Šta je novo?

Kupujem prodajem

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Evo i juče prođoh odlično, Mb je u pitanju, ko' nov za relativno male pare (bio sam spreman na mnogo više) zapakovana kao atomski reaktor, poslata i stigla za jedan dan (u stvari manje od 24h) preko PE. Još ni jednom nisam omašio na K&P.
+1
Evo oko 5 godina kupujem sa KP, niti jednom nisam prevaren. Ljudi ne treba da srljaju, vec polako da odrade procenu prodavca, sto kroz poruke, sto kroz poziv, sto nije na odmet. Da malo popicas sa prodavcom, da pregledas ceo profil, ocene...
Da se zapitas je su li cene realne li ne...
Budes malo oprezan i Bog te veselio.

ok, ove gluposti na stranu, da se vratimo na temu kupujem prodajem, a ne prevare i ostalo:

zna li neko gde KP drzi changelog stvari koje menjaju na sajtu?
onaj "procitano" indikator je veoma dobro odradjen, ali su sada promenili Svi oglasi () da vise ne pokazuje broj, nego samo Svi oglasi, ne znam sto bi to radili osim da ljudi koji imaju KP izlog imaju samo to, kako bi prodali tu opciju bolje.

Trenutno hara prodaja nepostojećih GTA V. Opšti haos.

Ne mozete banovati IP adrese cele Srbije.

ALI, smiricu se. Niste razumeli moju poruku i to je problem.
Kakve crne IP adrese, to promeni svako.
Veruj mi nisi pametniji, postoje nacina...

To sto si ti naucio da napraivs novi mail i da promenis IP, ne znaci da mozes da se registrujes koliko god zelis, pa nisi ti izmislio da se napravi novi mail i promeni ip.

Ostaliama sam reko, nemojte mu odgovarati, nego samo report.
Dobio je ban. Ne sluzi forum da bi se raspravljalo o njegovim prevarama, pogotovu ne ova tema.

Poslednja izmena:
@weasel
Zar ponovna registracija nije dovoljna za perma ban?

Ovom forumu nisu potrebni takvi članovi.
Dodatno, ako jedan član običnim restartom rutera i novom email adresom uspeva da se toliko puta registruje na IT forum onda sa forumom nešto nije u redu.

Ja sam nekoliko puta kupovao na kp i svaki put su bila pozitivna iskustva. Nisu svi ljudi isti, i mislim da nije u redu da se na osnovu pojedinaca donosi zakljucak o citavom drustvu....

KP, nađeš preporuku od drugih koji su kupovali od proverenog člana i koji ima brdo pozitivnih ocena i rešena stvar.

Ja sam na primer na Benču prodavao neke komponente (ove godine prvi put u životu) i ima raznoraznih kupaca, 90% je poštenih i to su ljudi kojima treba proizvod za ličnu upotrebu a ne za preprodaju pa da zarade neki dinar, ljudi sa kojima može da se dogovori sve, i gde da se vidiš i kada i da se proba bilo kod mene ili njih i oko cene i da se popriča o prednostima i manama uređaja i da se ugradi komponenta, itd. a naišao sam i na one koji bi da spuste cenu kao da prodajem pokvareni uređaj kome je istekla garancija i koji te nabede da si ti prevarant a ne pošten prodavac i bude ti zaista neugodno/neprijatno da posluješ sa takvim osobama. To su ispraksirani "kupci" koji počnu priču sa time da je tvoj proizvod loš, u smislu da je zastareo, zatim ti kažu gde ima da se nađe najjeftinije nov pa ti prepolove cenu, pa ti dodaju da ima na sajtovima poput KP tri puta po manjoj ceni polovan, pa ti onda kažu da danas to niko i ne koristi i da možeš da baciš, pa da su ti temperature za stepen više od proseka, cepidlače na sve načine kako bi te ubedili da si ti prevarant zato što prodaješ proizvod koji je skoro kao nov i još pod garancijom. Ako se usudiš da im pošalješ poštom reći će ti da se usput polomio proizvod, pa kada tražiš da to slikaju šta se polomilo oni ti naravno ne pošalju sliku, da ne nastavljam dalje...

KP je pun takvih kupaca i istih tih lica kao prodavaca tako da je prevara na svakom koraku ali sa druge strane ja sam kupio preko KP nekoliko proizvoda novih i neotpakovanih sa garancijom od proverenog člana i prezadovoljan ;)

Sličan sam imao problem ovih dana sa majstorima koji su mi dovezli novu veš mašinu. Odmah kao hvataju staru i iznose. Ono, idu đonom, uvežbana prevara. Ja im kažem "Možeš da izneseš ali da platiš", oni odmah počnu priču da se danas mašine kupuju nove za 15k dinara na akciji, da se nikome ne isplati da kupuje, da se to danas baca, da oni meni čine uslugu time što je iznose i sl. Odbio sam ih i prodao je jednom liku iz servisa za 30 evra, čisto da ne bude da je dajem za džabe.

Srbija + oglasi = prevara na svakom drugom koraku i zaista treba ova tema da se ne zaključava i da se priča o tome da ne bi bili mnogi "nasankani" od strane "prodavaca". Ja nisam želeo da iznosim u temi "ispala" zato što nisam bio ispaljen ni jedanput ali sam više puta naišao na lica koja vrebaju na sve moguće načine da te z...

:wave:

Potpuno si u pravu makiacaveki. To su preprodavci koji na benchu kupuju jeftinije a prodaju na KP i duplo skuplje. I meni se vise puta desilo, kada sam prodavao nesto na bench oglasima, da mi se za skoro svaki oglas koji sam postavio javlja jedan isti tip i ubedjuje me da na drugom mestu ima jeftinije, da mi je komponenta matora i da mnogo trosi i da niko nece da je kupi, da snizim cenu i da mu platim postarinu...

Upravo to i još bih skrenuo pažnju da se treba čuvati članova sa par poruka na Benču koji su tu godinama a registrovali su se samo zbog oglasa i da prate šta se dešava. Treba moderacija da obrati pažnju na takve osobe, da im ne dozvoli da šalju privatne poruke članovima koji postavljaju oglase itd.

Vi mislite da su na benchu cene ultra povoljne. Nisu. Naleti po nekad nesto,ali naleti i na drugim oglasima, samo su daleko veci pa lakse promakne.

KP, nađeš preporuku od drugih koji su kupovali od proverenog člana i koji ima brdo pozitivnih ocena i rešena stvar.

Ja sam na primer na Benču prodavao neke komponente (ove godine prvi put u životu) i ima raznoraznih kupaca, 90% je poštenih i to su ljudi kojima treba proizvod za ličnu upotrebu a ne za preprodaju pa da zarade neki dinar, ljudi sa kojima može da se dogovori sve, i gde da se vidiš i kada i da se proba bilo kod mene ili njih i oko cene i da se popriča o prednostima i manama uređaja i da se ugradi komponenta, itd. a naišao sam i na one koji bi da spuste cenu kao da prodajem pokvareni uređaj kome je istekla garancija i koji te nabede da si ti prevarant a ne pošten prodavac i bude ti zaista neugodno/neprijatno da posluješ sa takvim osobama. To su ispraksirani "kupci" koji počnu priču sa time da je tvoj proizvod loš, u smislu da je zastareo, zatim ti kažu gde ima da se nađe najjeftinije nov pa ti prepolove cenu, pa ti dodaju da ima na sajtovima poput KP tri puta po manjoj ceni polovan, pa ti onda kažu da danas to niko i ne koristi i da možeš da baciš, pa da su ti temperature za stepen više od proseka, cepidlače na sve načine kako bi te ubedili da si ti prevarant zato što prodaješ proizvod koji je skoro kao nov i još pod garancijom. Ako se usudiš da im pošalješ poštom reći će ti da se usput polomio proizvod, pa kada tražiš da to slikaju šta se polomilo oni ti naravno ne pošalju sliku, da ne nastavljam dalje...

KP je pun takvih kupaca i istih tih lica kao prodavaca tako da je prevara na svakom koraku ali sa druge strane ja sam kupio preko KP nekoliko proizvoda novih i neotpakovanih sa garancijom od proverenog člana i prezadovoljan ;)

Sličan sam imao problem ovih dana sa majstorima koji su mi dovezli novu veš mašinu. Odmah kao hvataju staru i iznose. Ono, idu đonom, uvežbana prevara. Ja im kažem "Možeš da izneseš ali da platiš", oni odmah počnu priču da se danas mašine kupuju nove za 15k dinara na akciji, da se nikome ne isplati da kupuje, da se to danas baca, da oni meni čine uslugu time što je iznose i sl. Odbio sam ih i prodao je jednom liku iz servisa za 30 evra, čisto da ne bude da je dajem za džabe.

Srbija + oglasi = prevara na svakom drugom koraku i zaista treba ova tema da se ne zaključava i da se priča o tome da ne bi bili mnogi "nasankani" od strane "prodavaca". Ja nisam želeo da iznosim u temi "ispala" zato što nisam bio ispaljen ni jedanput ali sam više puta naišao na lica koja vrebaju na sve moguće načine da te z...

Samo mu kazem da ide gde mu je povoljnije. Dalje rasprave nema.

Hteo bih da skrenem paznju,poslednjih 10-tak meseci se na Kupujemprodajem pojavilo desetinu laznih, "fake" modela Lenovo telefona, sa oznakama s960c, a850w, n900 itd.....
Telefoni sa konfiguracijom tipa octa core, 3-4GB RAM memorije i sl.....NE NASEDAJTE NA TE PREVARE. Em sto su to telefoni koji nemaju date specifikacije, vec su itekako slabiji,em sto ih je sklapao i proizvodio, Bog zna ko, em sto vecina njih NE RADI na nasim 3G mrezama, 4G da i ne pominjem, a cena im se krece od 100 do 150 evra.
Skoro svaki originalni telefon iz Kine, dolazi u fabrickom pakovanju, (90% njih) poseduje unutar kutije fabricki, papirnu dokumentaciju, vecina ih ima ugraviran logo, (Lenovo npr. gravira logo sa prednje strane,u vecini modela, kod kopija toga nema)
Takodje validnost se moze proverit preko IMEI broja, ja sam proveravao i preko Antutu validatora, a pre svega proverite na gsm arena sajtu,kao i na mobilnom svetu slike i specifikacije modela. Kopije ne postoje na tim sajtovima, a modeli koji se prodaju sa slicnim nazivom kao i originali, nemaju iste karakteristike kao ni dizajn.
Svakodnevno prijavljujem administraciji kupce koji ove telefone prodaju kao originale, ali retko kada se desi da im oglas prebace u drugu kategoriju ili ga izbrisu.....
Smorih malo sa postom,ali nije na da odmet znati neke stvari pre eventualne kupovine, da ne bi kasnije doslo do kajanja.

i to su ljudi kojima treba proizvod za ličnu upotrebu a ne za preprodaju pa da zarade neki dinar, ljudi sa kojima može da se dogovori sve, i gde da se vidiš i kada i da se proba bilo kod mene ili njih i oko cene i da se popriča o prednostima i manama uređaja i da se ugradi komponenta, itd.
Pronašao sam se ovde . Hvala ti još jednom što si bio , i što si sve namestio. pozdrav ...

E ovako, gledam ti ja oglase na kp i vidim da korisnik Stefan Nenadović iz Kruševca prodaje Powercolor HD 6790 za 6000din, pitam jel može za 5700, kaze on moze, šaljem sutra.

Odem u poštu jer nisam bio kući kad je kurir stigao, platim, preuzmem paket i otvorim ga u pošti i vidim da je unutra HD 5450 a ne 6790, okrenem broj telefona koji stoji na pošiljci i na nalogu, javi se vip govorna pošta.
Pogledam podatke o pošiljaocu i piše Gavrilović Miloš (a ne Stefan Nenadovic), Mesto Gruža, naselje Gruža, ulica Gruža BB.

Pošaljem mu poruku preko KP i kaže da je brat umesto njega slao pošiljku i da je greskom poslao 5450 i da ce mi sutra poslati 6790(u sta cisto sumnjam).
Ja mu napisem da mi da broj telefona na koji mogu da ga dobijem, kaže on kao da ga kartica nesto zeza i da je zato nedostupan.
Rekao sam mu da mi pošalje sliku lične karte i nista posle toga nije odgovorio.

Sad mene zanima kako mogu da mu udjem u trag, i kako je uopste moguce da takve podatke stavi na posiljku? Njemu te pare moraju stici i da bi ih preuzeo mora imati licnu kartu na to ime.
i druze jer nadjen posiljalac?sta se desilo?

kako nam rade sudovi, proces bi trajao godinama. Sve je na strani lopova

То нам је донела демокраЦија, некада би пандури просто одвели осумњиченог у подрум и на шалтеру би брзо признао све што је урадио. Данас немају право ни да га оштрије погледају (мада остају неки са старом школом који умеју да завуку али се после и то повлачи по судовима) а ови што продају лажњаке би били решени и пре суда.

То нам је донела демокраЦија, некада би пандури просто одвели осумњиченог у подрум и на шалтеру би брзо признао све што је урадио. Данас немају право ни да га оштрије погледају (мада остају неки са старом школом који умеју да завуку али се после и то повлачи по судовима) а ови што продају лажњаке би били решени и пре суда.

Molim te ne lupaj gluposti, i ranije su krali odredjeni (komunjarski DB-ci) i kapom i sakom samo su se svi pravili ludi da ne vide, bilo je para iz zajmova bezpovratnih koje se nam davali na lepe oci pa smo mi balkanci prosti bili srecni ko mala deca, cim je to stalo (davanje para) krenuli smo da otimamo!

dbovci.jpg

retko ozbiljni ljudi,narocito u svojoj oblasti kod nas.

Čitajući ovu temu i mnoge druge na ovom forumu , prosto je neverovatna količina ljudi koji blage veze sa životom nemaju ali su zato jako spremni da dele savete, daju mišljenja, lupaju gluposti koje veze nemaju sa temom, busaju se fizičkim nasiljem, sve znaju o tome kako proceniti prodavca na nekom sajtu itd.
Znači ovaj forum je buvljak raznoraznih tipova, mišljenja, saveta, trolovanja itd.

Cenkanje se u stvarnom svetu zove trgovina, a ciganisanje samo za one koji pojma o tome nemaju. Naravno svako ima pravo da trguje kako mu se sviđa ali nazivati ljude koji pregovaraju o ceni "ciganima" samo govori i tome koliko su ti ljudi naivni i loši trgovci.
Zatim tu su ovi koji bi ubijali, tukli, mučili svakog tamo nekog sitnog prevaranta koji vara za 1000 din ili 5000 sasvim svejedno. Oni su navodno spremni da idu da drugi kraj sveta da bi isterali svoju pravdu. Naravno to je samo priča za forum, gde je lako glumiti tough guy-a dok u stvarnosti od toga nema ništa.

Što se tiče trgovine preko sajtova tipa KP, na ozbiljnim sajtovima tog tipa, reputacija je sve. Na eBay su recimo prodavci koji tamo imaju ozbiljan biznis, su spremni da urade sve samo da ne dobiju negativnu ocenu, jer bi ih svaka mrlja u reputaciji koštala mnogo u budućim poslovima.
Ovde vidim ljudi se diče kako na to ne daju 5 para niti ostavljaju ocene prodavcima i kupcima. To je toliko pogrešno da se ne može dovoljno naglasiti.
Zatim kakve ima veze vreme otvaranja naloga? Pa svako mora jednom da otvori nalog ako želi da trguje preko sajta. To samo po sebi ne znači ništa, ni da je dobar niti da je loš.

Jedini pravi savet je da treba biti oprezan prilikom trgovine na našim sajtovima, posebno tako masovnim kao što je KP koji je privukao ogroman broj korisnika za kratko vreme.
Pogledati sve, od reputacije, komentara, ocena, zamerki ako ih ima, šta sve prodaju itd.
Kupovina na daljinu bez upoznavanja između dve strane uvek nosi određeni stepen rizika. Ako je neko nameračio da nekog prevari jedanput za relativno sitan novac, verovatno će to i uspeti pre ili kasnije ako je dovoljno uporan. To ne može da se spreči. Neko će se upecati i to je to. Znači krajnji oprez, a nema zamene ni za dobar osećaj za red flags prilikom komunikacije sa prodavcem. Ako je bilo šta sumnjivo, jednostavno pitaš zašto je to tako pa ako odgovor pije vodu, odlučuješ dalje. E tu na scenu stupa osećaj za to da li priča pije vodu ili ne.
Mnogo je naivnih i neiskusnih ljudi svuda, a prevaranti žive od takvih.
Itd. itd. jedina pozitivna stvar ako neko bude žrtva prevare je ta da će, ako je pametan, naučiti lekciju za drugi put pa mu se to hopefully ne može desiti dva puta.
A ovi Čak Norisi koji bi mučili, tukli, ubijali ljude i to sve u društvu "sa par ortaka" su naprosto smešni.

Inače ova tema mi je bila kao recommended na Tapatalk, pa rekoh aj baš da vidim o čemu se tu radi i ono klasično bench lupetanje. Na 10 postova ide jedan koji ima nekog smisla i to je optimistična procena :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno