Prvo da kažem da mi je stari Return to Castle Wolfenstein jedna od najomiljenijih igara ikada i da sam je prešao ne znam ni sam koliko puta i svaki put mi je bila zanimljiva, čak mi je i draža od prvog Far Cry, koji sam isto nebrojeno puta prešao.
S tim na umu radosno instalirah i odigrah Wolfenstein: The New Order i daleko od toga da me je oduševila. Za igru sa instalacijom od 44GB, vrlo brzo se završi, nema nekih velikih uzbuđenja a priča je takva da ni po završetku igre nisam bio siguran šta sam tačno "proživeo". Ok, jurio sam Deathhead-a i ubio ga na kraju ali tok igre mi nije "legao", nisam shvatio uloge likova u igri, tj. zaboravio sam ih - toliko o njihovoj upečatljivosti. Grafika je dobra, gejmplej solidan ali sve je manje više ličilo jedno na drugo - neka urbana okruženja, zatvor, neke laboratorije vamo tamo - sve mi je to bilo previše slično jedno drugom. Jedino je bila ona jedna misija pod vodom ali jako kratka i bez većih uzbuđenja
U RTCW je bilo mnogo raznovrsnijih okruženja, sećam se nekih žičara pa misije u Norveškoj ili tako negde po snegu, a roboti su bili daleko pametniji tada. Pa katakombe sa onim nekim duhovima koji bljuju vatru, pa probijanje iz zamka Wolfenstein do Heinrich-a, borba protiv onih naci cica koje opasno pucaju i dobro izgledaju. U New Order, sve grafički impresivno izgleda, ali nema ni taj šmek a ni gejmplej kao RTCW, plus što je igra kratka. Ja sam je više na silu igrao nego što sam nešto posebno uživao, sve čekajući da se desi nešto gotivno kad ono kraj igre. Po završetku sam je obrisao bez pardona, što inače jako retko radim sa igrama koje završim. Ostavim ih na disku pa eventualno pređem još koji put. Ili još sto puta ako mi se sviđa igrica
Elem, koja je priča sa ovim extension-om? Šta je to što bi eventualno moglo da bude bolje u odnosu na New Order? Grafika i mehanika/fizika su sigurno iste. Kakva je sad priča? Odgledaću ja trejler i to ali ne možeš da stekneš pravi utisak dok sam ne isprobaš ili ti neko ne ukaže na neke gotivne detalje koji bi te zainteresovali.
E da, prethodni Wolfenstein (onaj od pre neku godinu) sam započeo ali nisam završio. Isto me igra nije nešto da kažem navukla. Nadao sam se da je ovaj poslednji Wolf istog kvaliteta ako ne i bolji od RTCW, s obzirom da je Bethesda u pitanju, ali malo toga realno nudi osim fensi grafike i prosečnog gejmpleja. Šta reći kad je glavno oružje sekač metala.
I još nešto, uprkos tome što sam završio igru na onoj nekoj normalnoj težini - srednjoj valjda, vrlo malo sam perkova dobio u toku igre, a nisam baš ni video neku vajdu od njih. Završio sam je i bez tih perkova.
Aj baš da vidim dal će ovaj novi nastavak doneti nešto što bi bar donekle podsetilo na genijalnost starog dobrog RTCW, makar sumnjam jer je premisa igre potpuno drugačija.