Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Windows as service je težnja da se ujedini i što bolje podrži platforma, kao i da se što više izbegne razuđenost sistema koje treba podržavati. Ako imaš konkretne argumente za spyware, navedi ih - ukoliko misliš na Cortanu, ona je opcija i može se isključiti.
A isključivanje Windows update-a je po meni pogrešna ideja i čudi me da je toliko ukorenjena ovde. Kao i ideja da kontrolišeš šta Windows radi... kontrolišeš, ali u određenoj meri i do određene granice.
Tačno tako, ništa ne fali updejtovima, uglavnom su bezbednosne zakrpe. Defefnder sada updejtuje nekoliko puta dnevno aima i drugih. Nego, boje se ljudi sa nelegalnim i krpljenim Windows-ima da ih ne safaćaju, to je glavna boljka ovde. Ne bojte se novih stvari za 10ku, isprobaće prvo na nama insajderima.

Poslednja izmena od urednika:
Kazite to ljudima kojima je update srusio windows ili neku kompatibilnost. Updateovi su univerzalni a korisnici i nacini upotrebe individualni. Evo danas 2 update za 8icu, jedan koji poboljsava odredjivanje kompatibilnosti update na 10ku i koji i moze biti koristan (ako nije pokvaren kao prethodna verzija koja je mnoge kompatibilne proglasila nekompatibilnim!) i drugi koji sluzi za update korporativnih (enterprise) racunara koji moze da koristi samo korporativnim korisnicima (mada ne koristi ni njima posto oni drugacije rade deployment drivera).

Koristim windows od 98-ce i nikada mi update nije srušio sistem,stvarno nemam pojma o čemu govoriš.U prethodnom postu pogotovo.

Koristim windows od 98-ce i nikada mi update nije srušio sistem,stvarno nemam pojma o čemu govoriš.U prethodnom postu pogotovo.

To sto tebi nije srusio, znas koliko ikog briga ili je relevantno....
Generalno update sistema spada u critical radnje, isti treba raditi kad je sistem u operativnom stanju bez zaglavljenih procesa/aplikacija itd... za nekog ko "zna" da koristi windows to uglavnom nije problem
Za bar 40% koji su dudci rodjeni to je itekako problem, jer isti znaju samo da pokrenu 5 aplikacija koje koriste i sta god da iskoci na ekranu oni klikcu nekst ili lupaju reset (zavisno od raspolozenja)
Ja uglavnom vecini svojih klijenata iskljucim windows update, ugalvnom ih pitam sta zele, takvi koji zovu servisere za svakakvu glupost update je smrt za sistem ne sao zbog sistema punog gluposti vec i zbog njih samih

Takodje kad mi komp stigne na servis koliko puta sam vidjao da u task baru ceka 100 ank update na instalaciju, HDD koji prijavljuje bad sektore itd, i sve je krivica korisnika i update koji kad krene plav ekran da vrti nekad i satima update oni samo lupe restart

Pokusao sam par puta da objasnim da moraju da cekaji, samo su mi rekli iskljuci ti to, a gledali su me kao da pokusavam da ih zeznem tako sto im objasnjavam da moraju barem nesto da znaju :)

Ti si kao oni krezubi seljaci kad kazu "ja otkad sam ziv ne pamtim ovakvu poplavu" ili tako nesto. Koga briga sta ti pamtis i sto se tebi nikad nije desilo kad se milionima desava, pa samo ove godine su punili naslove tehnickih sajtova kako je neki update "greskom" pusten pa napravio haos pa povucen pa izdat drugi ili ostavljeno nereseno do daljnjeg. Eto npr. ima neki update koji je izasao pre par meseci koji na ogromnom broju masina (30-40%) pri sfc /scannow prikazuje da postoje corrupted fileovi iako oni zapravo nisu corrupted. To nije kriticno zato i ne resavaju, ali pokazuje sta sve izbacuju i koliko ih boli patka za korisnike!

Da ne bude zabune nekom kome je sigurnost sistema JAKO bitna, naravno da bi trebao da radi update cim izadje, ostali u 99.9% slucajeva nece videt neke koristi, osim ako se ne pojavi neki critical RPC exploit kao sto je bio sa XP SP2 (ili besa SP1 jos) davnoooo

Nije ni to garant, sistem ili mreza koji nisu updateovani a nalaze se iza nekog firewalla i filtera su sigurniji od updateovanog sistema sa ugradjenim firewallom.

10192 usao u canary ring pa moze biti kandidat za sledeci fast build! Mada ja mislim da ovih dana prvo ide 10166!

Next possible Windows Insider builds (current preview branch is fbl_impressive):
Canary ring: 10.0.10192.0 OSG ring: 10.0.10164.0 External ring: 10.0.10164.0

Ne vidi se u disk managmentu a nisam pokretao instalaciju, probaću. Hvala
Ако партиција постоји и диск менаџмент види тај хард, линух партиција мора да се види само што је непозната и без додатних иформација. Толике године а windows препознаје само два фајл система. :(

Windows as service je težnja da se ujedini i što bolje podrži platforma, kao i da se što više izbegne razuđenost sistema koje treba podržavati. Ako imaš konkretne argumente za spyware, navedi ih - ukoliko misliš na Cortanu, ona je opcija i može se isključiti.
A isključivanje Windows update-a je po meni pogrešna ideja i čudi me da je toliko ukorenjena ovde. Kao i ideja da kontrolišeš šta Windows radi... kontrolišeš, ali u određenoj meri i do određene granice.
Da točno, naravno, Cortana je za mene samo jedan spyware kojeg je lako isključiti...ali ima ih još. Meni će osobno ova stranica biti dobra polazišna točka kod uklanjanja W10 spyware-a. Riječ je o forumu gdje se govori o onom spomenutom WinReducer programu kojim se iz ISO windows instalacijske fajle eliminiraju razni dijelovi windowsa. Frajer je označivao crvenom bojom stavke koje smatra spayware-ima, a lik očito nije od jučer....slažem se sa njim oko većine. Naravno da neću ukloniti sve djelove windowsa koje navodi, ali dobro će doći. LINK: (stranica je ogromna i nešto se sporo očitava, ali ok je)
http://winreducer.lebonforum.com/t866-windows-10-remove-list

Tačno tako, ništa ne fali updejtovima, uglavnom su bezbednosne zakrpe. Defefnder sada updejtuje nekoliko puta dnevno aima i drugih. Nego, boje se ljudi sa nelegalnim i krpljenim Windows-ima da ih ne safaćaju, to je glavna boljka ovde. Ne bojte se novih stvari za 10ku, isprobaće prvo na nama insajderima.

Kao to su dole iskusni forumaši objasnili, windows update/upgrade su kritične radnje, može ispasti sve ok a može ispasti i masa sitnih problema za koje poslije ni nisi svjestan da su se počeli pojavljivati od tog upgrade-a....svakom svoje.....ja sam za sebe siguran da želim imati što više toga pod kontrolom a ne da mi se operativni sustav mijenja kako njemu paše. Općenito sam sumnjičav prema stabilnosti i pouzdanosti naknadnih upgrade-a, pobornik sam čiste instalacije, bilo kojeg programa, pogotovo windowsa kao velikog i kompeksnog sustava.

Poslednja izmena:
Ma Windows je smrt, ima da promenim profesiju samo da ga vise ne gledam! Bil moze sve pare da da u humanitarne svrhe i opet se nece oprati koliko je skratio zivot svim ljudima koji su koristili Windows!

Ако партиција постоји и диск менаџмент види тај хард, линух партиција мора да се види само што је непозната и без додатних иформација. Толике године а windows препознаје само два фајл система. :(

To sam saznao guglajući međutim, particije nigde, nema je u disk managment-u a ne vidi je ni mini partition tool a trebalo bi ako je ext particija.
Davno sam instalirao ubuntu, opet uz pomoć gugla i ne sećam se kako sam formatirao particiju a pošto sam imao malo vremena odustao sam do sledećeg puta kad odem do mojih pošto je njihov računar i nisam smeo da rizikujem da slulajno ne osposobim postojeći W7 što bi bilo ravno katastrofi :)

Stavi na fleš Ubuntu ili neki njegov derivat (Linux Mint itd), pokreni Live sesiju, pokreni GParted i trebalo bi da vidiš tu particiju.

I onda mogu da formatiram u NTFS?

Kazite to ljudima kojima je update srusio windows ili neku kompatibilnost. Updateovi su univerzalni a korisnici i nacini upotrebe individualni. Evo danas 2 update za 8icu, jedan koji poboljsava odredjivanje kompatibilnosti update na 10ku i koji i moze biti koristan (ako nije pokvaren kao prethodna verzija koja je mnoge kompatibilne proglasila nekompatibilnim!) i drugi koji sluzi za update korporativnih (enterprise) racunara koji moze da koristi samo korporativnim korisnicima (mada ne koristi ni njima posto oni drugacije rade deployment drivera).

To sto tebi nije srusio, znas koliko ikog briga ili je relevantno....
Generalno update sistema spada u critical radnje, isti treba raditi kad je sistem u operativnom stanju bez zaglavljenih procesa/aplikacija itd... za nekog ko "zna" da koristi windows to uglavnom nije problem
Za bar 40% koji su dudci rodjeni to je itekako problem, jer isti znaju samo da pokrenu 5 aplikacija koje koriste i sta god da iskoci na ekranu oni klikcu nekst ili lupaju reset (zavisno od raspolozenja)
Ja uglavnom vecini svojih klijenata iskljucim windows update, ugalvnom ih pitam sta zele, takvi koji zovu servisere za svakakvu glupost update je smrt za sistem ne sao zbog sistema punog gluposti vec i zbog njih samih

Takodje kad mi komp stigne na servis koliko puta sam vidjao da u task baru ceka 100 ank update na instalaciju, HDD koji prijavljuje bad sektore itd, i sve je krivica korisnika i update koji kad krene plav ekran da vrti nekad i satima update oni samo lupe restart

Pokusao sam par puta da objasnim da moraju da cekaji, samo su mi rekli iskljuci ti to, a gledali su me kao da pokusavam da ih zeznem tako sto im objasnjavam da moraju barem nesto da znaju :)
Više od 50 računara na WSUS serveru, godinama, različiti sistemi od XP naovamo, automatski update svuda i na serverima i nijedan nikad nije imao problem osim ako korisnik ne ugasi računar i to od svih nasilnih gašenja samo jedan nije bio popravljiv. Dakle, relevantost vaših izjava je isto tako pod znakom pitanja. A to da je update sistema kritična radnja koju treba vršiti samo kad je neophodno danas važi samo za sistemski BIOS.

Da točno, naravno, Cortana je za mene samo jedan spyware kojeg je lako isključiti...ali ima ih još. Meni će osobno ova stranica biti dobra polazišna točka kod uklanjanja W10 spyware-a. Riječ je o forumu gdje se govori o onom spomenutom WinReducer programu kojim se iz ISO windows instalacijske fajle eliminiraju razni dijelovi windowsa. Frajer je označivao crvenom bojom stavke koje smatra spayware-ima, a lik očito nije od jučer....slažem se sa njim oko većine. Naravno da neću ukloniti sve djelove windowsa koje navodi, ali dobro će doći. LINK: (stranica je ogromna i nešto se sporo očitava, ali ok je)
http://winreducer.lebonforum.com/t866-windows-10-remove-list

Kao to su dole iskusni forumaši objasnili, windows update/upgrade su kritične radnje, može ispasti sve ok a može ispasti i masa sitnih problema za koje poslije ni nisi svjestan da su se počeli pojavljivati od tog upgrade-a....svakom svoje.....ja sam za sebe siguran da želim imati što više toga pod kontrolom a ne da mi se operativni sustav mijenja kako njemu paše. Općenito sam sumnjičav prema stabilnosti i pouzdanosti naknadnih upgrade-a, pobornik sam čiste instalacije, bilo kojeg programa, pogotovo windowsa kao velikog i kompeksnog sustava.
Možeš redukovati Windows koliko hoćeš, ako ne želiš da te špijuniraju jedini lek je da ga ne koristiš. A sumnja u upgrade programa je potpuno neracionalna - svi programi imaju greške, i upgrade je tu da ispravi stvar. Postoji mogućnost da upgrade napravi problem, ali koliko se često tako nešto dešava?

@HighONE
Poredis babe i zabe, ja pricam i klasicnim home korisnicima, zaposlene nekako i mozes uvesti u red ali ove druge jok, naravno i ove samo ako imaju placeno odrzavanje/svoje i moraju da slusaju :)

Cak i da se sistem srusi jer su lupali restart (sva sreca u log jer 90% nece priznati da je stislo restart) "ja" sam po njima kriv jer oni ocekuju da sistem radi tako da oni na gasenje/paljenje ama bas nikad ne cekaju vise od 30-40sek, nedaj boze da se na ekranu pojave neki procenti koji "polako" odbrojavaju, naravno posle restarta lupe onaj repair pa i njega saseku i posle 2 sata imas HDD sa 5-6 bad sektora i posla

Poslednja izmena:
Ništa ja nisam poredio. Dobio si konkretan podatak. To što korisnici nisu administratori pokazuje samo da su ažuriranja sistema stabilna - postoje mašine koje su ažurirane od XP SP1 do poslednjeg update-a koji je zvanično izašao i rade i danas.

Capture7.JPG

Fino klient za sve tri platforme :)

Capture3.GIF

Fino, komponente hladnije nego na W8.1 ili ja tripujem :D

Capture2.GIF

Ccleaner zarazen :D torrent pro cracked verzija

Capture4.GIF

Pomagajte ljudi sta je ovo, el mogu da brisem ovu listu, karakondjuje neke..

A posle cu postovati video, kako sporo startuje WIN 10 162 sa hdd-a to je tuga.

Prilozi

• Capture6.GIF
    Capture6.GIF
    97.4 KB · Pregleda: 145
Poslednja izmena:
Ništa ja nisam poredio. Dobio si konkretan podatak. To što korisnici nisu administratori pokazuje samo da su ažuriranja sistema stabilna - postoje mašine koje su ažurirane od XP SP1 do poslednjeg update-a koji je zvanično izašao i rade i danas.

Pa ja sam govorio o home userima a ti o korporacijama racunara o kojima brinu admini, dva odvojena sveta... korporacijama je bitno takodje da hackeri nemogu preko nekog exploita da udju u komp dok home user koji instalira 90% stvari za koje nikad u zivotu sigurno nisu culi, exploitii sistema i hackeri su najmanji problem

Takodje ima i racunara koji sluze samo za odredjenu namenu i ja licno imam takve, update je ugasen sa razlogom, po meni izbor treba postojat uvek

@dejan87dex
Windows defender je tu reda radi, broj false positive mu je ogroman, uploaduj fajl na
https://www.virustotal.com/

Poslednja izmena:
Postoje i masine koje nikad nisu azurirane od XP SP1, sa starim IE i flashom i koje nikad nisu pravile problem a rade kao i prvog dana. I sta s tim, nista, to nista ne znaci, kao ni tvojih 50 racunara (pa ni da je 50 miliona)! Tako Vuk kaze da 10ka nema bagove i onda M$ izbaci da je ispravio 300 bagova. Niti oni znaju gde su busni ni koliko (nadju i isprave samo ono sto ih ubode prstom u oko ili sto postane opste poznato medju hakerima) niti su vasi utisci i iskustva bitni!

Poslednja izmena:
Ja mislim da je forsiranje update-a teska glupost! iako je meni licno update sistema ukljucen

Tacno je da povecava sigurnost ali nemali broj puta sam vidjao da srusi sistem i naparvi problem, naravno ne meni ali ima jedan broj korisnika koji kad vidi da update ide samo lupi reset ili nasilno ugasi komp, a ima i kad update zezne sistem
Ms su rekli da ce da na windows 10 nema vise da bude tako, kad se instalira neki upadejti i posle restarta da se doinstaliraju iste nema da odbrojava vise kao pre :)

Ma Windows je smrt, ima da promenim profesiju samo da ga vise ne gledam! Bil moze sve pare da da u humanitarne svrhe i opet se nece oprati koliko je skratio zivot svim ljudima koji su koristili Windows!

gervais%20laugh.gif

^ pa sta je pogresio? :) win bio i ostao poluproizvod i os iz 90-ih.. koristim ga zato sto moram, kao i vecina nas.

Onda pređi na proizvod za treći milenijum, ne znam šta čekaš? :)

Pa verovatno ne moze zbog aplikacija koje rade samo na winu kao ni ja. Ko je lud da koristi windows onako, bez nekog jakog razloga? Eno pojavio se 10500 za ono jesenje izdanje (SP1 ili kako ce ga vec zvati), znaci da je RTM verovatno vec izglasan.

Poslednja izmena:
Da nije mozda taj 10500.0.150706-1800.th2_CLIENTENTERPRISE_VOL_x64fre_en-us.esd Windows 10.1 koji ce biti na jesen? Posto je th2 branch , th1 je za desetku valjda a dvojka je za oktobarski veliki upgrade o cemu je wzor vec pisao?

Vrh Dno