Šta je novo?

DVB-T2

Hm bas cudno ja u Pancevu na spoljnoj i unutrasnjoj anteni bez pojacivaca ne hvatam ni jedan kanal, kaze jasno nema signala.

Trenutno koristim unutrasnju sa napajanjem sa STB-a i hvata sve programe lepo signal kvalitet zakucani na 99/99 eto ko ima Stronga da se ne cudi,ne kazem da je pravilo ali voli pojacivac bilo da je spoljna ili unutrasnja ant u pitanju.

hvala! pokusacu to sto ste rekli... problem je sto sam hteo da ga isporbam jer je kupljen za vikendicu, pa mi je bitno da radi tamo. probao sam kod kuce, Beograd, Vozdovac...

Vozdovac kod okretnice 26 sa istom takvom antenom i horizonsom, samo u jednoj sobi moguc prijem u ostalim ili nema uopste ili je mnogo slab (slika koci).

Na Zvezdari (okretnica 5,7, 14) horizons i parce kabla (1m kao antena) signal dobar i stabilan.

Ево како направити прилагођену антену.

Узети парче кабла 30цм
cifrovaya-antenna_2.jpg

Потребни Ф конектори
cifrovaya-antenna_3.jpg

Алат
cifrovaya-antenna_4.jpg

На сајту проверити своју локацију и оближњи предајник
http://pbsat.blogspot.co.at/2015/06/dvb-t2-srbija.html

29vbel1.png

Тако нпр. за предајник са Авале (Крњаче) се може видети да емитује на каналу 22.

У табели видети која је то учестаност
2mpdcoo.jpg

29d6zcy.jpg

Дакле, учестаност за канал 22 је 479,25 MHz

Формула 7500 / 479.25 =15.64 цм

Поставити Ф конектор на један крај кабла:
cifrovaya-antenna_17.jpg

Наставак...

cifrovaya-antenna_18.jpg

Измерити 15,64 цм и уклонити само спољашњи део омотача са све заштитном мрежицом. Дужина је јако битна због резонанце антене поменутој фреквеницији.

cifrovaya-antenna_24.jpg

Ако антену постављате вани можете и избећи овај наставак, већ само одрезати кабал према упутству и поставити ти га на место.
cifrovaya-antenna_22.jpg

Видео на руском
[YOUTUBE]CEi0X2swFcY[/YOUTUBE]

Извор:
http://remo-blog.ru/by-tovaya-tehnika/tsifrovaya-antenna-dvb-t2-svoimi-rukami.html

Уколико желите антену за 22 и 28 онда, изаберите неку фреквенцију између на том распону, рецимо 25 (7500/503.25=14.9цм).

Нисам лично пробао, али неки корисници на другим форумима су испробали и кажу да добро фунцкионише. Дакле, потребно вам је само парче кабла и РФ прикључак :))))

Poslednja izmena:
Нисам лично пробао, али неки корисници на другим форумима су испробали и кажу да добро фунцкионише. Дакле, потребно вам је само парче кабла и РФ прикључак :))))

Ovo je najjelemetarniji pristup koji je moguć pri pravljenu antena, računaš dužinu antene preko 1/4 talasne dužine talasa ali kako kaže James ovo će da ti radi samo ako i imaš odličan signal, u tom slučaju ćeš bukvalno je uhvatiti više manje bilo kakvom TV antenom.

Onaj ko ima problema sa jačinom signala treba da traži neke projekte antena sa pojačanjem (Gain (dB)), npr. dvostruki quad:

https://www.youtube.com/watch?v=wgSYWM9cpqo

http://www.cnet.de/41001557/die-beste-eigenbau-dvb-t-antenne-doppelquad-fuer-5-euro-basteln/

Napominjem unapred da je "uradi sam" pristup kod izrade antena (i uopšte talasne tehnike) je vrlo nezahvalan, puno je tu medju delovanja, jedno je teorija a sasvim drugo je praksa. Nešto može da radi kod komšije dobro dok kod tebe neće, ko se početkom 2000-tih zezao sa cantena-ma za WiFi zna o čemu govorim. Teorijske podloge su date u predmetu Elektromagnetika na elektrofakultetima, nimalo naivan predmet na višim godinama fakuteta, praktičan pristup treba tražiti u nekim priručnicima za radio-amatere, oni su se najviše zezali sa izradom antena.

I da predajnik vidiš sa prozora.:D

Pa dobro sad, kolika je max dobit ovakve antene max 2dB? Ja mogu reci da bi radila kod mene na 70km od Avale ako je izbacim kroz prozor (bez opticke vidljivosti).

Inace, ovo jeste zamensko za one koji su koristili VHF teleskopske antene i ovakva daje puno bolje rezultate ili koji imaju sobnu i zbog uslova, zidova itd ne mogu da uhvate stabilni signal u kuci, pa je jednostavnije da izbace parce kabla van (kroz prozor) i probaju da li ce raditi i koliko stabilno. Mozda bolje nego neka "fancy" flat DVB-T2 antena koju prodaju danas po prodavnicima i koju vadi samo pojacalo.

Izgleda da su počeli da rešavaju problem sa porukom " imate novu uslugu..." kod prelaska na kanal koji nije u istom muxu?

Ja taj problem nikad nisam ni imao. O kom risiveru se radi, ako je strong on hoće da brljavi i potrebno je uraditi factory reset.

Jeste Strong 8201. Kad promenim kanal i izaberem sa drugog predajnika izbaci "imate novu uslugu skenirati ..da/ne".
Radio sam fabrički reset ali opet isto.
To se nije dešavalo ranije, dok nisu isključili analognu sliku. I tada sam primao sliku sa više predajnika.
Ako je neko imao takav problem nek napiše kako ga rešio.

Nema tu neke vece razlike,ogromna vecina risivera na nasem trzistu je iz Kine.Znam da Denver DTB 131 automatski azurira listu kanala a kod Horizons A115 moras rucno skenirati na svaku promenu.Ostalo je koliko znam sve isto.
Jeste Strong 8201. Kad promenim kanal i izaberem sa drugog predajnika izbaci "imate novu uslugu skenirati ..da/ne".
Radio sam fabrički reset ali opet isto.
To se nije dešavalo ranije, dok nisu isključili analognu sliku. I tada sam primao sliku sa više predajnika.
Ako je neko imao takav problem nek napiše kako ga rešio.
Nije to problem vec korisna stvar,ako se pojavi neki novi kanal,risiver te pita hoces li da azuriras listu?Tako te risiver obavestava da su novi kanali dostupni.

Poslednja izmena:
Nema novog kanala. To je problem. Jasno mi je kad ima novi kanal da me obavesti, ali on to radi uvek i kad ima i kad nema.
Kad god promenim kanal moram da sklanjam poruku " nove usluge su pronađene, da li želite da pokrenete autoscan da/ne".

Nema novog kanala. To je problem. Jasno mi je kad ima novi kanal da me obavesti, ali on to radi uvek i kad ima i kad nema.
Kad god promenim kanal moram da sklanjam poruku " nove usluge su pronađene, da li želite da pokrenete autoscan da/ne".

To vec zvuci kao problem.Pogledaj u meniju risivera ima li opcija za iskljucenje autoscan obavestenja.Posto je Strong jaca marka,najbolje da kontaktiras njih licno u Srbiji (uvoznika),verovatno ce ti dati odgovarajuci firmware.Trebalo bi da imas u uputstvu ko je uvoznik pa njih kontaktiraj.S druge strane.koliko znam,menjanje firmware-a je kod nekih prodavaca razlog da odbiju garanciju pa vidi sa njima (uvoznikom i/ili prodavcem) detaljnije...

Poslednja izmena:
Super vest,duplikat RTS 1 i RTS 2 , samo u HD formatu :D Najbolje da prvi MUX popune na nacin da prvih 6 TV stanica budu SD a drugih 6 HD verzije postojecih :rupa:

Можда је овако ипак боље, ако би RTS1 био HD, шта би се десило када RTS2 преноси неки спорт? Овако на RTS HD увек приказују HD преносе, свеједно на ком су програму. Једино да оба буду HD.

Znam da nije tema, ali kad već pišete o RTS HD-u, zanima me da li ima nade da se ovaj kanal pojavi na Total Tv.

Vidim imaju HD kanali Face tv i N1, pa zašto ne može i RTS.

Poslednja izmena:
То мораш да питаш СББ али унапред знам одговор, бићете обавештени о променама и тако то.

Можда је овако ипак боље, ако би RTS1 био HD, шта би се десило када RTS2 преноси неки спорт?
Dobro zboriš. RTS1 HD pokriva kompletan sport na RTS-u i zbog toga je to dobro rešenje i zato ima logike da ostanu posebno u SD varujanti RTS1 i RTS2.

Onda je problem sto RTS HD ne porkiva nista u drugo sem sporta (eventualno nekih drugih prenosa), a to ih nece naterati da se anagazuju i da promene nesto. Onako ima sanse da se ostale stvari, filmovi, serije, informativa iz studija polako prebace u HD rezim, ovako ce biti sporije. Druga stvar je sada pitanje neophodnosti kopiranja istog sadrzaja na dva kanala u HD i SD varijatni. To se radilo zbog analogije, ali je cena prevelika.

Na kraju ce ostati verovatno isto kao i do sada, RTS HD ce 80% ici RTS1 SD i prenos sporta u HD.

Vrh Dno