http://www.benchmark.rs/artikal/test_tesla_smartphone_6-3914
Na prvoj strani ovog teksta stice se utisak da se malo glasnije brani ovaj brend.
Kina – obećana zemlja?
Tako je, i vi možete otići u Kinu, napraviti svoj brend i poslovati na tržištu Srbije ili bilo koje druge zemlje. Naravno, ukoliko vam uspe takav poduhvat – da je lako, svima bi uspevalo. Prvi takav slučaj kod nas bio je Blueberry, još pre nekoliko godina: u pitanju je projekat firme Pin Computers iz Novog Sada i Blueberry se relativno dobro nosio sa konkurencijom, dok je ona još bila u povoju. Konkurenti Blueberry-ja nisu bili Samsung, Acer, Toshiba ili ASUS, već brendovi baš poput Blueberry-ja, začeti na skoro istovetan način: samo je pitanje ko se i koliko posvetio kvalitetu proizvoda koji izlaze iz fabričkih postrojenja. U tom smislu je razlika između Tesla i prethodnog brenda evidentna: ne navijamo ni za koga, u obe kompanije imamo mnoštvo prijatelja.
Imati ljude na licu mesta koji će ispratiti proizvodni proces, kontrolisati da li je svaki telefon izašao iz fabrike testiran – to je zapravo ono što košta i poskupljuje celu priču!
Jedna interesantna priča iz razgovora sa Željkom Đurićem, menadžerom Tesla brenda: „...Već odabir ekrana, odnosno dobavljača koji treba da isporuči displeje za telefon, može biti problem. Daćemo primer...pre početka izrade telefona, prikupljate ponude proizvođača komponenti. Na uzorku jednog od njih, od hiljadu displeja - čak 370 nije zadovoljilo kvalitativni kriterijum. I to je zapravo razlog zbog čega je bitno imati nekoga na licu mesta. Zamislite da smo odabrali tog dobavljača na osnovu jednog ili dva uzorka. Ja sam od početka godine čak 60 dana proveo u Kini, birao, pregovarao, pratio, menjao, da nema toga, mogli bismo samo da se hvatamo za glavu kada krene prodaja...“
Alibaba i slični sajtovi
Na kineskim sajtovima se sve može pronaći, šta vam duša poželi. Na koji god proizvod da pomislite, lako se može pronaći pandan na dalekoistočnom tržištu, naravno, po nižoj ceni. Tržište je otvoreno, nakon tolikih godina sada se najnormalnije može poručiti šta god poželite: imali smo prilike da čitamo brojna iskustva po tom pitanju, i na našem forumu i na drugim sajtovima. Sve može da prođe u najboljem redu, ali može da se desi i nešto sasvim obrnuto – jer kako god, kupujemo mačku u džaku.
Da li nam je stigao baš onaj uređaj koji smo poručili, koliko su ispali troškovi dostave i carinskih zavrzlama, koliko smo čekali na uređaj, da li je sve onako kako je predstavljeno na slikama. Da li je HD ekran zaista HD ili je stigao sa ispranim bojama, možda nekim mrtvim pikselom, kome da se žalimo, kako da servisiramo uređaj? Ne navodimo mi ni na čiju vodenicu, samo pričamo o realnim stvarima, svako može ove rečenice aspolutno da ignoriše i nastavi po svom.
[emoji15]