Šta je novo?

Mobi Banka (ex Telenor Banka)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
zar datum placanja racuna ne odredjuje sam nalogodavac?

zasto se telenor banka mesa u rokove racuna koje ona nije izdala?
Za KLIK, i obicne da.

Ali banke imaju ugovor sa nekim institucijama izgleda da ne izvrsavaju odmah naloge (obrcu novac na trosak drzavnih firmi?), pa mozda zato postave takav datum. Ako je za EPS i Telenor, to je verovatno slucaj, da je za Telekom, ne bih znao :)

EPS ima izgleda takav ugovor, jer ako nemate novca na racunu za EPS nekoliko meseci za redom, na svim racunima stoji da su placeni, i ostvarujete popust - onog meseca kada bude bilo novca na dan realizacije racuna, bice cela svota placena.

Prvo, samo da naglasim da su kod mene u pitanju Telenor postpaid racuni. Ako izmene rok za placanje na kasnije - uopste nije problem i ne interesuje me.

Drugo, za teorije zavere imate druge forume :)

Imam jedno laicko pitanje: za konverziju iz valute u valutu uvek mora da ide preko dinara (prodaj pa kupi)? Ili moze direktno npr iz evra u dolare (bez dinara kao posrednika)?
Hvala!

Meni sad nista nije jasno,izabrao sam starter paket,stigla mi kartica,a nije mi naplacemo 500 kinti za njeno izdavanje,sto to?
Cekao sam ovih par dana da vidim oce mi skinuti sa racuna,medjutim nista,pitam postara posto sam super sa njim "jesi siguran da nista ne placam",kaze on 100%.
Jel ja negde gresim pa ne treba da mi se naplati ili?

^ Zadužiće ti račun na kraju meseca za 500din.

Meni sad nista nije jasno,izabrao sam starter paket,stigla mi kartica,a nije mi naplacemo 500 kinti za njeno izdavanje,sto to?
Cekao sam ovih par dana da vidim oce mi skinuti sa racuna,medjutim nista,pitam postara posto sam super sa njim "jesi siguran da nista ne placam",kaze on 100%.
Jel ja negde gresim pa ne treba da mi se naplati ili?

^ Zadužiće ti račun na kraju meseca za 500din.

Naplatiće mu početkom sledećeg meseca.Tako je meni bilo kada sam je dobio krajem septembra,a naplaćena mi je kartica početkom oktobra.

Da li planiraju da izbace app za wp? Drugu se svidja mobile banking i otvorio bi racun ali ako nema app za mobilni, nije tolko primamljivo.

Sto se tice 500 i meni su naplatili sledeci mesec, a sto se tice app za WP rekli su da ce biti pocetkom ove godine, ali su promenili zasto ne znam.
MoZda bude do marta, svakako imaju u planu to.

WP je trebao do kraja 2014te, pa onda pocetkom 2015te a sada je "sredinom 2015te". Videcemo sta je sledece.

prezadovoljan sam telenor bankom cesto uplatim na njihov bankomat novac.danas platio online klablovsku i internet radijus vektor i eps snabdevanje sigurno ce proknjiziti u petak za dva dana.

prezadovoljan sam telenor bankom cesto uplatim na njihov bankomat novac.danas platio online klablovsku i internet radijus vektor i eps snabdevanje sigurno ce proknjiziti u petak za dva dana.

Kako mislis za dva dana? neznam tacno ali svaka banka par puta na dan radi kliring

Mislio je da ce videti tek u petak na aplikaciji da je proslo, a zapravo to prodje istog dana.

Aha ok za zaduzenje za karticu,a sad jos jedno pitanjce.
Posto je poznato da zivimo u lopovskoj drzavi mene zanima kako ja da imam dokaz ako platim neki racun ovako preko moba (npr.kablovska,struja i sl.),za slucaj da mi to ne proknjize pa posle par meseci te opet duze za to sto si platio.
Preko poste imas uplatnicu kao dokaz,ali sta ako placam preko moba i telenor banke?

Imas i ovde uplatnicu ne brini.

Aha ok za zaduzenje za karticu,a sad jos jedno pitanjce.
Posto je poznato da zivimo u lopovskoj drzavi mene zanima kako ja da imam dokaz ako platim neki racun ovako preko moba (npr.kablovska,struja i sl.),za slucaj da mi to ne proknjize pa posle par meseci te opet duze za to sto si platio.
Preko poste imas uplatnicu kao dokaz,ali sta ako placam preko moba i telenor banke?

Pretera ga malo...Imaš online,pa otštampaj.

@enraged mislis neka fora u pdf formatu ili?
@magic21 u cemu sam preterao? Ako mislis na ono da ne proknjize i te fore,veruj da nisam preterao,moj otac je to doziveo sa nekim porezom (ne znam za sta bese) i sva sreca on te uplatnice cuva pa je tamo otisao i sve im po spisku,jer su mu 2 puta slali opomenu za taj porez,a on je i prvi put odneo uplatnicu kao dokaz i opet nisu lepo odradili,tek drugi put kad je poludeo,onda je bilo sredjeno.
Ja to pitam cisto kao preventiva.

Na sledecem racunu uvek pise sta je proknjizeno i kog datuma tako da nemas frku oko toga.

@enraged mislis neka fora u pdf formatu ili?
@magic21 u cemu sam preterao? Ako mislis na ono da ne proknjize i te fore,veruj da nisam preterao,moj otac je to doziveo sa nekim porezom (ne znam za sta bese) i sva sreca on te uplatnice cuva pa je tamo otisao i sve im po spisku,jer su mu 2 puta slali opomenu za taj porez,a on je i prvi put odneo uplatnicu kao dokaz i opet nisu lepo odradili,tek drugi put kad je poludeo,onda je bilo sredjeno.
Ja to pitam cisto kao preventiva.

Mislio sam da si preterao kada je ova banka upitanju.
E sad,da li je u tvom slučaju banka napravila propust ili ta firma,ili kome si trebao da dostaviš dokaz o uplati?
Sve uplatnice su ti online,pa ih uvek možeš odštampati-skinuti na USB,tako da nema prevare.
Telenor je kako god bilo,velika firma i ne bi sebi dozvolila.

Kada trebaju uplatnice kao dokaz za neke javne institucije, TB nije opcija.

Za uplate poreza nije bitno da li je stigao novac, vec da li je proknjizen kod njih, a ako nije, neophodan je zvanican dokument iz banke, a ne odstampana uplatnica koju je svako mogao da napravi u Wordu.
Provereno ovog meseca, bas za TB i PU :(

Pa to onda moraju da rese na neki nacin.
To nije normalno, jer ta banka (TB) posluje po zakonima ove drzave i po Ustavu?
Ja mislim DA zasto onda PU ne priznaje dokaz o uplati?

Kod poreske uprave i drugih (uglavnom državnih) oragana je potreban overen dokaz o uplati. Ako se plaća preko ebank-a (bilo koje banke), onda mora iz te banke da se uzme overen dokument koji se odnosi na tu uplatu. Konkretno, u primeru TB, treba da se ide u Airport city za tako nešto. TB ne naplaćuje izdavanje takvog dokumenta.
Ne znam da li hoće da pošalju poštom; jednom prilikom (još u Oktobru) sam ih pitao za tako nešto i nisu znali da mi odgovore.

Poslednja izmena:
Predpostavio sam da to moze da se resi u AC-ju jer u suprotnom nebi radili po zakonu.

Ako je vec tako, posto smo zaostala zemlja...a to su jel drzavni poslovi, opasno ozbiljno. Zasto u svakoj poslovnici Telenor ne uvede sistem da svaki zaposleni proveri racun kroz sistem i overi potvrdu o placanju, oni u sustini su umrezeni, mala obuka zaposlenih i eto resenja. Ah da morali bi da placaju vise svoje zaposlene :D nista od toga, svi u APC po potvrdu iako neko zivi 500km od Beograda.

Poslednja izmena:
Zasto u svakoj poslovnici Telenor ne uvede sistem da svaki zaposleni proveri racun kroz sistem i overi potvrdu o placanju, oni u sustini su umrezeni, mala obuka zaposlenih i eto resenja.
To ima smisla i logično je, nisam ih ni pitao da li može tako (mada nekako ne verujem). Bio sam blizu Airport City pa sam odmah tamo i otišao. Baš sam onom tamo i postavio pitanje "A šta ako treba nekom iz Niša ta potvrda". Čovek mi rekao samo da je pitanje na mestu i ostao zbunjen :) Hteo je da zove nadređene da pita ali nisam imao vremena da čekam odgovor.

Poslednja izmena:
Iskreno ja mislim da se nigde u svetu uplatnice sa eBankinga ne priznaju kao DOKAZ o uplati, vec postoje sistemi gde se po referenci moze proveriti placanje (u Koreji recimo, ili postoji cak "instant placanje" unutar zemlje)

U slucaju Telenor Banke, za placanje poreza, moze se koristiti, ako ne treba dokaz o uplati, tj. nije hitno.. ali gde god treba overena uplatnica/dokaz, dzaba, online banke to nikada nece resiti.
Nije problem u bankama ili zakonu - vec koliko ljudi zele da prehebu sistem, i onda moraju dokazi.

U svakom slucaju, ja zamalo da ostanem bez knjizice... bas zdravstveno sam platio preko TB i nije se proknjizilo :) (nije problem do TBa, vec PU mnogo sporo knjizi, ali da je druga banka i uplatnica, bez problema bi se resilo tim dokazom)

Poslednja izmena:
Danas sam morao otici do Telenora da dam novu licnu kartu (inace nijedna druga banka mi to nije trazila?), jer bi mi blokirali racun da nisam to uradio u roku od 15 dana...

Radnici u poslovnici i dalje dosta stvari ne znaju (pita jedna gospodja za primanje penzije, on nesiguran da li je besplatno, ne prave razliku izmedju trajnog naloga i Racun na Klik... jos penzioneru sa dumbfonom pricaju o aplikaciji za mBanking i Web bankingu :))

Mislim da to može lako da se reši ako bi državni organi prihvatali na mail potvrde koje su potpisane elektronskim sertifikatom. Verujem da to bankama nije nikakav problem da reše odmah i da ih po zahtevu šalju kljuentima; ili da svaki nalog ili izvod koji se skine da ima elektronski sertifikat. Možda bi nastao problem ko ume u tim državnim institucijama da otvori mail, pa bi verovatno morali da zaposle još par desetina hiljada novih ljudi za to :)
Mada moram da priznam da su lepo rešili na sajtu euprava.gov.rs; kada sam uplatio za vozačku dozvolu (elektronski), odmah sutradan je bilo automatski proknjiženo. Znači, mogu ako hoće.

Mislim da to može lako da se reši ako bi državni organi prihvatali na mail potvrde koje su potpisane elektronskim sertifikatom. Verujem da to bankama nije nikakav problem da reše odmah i da ih po zahtevu šalju kljuentima; ili da svaki nalog ili izvod koji se skine da ima elektronski sertifikat. Možda bi nastao problem ko ume u tim državnim institucijama da otvori mail, pa bi verovatno morali da zaposle još par desetina hiljada novih ljudi za to :)
Mada moram da priznam da su lepo rešili na sajtu euprava.gov.rs; kada sam uplatio za vozačku dozvolu (elektronski), odmah sutradan je bilo automatski proknjiženo. Znači, mogu ako hoće.

Znači,sve se može ako se hoće.

Auuu kako dobro pitanje postavih,svi se ukljucili u raspravu ;) Sad cu bas da ih pitam kako to resavaju.

Upravo sam dobio odgovor,evo mog pitanja:

"Molim vas,interesuje me kako resavate problem ako se ne proknjizi neka moja uplata i ja trebam priloziti nesto kao dokaz da sam to platio. Npr.mog oca su ganjali 2 puta za neki porez sto im KAO nije platio i on je moram 2 puta da ide licno u opstinu da im odnese uplatnicu kao dokaz. E,sad posto se kod vas placa elektronski,kako ja kao dokaz da im dostavim neku uplatnicu da sam to platio,ako ne daj Boze nastane problem?"

Evo njihovog odgovora:

"Uvek možete odštampati potvrdu plaćanja i to odneti kao dokaz, ukoliko Vam treba i pečat, možemo Vam overiti potvrdu i poslati mailom, ovakav vid potvrde (overene) je 400 rsd."

Onda opet ja:

"Pa to vam je mnogo losa fora sa naplacivanjem,jer realno ja ako nesto platim,logicno je da treba da mi se da i dokaz o tom placanju,a ne jos vi da mi naplacujete i to bezmalo 400 din.,sa ovim sto ste mi rekli cu ozbiljno razmisliti da li da prenosim i platu kod vas,jer mi se ova naplata ni malo ne svidja i nije ok sa vase strane. Ovo kazem jer retko ko da ce uvaziti odstampanu uplatu bez pecata."

I oni:

"Razumem, ali kada je online bankarstvo u pitanju, dovoljna potvrda jeste ono što možete sami odštampati."

Ovo im je mnogo losa fora i iskreno malo cu vise promozgati oko toga da li platu da prebacim kod njih. Ako kao dokaz moze samo to kopirano bez pecata onda ok,ali da im placam jos 400 da mi overe,onda stvarno nisu normalni.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno