Šta je novo?

AliExpress (FAQ u prvom postu)

U pravu si, to nisam uzimao u obzir a jeste bitna stavka. Koliko vidim ovaj Lenovo nema hdmi. :(
Ovi drugi kineski modeli koje sam gledao mislim da neki imaju hdmi. :)

došlo je do promene u statusu pošiljke (juče je izgledalo ovako), i definitivno ne dolazi na moju adresu :) pretpostavljam da sam dobio loš broj, šta da radim tj na koji način da se obratim prodavcu, finom porukom ili da pokrećem dispute (imam još 24 dana)?

Prilozi

• SS.JPG
    SS.JPG
    93.1 KB · Pregleda: 168
Poslednja izmena:
Obrati mu se finom porukom , pitaj da li je dobar broj pošto ti živiš ovde a ne u Ukrajini . Ako te ikulira , ti opet ljubazno . Ako ti predloži dispute da ti vrati pare , onda ga pokreni . Ako ti vrati pare a pošiljka stigne , ne zaboravi da ti je naplatio tracking , a da ga zapravo nije platio , pravi se blesav . Ako te stalno bude izbegavao ili ako bude blizu da istekne buyer protection , onda dispute ,

Poslednja izmena:
Važi druže, hvala na savetu. Idem prvo sa finom porukom pa ću videtu šta dalje, inače je bio free shipping i mala vrednost pošiljke.

Poslednja izmena:
Sve sto si naveo imam sa Pipom proizvedenim marta 2013, kupljenim juna 2013. za male pare. Radi kao zmaj. Odlicni glasni prednji kvalitetni zvucnici. Kopija Sony tablet S dizajna.

Nisi rekao form-factor: 16:9 ili 4:3?

Ne znam kakvi su Win/Intel tableti. Nesto kao Yoga? Izvrsavaju x86/64-bit aplikacije ili...? Podeli sa ostalima prednosti, mogucnosti i ponudu. ;)

@hugostrangedire:
Surface 3 je bio u Benč testu i nije se nesto proslavio.

@nemanja123:
Drugar mi je doneo direkt iz Kine, nije kupljeno na Aliju vec u velikom IT trznom centru.
Reci makar koji je to model, pa da izguglamo :)
Koliko drzi baterija?
Ja bih neki sa sto vecom dijagonalom :)

inace,ako kupujete win tablet,obavezno kupujte sa hdmi portom
dzabe windows i sve to,ako ne mozes da ga povezes na neki monitor i iskoristis za posao kad zatreba

Mada realno kad pogledaš, nedostatak hdmi i nije tolika mana, jer nešto iole ozbiljnije što bih radio, radio bih na laptopu koji opet lako mogu da povežem sa TV-om, tako da barem što se hdmi tiče, kad bolje razmislim i nije toliko bitna stavka u odnosu na neke druge, po mom mišljenju. :)

Ženi već više od pola godine naručujem neke modlice za kolače i tako te stvari, do sada smo naručili (uspešno) ~100 stvari i uspešno su sve dostavljene u normalnom roku. Čini mi se da smo najduže čekali 29 dana, uglavnom je stizalo ispod 20 dana.

E sada, 22 Oktobra sam naručio dva mala paketa jedan je 3 drugi 2 dolara (od istog prodavca i paket je poslat zajedno), dakle sve ukupno plaćeno 5 dolara. Ja sam platio odmah ali je iz nekog razloga plaćeno bilo tek 25 Oktobra a mejl od Ali-ja da je roba poslata dobio sam 27 Oktobra.

Kako sam u to vreme naručio barem još 20-ak stvari i uglavnom ne gledam tracking broj, nego kada me žena pita kad će da stigne to i to ja tada pogledam tracking broj da vidim u kom je to procesu. I tako pre 15 dana pogledam tracking broj za ove modle od 5 dolara i piše da je broj nevažeći, pošaljem poruku prodavcu da mi pošale ispravan broj jer onj ne valja i on mi sutradan odgovara:

hello at that time, aliexpress want to change the shipping way for lower than $7 order, so at that time all track number not work normally, but don't worry, all goods have send out, will arrive in time

Što je naravno laž, ovo za 7 dolara minimum, što sam mu i napisao i rekao da ili da mi pošalje pravi broj i dokaz da je poslao robu ili ću biti primoran da otvorim dispute. Na to mi ništa nije odgovorio a to je bilo 17 Novembra.

Danas je 2 Decembar a od pošiljke ni traga ni glasa, čak roba koju sam naručio 2-3 ovembra je stigla pre 5-6 dana a ova još uvek ništa.

Protekcija mi ističe za 24 dana, da li je vreme za dispute, obzirom da prodavac laže (mada ima 100-ak porudzbina i 99 score feedback), nije mi dao ispravan tracking broj + roba naručena 25 Oktobra a sada je 2 decembar!

DOPUNA: upravo sam sada dobio odgovor od prodavca:

ok friend, i promise we have send, but no tracking, ok you can open dispute if you not trust me, but when you recieve the package, please close the dispute in time, we are all honest people

Tek sad ne znam šta da radim, ili je ovo klasična kineska fora "posl'o sam majke mi".... neka iskusniji kažu jer do sada nisam nikada imao probleme sa njima pa im "ne znam fore i izgovore".

Poslednja izmena:
Šta ti znači "klasična kineska fora"? Nije taj Alibaba najvrednija trgovačka kompanija na NYSE zbog "klasičnih kineskih fora", tj. prevare na koju ti aludiraš, već zato što imaju najbolje cene i zato što su prodavci spremni da izlaze u susret zahtevima kupaca, pa i da četuju sa njima.
Proveri reputaciju prodavca, ako s nekim imaš problema nije to do Alibabe. Alibaba je samo posrednik u komunikaciji između u prodavaca i kupaca, tj. omogućava spajanje jednih sa drugima. A to ako si ti našao nekog kung-fu vendora među hiljadama i hiljadama poštenih, ne daje ti za pravo da to nazivaš "klasičnim kineskim forama". Pre će biti da su te prevare klasične srpske fore jer kinezi su daleko od toga da im je strategija da tebe zavrnu za $5. Na tom Alibabi se svakog trenutka sklapaju dilovi u stotinama hiljada dolara a ti ovde kukaš na celog Alibabu zbog svojih $5 modlica koje ćeš na kraju siguran sam i dobiti jer čak i da se zagubila pošiljka, taj Kinez će ti poslati druge o svom trošku. E to je klasična kineska fora.

Ženi već više od pola godine naručujem neke modlice za kolače i tako te stvari, do sada smo naručili (uspešno) ~100 stvari i uspešno su sve dostavljene u normalnom roku. Čini mi se da smo najduže čekali 29 dana, uglavnom je stizalo ispod 20 dana.

E sada, 22 Oktobra sam naručio dva mala paketa jedan je 3 drugi 2 dolara (od istog prodavca i paket je poslat zajedno), dakle sve ukupno plaćeno 5 dolara. Ja sam platio odmah ali je iz nekog razloga plaćeno bilo tek 25 Oktobra a mejl od Ali-ja da je roba poslata dobio sam 27 Oktobra.

Kako sam u to vreme naručio barem još 20-ak stvari i uglavnom ne gledam tracking broj, nego kada me žena pita kad će da stigne to i to ja tada pogledam tracking broj da vidim u kom je to procesu. I tako pre 15 dana pogledam tracking broj za ove modle od 5 dolara i piše da je broj nevažeći, pošaljem poruku prodavcu da mi pošale ispravan broj jer onj ne valja i on mi sutradan odgovara:

Što je naravno laž, ovo za 7 dolara minimum, što sam mu i napisao i rekao da ili da mi pošalje pravi broj i dokaz da je poslao robu ili ću biti primoran da otvorim dispute. Na to mi ništa nije odgovorio a to je bilo 17 Novembra.

Danas je 2 Decembar a od pošiljke ni traga ni glasa, čak roba koju sam naručio 2-3 ovembra je stigla pre 5-6 dana a ova još uvek ništa.

Protekcija mi ističe za 24 dana, da li je vreme za dispute, obzirom da prodavac laže (mada ima 100-ak porudzbina i 99 score feedback), nije mi dao ispravan tracking broj + roba naručena 25 Oktobra a sada je 2 decembar!

DOPUNA: upravo sam sada dobio odgovor od prodavca:

Tek sad ne znam šta da radim, ili je ovo klasična kineska fora "posl'o sam majke mi".... neka iskusniji kažu jer do sada nisam nikada imao probleme sa njima pa im "ne znam fore i izgovore".

Kupujem godinama i do sada je SVE stizalo, za nesto je trebalo vise vremena, za nesto manje, ali uvek je sve stizalo bez problema.. Mislim da su prodavci sa Alija 99% vise nego posteni, a sa vremenom dostave od 29 dana, mislim da ste imali mnogo srece...

kriket je napisao(la):
Šta ti znači "klasična kineska fora"? Nije taj Alibaba najvrednija trgovačka kompanija na NYSE zbog "klasičnih kineskih fora", tj. prevare na koju ti aludiraš, već zato što imaju najbolje cene i zato što su prodavci spremni da izlaze u susret zahtevima kupaca, pa i da četuju sa njima.
Proveri reputaciju prodavca, ako s nekim imaš problema nije to do Alibabe. Alibaba je samo posrednik u komunikaciji između u prodavaca i kupaca, tj. omogućava spajanje jednih sa drugima. A to ako si ti našao nekog kung-fu vendora među hiljadama i hiljadama poštenih, ne daje ti za pravo da to nazivaš "klasičnim kineskim forama". Pre će biti da su te prevare klasične srpske fore jer kinezi su daleko od toga da im je strategija da tebe zavrnu za $5. Na tom Alibabi se svakog trenutka sklapaju dilovi u stotinama hiljada dolara a ti ovde kukaš na celog Alibabu zbog svojih $5 modlica koje ćeš na kraju siguran sam i dobiti jer čak i da se zagubila pošiljka, taj Kinez će ti poslati druge o svom trošku. E to je klasična kineska fora.

+1 :)

tumblr_m5oqx0IJT11ry5medo1_500.gif

Alibaba grupacija ubira smešan deo prihoda od Aliexpresa (gledano proporcionalno).

I kakve to ima veze sa "klasična kineska fora poslo sam majke mi"?

@Hybit mislim da ne laze, s'tim sto se za nista ne moze sigurati 100%

Skoro mi se desilo da, bezicni mis bez tracking-a ne stigne u predvidjenom roku (60 dana), otvorim dispute 59. dan i prodavac prihvati (vrate mi novac).
Kad eto ga mis 73. dana stize, bez dodatnih troskova, radi sve.
Kontaktirao sam ga da bi mu uplatio ponovo novac, sto je kineza jako obradovalo :)

Prilozi

• kinez.png
    kinez.png
    14.4 KB · Pregleda: 163

Moguće da je poslao bez tracking broja, uštedi malo, ali i više rizikuje. Uvek možeš da otvoriš dispute, ali u svakom slučaju, Aliexpress tim ga neće razmatrati ako uradiš escalate, dok vreme za prijem robe ne prođe. Tako da, sačekaj još dve nedelje, pa ako ne stigne otvaraj dispute.
Meni su bez tracking broja slali samo sitnice do 2-3 dolara vrednosti, sve što košta 5+ dolara je imalo uredan tracking broj.

Da li ovo ok? Prvi put sam naručio-ne razumem oznake. Kupljeno 2014-11-11. Informacija sa 17track :
2014-11-24 07:53 - PEK, 塞尔维亚 - RS, 交航
2014-11-21 15:59 - 北京国际, 塞尔维亚 - RS, 出口总包直封封发, Departure from outward office of exchange
2014-11-21 08:27 - 北京国际, 塞尔维亚 - RS, 出口总包互封开拆, Opening
2014-11-20 12:31- 北京国际邮件收寄中心, 塞尔维亚 - RS, 收寄局收寄, Collection
- Posta Srbije :
20.11.2014 CN - 100614
21.11.2014 CN - CNBJSA Otprema

Da li ovo ok? Prvi put sam naručio-ne razumem oznake. Kupljeno 2014-11-11. Informacija sa 17track :
2014-11-24 07:53 - PEK, 塞尔维亚 - RS, 交航
2014-11-21 15:59 - 北京国际, 塞尔维亚 - RS, 出口总包直封封发, Departure from outward office of exchange
2014-11-21 08:27 - 北京国际, 塞尔维亚 - RS, 出口总包互封开拆, Opening
2014-11-20 12:31- 北京国际邮件收寄中心, 塞尔维亚 - RS, 收寄局收寄, Collection
- Posta Srbije :
20.11.2014 CN - 100614
21.11.2014 CN - CNBJSA Otprema

Izgleda kao da je sve ok za sada..

Stigli su mi pragovi (zastitni) za auto. E sad, materijal je ok, ali je dizajn skroz drugaciji od onog sto sam narucio.
Sta mislite, koliko u procentima da trazim povrat od prodavca?

Važi druže, hvala na savetu. Idem prvo sa finom porukom pa ću videtu šta dalje, inače je bio free shipping i mala vrednost pošiljke.
Skoro sve je free shipping , a onda proveriš iste stvari na eBay i vidiš da su jeftinije upravo za taj tracking number . Uzo je pare za obavezni TN , a nije ga platio nego poslo na divljaka

Interesantna stvar, drugu trebao deo za telefon sa Alija, standardno mi je valuta u €, ali pretraga mi izbacila u $ cene, i ucini mi se kurs malo jaci, podelim $ sa € cenom i vidim da im je odnos samo 1:1,22!? Onda vratim u $ cene da mi budu, platim, odbijem 6% provizije, podelim i vidim da mi Visa dala 1:1,27!! Placajte dakle u $...

Zar nije bilo priče da je bolje da se plaća u evrima? Ja sam oduvek plaćao u dolarima samo poslednji mesec prešao na evre pošto sam čitao ovde na forumu da je tako bolje

Mozda je i bilo nekad kad je bio jak €, sad se fakticki dobija "popust" 4% za placanje u $.

Čekaj kada imam evre na računu i tada se isplati plaćati dolarsku cenu na aliju? Zar nije bilo priče o nekoj duploj konverzija banke Intesa?

Ja oduvek placam u dolarima. Iz banke su mi rekli da je najbolje da imam dinare na računu, bez obzira u kojoj valuti placam, bas da bi se izbegla dvostruka konverzija.

Nase banke rade sa evrom kao primarnom valutom za ino-placanja i kroz nju obracunavaju. Ako imas dinare, imaces najgori bančin kurs za konveziju. Vise puta su mi rekli: na racunu imati evre, placati u dolarima. Visa vrlo korektno konvertuje dolare u evre.

Ako su na racunu dolari, konvertuju se u evre. Bar kod Intesa Visa Electron i Visa Internet kartica.

Čekaj kada imam evre na računu i tada se isplati plaćati dolarsku cenu na aliju? Zar nije bilo priče o nekoj duploj konverzija banke Intesa?

Da! Nema duple konverzije tada, samo ako imas $ pa hoces da platis u $, onda Intesa zbog nekog glupog pravila da radi samo sa € od strane valute prvo tvoje $ sebi proda za € po krimi kursu slicnom ovom na Aliju, onda te dolare od sebe kupi za ove € opet po krimi kursu, i onda bolje prepustiti da Visa kovertuje, povoljno kao sto vidis.

meni su u intesi rekli da uvek imam evra na racunu cak i kad placam dolarske cene
i stvarno su bili u pravu,najbolje izadje tako

Sve zavisi od banke do banke, neke racunaju po srednjem kursu neke po kupovnom, generealno ono sto sam ja video i racunao bolje placati u $ nego u €…

Sve banke osim mislim AIK imaju kriminalan kurs bar po 3-4 dinara losiji od menjackog, koji god da uzimaju, a u ovim slucajevima Ali vrsi konverziju pri promeni valute u kojoj bi hteli prikaz, odnosno Visa kad placate u drugoj valuti od one istaknute, banke ne.

Na Aliju definitivno u dolarima. Ako radite konverziju u evre poprilicno ce to da vas izadje. Probano u praksi i naravno iskljucivo u originalnoj valuti od tada. Naravno, zavisi i kako vasa banka radi konverziju.

Telenor Banka, 30.11.2014(jos nije proknjizeno pa nemam bas tacan-tacan iznos):

Original iznos: 69.48$
Zaduzeno u dinarima: 6734din.

Dakle iz $ konvertovano u EUR i onda po srednjem kursu u dinare.

Nazad
Vrh Dno