Šta je novo?

AliExpress (FAQ u prvom postu)

^ Retko koja druga banka ce po srednjem kursu menjati u dinare. Sta vise, ako imas dolare, menjaju u dinare pa u evre - po losem bankarskom kursu.

Opsti zakljucak: na kartici samo evri, kupovina u dolarima.

Kao sto neke rece, izgleda da je razlicito od banke do banke.
Evo sad sam pogledao, kupio sam u petak, skinuli mi po srednjem kursu $.
Inace, dinarski je racun u pitanju. Znaci samo jedna kojverzija. U pitanju je Credit Agricole banka.
Da li je tako za sve, ili je mozda povoljnije zato sto mi tu leze plata, stvarno ne znam.

Ne zavisi od banke do banke nego vi imate DINARSKE racune, pa naravno da ce banka da vam menja, mi pricamo kad imate devize kako je bolje da se plati...

A da se bar informises pre nego napises? Nije valjda toliko tesko. Konkretno u TB je visevalutni racun i isti je princip i ako imas dinare samo i ako ima dinare i eure. Tj imas tu jednu dodatnu konverziju dinara u eure ako nemas iste na racunu.

U intesi sa dinarskog direkt u dolare po srednjem kursu, provereno. Bas sam gledao kad sam placao, izracunam u dinar koliko ce da mi skinu po sajtu kursna lista.

Evo, upravo sam prvi put platio u USD na aliju, uvek sam placao u EUR jer na kartici imam evre.
Ranije kod placanja sam proveravao njihovu (aliexpress) konverziju iz USD u EUR i bila je korektna, tj tek malo losija od srednji-srednji za dinare.
Evo nije mi ni sada tesko.
Srednji NBS kurs na 03.12.2104
EUR 120,7489; USD 97,5985

Predmet kosta 3,46 USD, aliexpress konverzija kaze 2,84 EUR

Srednji NBS kurs (3,46*97,5985)/120,7489=2,7966 EUR

Platio sam cenu u USD a imam evre na racunu.
Garantujem da ce mi Intesa skinuti vise od aliexpress konverzije, odnosno od 2,84 EUR koliko bi mi skinula da sam koristio Aliexpress konverziju ali ajde da vidimo za par dana.

Poslednja izmena:
malo sam nestrpljiv, a i poklon je u pitanju, pa ne zamerite, sta znaci kad se posiljka pojavi na sajtu nase poste, da li je ona zaista stigla u srbiju kad ili oni imaju uvid u TN i pre nego sto stigne, a ako je u Srbiji koliko treba nasoj posti da je dostavi?
da5qfkj.png

Ta jos nije ni krenula za Srbiju. 29. 11. je tek primljena u posti u kini.

znaci bas sam se glupo ponadao :) ok hvala, posta nasa ga ocekuje, barem to :d

A da se bar informises pre nego napises? Nije valjda toliko tesko. Konkretno u TB je visevalutni racun i isti je princip i ako imas dinare samo i ako ima dinare i eure. Tj imas tu jednu dodatnu konverziju dinara u eure ako nemas iste na racunu.

A da se ti malo opismenis, nije valjda toliko tesko, svakako lakse nego da ja idem i redom ispitujem kakve racune sve nase banke nude, ONI su (dvojica njih) napisali da su racuni dinarski, a ja objasnio zasto tada banka menja pare i daje los kurs, a kada menjazu rade Ali i Visa to je razlicito od njihove situacije jer banka tu nista ne radi...

Poslednja izmena:
Nemoj da raspravljamo bez potrebe o terminu pismenost, izgubices odmah. Nakon mog komentara si napisao to sto si napisao, sto ce reci da se valjda i odnosilo na moj post. Ako nije, onda citiras tu konkretnu osobu. Kada kazes da je to zato sto IMAMO dinarske racune onda to ne ostavlja previse prostora za tumacenje sta si hteo da kazes. Dakle niko ne kaze da si slagao nesto vec generalizujes, mozda si i prevideo, nije bitno. Poenta je ne radi svaka banka isto i ne radi ni svaki sajt isto i da je u nekim situacijama cak i bolje pustiti banku da odradi konverziju. U teoriji suludo ali praksa pokazala tacno...

Naravno da necu izgubiti jer sam veoma pismena osoba, a ako je nesa1999 tvoj klon nalog onda OK, jesam posle tvog posta "generalizovao" ono sto u njemu pise da je racun dinarski, pa si se ti onda prepoznao i uvredljivim tonom odgovorio na ono upuceno tvom klon nalogu, samo nisi trebao da priznas tako nesto, dvostruki nalozi su zabranjeni mislim...

Vidim, jer si mi strucno uputio kritiku na temu pismenosti jer si verovatno nasao ozbiljan gramaticki problem u mom postu. Nije nesa1999 moj klon vec si se nakon mog posta obratio mnozini a ne jednini tako da ti ta prica ne pije vodu. Ili si persirao nesi? Ja nisam nista uvredljivo napisao, samo sam rekao, proveris pre nego sto sa sigurnoscu napises da je to zato sto imamo dinarske racune. Ali vidim da se sada radi samo i bespotrebnom natezanju jer ne znas kako da izadjes iz zacaranog kruga bez argumenata a opet, "moras" da budes u pravu. No ovo je moj poslednji post o tome, da ne mucimo druge, rekao sam sta sam imao na temu racuna i nista izmislio nisam.

Stigao USB danas...iiiiii NE RADI :( :/ Pokusao na dva kompa i dva razlicita OS-a i nista.. Isao sam u My Computer - Manage da pokusam da promenim Drive Letter, ali nista, ne pokazuje nikakvu memoriju. Isao sam i u My Computer - Devices, NISTA.. Pokusao sam i na Meku da idem preko Disk Utility aplikacije nesto da vidim, ali nista ne pokazuje..

Pokrenuo sam dispute na aliju, napisao sta i vama ovde, dao screen shoot, rekao da sam spreman da posaljem prodavcu USB nazad, ali da zelim FULL refund. Mozda prihvatim, ako ponudi da posalje opet, ali da, naucio sam lekciju..

EDIT. Pokusao sam sa kompa da uplodujem screen shoot i ovde, ali nesto nece..

EDIT2. Ovo je stvarno prvi put da imam neko, recimo lose iskustvno sa Alija. Necu propasti za 11,27USD, ali necu prihvatiti nista ispod 10 za refund ako neposalju novi USB

Poslednja izmena:
Preko kog site-a pratite posliljke sa AliExpress-a?

Ja sam uzeo Awei ES800M, ali nemaju handsfree, samo slusalice. Full alu, tri vrste silikonskih ulozaka, jako korisna futrolica i pljosnati kabl. Zvuk je bolji od svih slusalica koje sam imao priliku da probam a da se dobijaju sa telefonima, ima dosta rivjuova po netu. Jedino sto treba obratiti paznju na standard jer mislim da nece raditi na svim telefonima, ima neka caka sa kineskim i eu standardima. Meni na huawei g300 rade. Placene 5.63$.

Samo da javim, legle pare od dispute -a, u evrima, ne znam da li je banka radila neke konverzije ali to je to kad se preracuna.

Sve banke osim mislim AIK imaju kriminalan kurs bar po 3-4 dinara losiji od menjackog, koji god da uzimaju, a u ovim slucajevima Ali vrsi konverziju pri promeni valute u kojoj bi hteli prikaz, odnosno Visa kad placate u drugoj valuti od one istaknute, banke ne.
Aik u kojoj sam nekada bio i TB u kojoj sam sad vrse konverziju po srednjem kursu za ostale ne znam ali mislim da racunaju po nepovoljnijem kursu.
Zato sam i rekao zavisi od banke do banke.

Ako hoćeš i bas u sluške onda xiaomi2

Poslednja izmena:
Vidim, jer si mi strucno uputio kritiku na temu pismenosti jer si verovatno nasao ozbiljan gramaticki problem u mom postu. Nije nesa1999 moj klon vec si se nakon mog posta obratio mnozini a ne jednini tako da ti ta prica ne pije vodu. Ili si persirao nesi? Ja nisam nista uvredljivo napisao, samo sam rekao, proveris pre nego sto sa sigurnoscu napises da je to zato sto imamo dinarske racune. Ali vidim da se sada radi samo i bespotrebnom natezanju jer ne znas kako da izadjes iz zacaranog kruga bez argumenata a opet, "moras" da budes u pravu. No ovo je moj poslednji post o tome, da ne mucimo druge, rekao sam sta sam imao na temu racuna i nista izmislio nisam.

Da, ne znam da izadjem iz zacaranog kruga kad me neko smara BEZ argumenata (cuj prepozao se u persiranju pa se onako izdrk... na meni), zato cu ti na dalje ignorisati postove... Inace jesam u pravu, za pismene pise lepo da banka veze nema sa ovim konverzijama € u $ i obratno.

Ok kad si uporan i bezobrazan jos na to. Za pismene pise ono sto si rekao: banka nam vrsi konverziju zato sto IMAMO DINARSKE racune. Nije istina. Jos jednom, NIJE ISTINA. Kraj diskusije.

UPDATE ako nekoga zanima.. Prodavac je prihvatio dispute, full refund.. Vidim da cu ipak uzeti SanDisk Cruizer Fit 32 Gb :) hehe

Ok kad si uporan i bezobrazan jos na to. Za pismene pise ono sto si rekao: banka nam vrsi konverziju zato sto IMAMO DINARSKE racune. Nije istina. Jos jednom, NIJE ISTINA. Kraj diskusije.

Kraj ce biti kad ukapiras da nisi centar sveta i da sam objasnio los kurs jer zbog DINARSKOG racuna banka vrsi konverziju, e sad tacka i kraj diskusije, a oni koji su ukapirali da je prica pocela oko toga sta koristiti za placanje na Aliju ako imate € su valjda ukapirali da se misli na nas koji SAMO devizni racun imamo, ne dvojni kao neki...

Misli se na ono sto kazes posto jos nemamo mogucnost daljinskog citanja misli. A sta si rekao, jasno pise u tvom postu. I to je pogresno i zato sam ti i rekao sta sam rekao. Dakle da ne sirimo diskusiju, niko recimo ne kaze da ovo sad poslednje sto si rekao nije tacno. No to prosto ne menja cinjenicu da je ono sto sam u startu citirao pogresno a da li si to rekao iz neznanja ili zbog nedovoljno znanja manje je vazno. Mozemo do sutra da tupimo o tome ali ne, banka nam(nama u TB) nije vrsila konverziju zato sto imamo dinarske racune kako kazes.

Evo jednog primera konferzije valuta na na AE i AIK banke. Plaćeno je dinarskom karticom.

Obe stvari su koštale 17.99$, prva je plaćena u dolarima a druga u evrima:

05.12.2014 WWW.ALIEXPRESS.COM INTERNET GB 1.784,13 RSD
05.12.2014 ALIBABA.COM LONDON GB 1.768,78 RSD

Tako da definitivno stoji premisa da treba na Aliju izabrati dolare.

Pa manje ti je skinuto za transakciju u evrima. A i razlika je 15 dinara, ništa značajno.

Vrh Dno