Šta je novo?

PayPal (FAQ u prvom postu)

Pošto često plaćam neke usluge prego paypal, traže da pošaljem novac kao "gift". Nisam našao nigdje da to odaberem.
Stavim da ne treba isporuka, medjutim postoji posle opcija da kao potvrdim da sam dobio robu..

Kako da šaljem kao poklon?

Mislis koliko skidaju na kraju za transakcije u evrima? Precizno, bez provizija.

Mislis koliko skidaju na kraju za transakcije u evrima? Precizno, bez provizija.

Pa napisao si da se mora imati više novca na računu nego što je iznos transakcije, čak i kad se plaća u €, i da ne znaš zašto je to tako - ja kontam da treba zbog provizije jednog ili više pravnih subjekata u lancu transakcije (Intesa, Visa...), tj. ako imaš 100€ i hoćeš da kupiš nešto za 99.99€, najverovatnije nećeš moći.

A možda i stranci, kao i naši, bez potrebe prebacuju iz jedne valute u drugu, pa automatski treba imati rezervu zbog eventualnih fluktuacija u kursu koje mogu nastati između vremena transakcije i vremena knjiženja...

Nema to veze sa tim. Vec sam pomenuo da se vise rezervise cak i izmedju zemalja Evrozone, iako su transakcije i kartice u evrima, dok unutar drzave to nije slucaj. Znaci, pokazatelj da uopste nema veze sa nasim bankama.
Ovo je doduse bio slucaj dok sam imao ranije nemacku MC iz DB, mozda je u medjuvremenu promenjena situacija, ipak je prosla koja godina.

Ali nema nikakve dodatne provizije u Intesi za placanje u evrima, ako imas evre na racunu (jos jednom da pomenem da se IZBEGAVA VISA INSPIRE za kupovinu van zemlje, jer jedno kazu da treba da bude, a drugo se desava u praksi)

Provizije svi u lancu dobiju od trgovca - od njega se uzima procenat od prodaje. Ne znam ko najvise dobije u tom lancu... da ne nagadjam sada :) Ali odatle se uzimaju provizije, sem ako explicitno ne stoji da banka izdavalac kartice uzima neku dodatnu proviziju.

Stvari koje banka izdavalac kartice moze uzeti kao proviziju su recimo:
- Provizija za placanje van zemlje (Raiffeisen 1% od svih transakcija van zemlje, AIK 1.5% sem za neke debitne kartice)
- Provizija za valute sem evra (Raiffeisen 1% preko onih 1% za transkacije van zemlje, ako valuta nije evro, Intesa Amex 2% za valute koje nisu evro)
- Kamata za odlozena placanja (Intesa recimo toga nema uopste, AIK je jedno vreme imao tu glupost, cak i za kartice pokrivene depozitom! - mislim da i dalje ima za sve kreditne osim onih na konto depozita. To nije pisalo u tarifniku inace!)
- Kamata na dozvoljeni minus, ukoliko je debitna kartica vezana za racun sa dozvoljenim minusom

Sve to treba proveriti. Zato se generalno predlaze Intesa ili TB u svim temama - nema nijedan od gore pomenutih troskova za Visa/MC kartice.

Imajte na umu da 2% provizije kod Amexa izgleda nije provizija koju Intesa naplacuje (nema je u tarifama nigde, a prilicno su precizni oni), vec je izgleda kurs Amexa 2% ispod srednjeg. (zato u slucaju evra nema provizije)

Jedno pitanjce, prvi put mi se desilo da dobijem refund za nesto. U pp aplikaciji vidim +iznos koji je refundiran ali je balans 0$ i na kartici kojom je placeno je takodje 0€.

Gdje su u stvari te pare i kako da ih vratim na karticu da bih mogao da kupim ponovo od drugog prodavca istu stvar?

Sacekas par dana ...

Jedno pitanjce, prvi put mi se desilo da dobijem refund za nesto. U pp aplikaciji vidim +iznos koji je refundiran ali je balans 0$ i na kartici kojom je placeno je takodje 0€.

Gdje su u stvari te pare i kako da ih vratim na karticu da bih mogao da kupim ponovo od drugog prodavca istu stvar?

Procitas bilo koju od jedno 100 strana na kojima je to ovde pomenuto da se te pare NE vracaju odmah na racun nego tek posle nekog vremena...

Nisam neko vreme pratio temu pa ako neko moze da mi samo kaze za kad su najavili da cemo moci da primamo novac ako ima nekih novina po tom pitanju.

A imam i jedno pitanje, naime nesto sma placao preko PP karticom telenor banke koja mi je vezana zaPP nalog i sad covek mi je uradio refund komplet od 30 EUR, i sve lepo pise da mi je vratio ali para nema i ne moze biti jer nemamo mogucnost prijema, pa sad ja pametne pitam gde su pare i kako da dodjem do njih.
Hvala.

Poslednja izmena:
Nisam neko vreme pratio temu pa ako neko moze da mi samo kaze za kad su najavili da cemo moci da primamo novac ako ima nekih novina po tom pitanju.

Jesi li pratio vesti na TV-u? Bilo je na vestima,a i ako malo proguglaš,baš ćeš naći to što te zanima?

A imam i jedno pitanje, naime nesto sma placao preko PP karticom telenor banke koja mi je vezana zaPP nalog i sad covek mi je uradio refund komplet od 30 EUR, i sve lepo pise da mi je vratio ali para nema i ne moze biti jer nemamo mogucnost prijema, pa sad ja pametne pitam gde su pare i kako da dodjem do njih.
Hvala.

Možemo da primamo refundacije. Novac ti je vraćen na karticu preko koje si platio, ali u eurima. U okviru Telenor banka aplikacije promeni sa RSD na EUR i trebao bi da vidiš vraćena sredstva.

Hvala.

Ali tacno tri poruke iznad tvoje covek pita potpuno isto pitanje - sta se desava sa refundom i ljudi mu odgovore da se ceka nekoliko dana pre nego legne.

Jesi li pratio vesti na TV-u? Bilo je na vestima,a i ako malo proguglaš,baš ćeš naći to što te zanima?

Uvek si duhovit, inteligentan odgovor da ne kazem nesto drugo, ako nisi zeleo da mi odgovoris na pitanje bolje da nisi ni ovo pisao.
Možemo da primamo refundacije. Novac ti je vraćen na karticu preko koje si platio, ali u eurima. U okviru Telenor banka aplikacije promeni sa RSD na EUR i trebao bi da vidiš vraćena sredstva.
Jedini normalan odgovor od tri odgovora, neki nek se zapitaju zasto su ovde.
Ali druze nije tako nije vracen novac nema ni pod EUR, ali si mi dao korisnu informaciju, da mozemo da primamo refundacije I NEMA POTREBE VISE NIKO DA MI ISTA ODGOVARA, COVEK MI JE ODGOVORIO STA ME NAJVISE INTERESOVALO.
Ali tacno tri poruke iznad tvoje covek pita potpuno isto pitanje - sta se desava sa refundom i ljudi mu odgovore da se ceka nekoliko dana pre nego legne.
Evo jos jednog, ne znam da li ti citas onako da bi nesto procitao, da li komentarises da bi nesto napisao, ali ja vidim da je covek iz CG ja sam iz BG a s obzirom da nismo VISE ista drzava CG me ne interesuje niti znam da li imaju uopste PP da li mogu da primaju da li ne mogu, ja sam pitao za nas u SRBIJI, on covek za CG.
E stvarno ti je username.... vec znas.

Jos jednom nema potrebe niko da mi vise odgovara @Corvus Corax mi je odgovorio i HVALA drzuze na odgovoru znacilo mi je da mi neko ko zna kaze, nadam se da ce za par dana da mi se pojave na kartici.

Ova tema bi trebala pod lock dok se ne dese neke bitnije promene ;)

Uvek si duhovit, inteligentan odgovor da ne kazem nesto drugo, ako nisi zeleo da mi odgovoris na pitanje bolje da nisi ni ovo pisao.

Ali druze nije tako nije vracen novac nema ni pod EUR, ali si mi dao korisnu informaciju, da mozemo da primamo refundacije I NEMA POTREBE VISE NIKO DA MI ISTA ODGOVARA, COVEK MI JE ODGOVORIO STA ME NAJVISE INTERESOVALO.

Evo jos jednog, ne znam da li ti citas onako da bi nesto procitao, da li komentarises da bi nesto napisao, ali ja vidim da je covek iz CG ja sam iz BG a s obzirom da nismo VISE ista drzava CG me ne interesuje niti znam da li imaju uopste PP da li mogu da primaju da li ne mogu, ja sam pitao za nas u SRBIJI, on covek za CG.

Jos jednom nema potrebe niko da mi vise odgovara @Corvus Corax mi je odgovorio i HVALA drzuze na odgovoru znacilo mi je da mi neko ko zna kaze, nadam se da ce za par dana da mi se pojave na kartici.

Google translate: разјарен = furious, raging, tearing, enraged, grim, incensed

Bolje prati malo šta se dešava,nego da kriviš druge kada te malo pecnu.

Ja ne znam zašto ljudi jednostavno to ne prihvate, nije moguće primati, ko zna kada ce moci i kraj. Imate nekoga u inostranstvu, neka vam jednostavno otvori legalno nalog i nema nikakvih problema, ja evo već 4 meseca preko druga u Norveškoj primam pare bez problema. Pare ležu na PP, on odatle šalje u banku i preko elektronskog bankarstva mi šalje ovde, bez izlaska iz kuće. Ovde mi dolaze dolari normalno, ja ih odmah menjam u dinare i milina. Na 1000 dolara provizija je oko 50 i to fiksna, što je smešno.

Moguce je primati provereno . Kako ? Otvorite novi paypal nalog na Bosnu , stavite tacne podatke i primanje radi . Dodata kartica banka inteze i bez problema evo vec 3 mesec primam normalno novac , kao i povlacenje na karticu radi bez problema .

A ako nam je kartica već vezana za PayPal, da li može da se otvori drugi nalog i da se unesu isti podaci?

Da, ako zatvoriš prvi nalog.

A ako nam je kartica već vezana za PayPal, da li može da se otvori drugi nalog i da se unesu isti podaci?

Mislim da ovo provereno radi i sa karticama druge banke tako da mozes da otvoris i novi nalog i da dodas novu karticu koja vec nije vezana na Paypal-u .

Bolje prati malo šta se dešava,nego da kriviš druge kada te malo pecnu.
Lepo sam napisao da nisam pratio ako si znao odgovor a vidim da nisi mogao si kao Corax lepo da napises vratice ti i pomogao bi zbaci dve reci koje mi resavaju nedoumicu-problem, a tebi bilo lakse-lepse da pises 10000 slova i reci da bi peckao. Aj razmisli zasto si se registrovao ovde da peckas ili ako znas da pomognes a ako ne znas ne moras odmagati.
I sta je Coraxu bilo odgovorio mi i.... nije mu pala kruna sa glave ako mi odgovorio, a zamolio sam jer nisam pratio neko vreme pa da ne iscitavam vase svadje i gluposti kojih ima u svakoj temi na forumu.

Lepo sam napisao da nisam pratio ako si znao odgovor a vidim da nisi mogao si kao Corax lepo da napises vratice ti i pomogao bi zbaci dve reci koje mi resavaju nedoumicu-problem, a tebi bilo lakse-lepse da pises 10000 slova i reci da bi peckao. Aj razmisli zasto si se registrovao ovde da peckas ili ako znas da pomognes a ako ne znas ne moras odmagati.
I sta je Coraxu bilo odgovorio mi i.... nije mu pala kruna sa glave ako mi odgovorio, a zamolio sam jer nisam pratio neko vreme pa da ne iscitavam vase svadje i gluposti kojih ima u svakoj temi na forumu.

1.Ja se ovde ne svadjam niti mi to treba.,to rade neki drugi.
2.Registrovan sam poodavno za razliku od tebe.
3.To što si pitao,bilo je u udarnim vestima ,čak je i Dačić o tome drobio na tv-u.

Trebalo je samo malo da se potrudiš i da proguglaš.;)

P.S. A pomogao sam kad god sam mogao...

Poslednja izmena:
1.Ja se ovde ne svadjam niti mi to treba.,to rade neki drugi.
2.Registrovan sam poodavno za razliku od tebe.
3.To što si pitao,bilo je u udarnim vestima ,čak je i Dačić o tome drobio na tv-u.

Trebalo je samo malo da se potrudiš i da proguglaš.;)
1.Gde sam ja rekao da se ti svadjas, izmisljas.
2.Hmmmm, jesi pa?
3.Nisam znao da je Pacic pricao o povratu na karticu preko PP stvaro ne gledam TV osim kad ima dobar fudbal ili kosarka.

Ali opt ne znam dal ti je toliko bilo tesko posto pratis Pacica da mi napises dve reci kao Corax i batalis nas nepitrebnih pisanija sada da bi mi objasnio kako trebam da pratim socujalistu Pacica, mislim....

Jos jednom VELIKO HVALA @Corax-u jer sad jos vise vidim koliko mi je covek pomogao sa samo dve reci a ti u ovim postovima napisa bar 300 a nista mi nije pomoglo, tako da to sto si se davno registrovao ako ne pomazes ljudima mizes da okacis macku o rep i da se hvalis kao pravi tinejdzer kad izadje u grad u kafic pa izvadi svoj iPhone i stavi na sto.
BTW hvala i tebi i od tebe sam nesto naucio a to je da je bolje odmah pomoci nekome sa makar i dve reci nego posle pisati 1000 istih a ne pomoci nikome.

Izvinjavam se svima koji citaju na greskama u kucanju kucao sam preko mobilnog i brzo, mrzi me da ispravljam kad sve lepo moze da se shvati iako ima par pogresnih slova.
P.S. sad si editovao post, a edit bolje da ne komentarisem, oticicemo jos dalje od teme, a ja to ne zelim.

Poslednja izmena:
1.Gde sam ja rekao da se ti svadjas, izmisljas.
2.Hmmmm, jesi pa?
3.Nisam znao da je Pacic pricao o povratu na karticu preko PP stvaro ne gledam TV osim kad ima dobar fudbal ili kosarka.

Ali opt ne znam dal ti je toliko bilo tesko posto pratis Pacica da mi napises dve reci kao Corax i batalis nas nepitrebnih pisanija sada da bi mi objasnio kako trebam da pratim socujalistu Pacica, mislim....

Jos jednom VELIKO HVALA @Corax-u jer sad jos vise vidim koliko mi je covek pomogao sa samo dve reci a ti u ovim postovima napisa bar 300 a nista mi nije pomoglo, tako da to sto si se davno registrovao ako ne pomazes ljudima mizes da okacis macku o rep i da se hvalis kao pravi tinejdzer kad izadje u grad u kafic pa izvadi svoj iPhone i stavi na sto.
BTW hvala i tebi i od tebe sam nesto naucio a to je da je bolje odmah pomoci nekome sa makar i dve reci nego posle pisati 1000 istih a ne pomoci nikome.

Izvinjavam se svima koji citaju na greskama u kucanju kucao sam preko mobilnog i brzo, mrzi me da ispravljam kad sve lepo moze da se shvati iako ima par pogresnih slova.
P.S. sad si editovao post, a edit bolje da ne komentarisem, oticicemo jos dalje od teme, a ja to ne zelim.

Nisam editovao,nego sam samo dodao nešto što sam zaboravio,a ti vidim baš hoćeš da se raspravljaš i da ispravljaš krive Drine na silu.

Nazad
Vrh Dno