Šta je novo?

Kupujem prodajem

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pravi trgovci se cenkaju. Ja volim kada ljudi hoce malo da spuste cenu i da kupe odmah. Ja uvek dajem korektne cene i ostavim malo lufta da neko spusti malo. Ne volim one sto ubijaju cenu za trecinu, to je vec bezobrazno.

Uvek ima smisla da se pita.
Nijedan iskusan prodavac ne stavlja da je cena fiksna, (cak i kad jeste) to je neozbiljno.

Glupost.
Postoji gospoda kojoj je cenkanje ispod casti, znaju sta koliko vredi, stave cenu, i ne odgovaraju na glupe ponude. Sibicari mogu da pokusaju, ali ce biti ignorisani, jer su sibicari. Takodje, kad kupuju, ako pise da je cena fiksna, postuju tudji stav i ne pitaju za jeftinije, ili kupe ako im cena odgovara ili ne

Poslednja izmena:
Oglasi podrazumevaju da će ljudi hteti da se cenjkaju. Zato i nisu otišli u radnju. Druga je stvar što su izvesni prodavci mnogo naduvani sa svojim stavom. Niko ih ne tera da prihvate.

Pravi trgovci se cenkaju. Ja volim kada ljudi hoce malo da spuste cenu i da kupe odmah. Ja uvek dajem korektne cene i ostavim malo lufta da neko spusti malo. Ne volim one sto ubijaju cenu za trecinu, to je vec bezobrazno.

Pazi, lično poštujem tvoj stav, staviš 10-15% veću cenu nego što je realna, pa ako neko hoće da se cenjka okay, znaš koliko ideš na dole i to je to.
Ja radim ili tako ili, češće, stavim fiksnu cenu, pa ako procenim da ima smisla spustim 5-7% i to je to.
Već sam i napisao, sve zvisi od toga da li je potencijalni kupac spreman da kupi ili ne. Ako jeste, a to prodavac pravilno proceni doći će do kupoprodaje 99%.

@Dark Magician

Ne mora da znači. Ako je cena i više nego povoljna nego što je u radnji zašto se podrazumeva cenjkanje? Evo, ja prodajem punjače za Apple uređaje koji su 60% cene koja je u radnji, novi, originalni, bez kutije i produžnog kabla i najjeftiniji sam u Srbiji. Zašto bih se ja cenjkao?

Poslednja izmena:
Oglasi podrazumevaju da će ljudi hteti da se cenjkaju. Zato i nisu otišli u radnju. Druga je stvar što su izvesni prodavci mnogo naduvani sa svojim stavom. Niko ih ne tera da prihvate.

Oglas podrazumeva ono sto u oglasu pise. Van toga, nista se ne podrazumeva. Uostalom, ni u radnjama (znatnom broju) cene nisu fiksne, ali to skoro niko ne zna, niti ima veze u nekom kontra smislu-u radnjama fiksna, znaci cene u oglasima su ne-fiksnog karaktera. U radnjama cena moze biti i podlozna pregovorima, moze i u oglasima biti nepodlozna pregovorima.

Poslednja izmena:
Podrazumeva se, naročito ako je polovno u pitanju.

Podrazumeva se, naročito ako je polovno u pitanju.

Tvoj stav, ali ne može da se podrazumeva ništa, pa ni to.
Ti verovatno nećeš kupiti ako piše da je cena fiksna, čak i ako je izuzetno povoljna? Ili tek ako ti prodavac dodatno snizi? Mislim, ne treba biti toliko isključiv.

Ali, čak i kada neko misli da je cena fiksna ne mora da znači da je tako. Ja sam se cenjko sa bankarom oko toga kolika će da bude kamata za stambeni kredit i uspeo sam da sa 4,5% skinem na 4,1%.

Poslednja izmena:
Nisam rekao da neću kupiti, niti da sam isključiv. Ali na takvom mestu je očekivano cenjkanje. I ovde pričaju kako ih vređa...

@ringe raja

Pa naravno. Ovde je stvar u necemu drugom:
Prvo, ljudi razmisljaju (i zive) po sablonu. Sablonu tipa-oglas-cenkanje, radnja fiksna cena. Crveno-ruza, belo-sneg, crno-noc.
Drugo, svi ljudi misle da ono sto je njihov stav je univerzalna istina. Ne uvek,ne za sve...ali za vecinu stvari. Tipa: "oglas podrazumeva da je cenkanje obavezno jer to nije prodavnica". Ja kazem da oglas podrazumeva ono sto u oglasu pise, jer ako neko napise da je cena fiksna, a neko drugi ne postuje napisanu rec oglasivaca, onda postoji problem u vaspitanju onog koji pita, jer ne postuje ono sto je oglasivac "rekao" svima, pa i njemu-cim to cita, i njemu je upuceno. Mozda nisam u pravu, ali cisto sumnjam, ne vidim argument koji to moze da pobije. Ali ako ga neko ima, na sunce s njim, svaki dan moze nesto da se nauci.

To oko vređanja je bezveze, ne znam šta ima ko da se vređa ako mu neko ponudi smešnu cifru ili obrnuto, ako neko stavi besmisleno veliku, njegova roba, njegova cena.
Ja sam samo napisao da se ništa ne podrazumeva, pa tako ni cenjkanje za polovno, kao ni fixno za novo, treba samo proceniti da li ima smisla pitati ili ne. Trgovina je umetnost i jako zeznuta rabota, treba jako dobro proceniti situaciju i šta treba (i šta ne treba) pričati i raditi.

Tacno. Nista se ne podrazumeva. Ne treba biti zaslepljen radnjama, kao da su one nesto drugacije od oglasa-prodaja ilo cega funkcionise po skoro istim principima. Skoro usao u radnju, hteo dve jakne, trazio i dobio popust od 10%. Da nisam trazio, ne bih dobio. Vrlo prosto. Pitao sam pre toga radnicu da li je cena fiksna ako uzmem dve, rekla je da nije. Za jednu-jeste. Da sam hteo jednu, ne bih pitao za jeftinije. Treba li opet da vucem paralelu sa oglasima?

Poslednja izmena:
mufljuza ce biti uvek i svuda,juce me je jedna popljuvala sto necu da spustim stvar 100 posto,i sto sam napisao da mi ponuda nije prihvatljiva i lepo se zahvalio na istoj.ne treba se nervirati oko tih stvari.

Kad bi spustio cenu 100%, bila bi 0 dinara :) da nisi mislio da je trazila duplo jeftinije (50%)?

Ono o čemu konkretno pričam je, kad se stavi neka *****na cena pa fiksno. Ne vidim u čemu je problem pitati čoveka da malo sjaše na zemlju, valjda hoće da proda. Ne pričam o tome kad je cena niska.

@ringe raja

Pa naravno. Ovde je stvar u necemu drugom:
Prvo, ljudi razmisljaju (i zive) po sablonu. Sablonu tipa-oglas-cenkanje, radnja fiksna cena. Crveno-ruza, belo-sneg, crno-noc.
Drugo, svi ljudi misle da ono sto je njihov stav je univerzalna istina. Ne uvek,ne za sve...ali za vecinu stvari. Tipa: "oglas podrazumeva da je cenkanje obavezno jer to nije prodavnica". Ja kazem da oglas podrazumeva ono sto u oglasu pise, jer ako neko napise da je cena fiksna, a neko drugi ne postuje napisanu rec oglasivaca, onda postoji problem u vaspitanju onog koji pita, jer ne postuje ono sto je oglasivac "rekao" svima, pa i njemu-cim to cita, i njemu je upuceno. Mozda nisam u pravu, ali cisto sumnjam, ne vidim argument koji to moze da pobije. Ali ako ga neko ima, na sunce s njim, svaki dan moze nesto da se nauci.

Po meni su neozbiljni prodavci koji ne znaju realnu cenu po kojoj se prodaju stvari koje oni prodaju. Ja mogu da kazem iz svog iskustva, pre davanja bilo kakvog oglasa pregledam tudje oglase i tako formiram cenu. U vecini slucajeva pisem cena fiksna, a ako prodaja ne ide onda spustam cenu (ako zelim) i opet pisem cena fiskna. Opet, to je moj nacin prodaje, drugi prodavci funkcionisu drugacije. Sta sam takodje primetio, kupci koji ne postuju prodavceve uslove prodaje u 99 % slucajeva nisu konacni kupci, nego samo gubljenje vremena za prodavce.

Poslednja izmena:
Takođe je glupo držati se fiksno, gde za to nećeš da prodaš. Neko ti ponudi za normalanu cenu, ti se jel' vređaš. A onda razvlačiš taj oglas, dok na kraju sam ne smanjiš i na manje od ponuđenog.
To je čist *****izam.

Ne, to nije *****izam, jer ne znas da li ja u startu (kao sto sam i napisao) vec imam formiranu realnu cenu. To sto nasi ljudi hoce sve za 50% od realne cene ili jos nize, to je druga stvar. Ja ne poklanjam stvari koje dam u oglase nego prodajem, da sam hteo da ih poklonim ne bi ih stavio nego nekome dao.

Takođe je glupo držati se fiksno, gde za to nećeš da prodaš. Neko ti ponudi za normalanu cenu, ti se jel' vređaš. A onda razvlačiš taj oglas, dok na kraju sam ne smanjiš i na manje od ponuđenog.
To je čist *****izam.

1. To sto nesto ne bude prodato brzo ne znaci da cena nije realna, moze da se desi da stvar nije nesto sto svima treba, neka egzotika,ili da je prodavac sa neke zabacene lokacije, pa nije problem u ceni, nego u testiranju-preuzimanju. Stvar poverenja, ne cene.
2. Ako govorimo o meni konkretno, skoro niko ne zna bolje da proceni vrednost necega od IT opreme od mene. Ako govorimo uopsteno, opet je pogresno pretpostaviti da znas bolje od prodavca vrednost neceg sto on ima.
3. Neko ponudi normalnu cenu...mozda normalnu za njega. Onaj koji prodaje, prodaje po ceni normalnoj za njega, ne za kupca. Kupcu ako nije normalna, nek kupi od drugog.
4. Ne vredjam se, to sam napisao po inerciji. Osecam se neispostovano.
5. Ko kaze da se cena smanji, pogledaj npr po bencu, koliko oglasa se zatvori recenicom-odustajem od prodaje ili Nije vise aktuelno. Zasto? Nece da prodaju ljudi po ceni koja im ne odgovara.
6. Kao neko ko je prodao stvari u trgovini za vise desetina hiljada evra, za mene je to sistem funkcionisanja, a ko to smatra *****izmom, po meni je neupucen, ali sta ja tu mogu.
Over and out

Poslednja izmena:
Pričam o precenjenosti, koja je popularna. Zajedno s onim što se zove srpski smisao za posao.

Ja pricam o Srpskom smislu za pametovanje i prigovaranje. Svako nek gleda svoja posla i pusti druge na miru da rade sta misle da je najbolje za njih, i bice nam dobro. A precenjeno i ovako i onako nece biti prodato, sta god mi rekli ili pisali. A ni po nesto dobro procenjeno.

Čekaj, a šta je reper precenjenosti?
Tvoje mišljenje? Moje mišljenje? Činjenica da se predmet ne prodaje onako "kako bi trebalo" ili "za koliko dugo bi trebalo"? To koliko je tebi ili meni skupo/jeftino? Koliko je to u odnosu na zaradu koju imaš ti/ja?
Ne postoji "srpski smisao za posao" već tržište, koje je takvo kakvo je, malo u svakom pogledu, pa su ponuda i cene takvi kakvi su. Ni meni se ne sviđa što se za Hi-Fi krševe koji su "samo za poznavaoce" traži sumanuta svota, ali to je što je, svako ima pravo da stavi i sumanutu cifru, po sistemu APP. Ja konkretno oglase gde ne stoji cena zaobilazim. To je moj princip i tačka. Možda grešim, ali je to iz moje vizure sistem "zabacio sam udicu i čekam".
Prodavaca nas ima raznih, ja sam u svom životu svakakve ljude video i upoznao, sa nekima mi je bilo i frka da poslujem (srećne '90.), ali takav je život, šta da se radi.

Primer: Evo ti jedan oglas koji je ovde postavljen:
http://forum.benchmark.rs/showthrea...ko-pojačalo-Asus-xonar-DX-CMOY-i-još-po-nešto
Piše Hi-End DAC, a 100 evra. I? Šta sad? Da li je stvarno u pitanju Hi-End uređaj koji prodavac praktično poklanja srećnom kupcu ili se malo zaigrao, pa je radi reklame podigao DAC u nebesa, po sistemu, ako mogu ovi na TV-u da pričaju svašta, mogu i ja malo da nafilujem.

Poslednja izmena:
Ne postoji "srpski smisao za posao" već tržište, koje je takvo kakvo je, malo u svakom pogledu, pa su ponuda i cene takvi kakvi su. Ni meni se ne sviđa što se za Hi-Fi krševe koji su "samo za poznavaoce" traži sumanuta svota, ali to je što je, svako ima pravo da stavi i sumanutu cifru, po sistemu APP. Ja konkretno oglase gde ne stoji cena zaobilazim. To je moj princip i tačka. Možda grešim, ali je to iz moje vizure sistem "zabacio sam udicu i čekam".

Ne gresis. iz par stotina primera, mogu da potvrdim da su cene iza takvih oglasa u 95% slucajeva prejake.

1. To sto nesto ne bude prodato brzo ne znaci da cena nije realna, moze da se desi da stvar nije nesto sto svima treba, neka egzotika,ili da je prodavac sa neke zabacene lokacije, pa nije problem u ceni, nego u testiranju-preuzimanju. Stvar poverenja, ne cene.
2. Ako govorimo o meni konkretno, skoro niko ne zna bolje da proceni vrednost necega od IT opreme od mene. Ako govorimo uopsteno, opet je pogresno pretpostaviti da znas bolje od prodavca vrednost neceg sto on ima.
3. Neko ponudi normalnu cenu...mozda normalnu za njega. Onaj koji prodaje, prodaje po ceni normalnoj za njega, ne za kupca. Kupcu ako nije normalna, nek kupi od drugog.
4. Ne vredjam se, to sam napisao po inerciji. Osecam se neispostovano.
5. Ko kaze da se cena smanji, pogledaj npr po bencu, koliko oglasa se zatvori recenicom-odustajem od prodaje ili Nije vise aktuelno. Zasto? Nece da prodaju ljudi po ceni koja im ne odgovara.
6. Kao neko ko je prodao stvari u trgovini za vise desetina hiljada evra, za mene je to sistem funkcionisanja, a ko to smatra *****izmom, po meni je neupucen, ali sta ja tu mogu.
Over and out

Znaci ovi likovi su reper realnih cena,koji za polovan 2.5 hdd od 320 gb traze 40 evra-4800 din. a nov od 500 gb kosta 4500 din. sa fiskalnim racunom i 2 god. garancije
Zato ste i pobegli sa Limunda,jel tamo je REALNA cena ona koja se dobije na kraju aukcije,a ne kolko neko sanja
KP je zato i prentrpan blesavim oglasima,koje realni prodavci vrte svaki dan
Eva ga REPER realnih cena,za polovan hd 320 GB sanjao 50 evra-tolko mu treba valjda http://www.kupujemprodajem.com/wd3200bevt-320g-17397385-oglas.htm?filter_id=20466963

Poslednja izmena:
Realna cena je ona za koju je moguće nešto prodati.
Ako neko može da proda polovan 2,5" HDD od 320 GB za više novca nego što vredi nov od 500 GB to je onda realna cena. A to koliko traži je opet njegova stvar, ne razumem težnju da se ispravi nečiji način razmišljanja u pogledu formiranja cena????
Ja lično ne volim aukcije zato što je to neka vrsta kocke + i tu postoje mehanizmi kako da se dobije "što realnija" cena.
Neka svako radi onako kako misli da je najbolje, kome se ne sviđa neka zaobiđe i to je to. Mislim, ne pričamo o osnovnim životnim namirnicama neophodnim za život...

Znaci ovi likovi su reper realnih cena,koji za polovan 2.5 hdd od 320 gb traze 40 evra-4800 din. a nov od 500 gb kosta 4500 din. sa fiskalnim racunom i 2 god. garancije
Zato ste i pobegli sa Limunda,jel tamo je REALNA cena ona koja se dobije na kraju aukcije,a ne kolko neko sanja
KP je zato i prentrpan blesavim oglasima,koje realni prodavci vrte svaki dan
Eva ga REPER realnih cena,za polovan hd 320 GB sanjao 50 evra-tolko mu treba valjda http://www.kupujemprodajem.com/wd3200bevt-320g-17397385-oglas.htm?filter_id=20466963

Problem (tvoj) je sto ne uvidjas da to sto ti pises ni na koji nacin ne kontrira onom sto smo mi napisali. A ono sto smo mi napisali, kontrira tebi u par stvari.

Nek traze kolko hoce,ali vrte iste oglase svaki dan,posto je dzabe
Od tih spam oglasa,ne mogu se videti normalni oglasi,posto ovi nista drugo i ne rade vec vrte svoje realne cene svakodnevno
Kad bi KP uveo neko minimalno placanje postavljanja oglasa,20-30 din. ocistio bi se sajt samo tako

Ne, to nije *****izam, jer ne znas da li ja u startu (kao sto sam i napisao) vec imam formiranu realnu cenu. To sto nasi ljudi hoce sve za 50% od realne cene ili jos nize, to je druga stvar. Ja ne poklanjam stvari koje dam u oglase nego prodajem, da sam hteo da ih poklonim ne bi ih stavio nego nekome dao.
A sta je to "realna cena"?
Realna cena je ona koju kupac i prodavac dogovore i koju kupac zeli da plati....sve drugo nije realno.
Nijedan ozbiljan trgovac nece sebi ograniciti trziste stavljajuci fiksnu cenu.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno