Haha kralju, aj sa srecom i daj neke rezultate posle (treba napraviti temu gde cemo mi amateri da kacimo fotke i da se zabrani ulaz pojedinim profesionalcima da prisustvuju i komentarisu)![]()
... mada je ostrina objekta u fokusu nesto bolja kada se blenda malo odvrne f/2.8, ne znam da li je to normalno tako, ili ostrina objekta u fokus treba da bude ista i na f/2.0 i na recimo f/3.5...
@driver
Nema veze i to je za ljudeCovek se mozda nije pronasao u ovoj prici da bi dogurao do tvog nivoa, isao je do tacke nekog svog licnog interesovanaj i to je to... Sto ne znaci da ne treba da se interesuje za nesto sto rade profi likovi poput tebe i da se tome divi... Ja sam se zainteresovao za fotografiju pre svega gledajuci slike koje su ovde postavljali pojedinci, bilo mi je fascinantno kako neko moze da napravi tako lepu sliku, i eto iz te fascinacije pozeleo sam da naucim nesto o tome pa i sam da napravim nesto slicno. Eto vec uzivam u ovome, i ako pojma nemam niocemu hehehe
Dok mi sve vezano za fotografiju bude predstavljalo zadovoljstvo dotle cu da idem sa celom pricom, kada osetim da mi je cimanje tu stajem i ostajem na toj poziciju na kojoj sam zadovoljan onim cime se bavim iz hobija
![]()
@s16
Fokusirao sam jednom tackom, a nisam znao da treba da gadjam visoko kontrastna mesta, hvala na savetu... Znaci strabilizacija treba da se iskljuci kada je SS na visim vrednostima od 1/60 ? Sta se dobija iskljucivanjem stabilizacije ? Ovo sto cu sada postaviti ponovio sam na razlicitim primerima sigurno vise od 10 puta po 10 slika, poresk na f/2.0 je 6 dobre 4 manje dobor da ne kazem lose fotke...
Ovo je najdrasticniji primer razlike, fokusna tacka je sigurno bila na istoj poziciji, znaci okinusam 10 kom jednu za drugom u razmacima od 10sec, u ovom slucaju sam ova jedna je lose ispala, kao da je promasen fokus...
Pogledajte prilog 163312Pogledajte prilog 163313
Naravno da treba da se stavi,pogotovo kad je 100 verzija noviji.Da li treba da se stavi zadnji Firmware ??? Na sajtu postoji verzija 2.0.5 a na aparatu he 1.2.5... Kako je najlakse uraditi update ako treba ?
Jel to formula za crop ili ff. Ako je za ff znaci na cropu preko 1/100 gasi.Ako fotkas shutter-om preko "fokalna x2" nemas potreba da drzis IS ukljucen, tako da u tvom slucaju sa 35mm, ako je shutter preko 1/60, iskljuci IS, moze samo da napravi ******.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari