Šta je novo?

MTS Telekom ADSL

Pozdrav, da li neko može da pomogne oko par noob pitanja pošto nemam pojma oko ovoga. I meni je stigla ova 20/2 + tablet ponuda (mada ne znam kako i zašto kad sam na box 2 ugovoru?!) pa sad ne znam šta da radim. Tablet mi ne znači skoro uopšte, samo brzina pošto sam na wirelesu 5ghz 6144/768. Međutim stvar je što sam na selu, ~1km od centrale i ne znam da li će to dobro raditi. Ovaj wifi je rock stable i zadovoljava potrebe pa mi je nezamislivo i nedopustivo da mi puca veza u 2015. Dosta sam se patio s tim do 2008. na dialup-u.
Moja pitanja su:
- Da li ovo može da se uzme na dan-dva radi probe? Pokušaću i da nađem nekog u selu ko koristi adsl da vidim kako radi, mada verujem da su većinom ljudi na 10/1 a i svi su bliži centru od mene koji sam na periferiji. Uz to imam dva iptv risivera u kući i primetim nekad da dosta secka slika, ne znam da li je to do parice/protoka ali nije dobar znak, a još ni ne koristim njihov net trenutno.
- Odakle su ovi screenshotovi, kako gledate snr i ovo ostalo?
- Ako bi nekim čudom ovo moglo da radi, koliku realnu brzinu mogu da očekujem od tih 20/2?

VDSL2 ploca ima sigurno svuda!
Prvi uslov je koliko si udaljen od centrale a drugi kvalitet same parice i jedino ta dva parametra se i uzimaju u obzir kod uvodjenja VDSL-a!

Eti vidiš ovde npr nema još uvek. Selo ***. Dobio sam taj info od lika koji radi u tehničkoj Telekoma, tj tako im bar stoji u bazi : da nema VDSL ploča da postoji zahtev da im se odobri zamena par ploča.
Dovoljno blizu jesam i sad na ADSL portu ruter prijavljuje max speed preko 23000 kbps jedino što će sigurno biti problem je jako nizak SNR (6.0 - 6.1 downstream, 8.5 upstream) sad na 20 Mbps paketu, negde definitivno postoji šum i 100% nije kod mene kući / zbog instalacije (za proveru sam bio krimpovao RJ-12 konektor direkt na kabl koji dolazi sa bandere i uključio u ruter i identične SNR vrednosti).

Eti vidiš ovde npr nema još uvek. Selo ***. Dobio sam taj info od lika koji radi u tehničkoj Telekoma, tj tako im bar stoji u bazi : da nema VDSL ploča da postoji zahtev da im se odobri zamena par ploča.
Pa koliko je to selo i ja zivim u selu od 4000 stanovnika pa jos od 2009. godine u nasoj centrali ima ploca za VDSL2! :):d

Neka sela su jednakija od drugih :D

Evo kako su kod mene poslali.
34006e73207c19a5ce0c907048fcc3c2.jpg

Pa koliko je to selo i ja zivim u selu od 4000 stanovnika pa jos od 2009. godine u nasoj centrali ima ploca za VDSL2! :):d

Da ti možda malo ne mešaš tvrdnju par ljudi ovde po forumu da je Telekom odmah u startu stavljao u centrale DSLAM koji ima podršku za VDSL (ploče) a kasnije menjao ploče kad je krenuo sa VDSL ponudom, vs da ste stvarno od 2009. kad Telekom nigde ni u najavi nije nudio VDSL brzine ste stvarno već imali VDSL ploče u centrali? Kod nas je ADSL krenuo na proleće 2010. i ako se ne varam do tipa 2008. je bila analogna centrala. Stanovnika mislim da ima manje od 4000 :p (raspala) Opština Ruma, selo Putinci. Uzmi u obzir da npr susedno selo nema niti će ikad imati ADSL, pošto nisu na tom putu Ruma - Inđija do njih ne ide optički kabl :D :D

Od 30-ak ljudi kod kojim sam bio u kući i imaju ADSL ja nisam još naleteo na nekog da ima 20 Mbps paket osim mene. A ne da će još neko da ide da traži VDSL i 50 Mbps.
Tu informaciju da VDSL ploča nema nisam dobio u poslovnici, nisam još ni podneo zahtev jer nije mogao da se podnosi. Bio sam pre par dana u poslovnici da pitam da li mogu da potpisujem novi ugovor sa tom promocijom 50 Mbps za 1700 din pošto mi je ostalo 3 meseca do kraja starog ugovoro, i lažov iz poslovnice je rekao da će sutradan, 25. juna (kad bude dan manje od 3 meseca do isteka ugovora) da proba da podnese zahtev pa da će mi javiti. I naravno nije :D

Evo kako su kod mene poslali.

Tako su i meni poslali. Inače sam danas bio s tim u poslovnici i rekli da to za mene ne važi, već samo za stare korisnike (ja sam trenutno kod drugog adsl provajdera). Meni bi mogli da ponude box paket ili adsl paket, ali ne po toj ceni već po višoj. Takođe ne mogu ni da mi kažu da li bih mogao da dobijem 50/2 (tj. da li imam uslove), već bih morao da šaljem zvanični zahtev sa migracionim kodom i šta još, pa će oni kao da ispitaju, s tim da je sasvim moguće da dobijem odbijenicu i onda ništa nisam radio. :d Žali bože vremena što sam tamo čekao.

Ma znam sve to ja imam Super box a pre toga sam imao samo 50/2 net, inace moja parica izvlaci 98Mbit sad imam 66Mbit sa vde HD televizije na dva STB-a.
Znaci kao sto sam i rekao random su slali nebitno da imas teh. mogucnosti ili nemas.
Hvala na potvrdi.

Da ti možda malo ne mešaš tvrdnju par ljudi ovde po forumu da je Telekom odmah u startu stavljao u centrale DSLAM koji ima podršku za VDSL (ploče) a kasnije menjao ploče kad je krenuo sa VDSL ponudom, vs da ste stvarno od 2009. kad Telekom nigde ni u najavi nije nudio VDSL brzine ste stvarno već imali VDSL ploče u centrali? Kod nas je ADSL krenuo na proleće 2010. i ako se ne varam do tipa 2008. je bila analogna centrala.
Pazi ja samo kazem kako je bilo kod mene i okolnim mestima gde su 2009 pusteni MSAN i DSLAM,znaci svi su od pocetka imali ploce koje su podrzavali VDSL2/ADSL2+ tehnologiju i to je jednostavno tako dobijeno od kineza (HUAWEI)!Kako je vreme odmicalo i prijavljivali se novi korisnici samo su dodavali jos novih ploca,tako da znam sigurno su ploce od samog pocetka podrzavale VDSL2,ali zasto Telekom te 2009 nije nudio VDSL2 to svi znamo kakva je i koja politika firme!Centrala nema veze sa VDSL/ADSL-om i ta tehnologija moze da radi isto i na analognim i digitalnim centralama,samo je potrebna optika do MSAN-a ili DSLAM-a!
Svi noviji IP brojevi (VOIP) po Srbiji nemaju vise dodirnih tacaka sa centralama,nego idu direktno sa DSLAM-a na Softswitch kroz NGN mrezu!Pozz!

Poslednja izmena:
Kod nas je DSLAM u istoj zgradi gde i centrala... i naravno da je Huawei :D

Asus obavezno.

Evo da javim, i ja sam danas dobio love letter od telekoma, samo promo ponuda, 20/2 za 1699 din mesečno, 2 godine ugovor i tablet za 1 din...
Nigde ne pominju wifi ruter doduše!!!

Ljudi trebalo bi da javljate da li bez problema vi kojima je istekao ugovor dobijate
taj reklamirani VDSL 20/2 sa novom opremom i dodatnim ASUS tabletom za 1699dinara na 24m ugovora.

Ja ću danas posle podne da odem pa ako ne bude gužva pitaću da me prebace (ako ima asusa) ali je problem što se telefonski priključak ne vodi na mene već na burazera a on je slobodan tek u subotu...

Do sada ni jedan ugovor nisam imao sa telekomom i uz poslednji telefonski racun mi je stigla ponuda za 20MB/s + tablet - 1700din.
Ali na zalost, kako su mi rekli, posto zivim na periferiji i daleko sam od centrale, nemam tehnickih mogucnosti. Mozda samo do 10MB/s. Bas mi krivo posto sam mislio da mi je to jedina sansa za brzi internet od ovog jadnog WiFi 4MB/s koji trenutno imam [emoji19]

Bolje uzmite 50/2, narod ce sad nasovno da prodaje te asus tablete po KP po smesnim cenama..

Мени је почетком месеца истекла УО за Бокс и отказао сам га па ћу да видим шта ће да ми стигне уз следећи рачун.

Da pitam za savet; bratu je istekao ugovor od dve god u martu mesecu, uzeo je neki paket 10/1 sto je bila studentska promocija. Da li ja sad mogu da obnovim ugovor bez njega (posto je u usa) ili prebacim na svoje ime posto se adsl sve jedno vodi na broj telefona koji je na meni?! I posto sam hteo 20/2 da li to znaci da imam pravo i na tablet za 1 din, taman bi super dosao kevi za skype sa bratom?

Dakle bio sam u telekomu, moraju da provere! standardna priča. Lik kaže da je marketing samostalno šibnuo reklame random bez provere da li ljudi zaista i mogu imati brzine koje im se nude, bez ikakve konsultacije sa tehničkom službom. Sve u svemu on pominje neku cifru od 750 metara od centrale za 20/2 što bi bilo u mojoj ulici na broju 45 a ja sam na 37 ali moraće da ponovo izmere!!!
Ako sve bude ok, ide net + tablet + novi wifi ruter... za teblet mora da se čeka 5 dana min. pošto su u moje mesto poslali.... wait for it.... ukupno 2 komada... Lelekom at its best.

lol bre na 750m udaljenosti bi trebalo da VDSL izvlači blizu 50 Mbps. Ne znam kako su kod vas provodili te telefonske kablove ali ja sam broj 4 u mojoj ulici centrala je na rasksnici pod 90 stepeni recimo broj 6 ili 8 (200m realne dužine putem/asfaltom) a parica bila 500+ metara, dok ih nisam ganjao preko Ratel-a da skrate bar ovih 100m što idu napred-nazad-napred :D

Dakle bio sam u telekomu, moraju da provere! standardna priča. Lik kaže da je marketing samostalno šibnuo reklame random bez provere da li ljudi zaista i mogu imati brzine koje im se nude, bez ikakve konsultacije sa tehničkom službom. Sve u svemu on pominje neku cifru od 750 metara od centrale za 20/2 što bi bilo u mojoj ulici na broju 45 a ja sam na 37 ali moraće da ponovo izmere!!!
Ako sve bude ok, ide net + tablet + novi wifi ruter... za teblet mora da se čeka 5 dana min. pošto su u moje mesto poslali.... wait for it.... ukupno 2 komada... Lelekom at its best.

1300m od poste, 20/2

Poslednja izmena:
Sta su ti pustili,verovatno VDSL2 pa je zato download 19.28 MB/s? :)
Pa vdsl2 i jeste taj paket.
To smo ti rekli pre 15 dana iako ti kazes da su stavljali novu opremu ja sam ti rekao da kazes odakle ti info jer to nije tacno zasto bi to radili kad su pokupovali jos davno vdsl2 opremu.
To sto njihova podrska to zove adsl je druga stvar oni nista ne znaju a neki i dan danas paket 50/2 zovu adsl ne neki nego svi.
Sta da vam kazem kad sam ja liku iz podrske objasnjavao da oni daju vdsl i kako i do kpliko isti radi.
Pa mi covek nije verovao i zvao kako on kaze kolege pa je onda shvatio da daju taj famozni vdsl, a pitam kako to ne znate, kaze njima su rekli da je sve to adsl.
Verovatno ovi odozgore koji znaju koliko ovi dole nista ne znaju nisu hteli da ih opterecuju sitnicama jer bi se vecina izgubila, xato su im verovatno rekli da je to adsl i oni tako lupaju svima.

Pa vdsl2 i jeste taj paket.
To smo ti rekli pre 15 dana iako ti kazes da su stavljali novu opremu ja sam ti rekao da kazes odakle ti info jer to nije tacno zasto bi to radili kad su pokupovali jos davno vdsl2 opremu
Pomesao si me druze sa nekm drugim,ja odavno vec tvrdim da su VDSL2 ploce (oprema) jos odavno instalirane po centralama! :)

Pomesao si me druze sa nekm drugim,ja odavno vec tvrdim da su VDSL2 ploce (oprema) jos odavno instalirane po centralama! :)
Moguce, pa 20/2 je vdsl2.
Izvini ako sam te pomesao bio je jedan sto je tvrdio da je 20/ adsl2+ a nije.

Kako srece da je tako.
Upravo sam se vratio iz lokalnog Telekom centra.
U mom gradu samo centrale koje su u skorije vreme zamenjene imaju vdsl.
Da apsurd bude veci, radi se o prigradskim naseljima dok u samom centru grada ne postoji mogucnost za vdsl i samim tim ni za ovu akciju.
Toliko o pametnoj poslovnoj politici Telekonja.

Jeste VDSL2, stavili su VDSL plocu skoro, pre 2 nedelje otprilike. 40ak km od Zrenjanina :)
Pa naravno da je vdsl2 pa nisu ludi da kupuju upgrade na annex M zbog povecanja mizernog povecanja u UL-u.
Naravno da su kupovali u danasnje vreme vdsl2 ploce.
Ja to pokusavam da dokazem ali neki tvrde suprotno ali nikako da kazu odakle info jer su negde procitali da na adsl2+ annex m moze veci UL od 1Mbita sto i jeste tacno ali netacno je da sad kupuju tu opremu vec vdsl2 opremu kupuju jos odavno.

vdsl2 je u pitanju.Meni je valjda negde oko 720 metara udaljenost od poste i moze ovaj paket od 20.
Kada sam pitao za buducnost i paket od 50mb kaze sluzbenik da ce da "pojacavaju" pa ce moci i taj veci paket...
Koliko se secam ako ste ispod 500m od centrale, mozete da uzmete paket od 50mb... Sve preko toga je velika muka, nece lepo da radi...
I da, jos jedna stvar.
Tablete daju u celofanu neotpakovane, pa mi to cudno zbog garancije.
Otvorim kutiju i unutra garantni list bez ikakvih podataka o kupcu, datumu prodaje...
Samo nalepljen stiker sa serijskim brojem.
Da li je ovo potencijalni problem ?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno