Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

A meni lici da nisi podesio boot priority u biosu...

Mozda MediaCreationToolx64.exe ne moze UEFI bootabilnu flesku da napravi vec samo Legacy , jel si na UEFI bootu?

Ovde su rekli da ne treba rufus? Kad sam ga skidao sa MS izabrao sam usb opciju i on je cini se napravio boot verziju jer iz wina dize instal al ovako nece. Koliko znam ide opcija da bootuje sa USB FDD...
Stavi u BIOSu USB legacy support pa probaj.

Ovde su rekli da ne treba rufus? Kad sam ga skidao sa MS izabrao sam usb opciju i on je cini se napravio boot verziju jer iz wina dize instal al ovako nece. Koliko znam ide opcija da bootuje sa USB FDD...

Ne, USB-HDD, al nemoj ni tako, ostavi da ti je hard disk primarni ili sta vec hoces, a bootoj sa usba preko F12. Tu izaberes USB-HDD.

Btw, niko ne pominje najbolju funkcju sa Mac Os-a sto su pozajmili, mozes da skrolujes i prozore koji nisu aktivni, samo ako ti je mis na njima :)

Vidi u BIOS-u gde biras boot, stavi da je primarni hard u stvari USB.

POdeseno je da prvo butuje sa usb,nije mi prvi put da ovako podizem sistem. Probacu sa usb legacy. Gde tacno i kako da vidim da li je uefi? Ako me nema,dizem sistem :)

Ako je to ploca iz potpisa GA-MA770-DS3 , ta nema sigurno UEFI , USB FDD skracenica znaci valjda USB Flash Drive Device.

Mozda MediaCreationToolx64.exe ne moze UEFI bootabilnu flesku da napravi vec samo Legacy , jel si na UEFI bootu?

Pa ja sam na mašini potpisa instalirao Windows 10 u UEFI modu, prepoznao je UEFI flash, a pravljen je baš preko MediaCreationToolx64.exe :) Imam Asusov logo tokom startup-a i tokom setup-a je bio, a MSINFO32 kaže za bios mode da je UEFI. Dakle, može, Asusov BIOS prepoznaje UEFI flash koji je pravljen preko MediaCreationToolx64.exe.

Jesi li siguran ja sam na jednom laptopu podigao flesku sa USB FDD?

POdeseno je da prvo butuje sa usb,nije mi prvi put da ovako podizem sistem. Probacu sa usb legacy. Gde tacno i kako da vidim da li je uefi? Ako me nema,dizem sistem :)
To bi trebalo da piše u gde podešavaš boot prority. Kad Toshibe te pita jel ćeš UEFI ili legacy a kod Lenova je UEFi Default a pored medija piše npr EFI USB...govorim o novijim uređajima 2014 2015

Pa ja sam na mašini potpisa instalirao Windows 10 u UEFI modu, prepoznao je UEFI flash, a pravljen je baš preko MediaCreationToolx64.exe :) Imam Asusov logo tokom startup-a i tokom setup-a je bio, a MSINFO32 kaže za bios mode da je UEFI. Dakle, može, Asusov BIOS prepoznaje UEFI flash koji je pravljen preko MediaCreationToolx64.exe.
Mozda MediaCreationToolx64.exe najverovatnije detektuje koji je bios pa na osnocu toga pravi legacy ili uefi , ne verujem da je samo za uefi , mnogo ljudi i dalje ima legacy boot!

Verujem da je tako

Neznam sto maticne imate ali kod mene je uvek me pita dali hocu kako uefi ili legacy instalaciju

Jesi li siguran ja sam na jednom laptopu podigao flesku sa USB FDD?
100% siguran. A nije cudno sto si na nekom kompu i tako butovao flesic jer neki BIOS-i ga i tako mogu videti ...cak su postojali flesici sa emuliranim floppy drive-om na sebi

...ali standardno, za BIOS je flesic u stvari hdd.

Evo ovako. Kad idem na f12 ne mogu strelicama nista da izaberem? Kad stavim na usb hdd pise invalid partition table i tu zakove... Milion puta sam dizao i win7 i osam i ovo mi se nije desavalo?

A lepo stoji tamo opcija skini kao iso fajl....

Mozda MediaCreationToolx64.exe najverovatnije detektuje koji je bios pa na osnocu toga pravi legacy ili uefi , ne verujem da je samo za uefi , mnogo ljudi i dalje ima legacy boot!

Može se provereno butovati u oba moda, i u UEFI i Legacy.

Znam samo da Gigabyte-ove ploče za Intel 4-te generacije nisu htele da prepoznaju UEFI mod na fleševima koji su pravljeni preko Windows 7 USB/DVD Download Tool-a, dok su Asusove ploče za Intel 4-te generacije bez problema prepoznavale UEFI mod. To je verovatno do BIOS-a.

nije problem da skinem i tako,imam brz dl ali zar nece biti isto?

Ajd probacu i tako...

Evo skidam i isprobacu ... Hvala...

Mnogo prazne priče oko elementarnih stvari u ovoj temi :(

Skineš i pokreneš rufus, ubaciš fleš od bar 8GB, odabere se iso u rufusu i locira na hardu i to je sva pamet ;)

15 sekundi posla - ostalo sve on radi...

Ja bih savetovao pravljenje fat 32 boot usb.
Nemoj ntfs, nekada nece na starijim plocama.
Koliki je iso jeli veci od 4gb?

Poslednja izmena:
MBR ide za legaci bios tada moze i fat i ntfs
GPT mora da ide fat i ovo je obavezno ako laptop podrzava samo uefi secure boot...

@Danilo Pantelić
Ma da samo next next i sve radi... naravno na tvoj kompu, za druge sta te briga

Poslednja izmena:
Na ovoj enterprise n verziji kada se namesti da ne updejtuje drivere on to I poslusa, testiram vec neko vreme I ne nudi mi drivere uopste samo ove security fixeve.

2.98GB je iso a flash je 8GB

Vrh Dno