Šta je novo?

Fotografije - 2015

• Začetnik teme Začetnik teme weasel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mislim da je hteo da kaže da je 35@2 na cropu sličan izgled, kao i [email protected] (više 3.2) na FF, što je generalno (ne i 100%) tačno.
Upravo to - kada bi opticki bili idealni objektivi na svim blendama 35@2 na crop-u ce dati slicnu fotku kao [email protected](nije tacno 50, vec malo vise, al dobro) na FF, naravno ako se zanemari kvalitet samog senzora.

Gosn. mozdanabavisvakiobjektiv Djurovic 🙂

32edf3c6a3ac396a6b301f65a4155d82

Znam da sam laik, ali ja bi ga kadrirao u desni deo, ovako mi totalno deluje cudno kadar...

Slabo si ti pratio ovaj deo foruma izgleda 🙂 Nikada niko ovde nikoga nije pljuvao zato sto ne zna, vec prvenstveno zato sto nece da slusa, nece da napreduje, nece da uci nista. Svi bi da kupe DSLr, dodju na forum i pitaju sve sto ih zanima, ili kupe DSLR i odmah sve znaju, ljute se na bilo kakvu kritiku, itd. Prvo treba da se ubijes od fotkanja nekim ne-DSLRom sa manuelnim komandama, naucis sve osnove, kako aparat funkcionise, osnove kadriranja, pa i naprednije stvari, a onda dodjes i pitas. Informacija toliko na netu ima da je to smesno, mozes za dan da naucis svasta, samo ako to zelis. Problem je sto bi vecina da fotka, da zna, ali da se mnogo ne cima da sazna.

Svako bi sa malo truda puno da postigne, ta teznja nije pogresna u osnovi, pogresno je kada se odustane posle saznanja da ne moze bas uvek tako, ne moze gotov nikada... Ili jos gore kada neko misli da je postao mag u nekoj oblasti tako sto je jedno popodne proveo baveci se u ovom slucaju fotografijom, a realno je potrebno mnogo vremena posvecenosti i postuponog ucenja da bi se nesto znalo, i to znanje prakticno primenilo u radu.

Nisam pratio, ali sam procitao gotovo sve teme od kada sam poceo da se interesujem za fotografiju, a imao sam sta i da procitam u par navrata, verujem da je dosta toga i obrisano. Mislim da bez obzira, omalovazavanje nije necin da se nesto smisleno kaze cak i nekome ko se pravi pametan bez osnove, a tek maliciozni komentati i podbadanja, kao da diskusiju vode ljudi sa pola mozga, a ne obrazovani intelektualci.

Au, ovo sad prelazi u neke mnogo teze teme 🙂

Naravno da je problem da neko zeli kracim putem da dodje do necega, svako ko lose radi bilo sta na ovom svetu, radi na taj nacin, a onda nadoknadjuje laznim marketingom 🙂 99% kompanija na svetu proizvodi krs samo zato, hoce na lak i brz nacin da zaradi nesto, i zato je mnogo bitno da se to sasece u korenu, i šamaraju oni koji tako rade..

Poslednja izmena:
Nema tezih tema, nije ni moje da bilo kome drzim pridike sto i ne radim vec govorim uopsteno, potegla se ova tema tretmana novih calnova koji bi nesto da kazu na temu fotografije na ovaj ili onaj nacin. Neki od tih novajlija to rade u skaldu sa skromin znanjem sto je za postovanje, a neki u skladu sa svojom plitkom pamecu sto svakako nije povod za sikaniranje. Zasto bih ja, ili ti tog plitkopamtastog pojedinca sekli u korenu kada tim pristupom svakako nece nikuda da stigne, prost prirodna selekcija ce ga sasci.

Voleo bih da ovaj deo foruma ima vise posetilaca, i aktivnih clanova, pa zato i sve ovo o cemu diskutijem, a nije direktno vezano za fotografiju. Lep je ovo posao/hobi, meni se sve ovo bas dopada. Zanimljivo je sa hardverske strane, i sa umetnicek strane, tera na razmsljnje sta, gde, kako, kako napraviti neku lepu fotku slicnu nekoj koju sam video, menio je ovo neverovatno zanimljivo u svakom smislu, a verujem da ima jos ovakvih kao ja...

Poslednja izmena:
Meni se dopadaju tvoje fotke. Ne znam sa neke strucne tacke gledista koliko su dobre, ali meni su sve lepe, valjda im je to izmedju ostalog i poenta 🙂

Poslednja izmena:
Ova zadnja bi bila zanimljiva da ima onog konja u pozadini na njoj recimo, dok ove prve tri mi nisu interesatne.

Meni se dopadaju tvoje fotke. Ne znam sa neke strucne tacke gledista koliko su dobre, ali meni su sve lepe, valjda im je to izmedju ostalog i poenta 🙂

Upravo to i jeste poenta, da li se nekome dopada! Skoro sam nesto diskutovao na temu instagrama, ne znam da li sam vec ovde to napisao.. neki mi rece kako mu se ***** od instagrama, svi kao se sad pale da su fotografi... a meni se to bas i jako dopada i treba da se pale, i to mi jedino sto je dobro izaslo od tih socijalnih mreza, jer bar taj instagram, utice na ljude da kada setaju ili sta god da rade, da traze lepe kadrove da bi ih uslikali, i podelili i dobili zapravo nebitne lajkove, ali je to poenta!
Skoncentrisati se na lepotu koja nas okruzuje, i traziti je tamo gde je mozda neko ne vidi ;-)

Poslednja izmena:
Lepo receno 🙂 Vecina njih nije svesna ovoga sto si napisao, a upravo to rade, vide i traze lepo u svom okruzenju...

Poslednja izmena:
Hunder последња само да има неке овчице било би добро. Реално без облака овакви предели нису нешто интересантни у то доба кад си фоткао вероватно поподне.

Hunder, podsetio si me na jednu moju sliku iz 2006. god.
sad sam prevrnuo hard da je nadjem
nista spektakularno, ali meni jako draga, sa Zlatibora

DSC00188.JPG

Poslednja izmena:
Da,neke slike onom koje slikao u vecini slucajeva ima i neku malo visu vrednost. Kao i ova moja zadnja. Mnogo lepih trenutaka provedenih. Slazem se da je posmatracu sa strane nezanimljiva ali daleko od toga da nije lepa 🙂

Bitno je i da nekom ko ne poznaje taj predeo tvoje fotke budu zanimljive i dobre, a ne samo tebi. Bukvalno da pozeli da poseti to mesto 🙂. Naravno dobra kompozicija fotografije se podrazumeva.

Da,neke slike onom koje slikao u vecini slucajeva ima i neku malo visu vrednost. Kao i ova moja zadnja. Mnogo lepih trenutaka provedenih. Slazem se da je posmatracu sa strane nezanimljiva ali daleko od toga da nije lepa 🙂
Pa znas kako, poenta fotografije je da atmosferu preneses posmatracu - niko tebi ne moze citati secanja.
Sad mi ni kompozicija ne valja.
Ovo ispada kao da si ljut. :d
Evo da ja iznesem kritiku ako mogu - prve 2 fotke ti nemaju ni dobar kadar, ni kompoziciju. Treca je bolja, ali mogao si je malo bolje kadrirati. Cetvrta mi je dobra - neko kaze fali konj, ali meni je sasvim ok ovako.

Ma gde ljut 😉 sto bi se ljutio. Kritika je uvek dobrodosla jer otvara oci. Naravno ako je prava. Slazem se za drugu ali prva mi se cini da je ok. Sta znam. Ipak su to proslogodisnji radovi koje sam malo oziveo kroz LR.

Evo da ja iznesem kritiku ako mogu - prve 2 fotke ti nemaju ni dobar kadar, ni kompoziciju. Treca je bolja, ali mogao si je malo bolje kadrirati. Cetvrta mi je dobra - neko kaze fali konj, ali meni je sasvim ok ovako.

Pratim ovu raspravu poslednjih par stranica i sve gledam da se ne umesam...ako vec dajes kritiku kazi coveku sta ne valja a ne nije dobar kadar....mislim da ce mu vise znaciti nesto konkretno sta ne valja na slici. Nemoj da se uvredis, nisam mislio nista lose a to bi preporucio svima ako vec hoce da komentarisu, cast izuzecima naravno...

Pratim ovu raspravu poslednjih par stranica i sve gledam da se ne umesam...ako vec dajes kritiku kazi coveku sta ne valja a ne nije dobar kadar....mislim da ce mu vise znaciti nesto konkretno sta ne valja na slici. Nemoj da se uvredis, nisam mislio nista lose a to bi preporucio svima ako vec hoce da komentarisu, cast izuzecima naravno...
Tesko je dati neku kritiku kada nisi na licu mesta, ili kada nista ne stima na fotki.
Evo npr:
1) ajde da krenem od toga da tehnicka strana ne valja jer ima brdo hromatskih aberacija koje bodu oci jer je blenda iz nekog razloga na 3.5. To pogotovo nema poente jer je bilo ok svetlosti i mogao si je bar malo zavrnuti posto je landscape type fotka. Ne boj se takodje da odes na ISO 200, 400. Sto se tice kadra jednostavno mi nije zanimljiv - mogao si da ga okrenes na horizontalu (landscape) pa probas, ili cucnes/legnes na zemlju pa da uhvatis od dna do vrha da vidis dal tako neki kadar valja, ovako deluje kao snapshot obican.
2) tamo levo neki lep pogled isecen, tamo desno drvo iseceno, opet vertikala, umesto horizontale. Ok ako si hteo drvo, ajde mozda moze vertikala, ali onda uhvati citavo drvo, ako si hteo ovo tamo levo, onda uhvati to tamo levo, drvo izbaci i idi horizontalu. Ista prica ako si hteo i drvo, samo se malo odalji + eventualno malo drugaciji ugao. Takodje izbegavaj fotkanje pri jakom/direktnom suncu oko podneva. Bilo bi mnogo lepse pri zalasku/izlasku ili malo slabijem Suncu/Suncu iza oblaka i sl.
3) Opet preostro svetlo. Konj skoro centriran u kadru, drvo iseceno i gomila drveca u pozadini stvara nekako haotican kadar. Ako si hteo celokupnu atmosferu mozda konja tu da preneses, onda siri kadar. Ako si hteo konja, uzi kadar, odvrni blendu(55/5.6 sa tim kit objektivom) i probaj da postignes plici dof, odnosno odaberi ugao koji najbolje lezi.
4) to sam rekao da je ok. Mozda bi legao malo drugaciji post processing, ali fotka je dobra.

Svaka ti je na mestu. Ka Njegoseva 🙂 Hvala na ukazanim greskama. Bice boljih fotki

@n1tr0
Svaka ti dala 😀 Gomila korisnih informacija. Jos kada bi svako komentarisao na ovaj nacin...

Treba jos da se uci i to debelo. Mada tjesim se sto su mi to neke stare fotke. Al opet greska je sto sam mislio da su ok pa sam ih okacio. Hmmmm.

Moja greska u kucanju. Mada nista bez macro objektiva. Sve je ovo debelo na guzove.

Skroz zadovoljavajuci kvalitet, @hunder.
Drzi se ti te tube a pare ulazi u ostatak opreme, ako smatras da ti nesto nedostaje. 😉

IMG_2762 by hunder__79, on Flickr
evo jos jedna ali sa kombinacijom 70-200mm i macro tube
Malo bolje ide rucno fokus ali *** ove tube nemaju elektroniku pa dok sve lepo namestis prodje voz.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno