Šta je novo?

AMD Radeon Fury X zvanicna tema!

jedino sto mi se nije svidjalo kod GTx980 jeste sto je precjenjen proizvod, sa snizavanjem cjene to je extra karta, ali ruku na srce Fury je jaci ali i skuplji za vece rezolucije od 1080p cini mi se bolji izbor.. vidicemo jos sta DX12 donosi brzo ce se i to znati.

Hmm, bre,:bottle:
kartica je vec tu skoro godinu dana, prodata u 2 miliona primeraka, odsluzila svoju svrhu, nije imala konkurenciju, donela zajedno sa 970 karticom koja se prodala u 7 miliona primeraka, NV extra profit i sad su maximalno snizili cenu za 980Ti, 980 i 970 kartica.
O odnosu Fury vs 980Ti se izgleda prestalo i pricati:trust:, pa se sad udara na ovu jadnu:( gtx 980, ali ja ne bih bas tako lako otpisivao gtx980:mad:, kada se klokuje, ovaj mali Furisa ce se tesko izbori sa njom i u HD i u 2K, a i ovaj veci brat nije bas nesto mnogo jaci od te stare 980.

Poslednja izmena:
Šta kao dodaće gomilu para za 15% (ili koliko već) više brzine? :) Jer polovan 970 ---->nov 980 prilična razlika u ceni, ja to ne bih radio e sad to znači da neko neće..

Ajd, i malo mi je nesto dosadno:shock:, ajd i da se malo konfrontiramo sa @Goldi:sceptic:.
Sad smo sa grafikona presli ne neke video sesije:D.
Verovatno ima tona takvih video klipova, ali ja bih da pogledamo,) neke grafikone:
Anandtech sajt ( ako kojim slucajem ne odgovara crvenima, ce nadjemo jos par destina drugih sajtova, no problem:eyebrows:), 980Ti overklok 1477|8000mhz http://www.anandtech.com/show/9306/the-nvidia-geforce-gtx-980-ti-review/17 vs Fury X overklok 1125|500Mhz http://www.anandtech.com/show/9421/the-amd-radeon-r9-fury-review-feat-sapphire-asus/18.
Razlike u 4K rezi su od 20% do 35%, i to je verovatno ta neka prosecna razlika izmedju ovih kartica u zavisnosti od igre do igre. U 2K rezi bi razlika bila jos veca u korist 980Ti jer ipak ova karta nesto malo gubi na jacini u 4K, zbog sire memorijske magistrale kod Furise.
Inace, moram da primetim, ovog Furisu ko da nisu ni overklokovali:shock:, skoro da nema nikakvog benefita u 4K.

Sve zavisi od kloka za gtx980 i do perspektive gledanja na rezultate:rtfm:
Pricano je sto puta, 980 ima bas veliko trottlovanje klokova, pa moze da radi na default na oko 1.150-1.200mhz i onda kad se klokuje na preko 1.500|8000mhz moze da se dobije boost u igrama i do 25-30%.
Tako da ako je ovde 980 slabija i od Fury( za oko 16%) i Fury X,
g1.png
kada se klokuje na 1.580|7950mhz dobije se oko 198-199fps score i onda je brza od Fury i jednaka po jacini sa FuryX.
g2.png
Prosta matematika, jednacina je:rtfm:,
Fury klokom dobija oko 10% perfomanse, FuryX jos manje, skalira u igrama negde oko 5% i ako 980 skalira za oko 25-30% u zavisnosti od kloka, onda lepo uzmes digitron i saberes, oduzmes, koliko je ko slabiji ili jaci na default kloku i saberes sa dobicima pri overkloku i dobijes da je 980 sigurno jaca od Fury na HD i 2K, a da se dobro drzi i u odnosu na Furisu.:trust:
I ono, gtx980 je kartica idealna za HD rezu, za 2K je tesko upotrebljiva, tako da tako treba gledati na sve te karte u ovom rangu, kao sto su Fury i 390X, ostale karte FuryX i TitanX i 980Ti kao single su idealne za 2K i neupotrebljive za 4K.

Realno Fury Junior kida Gtx 980 no problemo :smoke:

Tesko da je to slucaj. Karte su jako blizu a kad se uzme cena u obzir i overklok tu mala Furija gubi.
Nereferntne 980 GTX odnose pobedu vrlo lako. Za 480-500 eur mozes da kupis veoma dobru GTX 980, nereferentnu.
KFA ili Galax koje se klokuju preko 1500 Mhz. Tu Furija gubi u svakom slucaju. Mene je iznenadilo koliko se dobro GTX 980 drzi u 4K, eno u onom
klipu sto je Goldi okacio a to je jos referentna karta.

Moraju tu cene jos dole..

Nažalost veliki broj korisnika neće možda nikada overklokovati svoj GTX 980 ili Fury Junior. Neki iz straha neki iz neznanja neki samo iz toga što ne žele da se bakću sa tim. Kad razmislim treba napraviti Pool glasanje kolko realno ljudi 24-7 drži OC svojih grafi.
Out of the box Fury Junior je bolja grafa na osnovu ovih rezova.

.. onda lepo uzmes digitron i saberes, oduzmes, koliko je ko slabiji ili jaci na default kloku i saberes sa dobicima pri overkloku i dobijes da je 980 sigurno jaca...

Ne mogu da verujem,sta si napisao..zadnji put sa video nekoga ko tako "meri" snagu karte jos u doba GF4-ke...

Nažalost veliki broj korisnika neće možda nikada overklokovati svoj GTX 980 ili Fury Junior. Neki iz straha neki iz neznanja neki samo iz toga što ne žele da se bakću sa tim. Kad razmislim treba napraviti Pool glasanje kolko realno ljudi 24-7 drži OC svojih grafi.
Out of the box Fury Junior je bolja grafa na osnovu ovih rezova.

I opet ti nisu najjasnije neke stvari. Poredis dve karte razlicite cenovne klase.
Ubaci u jednacinu ovo
1006401_0__64583.jpg
ili ovo
988942_0__63528.jpg
i overklok ti i ne treba.
A gotovo da ne postoji danas korisnik koji ne podize performanse putem overkloka. Kladim se da je procenat negde od oko 80%.

Nereferentne GTX 980 su snaznije od manje Furije i mora cena da joj ide jos nize jer je ovako u veoma losoj poziciji kao sto je i FuryX.

To je tacno da dizu klokove i grafickih karti i procesora, ali vecinom to cine kada taj HW sto imaju nije dovoljno jak da izvuce njima zadovoljavajucem FPS-u i detaljima. JA to konkretno cinim, i veliki broj ljudi me je molio da im overklokujem karte i procesore kako bi mogli jos malo zivota da iscede iz onoga sto imaju. Procenat ljudi koji dizu klokove je znacajno nizi od 80%. De bre ima oko 300K ljudi koji uopste imaju dve ili vise grafe u sistemu, tako da oni koji klokuju karte je isto relativno mali u odnosu na one koji je samo ubace, instaliraju driver i voze dok ne postane sporo, bez i trunke zelje da klokuju, vec odu i kupe novu jacu karta za onoliko para koliko imaju. Neki cak imaju i mnogo besne masine, a ne ume ni driver da updatuje, do duse oni imaju para kao blata pa im se moze :D

Poslednja izmena:
A gotovo da ne postoji danas korisnik koji ne podize performanse putem overkloka. Kladim se da je procenat negde od oko 80%.
Nemoj da se kladis..ja imam komsu koji je kupio 2500k i lepu GA z68 plocu pre 3 god. i nije ga mrdnuo sa def dan danas(kaze,sta mu fali ovako)..takodje prvo imao 560TI na pomenutoj masini pa sada R9 290,takodje nije ni probao da digne ni jednu(doduse R9 ni ne moze,ref model).
Imas takodje i one sto su dan danas ubedjeni da ce izgubiti garancije,da ce se radni vek ne znam za koliko skratiti..itd.

Nemoj da se kladis..ja imam komsu koji je kupio 2500k i lepu GA z68 plocu pre 3 god. i nije ga mrdnuo sa def dan danas(kaze,sta mu fali ovako)..takodje prvo imao 560TI na pomenutoj masini pa sada R9 290,takodje nije ni probao da digne ni jednu(doduse R9 ni ne moze,ref model).
Imas takodje i one sto su dan danas ubedjeni da ce izgubiti garancije,da ce se radni vek ne znam za koliko skratiti..itd.

Haha. Tacno. :D Odlicni primeri ;)

Naravno, klokujete do maksimuma, držite 24/7 i onda svane oglas - Prodajem GTX 980, hlađena tečnim azotom, radila na kloku od 800MHz, korišćena povremeno za pasijans :D

Ja sam i dalje ubeđen da GCN jednostavno ne može na visoke taktove, bez obzira na sve, izgleda da je 1150-1200MHz plafon, a i to je previše optimistično. S druge strane, Maxwell opušteno ide preko 1400MHz. AMD bi to trebalo da nadoknadi većim brojme jezgara, ali im nešto ne ide, osim u nekim openCL aplikacijama. Ako pogledamo, Fury dođe kao Tonga x 2, što znači da bi trebalo da ima duplo bolje performanse. Aj da kažemo da je to optimistično, ali da bude bar R9 380 x 1.85-1.9. A realno stanje je da ima samo 1.6-1.7 puta bolje performanse u FullHD rezoluciji. Doduše, na većim rezolucijama je bolja situacija

Fury je zasebna klasa izmedju GTX980 i 980Ti tako je i cjenom poziionirana mislim da ce Nv odgovoriti nekom kartom na oslabljenom Gm200 chipu dok se nakupi dovoljan broj neispravni GM200 chipova (malo im je "problem" jer je 28nm proces prezreo i vjerovatno nema puno losi chipova)

Naravno, klokujete do maksimuma, držite 24/7 i onda svane oglas - Prodajem GTX 980, hlađena tečnim azotom, radila na kloku od 800MHz, korišćena povremeno za pasijans :D

Ja sam i dalje ubeđen da GCN jednostavno ne može na visoke taktove, bez obzira na sve, izgleda da je 1150-1200MHz plafon, a i to je previše optimistično. S druge strane, Maxwell opušteno ide preko 1400MHz. AMD bi to trebalo da nadoknadi većim brojme jezgara, ali im nešto ne ide, osim u nekim openCL aplikacijama. Ako pogledamo, Fury dođe kao Tonga x 2, što znači da bi trebalo da ima duplo bolje performanse. Aj da kažemo da je to optimistično, ali da bude bar R9 380 x 1.85-1.9. A realno stanje je da ima samo 1.6-1.7 puta bolje performanse u FullHD rezoluciji. Doduše, na većim rezolucijama je bolja situacija

Pa nije bas tako :D Ja sam moju 270x hawk uspeo da naguram na 1310 MHz (verovatno moze i vise uz jos voltaze i zamenom hladjenja), ali mnogo toplote i hladjenje nije bas tiho kada ventovi rade preko 70%... Ako ljudi koriste box kuler ili neke corsair galamdzije za cpu, to mozda i ima smisla, ja ne vidim poentu dizanja buke ako sam za sve ostalo dao pare da bi je otklonio... Na kraju cu radije da ugasim AO koji se ionako gotovo ne primecuje dok igras i da imam tisinu i na 100% GPU load, nego da teram ventove na grafici da mi galame.

Poslednja izmena:
Nece biti karte izmedju 980 i Ti, nomenklatura ne dozvoljava a i nema smisla. Ko hoce najbolje uzima najskuplje, ko hoce kompromis ima resenje za manje para.

Kako ne dozvoljava nomenklatura, izbace GTX 985 i gotova prica :D Isti fazon kao AMD prosle sezone sa R9 280, R9 285 i R9 280X :)

Nvidia je imala slicnih izleta, GTX 260 -> GTX 260 core 216 GTX 280 -> GTX 285 bilo je i posle tih al hajd.

Mozda neki 980 pro ili GTS? :D

Mene inace vise zanima kako ce popuniti rupu izmedju 960 i 970 i kakve ce performanse i cenu imati doticna karta.

Milion nacina da se odredi oznaka. Ghz, Boost, Black Edition, xx5, xx3.5 :D
Stvar je u tome da druga karta apsolutno nije potrebna a razlog tome sam vec naveo.
Na trzistu vec imas takvu ponudu.

Referentni GTX 980 kosta 480-500 eur - Fury kosta od 600-650 eur - nereferentni GTX 980 od 500-550 eur.

Nereferentni modeli su brzi od Fury pogotovu verzije sa boost klokom od 1300 Mhz +

Ista situacija samo jos drasticnija razlika u performansama..

Referentni GTX 980 Ti kosta oko 650-680 eur - FuryX kosta 700-750 eur - nereferentni GTX 980 Ti - 700-750 eur sa drasticnom razlikom u performansama.
Na to sve prednost u overkloku i situacija postaje jos mnogo gora.

U oba slucaja kod AMD Fury karte cene moraju ici dole jer ovako apsolutno nisu konkurentni.

Generalno ni prodaja ne ide dobro, dokaz tome :

http://www.tweaktown.com/news/46333/amd-financials-continue-decline-even-launch-fury/index.html

Nesto se mora promeniti.

@-cox

Zar GTS nije oznaka za slabije karte od GTX?

Poslednja izmena:
Juuu,:d
pa gde crveni:smoke: prizivate neku 985 kartu:hair:, pa ta kartica bi bila u rangu Furise, kada se klokuje i jaca, a cena bi bila mnogo manja i od 980Ti i FuryX.
Mozda bi bilo i dobro da dodje jedna takva karta, sigurno bi izbio:D neki veci rat u cenama izmedju ovih high kartica.

Svega ovoga ne bi bilo da je jedan od inzenjera u AMD razvojnom centru postavio pitanje zasto je stavljeno malo ROP jedinica i to istestirao...
Obican FURY je dokaz da je usko grlo ove arhitekture mali broj ROP jedinica. Meni je neverovatno da je AMD ovako olako sebi pucao u nogu.

Jer avaj funkcija ROPa je:
Processed pixel fragments are stored in card memory ready to be resolved into completed screen pixels, for output onto your display. This task is handled by a GPU unit called the ROP. A modern GPU implements a number of ROPs, based on how likely the GPU is to be bottlenecked by pixel output, to perform the final tasks of rendering. As well as simply resolving and drawing pixels on your screen, the ROP hardware also performs a number of optimisations to save memory bandwith when reading and writing pixels to and from a framebuffer, such as colour compression (even saving 1 byte of colour data per pixel is a heady saving in bandwidth terms).

Ali avaj, barem je nVIdija spustila cene :D

P.S. ja sam i dalje u cudu kako je neko mogao da bude ovoliko nesposoban da za**** arhitekturu :D

Poslednja izmena:
Pa cek zar nebi trebalo biti ovako manji broj ROPs trebao bi da dovede do toga da karta posustaje na vecim rezolucijama?
Ja koliko vidim fury bas kida na vecim rezolucijama dok na nizim posustaje, nisam ja bas siguran to koliko ROPs utice na performanse Fury/x kartica... nema bas neki naznaka koje bi mogle dati odgovor koliko zaista Rops utice na Fiji chip.

@-cox

Zar GTS nije oznaka za slabije karte od GTX?

Koliko me secanje sluzi jos GF2 je imao par oznaka, MX, GTS, Pro, Ultra, Titanium.

Nisam rekao da treba da promene GTX u GTS kako rade od 200 serije nego da stave u nastavku sta hoce moze i GS kao kod 9X00GS modela sto su imali.

Svega ovoga ne bi bilo da je jedan od inzenjera u AMD razvojnom centru postavio pitanje zasto je stavljeno malo ROP jedinica i to istestirao...
Obican FURY je dokaz da je usko grlo ove arhitekture mali broj ROP jedinica. Meni je neverovatno da je AMD ovako olako sebi pucao u nogu.

Jer avaj funkcija ROPa je:

Ali avaj, barem je nVIdija spustila cene :D

P.S. ja sam i dalje u cudu kako je neko mogao da bude ovoliko nesposoban da za**** arhitekturu :D

Morali da zrtvuju zbog TDP-a. ROP-ovi najvise kidaju po WATh-ima.

Nazad
Vrh Dno