Није лако да се пореде Телеком и СББ. Ако се гледају некакви слични пакети, онда је Телеком у горој ситуацији по питању покривености Србије. Много више има СББ корисника који могу да имају велике пакете него оних код којих може VDSL. Да поредиш СББ и ADSL баш и не иде, где може да се пореди минимални пакет 25/2 (па до 100/3,5) са максималним и јединим ADSL-ом од 10/1?
СББ не да нема свуда оптику него је има само у крајевима где је запретила конкуренција тј ТТ и можда још негде. Занемарљиво па се и не помиње али ... велике брзине и нису везане за оптику. Једино мало бољи сигнал и минимално бољи upload. Па и Телеком има оптику ту и тамо али је и то за сада занемарљиво. Надам се да ће овдашња (exe-net) понуда оптике да натера и остале да то убрзају.
Фиксна телефонија је лоше одрађена у СББ-у, може то и боље али ваљда неће да улажу у нешто што се све мање користи. Мана да нема телефонирања кад нема кабловског сигнала али и кад нема струје у згради може да се реши али СББ има змије у џеповима ... као што сам већ помињао ... па неће да дају паре где не мисле да баш морају. Ипак, ти пропусти се лако превазиђу пошто већина има мобилни па није толико критично. Мени је до јануара фиксна била скоро обавезна, сада више није. Погледао сам, у мају сам имао 4 позива, у априлу само један, у марту 8 ... могао бих и без фиксне али остављам пошто ипак и неко зове мене па да ме не јуре по мобилним.
Ограничење брзине код Телекома је ипак одређено технологијом, ADSL не може баш да извуче неку брзину док се VDSL тек шири па ће за неко време да буду и боље понуде а када укапирају да је оптика још боље решење, биће и Телеком конкурентнији. Још нешто, Телеком се појавио као ADSL провајдер а то није смело да се деси. Они су имали ПТТ као провајдера и никако нису смели да понуде и ту услугу али ... ето, понудили су. Због осталих провајдера који зависе од њих, што због линија, што због линка, они имају веће цене него што би могли. Па сутра би могли да преполове цене и тако униште остале ADLS провајдере али је вероватно то неки договор.
СББ може да понуди и мобилну телефонију, чак су то најављивали пре пар година а његова ћерка (или је ипак сестра) фирма у Словенији одавно нуди и ту услугу. Да ли су ови наши неспособни или то ипак није довољно пунило џепове немам појма, једино видим да СББ баш баш успорава. Можда то раде намерно да би на јесен опет направили бум акцију и задржали постојеће кориснике.
Оно што се превиђа јесте аналогна телевизија коју Телеком нема. Није свима довољно да имају на једном телевизору дигиталну а на осталим ништа па би то могло да се рачуна као нешто што ће да анулира предност мобилне телефоније.
Могло би све да се стави на папир и пореде слични пакети, Телеком би ту био бољи али онда остају следећи много бољи и скупљи СББ пакети које Телеком не може да понуди.