodaje piratski softver - lično uvek prijavim takve oglase za pirateriju ne mrzi me. Ne pričam ja ovde da sam ja neki čistunac i da mi je sve legalno, nego da neki ovde pokušavaju ovog klasičnog lihvara da predstave kao nekog dobrotvora.

Treće u uređenim zemljama to ne prolazi. Ti npr u Holandiji ni stan ne možeš da iznajmiš po ceni po kojoj ti hočeš već koliko stan vredi. Iz orve ruke znam za prijatelje kojima su stanari posle godinu dana tražili povraćaj novca jer stanovi u okruženju su izdavani jeftinije. Znači država te štiti maksimalno. Ovaj lik jednostavno kupuje djubre namesti ga da radi i koristi neznanje nekih ljudi o vrednosti njegove robe da ostvari ekstra profit, i to je to.

Jedna mala odbrana za taksiste, mada se u 99% slučajeva ne slažem sa kolegom forumašem, je ta da njegov sat čekanja zaista vredi 750dinara recimo jer on ne naplaćuje trud, već naplaćuje trošak koji ima što sedi a ne radi ništa. Jer za sat vremena on može da vozi druge mušterije i zaradi tih 750 din ili više.

U Srbiji se nijedan posao ne ceni, sve je autopilot, sve je lako, pa nije ni čudo što velika većina trenutno radi za šaku kikirikija. Svako vreme utrošeno na rad treba da ima cenu, i da bude adekvatno plaćeno, i svako ko radi treba da teži tome. Npr. u državi gde ljudi cene svoje vreme sat vremena tog autopilotiranja košta oko 50-60 EUR.

namestanje racunara je svuda u svetu autopilot posao
kakve veze to ima sa srbijom

Rekao je koja je cena sata servisera u inostranstvu, bez obzira sto je autopilot u pitanju.

ne moze da poredi cenu servisera koji ti popravi nesto tvoje sto si ti njemu doneo
i cenu preprodavca koji prodaje djubre koje je moguce da crkne svakog casa i na kome je pitanje da li je instalirao sve sto treba i da li je to u radio dobro

inace, vidjao sam po zemljama eu, koliko se uzima za sitne intervencije na racunarima i prosto da covek pozeli da batali sve i ode da bude serviser
u ovoj eri gde je racunar maltene kao treca ruka, tako nesto ne bi smelo da bude toliko skupo

u srbiji ni je sme, jer niko nije u stanju da daje cetvrtinu plate na tako nesto

Poslednja izmena:
Treće u uređenim zemljama to ne prolazi. Ti npr u Holandiji ni stan ne možeš da iznajmiš po ceni po kojoj ti hočeš već koliko stan vredi. Iz orve ruke znam za prijatelje kojima su stanari posle godinu dana tražili povraćaj novca jer stanovi u okruženju su izdavani jeftinije. Znači država te štiti maksimalno. Ovaj lik jednostavno kupuje djubre namesti ga da radi i koristi neznanje nekih ljudi o vrednosti njegove robe da ostvari ekstra profit, i to je to.

Ovo su oglasi, svako može da odradi cenu kakvu želi, i tako je svugde. Nije APP u Srbiji izmišljen.

Evo dva primera iz lokalnih oglasa u uređenoj državi:
Jeftin kompjuter za 160 EUR http://www.finn.no/finn/torget/annonse?folderId=4013622&finnkode=63520106
i skup i "dobar" za 600 EUR http://www.finn.no/finn/torget/annonse?finnkode=64327260&searchclickthrough=true

u srbiji ni je sme, jer niko nije u stanju da daje cetvrtinu plate na tako nesto

Dokle god se rad bude cenio tako kako ga ti ceniš biće četvrtina plate par satnica nekog zapadnog servisera.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno