Šta je novo?

Fotografije - 2015

• Začetnik teme Začetnik teme weasel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Evo jedne moje na sajmu turizma (prva ikada 🙂)
sajam.jpg

Lepo,svaka cast 🙂

@Pega i MareBGD

Hvala!

Nekad čovek skapira da to što napišeš neće promeniti bilo šta, pa obriše post jer bi samo izazvao diskusiju koja bi išla u nedogled. Možda je i bolje što ga je obrisao, ali ni meni kao pukom amateru kontejneri i trola ne deluju kao najsrećniji izbor za fotografiju.

Da ne ispadne da je on nešto posebno napušio atmoa pa obrisao post, ja ga nisam toliko video kad kritiku na fotku, koliko na ono šta on misli o dešavanju na forumu, kao i prevelikoj priči o opremi, a premalo okačenih rezultata...

Pa i nije, lepo je i kulturno napisao, a što se tiče prevelike priče o opremi a malo konkretnih rezultata i u tome svakako ima istine. Sa druge strane ovo je više tehnički nego umetnički forum, pa tako nešto i prolazi.

Oduvek sam hteo da pokušam ovako nešto da uradim, samo da li bi negde ovako nešto moglo da se postigne bilo gde iz Beograda, zbog svetlosnog zagađenja?
Пази ни ово није једна фотка већ 20ак по 20 секунди. Планина је експозиција за себе. Такође је светлосно загађење убило и боје и све, али сам извукао.

Pa i nije, lepo je i kulturno napisao, a što se tiče prevelike priče o opremi a malo konkretnih rezultata i u tome svakako ima istine. Sa druge strane ovo je više tehnički nego umetnički forum, pa tako nešto i prolazi.
A da diskutujete to u mod delu, obzirom da razglabate o necemu sto mi obicni korisnici ne vidimo. Ili nam dajte da vidimo, ili pricajte u tajnosti :d

Oduvek sam hteo da pokušam ovako nešto da uradim, samo da li bi negde ovako nešto moglo da se postigne bilo gde iz Beograda, zbog svetlosnog zagađenja?
Нема шансе из БГ-а. Имаш на нету сајт са мерама загађености и осветљења региона нешто blue...кад нађем шаљем.
Свака част Марко.

A da diskutujete to u mod delu, obzirom da razglabate o necemu sto mi obicni korisnici ne vidimo. Ili nam dajte da vidimo, ili pricajte u tajnosti :d

Nista specijalno nisam napisao, ni sam se ne secam, ali sam iskritikovao Atmo fotku, bez ikakve zle namere, jer je dosadna, nikakav kadar, nema nikakav umetnicki dojam, nista apsolutno, tri kontejnera, lose i postavljena, i trola iza, pa bar neka macka da prolazi, ili neko cigance, ili da neko gleda iz trole, ili neka reklama na troli, ili nesto, ja gledam i gledam fotku, ali nista, i iznervirao sam se sto sam izgubio nekoliko minuta trazeci poentu koje nema, kao fotka kontejnera i to je to! D fak 😀 i kao to je street fotografija..
Ali tehnicki, obrada kakvu bih voleo sam da umem da napravim ali ne umem, i vidi se da je fotkano dobrom opremom, a opet, to je ne cini dobrom... dok sa druge strane imamo Miska, koji fotka film i dalje, i odlican je!

Ne svidja mi se sto su ovde vecinom kriticari, imamo par mucenika koji kace svoje fotke, i onda se kriticari kao lesinari skupe da ga rasture sto gore... a glavna stvar je da kada neko, da kazemo "ozbiljniji", okaci svoju fotku, tajac... pa dok neko od iskusnijih igraca ne napise svoje misljenje, niko nece ni napisati, i onda, ako je dobro, pojavice se jos lepih komentara, ako je lose, osuce se paljba po njemu... i tako stalno!

I takodje, po pravilu bi fotke koje se kace trebalo da imaju exif, da moze da se vidi i tehnicka strana opreme, kao sto je Bane sad okacio u susednoj temi one fotke, sto se meni npr. dopada, napisao je, evo da vidite tehnicku stranu, i okinuo fotke sa razlicitim blendama...
A bilo bi lepo npr. da imamo neke podatke, pa sad neko, ko gleda da kupi neki objektiv, ovde moze da pogleda kako to izgleda kada neko od clanova napravi fotku, a to mi je nekako sigurniji test nego ono sto mogu da najdem po netu, jer realno ne znam koliko je to namesteno...

I tako, jer bi ovo zapravo trebalo da bude mesto istomisljenika, gde bi inspirisali jedni druge a ne da se takmicimo ko ce koga da usere sto vise! To sam otprilike napisao, pa mi bilo glupo, kao sto mi je i sada, pa sam i obrisao sve 😀

Ne slazem se 100% sa komentarom, ali ima dosta stvari koje su na mestu. Iskreno ni ja ne znam onda sto si to obrisao, poenta foruma i jeste da se iznese misljenje. Meni je samo zao sto ovaj podforum nije malo zivlji i bolje organizovan po temama, ali sta ces...

Pa npr. Atm0va fotka mi nije nesto, ali mi je opustajuca. Ne mislim bas da su kriticari tu da rastrgnu nekoga, mada cesto ih pocetnici pogresno razumeju.
Cinjenica je da je pre nekih 5-6 godina se mnogo vise fotki kacilo ovde. Ne znam dal je bilo vise clanova foruma tj. fotografa ili su se kacile bilo kakve fotke, jer niko nije ostro kritikovao druge - preciznije uglavnom su tu bile samo reci hvale... Neko rece da bi trebalo temu podeliti na amater i pro fotke. Ja imam drugu ideju - podelite fotografije na sledece:
1) komercijala i art
2) pokusaji i isprobavanja opreme/tehnike
3) opustenija varijanta - snapshots varijanta

Ал га искомпликовасте вас двојица као да се ради о нуклеарном програму. Нисам видео ту преписку али она Атм0-ова фотка је била ок. Ништа специјално али опуштенција. Не знам зашто толико негативне енергије имају поједини људи. Завист избија. Такмичарски дух у нас Срба је увек био присутан мада се обично претера у негативи. Микеле, можда они "неозбиљнији" чекају одговор јер нису сигурни у оно што виде и како би се изразили а да не попасу Драјверове сувопарне и болне сарказме иако су рецимо понекад истинити? Толеранција нам свима никад није била јача страна.

Nista specijalno nisam napisao, ni sam se ne secam, ali sam iskritikovao Atmo fotku, bez ikakve zle namere, jer je dosadna, nikakav kadar, nema nikakav umetnicki dojam, nista apsolutno, tri kontejnera, lose i postavljena, i trola iza, pa bar neka macka da prolazi, ili neko cigance, ili da neko gleda iz trole, ili neka reklama na troli, ili nesto, ja gledam i gledam fotku, ali nista, i iznervirao sam se sto sam izgubio nekoliko minuta trazeci poentu koje nema, kao fotka kontejnera i to je to! D fak 😀 i kao to je street fotografija..
Ali tehnicki, obrada kakvu bih voleo sam da umem da napravim ali ne umem, i vidi se da je fotkano dobrom opremom, a opet, to je ne cini dobrom... dok sa druge strane imamo Miska, koji fotka film i dalje, i odlican je!

Ne svidja mi se sto su ovde vecinom kriticari, imamo par mucenika koji kace svoje fotke, i onda se kriticari kao lesinari skupe da ga rasture sto gore... a glavna stvar je da kada neko, da kazemo "ozbiljniji", okaci svoju fotku, tajac... pa dok neko od iskusnijih igraca ne napise svoje misljenje, niko nece ni napisati, i onda, ako je dobro, pojavice se jos lepih komentara, ako je lose, osuce se paljba po njemu... i tako stalno!

I takodje, po pravilu bi fotke koje se kace trebalo da imaju exif, da moze da se vidi i tehnicka strana opreme, kao sto je Bane sad okacio u susednoj temi one fotke, sto se meni npr. dopada, napisao je, evo da vidite tehnicku stranu, i okinuo fotke sa razlicitim blendama...
A bilo bi lepo npr. da imamo neke podatke, pa sad neko, ko gleda da kupi neki objektiv, ovde moze da pogleda kako to izgleda kada neko od clanova napravi fotku, a to mi je nekako sigurniji test nego ono sto mogu da najdem po netu, jer realno ne znam koliko je to namesteno...

I tako, jer bi ovo zapravo trebalo da bude mesto istomisljenika, gde bi inspirisali jedni druge a ne da se takmicimo ko ce koga da usere sto vise! To sam otprilike napisao, pa mi bilo glupo, kao sto mi je i sada, pa sam i obrisao sve 😀

Svaka ti je na mestu...
Bilo bi mnogo vise slika u temi da nema i previse komentara tipa "bolje da ovo nisi ni postavi". Recimo ja kao pocetnik da postavim neku sliku, voleo bih da dobijem pozitivan komentara i neko obrazlozenje zasto je to dobro, ali mi ne bi smetao ni komentar da nista ne valja uz obrazlozenje sta nije dobro, kako to da popravim itd. Jednako je korisno, i jedno, i drugo. Da se neka sira diskusija povede o tome kako bi nesto trebalo da se radi, zasto je to tako dobro itd, da moze nesto da se nauci iz toga. Kada bi bilo vise konstruktivnih komentara, bilo bi vise i slika... Ovde covek malo toga moze da naucu na osnovu kritike, jer uglavnom nema kritike, preovladjuje hvaljenje i pljuvanje... Kao da smo zaboravili da se niko od nas nije naucen rodio.

Poslednja izmena:
Микеле, можда они "неозбиљнији" чекају одговор јер нису сигурни у оно што виде и како би се изразили а да не попасу Драјверове сувопарне и болне сарказме иако су рецимо понекад истинити? Толеранција нам свима никад није била јача страна.

Ne znam zasto ne bi mogao svako da napise sta misli, koga briga da li si u pravu ili ne, ko je odredio uopste kriterijume za shvatamje nekog umetnickog dela? ovo jeste umetnost, tj. ovde nije, ali treba da se tezi ka tome... I svako ima pravo da kaze svoje misljenje, jer je umetniku bitno kako njegivo delo dozivljavaju ljudi :-D

Ja sam se bar trudio da se drzim onoga, ako mogu nesto lepo da napisem napisacu, ako ne mogu bolje da cutim, medjutim ako cutis, onda se odredjeni popismane, pa krenu oni licno da drze predabanje drugima, zato je Drajver tako ostar sa kritikama.

Ali opet, nema nas puno u ovom delu foruma, i bilo bi lepo da se napravi neka zdravija atmosfera, a ne ovaj jad i gorcina.
Da ako se pojavi neki nov, a znamo otprilike ko sve ovde pise, i krene da zraci negativno, da ga ostali clanovi opomenu da se ponasa prikladno! I tako nekako, kada bi se svi malo potrudili, bilo bi lakse 🙂

Evo par sa Canon 35/2 posto videh da se u poslednje vreme cesto spominje.

Napomeni jos samo coveku posto nije toliko upoznat da je to na FF, a ne na crop. Neki objektivi koji su super ili ok na FF su poprilicno razocaravajuci na crop telu. Sto se tice kvaliteta slike koji ces dobiti na crop-u sa 35/2 mislim da ti je najlakse da ga uporedis sa 50/1.8 na FF-u zavrnutim na recimo 2.8. To je nesto najpribliznije sto se tice DOF-a, a i verovatno slicnog optickog kvaliteta jer ce ti crop koristiti samo sredisnji deo stakla.

Nista ja sad tebe nisam skapirao :d Kako mogu na kropu da budu slicni 50/2.8 i 35/2?

Dof na 35/2 moze samo da bude isti kao na 50/2 nikako 50/2.8... A ako si mislio na zamucenje i kompresiju, to je vec druga prica, ali skoro pa nikako ne moze da izvede sa 50-icom ono sto moze sa 35-icom i obrnuto koliko god ih zatvarao ili sta vec...

Mislim da je hteo da kaže da je 35@2 na cropu sličan izgled, kao i [email protected] (više 3.2) na FF, što je generalno (ne i 100%) tačno.

Poslednja izmena:
Svaka ti je na mestu...
Bilo bi mnogo vise slika u temi da nema i previse komentara tipa "bolje da ovo nisi ni postavi". Recimo ja kao pocetnik da postavim neku sliku, voleo bih da dobijem pozitivan komentara i neko obrazlozenje zasto je to dobro, ali mi ne bi smetao ni komentar da nista ne valja uz obrazlozenje sta nije dobro, kako to da popravim itd. Jednako je korisno, i jedno, i drugo. Da se neka sira diskusija povede o tome kako bi nesto trebalo da se radi, zasto je to tako dobro itd, da moze nesto da se nauci iz toga. Kada bi bilo vise konstruktivnih komentara, bilo bi vise i slika... Ovde covek malo toga moze da naucu na osnovu kritike, jer uglavnom nema kritike, preovladjuje hvaljenje i pljuvanje... Kao da smo zaboravili da se niko od nas nije naucen rodio.

Slabo si ti pratio ovaj deo foruma izgleda 🙂 Nikada niko ovde nikoga nije pljuvao zato sto ne zna, vec prvenstveno zato sto nece da slusa, nece da napreduje, nece da uci nista. Svi bi da kupe DSLr, dodju na forum i pitaju sve sto ih zanima, ili kupe DSLR i odmah sve znaju, ljute se na bilo kakvu kritiku, itd. Prvo treba da se ubijes od fotkanja nekim ne-DSLRom sa manuelnim komandama, naucis sve osnove, kako aparat funkcionise, osnove kadriranja, pa i naprednije stvari, a onda dodjes i pitas. Informacija toliko na netu ima da je to smesno, mozes za dan da naucis svasta, samo ako to zelis. Problem je sto bi vecina da fotka, da zna, ali da se mnogo ne cima da sazna.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno