Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Da u pravu si ...meni simptomaticno bilo sto je uvek isti procenat pa se odmah uhvatio prostora.

Da, dell
Sa MS sajta, stavio na usb i pokrenuo exe, skine on sve,pokrene update ali uvek tamo negde prekine...
evo koja greska pise poslednji put
C1900101-40017 windows update ran into a problem

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Najgora tema na forumu :)
20 stranica se napiše, a ništa pametno da se pročita - sve iste stvari.
Na navigacijama smaraju o pirateriji ovde svaka druga reč Toolkit, loader, krek, Daz...

Skine se windows iso, ubaci fleš, pokrene rufus, odabere iso i locira na hardu i to je sve...

Najbolje je odraditi čistu instalaciju na formatiranom hard disku :)
Onda nema ostataka i repova starih win sistema, particija i ostalih gluposti.
Koji car :D

Ne znam za ranije Bachijeve spam postove ali u poslednjih par je bio u pravu sto se tice privacy i sl...
Ma nema spam postova sa moje strane, samo glas razuma. :)

Ok, neko mi je pojasnio da postoje ljudi kojima jurnjava za novim stvarima predstavlja zadovoljstvo i to cenim i poštujem i ok, sve kul.

Ali za nas ostale kome OS treba da omogući da se pokrene skup aplikacija na kojima radimo, zašto bi stavili ovo špijunsko šajze, umesto Windowsa 7 ili ajde Windowsa 8.1?

Ajde razumem i gejmere i taj budući dx12, ali za nas ostale, čemu ovo?

Zašto prodavati svoju slobodu i omogućiti njima da nas špijuniraju, prate i prikupljaju podatke o nama i sadržaj naših podataka? Zbog čega? Zbog bržeg butovanja?

Dok sam koristio XP i kada se pojavila Windows 7 beta verzija, isto sam tako kao i vi odmah instalirao na računaru i ta beta je savršeno radila. Sa tim Windowsom sam dobio lepši izgled (da, volim Aero glass, nećete me ubediti da je lepši W8 od W7 Aero), bolju organizovanost celina, prošireniji group policy, bolju podršku za rad sa ograničenim nalogom (user) i sigurniji sistem od XPa. I naravno, search u startu koji je mnogo dobra stvar i ubrzava rad.

E onda je došao Windows 8 kome je ukinut start, uvedene neke beskorisne pločice (pričam iz desktop i laptop ugla), osiromašen izgled, neki debeli borderi, izuzetno trom sistem, search opcija koja kad kucate UAC ne desi se ništa, već posle toga mora da se klikne na settings, nemogućnost da se promeni fraking font za ikonice (ne volim cleartype i ne volim segoeui font, dok mi dobro izgleda na kućnom monitoru, na poslovnom ubija koliko su raspršena slova i nema šanse da to izgleda kristalno jasno), veličina ikona bez tavorenja po registriju i slično, dakle, manja mogućnost prilagođavanja izgleda kako ja to želim. Posle je došao Windows 8.1 koji je konačno sređen što se brzine tiče, search je opet sporiji od Windowsa 7, ali pristojno brz, ali je i dalje žnaru i ograničen što se customizacije tiče...

Dakle, sa Windowsom 7 sam dobio nešto u odnosu na XP, ali sa Windowsom 8.x sam dobio manje nego što sam imao.

E sad dolazi Windows 10, koji kao fol vraća start meni koji je neki mutant desktop+metro i dalje je žnaru i na sve to dobijam praćenje svega i svačega u Google stilu, još manje mogućnosti da ga prilagodim svojim potrebama, još retardaniji izgled, prikazivanje reklama na desktopu čija licenca košta (dakle, plaćamo ga, to da li ga zaista plaćamo ili ne, to nije tema)... Kada sve ovo stavimo na kantar, zašto bih prešao na Windows 10? Zato što je, eto, nov? :D Ima Edge? Ko će bre da koristi taj Edge, nemoj da se zavaravamo. Media player? lol, pokraj BS Playera ili VLC playera da koristim njihov player?

Dajte...

I da, moj Android je rutovan i nema niti jednu googleovu aplikaciju, nema google play, nema google play services... Telefon mi ima 1GB rama, dok sam imao google aplikacije, prilikom uključivanja, imao sam 300MB slobodno, bez njih imam 650MB slobodno. Oni su majstori u špijuniranju i praćenju, ali eto, taj OS je besplatan i niko me ne tera da ga koristim, odnosno, mogu da se otarasim google smeća.

Ali ne mogu da se otarasim Windows 10 smeća za sada...

Poslednja izmena:
Upravo sam isprobao Asphalt 8 skinut sa store-a u multiplayer-u i radi extra.... :d

Ovaj opet zapnao oko spionazi
Boli ih MS sta ti radis na tvom PC
Inace ms spionira jos od Vista tako da nista novo, a google zna sve sta danas radis i kakav shampon koristis u WC

Poslednja izmena:
Imam instaliran Enterprise, bez Cortane, Edga i svega ostalog. Uradio Clean veceras, i C particija mi od 160gb, ima slobodno posle svih instaliranih programa oko 135gb. Kad sam bio na apgrejdu, imao sam slobodno 30gb. To govori da je tamo budi Bog sa mnom, ko zna sta sve bilo od fajlova nepotrebnih. A nisam imao vise od 20 instaliranih programa. Sad sistem leti. Ugasio sam Windows Defender, iskljucio opcije za pracenje teksta koji kucam "radi usavrsavanja" cirilice (koju imam kao keyboard layout, pored eng. alfabeta), ugasio koriscenje mikrofona, snimanje kamere u aplikacijama, itd. U Privacy se izaberu opcije koje zelite, i kapiram da je sve isto kao na win7/8.1 sto se tice privatnosti. A i da nije, who cares, ionako znaju na smartphonu mali milion informacija o meni, kao i o drugih barem 2-3 milijarde ljudi na planeti.
Sistem je izuzetan.

@bachi ...i svakom novom OS smo nalazili mane ...i svaki novi OS smo probali ...i uvek smo isli napred pa cemo i ovaj put. Naci ce se resenje, delimicno ili potpuno, protiv tuzakanja i stvari koje nam smetaju ali cemo svakako vremenom menjati OS na novi. I ti ces to raditi kod sebe na poslu i to nije nista cudno. Na kraju krajea seti se otpora koji si imao prema Long Hornu :D ...a sad se u njega zaklinjes [emoji14]

Bez zezanja, bio je tu sjajan post ali ga zatrpa sum ...nisam ni nao ko ga je objavio pa ga edva naknadno pronadjoh ...u njemu je dosta toga pojasnjeno a pored ostalog tu su i M$ domeni koje treba zabraniti ...ja od ranije prenosim neki hosts fajl iz sistema u sistem pa cu njem pridodati i ove adrese z tog posta i verujem da sam tako dosta zastitio svoju privatnost.

Ako tebe ili druge interesuje, post je napravio Dimco i u spojleru su dobri saveti ...spasio sam tekst za sebe ali izgubio taj post pa ga trazite sami [emoji14]

Imam instaliran Enterprise, bez Cortane, Edga i svega ostalog. Uradio Clean veceras, i C particija mi od 160gb, ima slobodno posle svih instaliranih programa oko 135gb. Kad sam bio na apgrejdu, imao sam slobodno 30gb. To govori da je tamo budi Bog sa mnom, ko zna sta sve bilo od fajlova nepotrebnih. A nisam imao vise od 20 instaliranih programa. Sad sistem leti. Ugasio sam Windows Defender, iskljucio opcije za pracenje teksta koji kucam "radi usavrsavanja" cirilice (koju imam kao keyboard layout, pored eng. alfabeta), ugasio koriscenje mikrofona, snimanje kamere u aplikacijama, itd. U Privacy se izaberu opcije koje zelite, i kapiram da je sve isto kao na win7/8.1 sto se tice privatnosti. A i da nije, who cares, ionako znaju na smartphonu mali milion informacija o meni, kao i o drugih barem 2-3 milijarde ljudi na planeti.

Sistem je izuzetan.

Drugim recima dobio si windows 7.Jos samo da instaliras neki od start meni aplikacija.:)

Samo da javim da meni ovo nece. Sve sam zivo probao sto mi je receno i rufus i fat32 i ovo i ono... I na kraju nekad dodje do onog da pritisnem bilo sta da krene instal i tu se pojavi znak wina i zabode... Sad se pitam mogu li ikako bilo sta da dignem vise ovde?

Samo da javim da meni ovo nece. Sve sam zivo probao sto mi je receno i rufus i fat32 i ovo i ono... I na kraju nekad dodje do onog da pritisnem bilo sta da krene instal i tu se pojavi znak wina i zabode... Sad se pitam mogu li ikako bilo sta da dignem vise ovde?
Spusti msdn windows 10 i sa taj iso fajl napravi usb botabilan, ako ti se neceka imas wintoflash koji isto pravi botabilan usb pa probaj njega

@bachi ...i svakom novom OS smo nalazili mane ...i svaki novi OS smo probali ...i uvek smo isli napred pa cemo i ovaj put. Naci ce se resenje, delimicno ili potpuno, protiv tuzakanja i stvari koje nam smetaju ali cemo svakako vremenom menjati OS na novi. I ti ces to raditi kod sebe na poslu i to nije nista cudno. Na kraju krajea seti se otpora koji si imao prema Long Hornu :D ...a sad se u njega zaklinjes [emoji14]

Bez zezanja, bio je tu sjajan post ali ga zatrpa sum ...nisam ni nao ko ga je objavio pa ga edva naknadno pronadjoh ...u njemu je dosta toga pojasnjeno a pored ostalog tu su i M$ domeni koje treba zabraniti ...ja od ranije prenosim neki hosts fajl iz sistema u sistem pa cu njem pridodati i ove adrese z tog posta i verujem da sam tako dosta zastitio svoju privatnost.

Ako tebe ili druge interesuje, post je napravio Dimco i u spojleru su dobri saveti ...spasio sam tekst za sebe ali izgubio taj post pa ga trazite sami [emoji14]

Ako izuzmemo pitanja i odgovore o aktivacijama i instalacijama windowsa i drajvera i divljenju o super, brzini, u ovoj i windows 8.1 temi,nemamo o cemu drugom da pricamo.Aplikacije iz prodavnice nisu tako funkcionalne da bi bile i uopste tema za razgovor.Kada prodje neko vreme od testiranja novog sistema,uglavnom se prica njegovom prepravljanju da bi izgledao kao windows 7.

6% fragmentacije harda nakon clean instalacije i nekih 20-ak programa.

Sistem je izuzetan.

Znaci jedan "goli" Win 10 zauzme 25 GB koji je u stvari Win 7... da ti ne jede hiberfil i pagefile prostor? (nisam ni obracao da li toga uopste ima u Win 10?)
Sad gledam,Linux mi zauzme sa svim programima koje koeistim i na Winu oko 6 GB
Upravo sam zavrsio Win 7 Ult SP1 install i sve stavio sto koristim,oko 11 GB...
Igre skladistim i instaliram na drugi hard...

Poslednja izmena:
Ako izuzmemo pitanja i odgovore o aktivacijama i instalacijama windowsa i drajvera i divljenju o super, brzini, u ovoj i windows 8.1 temi,nemamo o cemu drugom da pricamo.Aplikacije iz prodavnice nisu tako funkcionalne da bi bile i uopste tema za razgovor.Kada prodje neko vreme od testiranja novog sistema,uglavnom se prica njegovom prepravljanju da bi izgledao kao windows 7.
Ne bas. Meni nisu smetale ni Metro aplikacije u osmici, jedino mi je classic start bio potreban ...sto je svojevrstan apsurd jer mi je ranije bilo smesno sto da bih ISKLJUCIO racunar prvo moram ici na START :D .

Vec osmica je bila brza i stabiljija od sedmice a po mom misljenju je sada desetka brza i stabilnija od osmice. Uopste mi ne nedostaju ni aero niti bilo sta drugo iz sedmice i uopste od desetke ne pravim sedmicu ako malo poradim na svojoj privatnosti.

Bedazzled: imam jednu MSI maticnu na drugoj masini koja je teska perverzija kada treba sa USB-a instalirati OS,bilo Win ili Linux...
BAS moram da potrefim da joj "legne" (kako glupo zvuci ali tako je) inace nema sanse...
Najvise uspeha sam imao sa Unetbootin ako Rufus zakaze... pokusaj sa tim...

Verovao ili ne nijednom do sada mi se ovo nije desavalo a bootovao sam i sedmicu i osmicu vise puta. Ne razumem ste je u pitanju. Da li je komp ili ovaj iso ili flash koji inace najnormalnije sve ostalo radi???

Коначно се отарасих распале седмице, десетка кида :banana: трајало је 4 сата, али вредело је :d

da ti ne jede hiberfil i pagefile prostor? (nisam ni obracao da li toga uopste ima u Win 10?)
Sad gledam,Linux mi zauzme sa svim programima koje koeistim i na Winu oko 6 GB
Upravo sam zavrsio Win 7 Ult SP1 install i sve stavio sto koristim,oko 11 GB...
Igre skladistim i instaliram na drugi hard...
Ma jok, nikad nisam imao problema sa tim.
Evo, 20gb tacno mi je zauzeto sa instaliranim programima, imao sam neki fajl u downloads sto sam skidao malopre koji zauzima 5gb, moja greska.
Igrice ne igram, pa nemam nijednu instaliranu. Samo programi, gledam sad u Programs and Features, svi programi koje sam instalirao mi zauzimaju oko 500mb. Ne znam sta uzima toliko, a nema ni veze. Bitno da radi dobro, imam hdd od 640gb na lapu, dosta je.

Pa naravno, kad i dalje pokusavaju da mobile win portuju za desktop, Win8 je dokaz toga a i skype sa onim *pogrdna rec po zelji* chat baloncicima.

Poz, potrebna mi je mala pomoc. Naime sad sam instalirao clean Win preko onog Mediacreation tools sve je proslo kako treba ali kada hocu da ga aktiviram nema sanse da odradim aktivaciju..probao sam na sa raznim key production al nema sanse I preko cmd al opet nista...jel moze mala pomoc kako da ga aktiviram?? Hvala unapred :)

Vrh Dno