Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Бар 90% кућних корисника уопште не мора да користи windows али немају петљу, знање, комшијиног малог који се у све разуме и сличне разлоге да пређу на бољи ОС.

Pa ako je microsoft rekao da zeli milijardu korisnika win10
to ne znaci da ti moras biti jedan od njih.
Koristi ono sta ti odgovara, probas vidis i na kraju instaliras Ubuntu...
Ne moze ti Bill nista zbog toga.:d
Bolje kompatibilnosti sa raznim programima, ovim onim, su glavna prednost windowsa, i zato ga koristim uvijek. I kad se navikneš na neke programe ne da ti se zezati sa drugima, a također ni upoznavati detalje rada drugog operativnog sustava. Probah Linux Mint 17.1 Mate, ali brzo sam izgubio volju i odustao. Jednostavno nema smisla dok sam zadovoljan windowsom........recimo da se na windowsu ni pomoću trikova ne može ugasiti automatic windows upgrade, ni nikako pogasiti stalna aktivnost mnogih appova onda bih Linux počeo ozbiljnije razmatrati.

Бар 90% кућних корисника уопште не мора да користи windows али немају петљу, знање, комшијиног малог који се у све разуме и сличне разлоге да пређу на бољи ОС.

A bolji OS je?

Pa jedno "F" jeste probaj F10 ili F12 ili redom F1-F12 ne znam za tvoju plocu.
I kod tebe to nista ne radi kako treba ne samo sata drajveri.
Kazem ti dva kresovanja uzastopno i ide windows repair i nudi ti startup repair..

F12 - ali samo za izbor boot-a dalje pritiskanje F12 ne vodi ničemu

Koliko god windows bio los i dalje je najbolji OS za vecinu korisnika. Linux nazalost nije alternativa. Zasto je to tako to je vec druga stvar.

Погрешио сам у опису корисника, 90% кућних корисника који нису деца и играју игрице могу да користе и онај други ОС. ;) Интернет и млатимудија се скоро уопште не разликују, осим што корисници линуха уопште не морају да размишљају о вирусима, графика има сличне или боље програме (не рачунам оно ... ја овај добро знам па не могу да користим онај), офис би могао да буде ту негде, осим неких специфичних послова који морају да се раде на оном плаћеном а о системском подешавању, сигурности, раду на самим инсталацијама и одржавању не мора ни да се пише. Ни цена не мора да се помиње. Наравно, оне који крекују или како већ решавају илегалу не вреди да помињем. Број корисника није толико битан, знам да огромна већина windows корисника не би знала ни да инсталира сам ОС или неки програм па тај број и не значи много.

Да не буде да пишем напамет, windows сам користио отприлике од верзије 2.1 до пре ~5 година, имам га и данас за сваки случај (пар програма су ми бољи и лакши мада има алтернатива) на сваком харду.

Наравно, ово не пишем да бих некога одвратио од тестирања нове верзије, ја то радим као и многи и хоћу да будем упознат са новинама. А и нисам први поменуо инсталирање другог ОС-а уместо овог. ;)

A zasto ovolike firme placaju papreno za windows? ni oni ne igraju..a njmanje sto zele su virusi.
I zasto mislis da samo deca igraju?

Kazu da ce android i linux u buducnosti biti na bankomatima. Koliko je to tacno , smesno je pominjati android ali sto linux ? Koliko je kompleksniji za tako neke specificne app u vezi bankarstva. Svi zavise od Windowsa, pa i jedan Apple. Trenutno u Srbiji je na atm-ovima jos uvek najzastupljeniji xp / a i u svetu je slicno stanje. Koliki je samo trosak preci na alternative i rizikovati.

Poslednja izmena:
@šipac ako vjeruješ u zaštitu nečega što koristi 1/3 planete ona su ili nov u ovome ili dosta naivan.
Kupovina nije problem. To mi svakako firma završava.

nadam se da si u pravu da će brzo da ga "razbiju" mada sam čitao razne teorije u vezi aktivacije. ali, eto dobro po tebe pa ćeš dobiti free licencu. nije meni problem da dam 150 evra, ali što bih ako ne moram, bolji mi je npr. da kupim još jedan ssd, ali to je već druga tema. ako ga razbiju trajno da ga ne ruše apdejtovi naravno svi će koristiti ilegalnu verziju, a ne biti insajderi.

Nije mjesto za raspravu o tome, ali naravno da postoji bolji operativni sistem od Windowsa, a nije Linux, ali taj bolji nije i jeftiniji.

nadam se da si u pravu da će brzo da ga "razbiju" mada sam čitao razne teorije u vezi aktivacije. ali, eto dobro po tebe pa ćeš dobiti free licencu. nije meni problem da dam 150 evra, ali što bih ako ne moram, bolji mi je npr. da kupim još jedan ssd, ali to je već druga tema. ako ga razbiju trajno da ga ne ruše apdejtovi naravno svi će koristiti ilegalnu verziju, a ne biti insajderi.

a koji win do sada nije "trajno razbijen" ako smem da pitam ?

Od windowsa je bolji svaki OS ukljucujuci DOS! Kome ne trebaju specificne aplikacije koje rade samo na windowsu (pa bile to igrice, finansijske ili neke specificne industrijske) treba da bezi i da se ne osvrce!

@antena

Ako ti je Windows (svaki) toliko loš kog đavola toliko učestvuješ u diskusiji o testiranju novog Windows-a?

Ne učestvujem u testiranju Windows-a 10 ali pokušavam da pratim kakvo je trenutno stanje a ti i par tebi sličnih samo trolujete, ljudi odgovaraju na vaše kometare i nepotrebno se dodaje bezvredan (za ovu temu) materijal.

Ako vam se ne sviđa Windows batalite ovu temu, otvorite novu i pišite tamo zašto ljudi treba da odbace Windows, pa i ovaj nadolazeći i pređu na neki drugi OS. Koga zanima, čitaće vašu temu.

@antena

Ako ti je Windows (svaki) toliko loš kog đavola toliko učestvuješ u diskusiji o testiranju novog Windows-a?

Ne učestvujem u testiranju Windows-a 10 ali pokušavam da pratim kakvo je trenutno stanje a ti i par tebi sličnih samo trolujete, ljudi odgovaraju na vaše kometare i nepotrebno se dodaje bezvredan (za ovu temu) materijal.

Ako vam se ne sviđa Windows batalite ovu temu, otvorite novu i pišite tamo zašto ljudi treba da odbace Windows, pa i ovaj nadolazeći i pređu na neki drugi OS. Koga zanima, čitaće vašu temu.
Ma pusti ga, namerno to radi..
Dosadno mu pa ide okolo i udara kontru i ceka reakciju.

@antena

Tema se zove "Windows 10" a ne "testiranje Windowsa 10" i ucestvujem zato sto cu verovatno morati da predjem na isti pa da vidim sta me ceka! Zasad ne vidim nista dobro i korisno a da je novo, niti je to iko osporio!

Tema se zove "Windows 10" a ne "testiranje Windowsa 10" i ucestvujem zato sto cu verovatno morati da predjem na isti pa da vidim sta me ceka! Zasad ne vidim nista dobro i korisno a da je novo, niti je to iko osporio!

cilj je da aplikacije i igre rade bolje, makar za 1fps...i MORA da bude lakshi od predhodnika (da i na losijim konfama radi do 00)

Kako ne vidis? Probaj alt+tab znas kako je do jaja :-D

Tačno, tema je Windows 10 a ne "Šta mislite, da li Windows OS generalno ne valja". Na tvoju sreću, nećeš morati da pređeš na Windows 10 jer Windows 7 ima podršku do 2019. a Windows 8.1 do 2021. ili 2022. godine pa slobodno guraj jedan od ta dva, ako već moraš da koristiš Windows.

Sa druge strane, imaš Linux i Mac OS pa teraj sa njima ako ne igraš video igre.

Koliko vidim, Windows 10 ne donosi mnogo toga revolucionarnog, što je dobro. Jer kad god MS najavi nešto revolucionarno, ispadne neka glupost. Revolucionarno su najavili Vistu pa je bila previše zahtevna za hardver iz tog vremena. Revolucionarno su redizajnirali interfejs i ukinuli Start u Windows 8 pa niko nije hteo da ga koristi iako je imao i ima bolje performanse od Windows 7 i troši malo manje resursa. Hell, dok nije izašao program Classic Shell i njemu slični ni ja nisam hteo da pređem na Windows 8.1.

Sad najavljuju revolucionarni update sistem (rolling release, što bi rekli Linux korisnici) pa se nadam da neće da prođu kao sa Vistom i Windows 8 ako forsirani update krene za zeza sisteme, naročito one koji su već u klimavom stanju.

Za ostalo nemam baš zamerku, bar ono malo što sam probao Windows 10 pre mesec-dva. Još ako povećaju performanse u odnosu na Windows 8.1 biće dobro. Interfejs je OK. Više radnih površina isto mogu da budu od koristi onome ko radi na više projekata odjednom. Oni ModernUI programi se mogu ukloniti iz Starta tako da Windows 10 može u potpunosti da funkcioniše kao desktop OS, što je bilo problematično sa Win 8.1 out-of-box.

I samo da Cortana ne služi sa špijuniranje razgovora kao što je bilo nekih optužbi da je Google to radio sa svojim dodatkom za glasovnu pretragu u Chrome.

Poslednja izmena:
AMD najavio novi drajver za graficke 29 jula na dan izlazka Windows 10: http://support.amd.com/en-us/kb-articles/Pages/AMDCatalyst15-7WINReleaseNotes.aspx

Windows® 10 Support

This is a Technical Preview driver with full WDDM 2.0 support for Windows® 10 and DirectX® 12 on all Graphics Core Next (GCN) supported products, -AMD Radeon™ HD 7000 and newer graphics products. Official driver support for AMD products will be available when Microsoft launches Windows® 10 on July 29th, 2015.

Konacno su se probudili, @antena moze i za win 7/8...budi bez brige.

Vrh Dno