Šta je novo?

Српски језик и писмо у електронским комуникацијама

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Слажем се Маркси али ово је све у циљу нашег неког бољитка и сазревања. У потпуности због нас самих ово и причамо. Ви сте или много наивни или вас то много не интересује али народ у Хрватској није манипулисан. Они то заиста мисле. Већина бар. Али то је очекивано. Ја не знам зашто у новинама стално пишу скандал један за другим а мени је то нормално са њихове стране. Они су одувек били такви. Само се ми још нешто као изненадимо. Ниси ни свестан где су све интереси угрожени. Управо је незнање и историја коју смо учили у комуњарским школама и довела до овог аутосуицида којег доживљавамо. Од лажне Сребренице, преко Јасеновца који изгледа као неко одмаралиште до тога да ће моја/твоја деца учити о неком непостојећем геноциду у читанкама док се о 3267 Срба неће чути ни трунка. Зато је опасно незнање, једноумље и аутошовинизам где су Срби колективно најгори што није тачно.
И онда када би требало деловати као један онда ми дође Чеда, Тадићи и остала раја пацифиста да ме убеде како сам ја геноцидан, како ја мрзим и да се поизвињава у моје име још који пут. Знаш како их препознаш? Види одговор од овог DukeLander-а и све ти је јасно. Човек поенту није ни скапирао али је 100% сигуран да ја неког мрзим јер не зна историју. Учио је ону исту као и ми сви остали и ту стао, нажалост.

Kad se pobije toliko ljudi u tako kratkom vremenskom periodu to jeste genocid. I mržnja koju ti ovde seješ je i prouzrokovala i taj genocid i egzodus i jasenovac. I to što će deca o tome učiti u školi zahvali toj mržnji.

Мене мржња никада није испуњавала иако је супруга изгубила све и протерана у ту исту Србију где управо ти Мађари и Муслимани имају већа права од њих самих избеглих Срба. Хвала Богу па сам одгојен тако како јесам. А твој одговор управо доказује аутошовинизам, незнање и националну свест. И боли истина ***. Управо са оваквим одговором правиш грешку и етикетираш мене поистовећујући се са свим оним који су се поизвињавали и курти и мурти док се ћириличне табле, спомен обележја и гробови наших предака разбијају. Али Боже мој...

I meni deluješ kao osoba puna mržnje.

Ne svidjaš mi se ne zato što što imamo različite stavove ili zato što si ti otišao u inostranstvo a ja ne, već zato što svojim pisanjem raspiruješ mržnju medju narodom koji je ostao ovde da živi a pobegao si preko okeana.

Jasenovce i Srebrenice svojim pisanjem delovanjem danas ne možeš promeniti, ali svojim pisanjem i delovanjem danas možeš smanjiti ili povećati šansu da se ponovo dogode u budućnosti.

Problem je, što ti kao osoba puna mržnje svojim pisanjem utičeš na živote svih nas koji ostajemo ovde a svoje *upe držiš na bezbednoj prekookeanskoj udaljenosti.

Pogresio sam,ti si totalno slep od mrznje... vidis svako zlo oko sebe a svoje ne... nista nisi bolji od onih koje prozivas i pljujes jer i oni isto to rade...
I sad ti kriv Duke i madjar i musliman sto ti zena ima manje prava od navedenih (iskreno mi je zao sto je tako prosla),jer su oni boze moj manjina,nema veze sto su tu rodjeni i preci im generacijama tu,oni su manjina... *** ovi nemci ludi skroz sto i ja imam ista prava i beneficije kao i oni... kao verovatno i ti u Kanadi... samo taj madjar,musliman,tvoja zena i njeni sapatnici kao i sada ljudi sa Kosova to nemaju... jer ti gledas papir,Google i Wiki a blage veze nemas sta se desavalo/desava,bitno da vidis izloge u Knez Mihajlovoj...

Pa sta onda da kazu kolege sa foruma koji su SRBI sa Kosova,koji ni toliko prava nemaju u SRBIJI i koji su docekani od strane SRBA u SRBIJI sa "mars nazad kukavice,branite svoje!" i slicne nebuloze? Nemaju cak ni srpski pasos,ni iz zemlje ne moze da izadje da npr dodje kod mene u goste...
*** ovde u Nemacku ljudi beze iz Sirije pa ih ne teraju a nase sa 100km teraju nazad... ja to nisam znao/procitao/cuo,rekli mi licno ljudi koji to prozivljavaju...

I stvarno su smradovi ovi madjari sto dizu ogradu i brane svoje interese jer im je vec preslo nelegalno oko 60.000 ljudi,samo meni interesantno kako se niko nije bunio pre ograde,kada su bus/taksisti/privatni prevozi,vodici,usputne i pogranicne radnje mlatili hiljade evra po danu prevozeci i hraneci iste a sada azilanti zaglavljeni kod granice pa postaje frka i sad madjar kriv... umesto da se srpska vlada ugleda i pod hitno uradi isto na jugu Srbije jer ce vrlo brzo imati veliki problem... pardon,narod ce imati veliki problem a izabrani velike dzepove od trgovine inostranih pomoci azilantima... klasika...

I tako ti mi dragi moj Tiery od cirilice stigosmo do Srebrenice,madjarske ograde i azilanata odnosno kao sto kolega moderator rece da se uvek zavrsi na tome ciji je veci a ne resavanjem problema... teska istina....

I da,umalo zaboravih: molim te,nemoj vise spominjati kako ti nije lako u Kanadi i sl,jer tvoja povratna karta vredi kao necija godisnja plata u Srbiji a radi mnogo teze i vise od tebe/nas i vecina obicnih smrtnika b dupe prodalo (pardon na izrazu) da im bude tesko kao nama... nigde nije lako niti raj i to svi znamo,ne treba napominjati ali ne treba zaboraviti odakle smo dosli/pobegli...

Poslednja izmena:
Podrzavam... to se uvek zavrsi na istom...

Poslednja izmena:
realno. a nismo ni poceli pricu o tome kako je cirilica primitivna, graficki zaostala jer su mala slova najcesce samo umanjena velika: Mmм Ttт GgГг. РрRr...

jesi li siguran? U Windowsu 3.1 si mogao da kucas nasa slova u Wordu ali on je podrzavao samo jednu sistemsku kodnu tabelu, nakon instalacije nisi mogao da je menjas.
Написао сам да су престале техничке сметње да се пише писмено, ту мислим на нормалну латиницу мада је могло да се пише и ћирилицом, осим на системском нивоу. Ту сам увек инсталирао нашу латиничну верзију и могао сам да користим наша латинична слова у именима. Да сам инсталирао са ћириличном, могао бих онда ћирилична али ми је то било бзвз.
Да ли помодарство, лењост, незнање ... крајем деведесетих је био организован неки симпозијум на високом нивоу, мислим да су са неког овдашњег факултета донели компове за презентације ... и неколико прилога нису могли да прочитају јер су имали наша латинична слова у именима. Срећом, живим близу, прошетао сам са дискетама и променио имена.
Наравно, инсталација подразумевано US english и никакво додатно подешавање ... шта ће то њима кад они знају енглески? Подсећају ме на Хомера који је бежао са часова енглеског. ;)
Molim te nemoj idealizovati upotrebu non-english karaktera u Windowsu; open office do skora nije znao da otvori fajl sa cirilicnim imenom sa mreznog diska. Stanje je pocelo da se popravlja tek sa masovnijom upotrebom Windowsa XP.
То може да буде проблем и програма и мреже и инсталације. Како год, од када се користи unicode распоред, нема препреке да се пише писмено. Системски део је за друге теме.
prvo, to nisu samo "sezam standardi" vec je to primer raznih kodnih rasporeda koji su korisnici racunara tada koristili (nevezano za sezam).
Постојали су разни распореди али је оно на слици неки или конвертор или ОЛР где се подешавају или конвертују распореди. Конкретно, она три custom распореда су сезамови, први је користио само један човек, већина је користила custom2 док сам ја изабрао jus015 који је тада био смишљен као наш стандард. Можда је то и разлог зашто нисмо смислили нешто боље па је на крају Microsoft одредио прво cp1250 и ср1251 али је после срећом све отишло на UTF8. Пре тога ср852 и ср855 за ћирилицу али је то било баш слабо коришћено.
...ali mnogi su srecno nastavili da koristi Times YU i nakon izlaska Windowsa XP :/
То је нешто најгоре што нам се десило по овом питању, мислим да су нам то увалили Јанези а ми наставили да користимо. Чини ми се да је то кренуло у време CorelDraw 2.0, тада је Corel користио своје фонтове и имао едитор па су се појавили квази наши фонтови. Ем што је распоред мало тупав па избацује неке битне карактере ем што је то рађено аматерски, без кернинга парова и сличних правила. Срећом, ускоро се појавио помињани Windows 3.1CE са подршком и тада је требало да се искорени YUSCII. Нажалост, дуго после тога је био чак и обавезан распоред за неке државне потребе и често сам виђао правила за писање неких радова по којима су обавезни TimesYuRoman или YuHelvetica ... зато смо и ту где смо.
Додатне проблеме су правили продавци а нарочито сервисери који су неуком народу инсталирали windows који је фрај и уз то гомилу игрица и хиљаде фонтова са "нашим" словима па је то полако постало нормално.

Све ово се тиче техничке стране писања наших слова, свеједно да ли латинице или ћирилице а што се оне друге стране тиче, мени не смета латиница али нормална док су сисана или sh, ch, cj, tj, zh, zj (и ко зна чега се неко сети) варијанта само знак лењости и незнања. Опет кажем, ако неко и руком пише сисано или sh, ch ... онда бих то и прихватио. Овако ми дође да уђем у фризерај на чијем излогу пише zensko sisanje и питам која женска сиса.
Хм, једном давно видим кајрон на локалној телевизији ... takmicenje niskih pevaca. Никако нисам био сигуран да ли то певци (и то ниски, ваљда неки кикирези) певају или је нешто друго. Мени је тако деловало.
Пишем ћирилицом, не смета ми латиница а не занима ме оно што се помиње, да сад пишем латиницу да ме неки комшија разуме. Шта би се десило да којим случајем залутам на комшијски форум, да ли би кренули да пишу ћирилицу да би ме испоштовали или би урадили нешто друго? Пре ми личи на нешто друго. Зашто се увек ми прилагођавамо другима и трудимо да им титрамо а могли би и они, ако већ сврате, да пишу на локалном писму? Ето, имамо бар једног Македонца и не видим да му смета и латиница и ћирилица и српски ... ајде да сад пишемо на македонском због њега.

realno. a nismo ni poceli pricu o tome kako je cirilica primitivna, graficki zaostala jer su mala slova najcesce samo umanjena velika: Mmм Ttт GgГг. РрRr...
Što u ovom trenutku dovodi do toga da ljudi koji forsiraju ćirilicu na elektronskim uredjajima samo skrnave istu i negativno utiču na mlade da nauče pogrešno.

Ајде? Теби су Аа Бб Ђђ Уу примитивна док за Vv, Žž Zz Ss Cc Čč Šš и многе друге латиничне то не важи. Конкретно си навео PpRr ... где је ту латинично Pp? То је ОК? Значи ово је примитивно а оно је мање примитивно? Kewl.

Ne znam zašto bi bila primitivna ako su mnoga mala slova ista kao i velika samo umanjena? I u latinici je isti slučaj.

Poslednja izmena:
I ponovo pitam dokle ce se dozvoliti govor mrznje? Kada ce moderacija reagovati? Da li se podrzava pisanje na ovaj nacin na ovom forumu?

A ti Nemanja nemas pojma niocemu stvarno. I jos jednom cu te pitati da li bi Srbima koji su nepismeni oduzeo drzavljanstvo? I ponovo te pitam ko hoce u Srbiji da dobije drzavljanstvo? Mislis da neko iz EU stvarno vapi za srpskim drzavljanstvom? Inace jel znas kako se dobija drzavljanstvo u Srbiji? Jel bi i bebu testirao na poznavanje jezika?

I neka uci i koristi jezik i pismo, sta ko hoce briga me. Ako Srbin odluci ili izabere da se ne skoluje to je njegov izbor, ako pripadnik neke nacionalne zajednice misli da ce uspeti u zivotu ako ne zna jezik drzave u kojoj zivi, neka ne uci, kakve ti veze imas sa tim? To je njegov/njen izbor. Moji su planirano ucili mene srpski, ja sam sam naucio cirilicu, i tako ce biti i sa mojom decom. I da, mislim da treba da znam jezik drzave u kojoj zivim, ali ne zbog tebe i ostalih vec zbog SEBE. I ne, necu nikoga postovati zato sto je pripadnik bilo kog naroda, POSTOVACU COVEKA, ako zasluzi to postovanje. I tu je krucijalna razlika izmedju onog sto ti govoris i ono o cemu ja pricam.

I jos price da nacionalne zajednice imaju vise prava od vecinskog naroda. Pa ljudi da li vi citate uopste na bilo kom jeziku kad tvrdite ovakve neistine?

Poslednja izmena:
Iskreno, na računaru imam omogućenu ćiriličnu tastaturu samo zato što zbog prirode posla moram da pratim Odluke državnih organa i da bih mogao brže i lakše da uradim search tih dokumenata.
Sledeći korak je code page converter i prebacivanje u latinicu radi dalje obrade teksta i/ili prevodjenje na Engleski.

Takodje, ni jedan uredjaj, odnosno operativni sistem mi nije lokalizovan. Kada neko traži moju pomoć oko istih, nisam u mogućnosti niti želim da je pružim bez prebacivanja na Engleski jezik koji mi je jedino prirodno okruženje kada su računari i internet u pitanju.
Kada nešto želim da pretražim, počinjem sa How to.

Tako radim već godinama i takvo ponašanje nije dovelo da moje znanje ćirilice degradira i moj nivo pismenosti opadne, naprotiv. Sve to nije dovelo do toga da je manje koristim i poštujem niti da mladjim generacijama namećem latinicu. Naravno, osim kada su u pitanju internet i računari. Tada je Engleski primaran.
Zato, mladjim naraštajima iz moje porodice jezici, škola i nove tehnolovije idu odlično od ruke. Ne zanimaju ih grand parade, kapuljače i kamenje na ulici za razbijanje izloga i ne znaju čemu služe sajtovi za skidanje titlova jer sav sadržaj konzumiraju u originalnom obliku.
Sa druge strane, znaju za crkvene običaje i srpsku tradiciju, pišu ćirilicom.
Još jednom ponavljam, ne vidim da se u našem društvu ćirilica nipodoštava. Tačno je da je u minimalnoj upotrebi u novim tehnologijama ali će tako i ostati. Ćirilica je osudjena da izgubi tu bitku. Mi smo veoma mali narod i ako ne krenemo u korak sa svetom i našim komšijama, ako se ne vratimo porodičnim vrednostima i nastavimo da propagiramo mržnju samo će ćirilica izgubiti bitku ranije.

U brate, kakva tema. :)

Anyway, ne očekujem od manjina da znaju ćirilicu, ali očekujem od njihove dece koja su se rodila na tlu ove zemlje da u školi uče i nauče da pišu ćirilicom, kao i pismom/jezikom manjine kojoj pripadaju.

Zna li neko, da li sada situacija takva?

Naravno da je tako. U školi se uči ćirilica, srpske knjige (gramatika i čitanka) su pisane ćiriličkim pismom, tako da nema reči o tome da neko ne može naučiti ako želi.

Al' opet ne možeš da kažeš da je ćirilica primitivna zato što su mnoga slova ista kao velika samo umanjena. Isto ti je potrebno i vremena i slova da bi nešto napisao. Nije kao npr. kod rimskih i arapskih brojeva, gde ti je za jedne potrebno daleko više prostora da bi napisao istu stvar.

Poslednja izmena:
Слажем се Маркси али ово је све у циљу нашег неког бољитка и сазревања. У потпуности због нас самих ово и причамо. Ви сте или много наивни или вас то много не интересује али народ у Хрватској није манипулисан. Они то заиста мисле. Већина бар. Али то је очекивано. Ја не знам зашто у новинама стално пишу скандал један за другим а мени је то нормално са њихове стране. Они су одувек били такви. Само се ми још нешто као изненадимо. Ниси ни свестан где су све интереси угрожени. Управо је незнање и историја коју смо учили у комуњарским школама и довела до овог аутосуицида којег доживљавамо. Од лажне Сребренице, преко Јасеновца који изгледа као неко одмаралиште до тога да ће моја/твоја деца учити о неком непостојећем геноциду у читанкама док се о 3267 Срба неће чути ни трунка. Зато је опасно незнање, једноумље и аутошовинизам где су Срби колективно најгори што није тачно.
И онда када би требало деловати као један онда ми дође Чеда, Тадићи и остала раја пацифиста да ме убеде како сам ја геноцидан, како ја мрзим и да се поизвињава у моје име још који пут. Знаш како их препознаш? Види одговор од овог DukeLander-а и све ти је јасно. Човек поенту није ни скапирао али је 100% сигуран да ја неког мрзим јер не зна историју. Учио је ону исту као и ми сви остали и ту стао, нажалост.
Tebi nije dobro. Ali ne zbog stradanja Srba u poslednjih sto godina nego zato što si prosto takav. Mrziš. To hrani tvoju psihu i preoblikuje je u čudovište.

I nema veze da li se radi o Srbima, Hrvatima, Mađarima... Ti mrziš druge i drugačije ljude. A otišao si da živiš u potpuno drugačiji svet. Nije tebi lako...

Naravno da je tako. U školi se uči ćirilica, srpske knjige (gramatika i čitanka) su pisane ćiriličkim pismom, tako da nema reči o tome da neko ne može naučiti ako želi.

Pa čemu onda ovolika rasprava, ako je tako? Ajmo ljudi malo napolje, duva vetar, malo je pala temperatura, idemo u šetnju, da batalimo ovu besmislenu raspravu. :D

To se i ja pitam. Nešto što je trebalo da bude tema latinica vs. ćirilica ili latinica i ćirilica, pretvorila se u temu o pravima i obavezama pripadnika nacionalnih zajednica.

Osnovno školsko obrazovanje ne bi smelo da bude stvar izbora.

I da dodam. Naravno da se za ćirilicu treba boriti i na računarima. Mišljenja sam da će lokalizacija operativnih sistema samo otežati učenje mladima i učiniti ih manje konkurentnim ali sam saglasan da se vredni i pametni ljudi bore za ćirilične internet domene, više ćiriličnog internet sadržaja, bolju i kvalitetniju lokalizaciju (zbog veće mogućnosti izbora pa ko voli nek izvoli), ali ne na način koji to rade današnji internet ekstremisti. To je posao školstva, državnih organa i svih ostalih koji imaju znanja, volje i snage da ulože sebe u to bez uplitanja izraza mržnje, netolerancije i nametanja stava da je latinica nešto loše za srpski narod i tradiciju.

Suviše smo mali da bi sami sebe ograničavali. Čak će i mnogo veće zemlje kao Francuska i Nemačka će izgubiti takvu bitku.

Uz sve mane koje globalizacija nosi ona je neminovna radi napretka, pogotovo kada je u pitanju internet koji je u svojoj srži globalan, od svog postanka kao takav zamišljen pa izmišljanje veštačkih granica samo može da donese štete onima koji ih prave i onima koji imaju nesreću da žive unutar njih.

Poslednja izmena:
Samo cu kratko izneti svoje misljenje. Mislim da je osisana latinica primer ciste lenjosti. Da i ja ju koristim, jer jednostavno to je glupa navika preuzeta iz sms poruka i chat-programa. Mislim da latinica i cirilica kao pisma trebaju biti podjednako zastupljena. U IT-u je nezgodno koristiti cirilicu, bar kada je rec o tekstovima sa puno stranih reci i izraza, tj. u 99% ovakvih sadrzaja. Pored srpskog naucio sam jos engleski i nemacki jezik. Ljudi, ne mozete zamisliti koliko nam je jezik lep i savrsen. Usudio bih se da kazem da je to najbolja, najsavrsenija i najdugovecnija stvar koju smo izmislili. Cirilicu zaboraviti necemo, a jezik se mora menjati sa vremenom. To su cinjenice. Manite se nepotrebnih rasprava i prepucavanja. Ucite svoju decu pravim vrednostima. Treba znati oba pisma i nauciti sto vise jezika. Bogatstvo znanja omogucava nam da spoznamo kakvo blago posedujemo.

Ova tema je, kao i sve druge ovog tipa, klasican primer zasto ih branimo. Uvek postoji neki monitor-ratnik ili prosveceni beskorisni hlebojed koji bi zeleo da nam soli pamet dok on 'ladi jaja tamo negde daleko odavde. Celog zivota slusam takva ****** i, iskreno, muka mi je od toga.

I to je klasican problem cirilice kao pisma - nije problem u samom pismu, vec u ljudima koji su nesto gadno istripovali, a onda poceli da smaraju sve nas kako je cirilica ovo ili ono. Ili kako im je latinica nametnuta, mozes misliti.

Tolerancija ljudi. Ovde zivi mnogo pripadnika razlicitih nacija i nacionalnosti. Nametanjem i smaranjem, kao sto su to neki pokusali u ovoj temi, ne postizete nista sem otpora i prkosa. Ja ne volim cirilicu bas zbog toga, zbog vas gomile seronja koji polako ali sigurno preuzimate primat nad nama normalnima, celog zivota pisem latinicom, ne izgleda mi lepo kad u 400 postova dodje neko i napise post cirilicom jer to lici na klasican sovinizam ali - to je izbor pojedinca i to se mora postovati. Tako da - postujte tudji izbor i nemojte nametati svoj.

Tolerancija ljudi. Ovde zivi mnogo pripadnika razlicitih nacija i nacionalnosti. Nametanjem i smaranjem, kao sto su to neki pokusali u ovoj temi, ne postizete nista sem otpora i prkosa. Ja ne volim cirilicu bas zbog toga, zbog vas gomile seronja koji polako ali sigurno preuzimate primat nad nama normalnima, celog zivota pisem latinicom, ne izgleda mi lepo kad u 400 postova dodje neko i napise post cirilicom jer to lici na klasican sovinizam ali - to je izbor pojedinca i to se mora postovati. Tako da - postujte tudji izbor i nemojte nametati svoj.

+1

Dodao bih, na primer, da Hrvati mogu zabraniti cirilicu ali mi ne mozemo latinicu zabraniti jer nam zbog engleskog treba a njima ne :)

Ili sta ako neki pripadnik nacionalne manjine, kao na primer Rusini, ne koristi svoje pismo cirilicu? Onda je on dvostruki izdajnik :)

Tjeri Anri pisi poglavaru SPC ako si zabrinut za cirilicu, jer, kao sto je poznato, Crkva cuva jezik i pismo a ne Drzava - u suprotnom, nakon poraza srpske srednjevekovne drzave jezik bi nestao.

Takodje, mislim da precima ne smeta ukoliko danas ne koristimo Vukovu cirilicu, jer ona nema mnogo veze sa srednjevekovnim srpskim pismom - u suprotnom sada bismo razumeli Zakonopravilo Svetog Save.

Svi vi kojima je toliko stalo do cirilice ste trebali da uraditi nesto po pitanju implementacije cirilicnog pisma u racunarske sisteme umesto sto prosipate pamet po forumu! :mad:

Ovo vase pisanje nece nista promeniti osim sto ce mozda izazvati jos vise gneva ka upotrebi cirilice i to sve zbog vaseg bezobzirnog insistiranja i apsolutnog zanemarivanja realnih problema prilikom koriscenja cirilice na kompjuterima.

Apsolutno se slažem kovače, to je suština cele priče, a ne to da dođe neko da mi prodaje priču o tome kako bih trebao da iz nekog levog razloga koristim ćirilicu - pazi da hoću...

Uvek postoji neki monitor-ratnik ili prosveceni beskorisni hlebojed koji bi zeleo da nam soli pamet dok on 'ladi jaja tamo negde daleko odavde. Celog zivota slusam takva ****** i, iskreno, muka mi je od toga.

Bravo, to je to, sad će meni neko ko je uhvatio prvu priliku da zbriše iz Srbije preko okeana da mi prosipa gluposti o patriotizmu i korišćenju našeg pisma. Odmah takve individue saseći u korenu, ospice dobijam kad čitam takve postove, plus su pritom vulgarni, bahati i bezobrazni - zna se o kome pričam.

Да, само што си у претходном посту изјавио као ћемо да изумремо. ***, то се неће десити, мало сте се преручанали. Нико стварно ван интернета не пише латиницом, осим ако не ради у приватној фирми, или нема неку другу дебелу корист од тога.

Stvarno ne znam da li si internet troll, funkcionalno nepismen ili lud :zgran:

evolucija pisma i jezika ce ionako jednog dana skrajnuti cirilicu u istoriju, kao sto je uostalom i sa svim ostalim mrtvim pismima i jezicima

Da preciziram, nece cirilica biti zaboravljena, vec prosto nece biti upotrebljavana (ovo malo cirilice sto sad imamo oko nas je forsirana upotreba iz politickih, a ne prakticnih razloga).

A sto se jezika tice, kao sto ni engleski u vreme Shakespeare-a i sada nije isti, tako ni srpski od pre 400 godina nema mnogo veze sa jezikom koji danas govorimo, te stoga chillax, guys - ako ljudska vrsta prezivi sledecih 100-200 godina, najverovatnije je da ce vecina populacije koristiti neki novi English u kome ce pojmovi poput Twitter (mozda) biti istorija ,)

primitivna znaci manje razvijena. latinica je imala vise vremena da se razvije, da dodje do razlike izmedju velikih i malih slova.
uostalom pogledajte kako izgleda kad mirko ilic "apgrejduje" cirilicu u logotipu ministarstva kulture srbije.
izgleda toliko "dobro" da tog logitipa nema na zvanicnom sajtu.

Al' opet ne možeš da kažeš da je ćirilica primitivna zato što su mnoga slova ista kao velika samo umanjena.

primitivna znaci manje razvijena. latinica je imala vise vremena da se razvije, da dodje do razlike izmedju velikih i malih slova.
Ja ne vidim u tome nikakav razvoj ili hendikep. Razlika je samo u par slova, nije kao ona razlika između rimskih i arapskih brojeva koju sam već naveo.

Edit:
Stavio je latinično 'm' u logo.

Poslednja izmena:
238 poruka za kratko vreme. Vrućine u Srbiji uzimaju svoj danak.
Ćirilica ili latinica, stvar izbora. Razumeju se jedni i drugi. Praktična upotreba je presudna za izbor pusma. U mom slučaju, ja sam programer, više mi trebaju zagrade nego ščćđž a alt+shift koristim u programerskom editoru. Jedini način da prebacim raspored je miš.
Iz PM koje mi je zx16 slao sam zaključio da je pravoslavni taliban, indoktriniran religijom pod stare dane. Sa takvom osobom nemam zajedničkih interesovanja.
Usput, nije li crkva bila veliki protivnik Vukovih reformi?

ja sam programer, više mi trebaju zagrade nego ščćđž a alt+shift koristim u programerskom editoru
Hehe, ovo je baš besmisleno, pošto sve te zagrade postoje i na našim (SR, YU) tastaturama :) Ja na poslu (gde imam SR tastaturu) često pišem engleski i nemački - kad pišem engleski, koristim SR raspored, odn. ne prebacujem na ENG. Kad pišem nemački, tada prebacim na DE, zbog nemačkih specifičnih slova.

Sve u svemu, meni je trebalo oko mesec dana da se potpuno naviknem na SR tastaturu i sada ni pod razno ne bih kupio laptop, ako nema SR tastaturu :)

A što se tiče ćirilice i latinice... mnogo mi se sviđa add-on za Firefox "Ćirilica u latinicu", koji konvertuje ćirilične strane na Netu na latinične ;) Mislim da je vreme ćirilice polako prošlo, a vidimo po Rumunima, koji su prešli sa ćirilice na latinicu pre nekih 100 godina, da to nije veliki problem (niti im nedostaje zdravog nacionalizma, niti im je crkva ugašena, niti su izgubili nacionalni identitet).

Iskreno, ja bih samo voleo da SANU (ili tako neko) već jednom uvede pisanje "jedan glas, jedno slovo" i u srpsku latinicu. Potrebno je samo zameniti 3 dvostruka slova i time bi i latinica bila izjednačena sa ćirilicom.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno