Šta je novo?

Српски језик и писмо у електронским комуникацијама

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Џаба ти ћирилица кад си функционално неписмен. Научи бар како се пише речца не у српском правопису.

U ustavu je iskljucivo ograniceno na sluzbenu upotrebu, sto forum naravno nije.

Poslednja izmena:
Jednostavno jezik je živa stvar, a mi nemamo reči za pojedine stvari ili su one uzete iz engleskog jezika...
Савремени термини или речи везане за технолошки напредак, које ми немамо, нису имали ни Енглези у свом језику, и они су морали нешто да измисле па што не можемо и ми?
Зашто компјтер ако може рачунар?
На тему о информационим технологијама шта је проблем у употреби ћирилице?

Mi i ono što smo imali ne koristimo - npr nazivi za svaki mesec u godini :)

Bez obzira da li je ćirilica ili latinica...
Da ne pričamo o informatici ili nekoj tehnologiji gde smo prilično zaostali (ako smo i bili nekad u koraku sa svetom )

Kalendar-Srbija-1-e1421581757472.jpg

Данас је 25. јули па сад ви видите :)

Poslednja izmena:
Џаба ти ћирилица кад си функционално неписмен. Научи бар како се пише речца не у српском правопису.
Покажи ми где је грешка, никакав проблем да је прихватим и кажем ти хвала.
U ustavu je iskljucivo ograniceno na sluzbenu upotrebu, sto forum naravno nije.
Наравно да није па сам се оградио написавши, ако баш хоћеш....
То је било све у прилог томе да нико од нас овде не намеће правила, она одавно постоје.

Hvala vam sto ste mi dali odgovor na pitanje koje me godinama mucilo,sada mi je sve jasno...
Kao sto neko od moderatora rece,uopste se ne radi o cirilici ili patriotizmu,vec o tome kome je veci... lep paravan za niske pobude...

Технички, мислим да су од windows 3.1CE потпуно подржана наша писма, пуна ћирилица и пуна латиница. То се десило отприлике пре ~20 година и мало јаче и од тада нема техничких сметњи да се пише писмено.
jesi li siguran? U Windowsu 3.1 si mogao da kucas nasa slova u Wordu ali on je podrzavao samo jednu sistemsku kodnu tabelu, nakon instalacije nisi mogao da je menjas.

Molim te nemoj idealizovati upotrebu non-english karaktera u Windowsu; open office do skora nije znao da otvori fajl sa cirilicnim imenom sa mreznog diska. Stanje je pocelo da se popravlja tek sa masovnijom upotrebom Windowsa XP.

Поменути распореди из поруке #28 у овој теми нису стандард него такорећи интерни Сезам распореди. У то време (почетак деведесетих) није била добра подршка, windows је још био углавном у USA варијантама па је печован GUI да би се нешто средило. Онда су се појавили разни распореди који су коришћени и то нема везе са стандардима.
prvo, to nisu samo "sezam standardi" vec je to primer raznih kodnih rasporeda koji su korisnici racunara tada koristili (nevezano za sezam).

to je bilo vreme kada je trebalo jednoobrazno implementirati nase pismo u racunarske sisteme ali umesto toga uspeli smo da izmislimo 10 razlicitih rasporeda i dodatno zakomplikujemo stvari dok su, u isto vreme, narodi koji su imali samo cirilicno pismo to uradili manje/vise perfektno.

Secam se da su mi davno u bugarskoj pokazivali pretragu imena koja je radila bez obzira da li kucate ime latinicom ili cirilicom. Ajde sad ctrl+f pa probajte to u svom browseru...

Тек касније су многи укапирали да је CP1250 будућност као и да ће windows да преовлада а да ће dos да постане прошлост.
...ali mnogi su srecno nastavili da koristi Times YU i nakon izlaska Windowsa XP :/

Ja sam onomad editovao fontove i dodavao nasa slova po 852 standardu i pisao uputstvo za koriscenje: http://phoenix.inf.upol.cz/~opichal....cc/atari/4EVER_01.HYP&dstenc=cp1250&index=22

btw
nakon ovih 5 stranica postova namece se utisak da ste umesto teme mogli otvoriti glasanje jer ne vidim sta ocekujete od ove teme?

Poslednja izmena:
Imaju potrebu da budu "internet patriote" iz nekog razloga, a otvaranje teme na jednom IT forumu će sigurno ljudima promeniti mišljenje o ćirilici... Priča koja se godinama provlači po temama u kojoj se stalno nađe neki "patriota" da ti objasni zašto si manje srbin kada koristiš latinicu. Nije uopšte pitanje da li ljudi mrze ćirilicu u komunikaciji na internetu, jednostavno je latinica postala dosta više zastupljena, navikli smo da je koristimo i to apsolutno nema nikakve veze sa tim da ne poštujemo naše pismo...

Potpuno pogrešan pristup da nekom "otvoriš oči" ili šta god da pokretač teme i slični njemu žele da postignu. Ne može niko na internetu da me ubedi da počnem da pišem ćirilicom, pogotovo na IT forumu gde se koristi dosta tehničkih izraza koji prosto izgledaju smešno tako napisani. Kada i ako budem hteo da pređem na ćirilicu imaću dobre lične razloge za tako nešto, a do tad nametanje iste u temama kao što je ova je samo iritirajuće i ništa više. Patriotizam na daljinu mi je takođe vrlo zanimljiv.

Moje mišljenje je da su većina internet ekstremista, tj. oni najglasniji, plaćeni za taj posao.
Ostali takvi su mladi, zbunjeni, prosti, i u manjem broju takvog žalosnog životnog stava.

Ovo mislim zato što kada čitaš internet portale, pomisliš da su oko nas svuda veoma loši momci, veliki vojnici i ekstremisti. Kada izadješ na ulicu ili kreneš kroz Srbiju svuda srećeš divne, predusretljive i normalne ljude, nažalost izmučene nemaštinom i velikim nedaćama koje su sve nas zajedno snašle.

Prilično sam ubedjen da su nas te nedaće u najvećem broju snašle zato što smo nažalost uvek bili izmanipulisani tom plaćenom manjinom. Da li su u pitanju ratni huškači i profiteri, kriminalci, navijači, tajkuni ili diktatori manje je važno.

Takodje smo svedoci u kojoj meri je internet aktivizam zastupljen danas kada je u pitanju politika, proizvodi, patriotizam, a evo sada i ćiriličarenje.

Poslednja izmena:
Покажи ми где је грешка, никакав проблем да је прихватим и кажем ти хвала.

Наравно да није па сам се оградио написавши, ако баш хоћеш....
То је било све у прилог томе да нико од нас овде не намеће правила, она одавно постоје.

Незнање се пише заједно. Ако не знаш (а не знаш) да је погрешно написати "не знање" , ја стварно не бих улазио у даљу дискусију са тобом. Завршавам и са темом.

Не шаљи ти никога на друге форуме и твоје не знање не користи као основ да писање других називаш трабуњањем.
Ти ниси трабуњао него показао колико немаш појма и колико си још у том не знању и осион.

scouser je Vulkanac :)

Екстремизам је израз којим се означавају дела или идеологије које излазе из оквира које се сматрају друштвено прихватљивим, било из прагматичних, било из моралних разлога.

мањина не може имати предност над већином.

Ovo (drugo) je klasicna definicija tiranije, pa, s obzirom da je on to izrekao, zx16 pocinje da lici na coveka iz bachijevih navoda, tacnije na Lavrentija Beriju :)

На тему о информационим технологијама шта је проблем у употреби ћирилице?
Nije tema problem.

Problem su ljudi poput tebe.
U desetinama tema si oftopikovao o ćirilici.
I da, istina je, znam temu u kojoj si naglašavao da se treba zabraniti prodaja ne-ćiriličnih tastatura u Srbiji.
Ako to nije zaludjenost ja ne znam šta jeste.

P.S: Ako se sećaš, u istoj toj temi ja sam ti pomogao sa nalaženjem ćiriličnih stikera za laptop tastaturu koji su ti bili potrebni.
Poenta je da ja problem sa ćirilicom nemam, a ti i to povelik problem sa latinicom imaš.

Praktican razlog da se ne koristi cirilica ili ne-osisana latinica na Benchu: otvorim link koji nije samo osisana latinica i... "Invalid thread specified" :D

Inace, da nisam pogresio, ovo je Bench, ne Ana/ES forum?

Prvo sam poverovao da je dvojac iz jezicke patrole iz nekih uzvisenijih ciljeva pokrenuo ovu temu ali onda mi je postalo jasno da se radi o nekoj njihovoj kampanji, evo na ovoj temi je pre neki dan bilo incidentnih jezickih situacija:

http://forum.benchmark.rs/showthread.php?p=4288387

Posto je doslo do eskalacije propracene vulgarnostima i vredjanjem, dosta je postova S PUNIM PRAVOM pobrisano a kao ilustraciju finoce tipova iz jezicke patrole u editu posta cu postaviti par PM...

Mali Milojica je napisao(la):
Ископаће тебе Милојица и то врло брзо. Таксиста из Земуна, експерт за навигације? Нема шансе да те неко од мојих пајтоса таксиста не зна, јер се вероватно и међу њима курчиш својим IQ-ом као и познавањем навигација. Једва чекам да се сретнемо и да видим да ли си у реалном животу куражан као на форумима!
Mali Milojica je napisao(la):
Рекох ти, ископаћу те и то врло брзо!
Оставио си довољно трагова да ћу те брзо наћи а до тада слободно лај по форуму!
За сваку увреду ћу ти вадити по један зуб комбиниркама, ако имаш зубе. Ако не, чупање ноктију!
Умем ја са ѕукелама!

Poslednja izmena:
Много си поган!
Ај што изврћеш речи, вређаш него си почео и да измишљаш?!
О каквим претњама ти пишеш и мене прозиваш?
Имаш ли ти и један једини доказ за твоје тврдње?
Зашто овај форум претвараш у пљуваоницу на коју си навикао на ЕС-у на који се позиваш за спречавање писањем ћирилицом.
Ако већ спомињешм мањину, мањина не може имати предност над већином.
Можеш своје лажи понављати до бесвести али, на твоју жалост, овде се то не толерише и такве измишљотине и оптужбе модератори бришу.
За твоје добро, запамти да ово није ЕС и упристоји се!

bensedin.jpg

Prvo sam poverovao da je dvojac iz jezicke patrole iz nekih uzvisenijih ciljeva pokrenuo ovu temu ali onda mi je postalo jasno da se radi o nekoj njihovoj kampanji, evo na ovoj temi je pre neki dan bilo incidentnih jezickih situacija:

http://forum.benchmark.rs/showthread.php?p=4288387

Posto je doslo do eskalacije propracene vulgarnostima i vredjanjem, dosta je postova S PUNIM PRAVOM pobrisano a kao ilustraciju finoce tipova iz jezicke patrole u editu posta cu postaviti par PM...

Pa eto, po stilu pisanja i "ostavljanja tragova", reklo bi se da je on taj koji je i meni preko emaila pretio.

Capture.PNG

Ako ova dva primera nije ćirilični ektremizam, ja ne znam šta jeste.

Miloica indijanac počeo da preti ljudima...
Koliko treba da budeš jadan pa da pretiš ljudima preko interneta ccc

Katastrofa jadno. Šteta što nam je zakon očajan. Ja bih ovakve pretnje kažnjavao maltene kao i takvo delo pa da vidim ko bi posle tako pisao ili govorio nekome. Užas.

Уопште није шала, толико елемената за кривичну пријаву има.

I ja se dopisujem sa ovakvim ljudima i trosim svoje vreme :(

Zbogom temo.

Hvala marxisto sto si nam pokazao kakvi su to ljudi!

Ima elemenata ali za zabranu prilaska verovatno pod uslovom da uspeš da izguraš u MUP-u.
Ja bih takve na tešku robiju. U zatvorima je sve po ustavu, ćirilicom napisano.
Kakvi nas jadnici i bezbožnici predstavljaju na internetu.

I to zbog čega? Zbog ćirilica vs. latinica.

Drago mi je da sve više ljudi shvata da je izraz "ćirilični taliban" za ljude poput zx16 i malog Milojica opravdan.

Zato kažem, takvi ljudi kada bi imali tu moć, sve bi nas pobili ako bi nam palo na pamet da pišemo latinicom. :(

A tek osisanom? :d

Čitam ove pretnje i ne verujem.
South Park je dokumentac za nas.

Najbolje je što se njih dvoje stalno javlja u istim temama (npr Android navigacija, kupovina telefona do 200€, ovde isto... ), imaju iste stavove i stalno jedno drugo brani :)

Mada zx16 deluje normalnije i razumljivije - verovatno je stariji od njega...

Kakvi botovi, ne mogu da verujem...
RMxl9DR.gif

Jos jedna tema zrela za lock.

Ali koliko pravopisnih gresaka ima u tim pretnjama... :D

Marxista,sa kalasem i C4 prslukom sada sedaj u taxi...

Dakle, nema u ovoj temi niceg plemenitog isto kao sto niceg takvog nema ni kod njenih pokretaca pa mislim da bismo mogli da izignorisemo temu a da se nadjemo na nekoj zanimljivijoj. ;)

Samo prave štetu i blamiraju nas kao narod.
Juče sam video na N1 onog nacionalistu, koji je tako vatreno se borio za "srbstvo", da bi ispalo da ne ume sebe da prihvati, i da želi da promeni pol.

@Duke
ma od takvih sam ja ginuo vec x puta ...i sad kao vampir ne pridajem puno znacaja novim pogibijama. ;)

Ok,od sad te zovem na casu krvi a ne piva :)

Malo ozbiljnosti: nije problem u tim ljudima,takvih ima svugde,samo je pitanje sta drzava radi po tom pitanju...

Pre neko vece cujem metez u dvoristu-parkingu iza zgrade,tamo je i ulaz u drugu zgradu.Izadjem na balkon kad ono puno dvoriste sa nemackim SWAT team-ovima,sa psima,pancirima i sl.... kad ispada ekipa iz zgrade sa starijim covekom sa stakom... wtf...
Prica: u stanu pored zivi mlada majka sama sa bebom.Beba kao svaka beba svako vece zaplace,gladno dete... komsiji (inace poznat "trovac" u zgradi) to zasmetalo,grubo lupao na vrata i zapretio ako ne ucutka bebu da ce ih on licno ucutkati...
Komsinica pored to sve cula i okrenula pandure.Ovi se stvorise za 5 min sa svom opremom i zatvoren na 48 sati i zabranom komunikacije (posto ne moze prilazak jelte...)
Ako prekrsi,ide 3 meseca u zatvor...

Sta bi onda ovi derani dobili ovde?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno