Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Iskreno nzm gde i sta da trazim, toliko teksta za nekog ko nije preveliki strucnjak, skoro nista ne razumem sto mi ispise tamo, mislim pokusao sam, ali jedino sto mi ulazi u glavu je kao Overlap: Duplicate Ownership for directory ili [DIRSD OWNER WARNING] Directory i sad on navede taj neki folder, znaci za mene veoma konfuzno

Zar nije najbolje da se odradi upgrade a onda Reset windows-a i odradi ti sam clean install bez kreiranja bootable usb ili dvd-a ? Jel probao neko?

Par stvari koje me interesuju:

01. Da li je postoji ispravan nacin postavljanja transparentnih prozora npr: http://winaero.com/blog/wp-content/uploads/2014/10/windows-10-aero-glass.jpg

02. Postoji li nacin promjene boje title bara kao recimo da dodam crnu, odnosno, postavljanje boja onih koje nisu na listi ?

03. Kako promjeniti boju teksta u title baru jer se tekst u nekim bojama jednostavno izgubi:

0a10ee1dde03b745aa5c7599585ce52c.jpg

Hvala na savetu, ovo moje resenje cini mi se elegantnije jer prevlacim samo ono sto zelim. U win7 i win8.1 bilo je elgantnije podesavanje sa vise varijanti, sad je uzmi ili ostavi.

Jeste tvoji nacin laksi/brzi, ali za ovo drugo nisi u pravu, i na w10 mozes da biras pojedinacno :)
U ovom prozoru gde imas opciju ON ili OFF za "Always show all icons in the notification area", ako je postavis na OFF, onda ispod imas spisak ikonica i za svaku zasebno mozes da stavis da li ce da se prikaze ili ne :)

Meni se dešava krajnje čudna stvar sa drajverima za grafičku karticu. Naime odem na Nvidin sajt i skinem poslednje drajvere za win 10 64 bita i instaliram ih bez problema. Onda odem u device manager i kliknem update drivers za grafičku i opet se inslairaju kao neki drugi noviji drajveri ali kada pogledam info oznaka im je poptuno ista samo se datum razlikuje....ni sa jednima ni sa drugima nemam problema no ovo mi je jako čudno...i dešava se samo sa grafičkom kartom...

Pronadji na google en_windows_10_enterprise_2015_ltsb_n_x64_dvd_6848316.iso to je orginalni ISO sa MSDN-a Microsofta , postoji i verzija bez N ali ovu sa N vise hvale , bukvalno nema nista u startu store i slicno.

en_windows_10_enterprise_2015_ltsb_x64_dvd_6848446.iso

en_windows_10_enterprise_2015_ltsb_n_x64_dvd_6848316.iso

Nasao sam ove dve verzija, koja je sada bolja ono klot do balceka u fazonu windows 7 ali sa dx12.

Imam jednu masinu na kojoj bi mogo da se igram pa da ne radim dva puta instaliranje reinstaliranje nego da jednu od ove dve verzija ubacim i da je podesim za rad.

Ako su klot kao sto kazu onda bi trebalo da rade jos bolje i jos brze od win 7 a da imaju dx12 koji je bitan za tu drugu masinu zbog igrica jer ce u nju uskoro da ide neka r9 3xx kartica.
Ja sam snimio N varijantu i fifa 15 nije htela da se pokrene.
Morao sam da snimim dodatni taj "media pack" koji fali u N verziji.
Ako sam dobro skapirao falio mu je neki kodek koji ide sa WMP-om.
Tako da ko se igra mozda ipak bolje bez N varijantu.

Lakse je instalirati media pack nego koristiti verziju bez N, jer to N ne iskljucuje samo media player vec I Camera, Music, Movies & TV I skype app.

Jedno konkretno pitanje, kako Win10 vidi (u disk optimizer-u) SSD Raid0 array od dva diska.
Za Win 8/8.1 znam da postoji problem mozete videti ispod link.

http://www.win-raid.com/t70f34-Dete...-use-of-the-Optimizer-former-Defrag-Tool.html

Ukratko disk optimizer vidi niz ssd-ova kao hard disk i samim tim radi klasican defrag umesto optimizacije (trim/garbage collector), sto im za uzvrat skracuje radni vek.

Hvala

Jedno konkretno pitanje, kako Win10 vidi (u disk optimizer-u) SSD Raid0 array od dva diska.
Za Win 8/8.1 znam da postoji problem mozete videti ispod link.

http://www.win-raid.com/t70f34-Dete...-use-of-the-Optimizer-former-Defrag-Tool.html

Ukratko disk optimizer vidi niz ssd-ova kao hard disk i samim tim radi klasican defrag umesto optimizacije (trim/garbage collector), sto im za uzvrat skracuje radni vek.

Hvala
Kod mene vidi ga kako treba nesto kod tebe je problem

Grafika

Jeli neko imao problem sa losom grafikom nakon upgrade? Sve je bilo ok dok nisam restartovao komp prvi put posle upgrade. I nakon toga nekako su boje dosta slabije, slika nema ostrinu, i kao da su ikone na desktopu udaljenije jedna od druge pa sve deluje razvuceno nekako. I dole u taskbaru je sve razvučeno ali me najvise nerviraju boje i ostrina. Skaliranje mi je na 100%, drajveri su kao najnoviji kad proveravam i nemam grafičku nego chipset ali sa win7 je slika bila daleko bolja.

Posle ovog updejta od juce meni da se ne lazemo edge radi bar duplo brze.

Pa jel moguce da jos nisu sredili rasporedjivanje bukmarka u edz-u?Danas ga upalim,prvi put posle clean installa od 29-og,uvezem bukmarke iz chrome-a,rasporedim ih u "bar-u" ugasim-upalim edge,i oni kud koji!!!Svaki na svoju stranu!

Jel ja ne radim nesto kako treba,ili ovo stvarno jos nije sredjeno?

Radi normalno vec mesec dana,i pre RTM-a ,ocigledno nesto radis pogresno. Radi i raspored u baru i u okviru foldera.Poređao sam sve lepo u baru ,zatim otisao u podesavanja gore desno rasporedio ih u folderu i to je sve. Jedino ne moze da se menja raspored u folderu direktno u favorites baru nego moras da udjes u podesavanja.

Poslednja izmena:
Pa ne znam,sta to ne radim kako treba,lepo ih rasporedim,i dok je edz otvoren,sve lepo stoji.Kako izadjem i ponovo udjem-svaki na svoju stranu.Bar da zapamti raspored kako je bilo u chrome-u,nego ih sam rasporedi.

Jel mi verujes da me to naj vise odbija od edz-a,kad ja treba da trazim gde je koji bukmark,izgubim volju.

Poslednja izmena:
Опет ја са мојом Седмицом, јуче сам зачудо успео да је инсталирам на потпуно различитом компу од првобитног и после апдејта се појавила понуда да узмем 10. Сад сам у дилеми, да оставим Седмицу јер ионако на том компу имам једну инсајдер инсталацију која нормално ради или да преведем 7 у 10? Шта ће да се деси ако преведем 7 у 10 а онда поново пробам да инсталирам ту Седмицу на други хард на истом компу? Да ли бих преласком 7 на 10 остао без те Седмице?

Evo jedno konkretno pitanje. Apgrejdovao sam drugaru win 7 sp1 na win 10 i posle uradio clean install (legacy x86 instalacija) na prahistorijskom Aceru (pentium dual core t3200, 2gb Ram, nvidia 9300gs). Ono što se dešava je da je počeo opasno da se greje. Vent radi ali izbaciju extra vreo vazduh. Sve je lepo instalirano. U device manageru sve sređeno (nema upitnika). Dok je bio na sedmici ovo se nije dešavalo. Grejao se i tada kao i svaki drugi ali ne ovoliko. Neki predlog ?

Poslednja izmena:
Mozda da padne neko ciscenje kulera, a nije ni cudo za laptopove da se greju po ovakvom vremenu.

Mozda bi bilo dobro da neko od administatora napravi sticky, na temu Win 10 problemi, tips & tricks ?

Evo jedno konkretno pitanje. Apgrejdovao sam drugaru win 7 sp1 na win 10 i posle uradio clean install (legacy x86 instalacija) na prahistorijskom Aceru (pentium dual core t3200, 2gb Ram, nvidia 9300gs). Ono što se dešava je da je počeo opasno da se greje. Vent radi ali izbaciju extra vreo vazduh. Sve je lepo instalirano. U device manageru sve sređeno (nema upitnika). Dok je bio na sedmici ovo se nije dešavalo. Grejao se i tada kao i svaki drugi ali ne ovoliko. Neki predlog ?

Ne mozes tako reci-"mnogo se greje",sta znaci to?Lepo ti uzmi neki programcic koji meri temperature,pa izmeri I onda ces znati dali treba nesto preduzimati,ili ne.Postavi ovde temperature,pa cemo ti reci dali je OK,ili nije.

Pa posle same instalacije win opasno uposli komp, pusti ga da odradi svoje...
Koliko sam primetio laptopovi se manje greju na win 10...7-8 odradjenih i moj naravno(jos je bez ventilatora)

Pa ne znam,sta to ne radim kako treba,lepo ih rasporedim,i dok je edz otvoren,sve lepo stoji.Kako izadjem i ponovo udjem-svaki na svoju stranu.Bar da zapamti raspored kako je bilo u chrome-u,nego ih sam rasporedi.

Jel mi verujes da me to naj vise odbija od edz-a,kad ja treba da trazim gde je koji bukmark,izgubim volju.

Problem je definitivno kod tebe, dok sam koristio edge a koristio sam ga bas dosta prvo sam koristio onu varijantu gde sam ih ja stelovo gde ce koj ida stoji a posle toga nije bilo potrebne da pribegavam drasticnim merama jer je bilo jednostavno ih razvucem gde koji hocu da mi stoji i tako ostaju posle gasenja i paljenja i restarta ma mogo sam da mu radim sta si hteo ali bookmarks je ostajao onako kako sam ga prvi put podesio.

Znaci definitivno je neki problem kod tebe jer jedino se ti zalis na to i na to se zalis vec mesec i nesto dana ako ne i vise.

Problem je definitivno kod tebe, dok sam koristio edge a koristio sam ga bas dosta prvo sam koristio onu varijantu gde sam ih ja stelovo gde ce koj ida stoji a posle toga nije bilo potrebne da pribegavam drasticnim merama jer je bilo jednostavno ih razvucem gde koji hocu da mi stoji i tako ostaju posle gasenja i paljenja i restarta ma mogo sam da mu radim sta si hteo ali bookmarks je ostajao onako kako sam ga prvi put podesio.

Znaci definitivno je neki problem kod tebe jer jedino se ti zalis na to i na to se zalis vec mesec i nesto dana ako ne i vise.

Evo da se pohvalim,par puta sam ga sad upalio-gasio I konacno su ostali na svom mestu!Ne znam zasto malopre nisu hteli,kao ni do sada uopste.Pa eto to ti govori dovoljno da ja nisam upalio edz uopste od izlaska win10,bas zbog tih bukmarka.Sad cu konacno I ja moci da probam "edge" kako dolikuje!!!:d

Опет ја са мојом Седмицом, јуче сам зачудо успео да је инсталирам на потпуно различитом компу од првобитног и после апдејта се појавила понуда да узмем 10. Сад сам у дилеми, да оставим Седмицу јер ионако на том компу имам једну инсајдер инсталацију која нормално ради или да преведем 7 у 10? Шта ће да се деси ако преведем 7 у 10 а онда поново пробам да инсталирам ту Седмицу на други хард на истом компу? Да ли бих преласком 7 на 10 остао без те Седмице?
Mozes da probas, nego prvo instaliraj tu sedmicu na drugi hard, pa tek onda radi upgrade na ovom prvom.
Ne bi trebalo da ima problema ja imam dual boot sa dva win 10 64/32 bit na istom nalogu.

Vrh Dno