Ja samo kazem da su to nijanse, po meni i jedno i drugo je jako lose, al to sam samo ja. naravno niko nije smrsao od secera, slazemo se
Btw krompir ima
glikemijski indeks veci od kokakole (90 naspram 70), dok pirinac nije nista bolji
info. Dijabetes se dobija bas jer organizam nije navikao na toliki unos UH, jer nije uopste prilagodjen novonastaloj situaciji (citaj:nije dizajniran za savremenu ishranu punu UH).
Kako ne vidis? Pa pogledaj zivotinje u prirodi, jel postoje gojazne zivotinje? Ne. Isto tako nije postojao gojazni covek dokle god se hranio prirodno. To je isto kao da kazes da je npr nezdravo lavu da jede meso gazele. Cinjenica je da covek 99% svoje evolucije pretezno je bio u ketozi dakle lovio i jeo meso (i iznutrice i salo itd iz kojih je dobijao gotovo sve
vitamine i minerale), i to je njegovo prirodno stanje, prakticno nije unosio UH.
Transmasnoca nema u prirodi, samim tim ni u zivotinjama.
Transmasnoce su vestacki dobijene i to obicno od biljnih masti u margarinu i sl. i slazem se da su jako nezdrave.
izvor:
http://en.wikipedia.org/wiki/Trans_fat
Nase telo proizvodi zasicene masti zato sto su hemijski najstabilnije, tj ne oksidiraju, i bas zato ih u tom obliku i skladisti (uostalom kao i sve zivotinje).
Sto se tice esencijalnih Omega-3, one su posebna prica (nisu dzabe esencijalne) i one su zivotinjske kao sto rekoh, tj one dve glavne EPA/DHA, (lan je super isto sto se tice biljnih izvora ALA). Isto tako u prirodno gajenim zivotinjama ima dosta Omega3 takodje, nije jedini izvor riba. Dakle sve to ide u prilog onome sto sam napisao, zivotinjske masti najzdravije. (ne kazem da neke biljne nisu takodje)
Na keto unosis masnoce (po mogucstvu pretezno zivotinjske, trans nikako), kao izvor energije. Tu bas naprotiv narocito spada slanina, cvarci i sve ali bukvalno sve od zivotinja (mesne preradjevine naravno ne racunam u to). Vise o
keto ishrani. Naranvo da se ne muci jetra, jer su ketoni mnogo efikasnija energija, i dosta manje treba da se ispusti (no svejedno bi to moralo da se desi kada god trosis masti. Sto se tice ispustanja glukoze, kao sto sam napisao potrebno je samo 40g dnevno u ketozi, to samo za mali deo mozga koji trosi glukozu.
-Ne znam po cemu zakljucujes da je keto nezdravija dijeta, od neke druge. Bas me zanima sta to organizmu fali na Keto a sto drugi imaju sem UH (koji btw nisu uopste esencijalni).
-Ketona uvek imas dovoljno, ne skace i pada kao glukoza. isto tako i glukoze uvek koliko treba (a treba jako malo oko 40g dnevno). Jetra izbacuje ketona i glukoze koliko treba. Ne postoji rizik od toksikacije jer ketoni nisu toksicni za razliku od glukoze (jer u suprotnom dijabetes ne bi postojao kao bolest).
Sto se tice mozga, u ketozi vecina mozga trosi ketone, samo manji deo glukozu, ono sto je super u ovoj fazi je da ne dozivljavas padove koncetracije jer i ketoni i glukoza su na stabilnom nivou i mozak ima stabilan izvor energije uvek, cak i kada preskocis par obroka. Sto se tice mozga, epi napadi, alchajmer, autizam i jos ponesto je izazvano od previse glukoze, zato se ti ljudi lece ketozom, jer je najzdravija za mozak.
Ovde ima info o bolestima vezane za mozak, u koje se lece pored ostalog sa ketozom. Mada je pun internet toga.
-Ketoza je prirodno stanje organizma, covek je bio u ketozi vecinu vremena dok je ziveo u prirodi. Ima antikancerogeni efekat (celije raka se hrane samo glukozom), ispusta mnogo manje sl. radikala pri "sagorevanju" (od glukoze) i jos gomilu drugih benefita.
Nisi cak ni naveo sta je to nezdravo u cvarcima? Koliko ja znam ima puno zdravih masti, jos ako je organski hranjena ima i Omega-3 kao i Omega 6 (mada danas 6ice imamo i previse), sa sve
vitaminima i mineralima.
Masna hrana generalno zasiti jako brzo (i to je cinjenica), i vari se jako dugo, i ne mozes pojesti koliko mozes sa UH kao sto su slatkisi, slanisi sokovi itd, a posle njih si kad rokne secer opet gladan.
Slazemo se za fruktozu i laktozu.
Nadam se da nisam smorio sa carsaf postom