Pa najpre, ja sam tvoju izjavu: džentlmenski protumačio kao: voleo bi da neko dokaže da neće biti zloupotrebe. Čisto kao ćaskanje. To je ok, nemaš sud, voleo bi da čuješ neke dokaze. Ali vrlo lako sam mogao da je protumačim i kao tvrdnju: "tvrdim da će biti zloupotrebe dok neko ne dokaže da neće", što bi bila greška:
http://en.wikipedia.org/wiki/Argument_from_ignorance
I ajd, hipotetički, ja tvrdim da
neće biti zloupotrebe. Da bi to bez sumnje dokazao ja moram da pokažem da bi zloupotreba bila nemoguća i to tako što bi predstavio sve moguće scenarije i pokazao da zloupotreba nije jedan od njih. Problem je što se "mogući scenariji" dešavaju u budućnosti, a sa sigurnošću predvideti budućnost praktično je nemoguće, osim u trivijalnim slučajevima. To je problem sa tim tvrdnjama negacije, vrlo brzo se zakomplikuju zbog veličine vreme-prostora.
Zato je mnogo lakše da neko tvrdi da je zloupotreba moguća, to je lako dokazati, jer, pretpostavlja se, u civilizovanoj diskusiji, da neće neko to da tvrdi samo zato što je moguće sve što nije nemoguće, nego zato što ima neki konkretan osnov da to misli. A svakako je na njemu teret dokaza. Onda proba da dokaže da je neizbežna, ako tvrdi i to.
Nadao bi se čovek da će se na 20-ak strana o ovoj temi na IT forumu upravo to i desiti, mada ne obavezno u ovom "jedni protviv drugih" tonu. Nego dođe lik, kaže moguća je zloupotreba na ovaj i onaj način. Možda dođe neko drugi i kaže može da se enkriptuje ovo, a ono napravi tako da bi zahtevalo ogromnu zaveru za zloupotrebu. Onda prvi kaže ok, još uvek je moguća, ali malo verovatna, a ne mogu da dokažem da je neizbežna - valja! Ili kako god, samo argumentovano, razumno i bez demagogije, preteranih emocija, religije itd. Da ne pričam o tome što nismo ni zagrebali temu definicije "zloupotrebe" i razloga da je (ne) izbegavamo.
Nekonzistentno u smislu pristaješ na A, iako postoji mogućnost zloupotrebe, a ne pristaješ na B zato što postoji mogućnost zloupotrebe. Pa se ne zna da li je i zašto zloupotreba bitan aspekt. Pa npr: А=mobilni telefon, B=čipovanje.
Dakle, ostaje pitanje, jel ti tvrdiš da će biti zloupotrebe ili ne tvrdiš ništa, samo hoćeš da ćaskaš?