Šta je novo?

Kupujem prodajem

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Boze svasta. Voleo bih da zivim u nekoj drugoj zemlji neko vreme samo da vidim da li je to neka nasa, domaca glupost, ili je to globalnog karaktera. Verovatno je globalno.

Ajmo iz drugog ugla. Da li sve radnje imaju "realne" cene? Ne. Da li i radnje koje imaju "realne" cene uvek i za sve imaju "realne" cene? Ne. Ako vide da nesto ne ide, sami ce da spuste cene. Do tad, cena je ta koja jeste. Ne treba im input kupaca da cena nije "realna" jer:
1. sami kupci takodje nisu realni i hoce da prodju sto jeftinije
2. "realno" je rastegljiv pojam. Sta je za nekog realno, za drugog nije.

Samim tim, ako hoce da drze sve cene visokim, propasce. Tako i prodavci na oglasima, ako hoce da drze cene visokim, izgubice pare jer vrednost komponenti neprekidno pada. Pametovanje "realista" njih nece uznemiriti, samo gubitak novca koji ce doziveti ako su "realisti" u pravu. I zato, "realisti", opustite se malo i uzivajte u zivotu ;) ne sekirajte se oko stvari koje ne mozete da promenite. Svaki sajt daje mogucnost filtracije oglasa, na KP mozete ignorisati oglase onih korisnika za koje smatrate da neprestano daju iste oglase sa naduvanim cenama, tako da iste vise ne vidjate u pretrazi. Ne budite drama queens.

Poslednja izmena:
O tome i pričam. Srpski smisao za posao. Umesto da sjaše s metle, radije će da razvlači dok definitivno ne padne vrednost toga što prodaje.

Realna cena je ona za koju je moguće nešto prodati.
Ako neko može da proda polovan 2,5" HDD od 320 GB za više novca nego što vredi nov od 500 GB to je onda realna cena. A to koliko traži je opet njegova stvar, ne razumem težnju da se ispravi nečiji način razmišljanja u pogledu formiranja cena????
Ja lično ne volim aukcije zato što je to neka vrsta kocke + i tu postoje mehanizmi kako da se dobije "što realnija" cena.
Neka svako radi onako kako misli da je najbolje, kome se ne sviđa neka zaobiđe i to je to. Mislim, ne pričamo o osnovnim životnim namirnicama neophodnim za život...

gresis
realna cena bi trebala da bude prosecna vrednost svih cena
320gb hdd za 50e bi bio neki ekstremum funkcije kretanja cene
320gb hdd za 20e recimo bi bio neki infimum
onda se uzme uzorak od nekoliko cena i uradi prosecna vrednost i eto neke realne cene

a i da napomenem da nista nije realno,pojam realnosti zavisi od mnogbrojih faktora
tako da ce u jednom vremenskom periodu cena necega biti veca ili manja u odnosu na neki drugi vremenski period
ako cemo prostim recima,"realna" cena bi bila ona vrednost koja se nalazi na skali izmedju najmanje i najvece cene koju je neko spreman da ponudi,a prosecnu vrednost sam naveo kao objektivno najoptimalniju opciju

Poslednja izmena:
O tome i pričam. Srpski smisao za posao. Umesto da sjaše s metle, radije će da razvlači dok definitivno ne padne vrednost toga što prodaje.

Srpski smisao za ispravljanje krivih Drina. Radije se jurisa na vetrenjace samo zato sto nesto ide na zivce jer se percipira da je pogresno nego da se bavi necim produktivnim na sta moze da se utice.

gresis
onda se uzme uzorak od nekoliko cena i uradi prosecna vrednost i eto neke realne cene

a i da napomenem da nista nije realno,pojam realnosti zavisi od mnogbrojih faktora
tako da ce u jednom vremenskom periodu cena necega biti veca ili manja u odnosu na neki drugi vremenski period
ako cemo prostim recima,"realna" cena bi bila ona vrednost koja se nalazi na skali izmedju najmanje i najvece cene koju je neko spreman da ponudi,a prosecnu vrednost sam naveo kao objektivno najoptimalniju opciju

Takodje vrlo pogresno. Realna cena ne moze da bude prosecna cena svih cena, jer neceg moze da se prodaje 10 komada na trzistu, i samo jedan podigne cenu nekoliko puta iznad cene novog, i prosecna cena polovnog je veca od cene novog. Ili stavi jaaako nisku cenu, i cena bude niza od neke prosecne cene slicnog raspolozivog substituta

Postoje samo dva moguca odgovora:
1. realna cena ne postoji
2. realna cena je I N D I V I D U A L N A kategorija. Prestanite da smarate, ELEMENTARNA logika kaze da niste u pravu.

Poslednja izmena:
Hocu da prodam neki predmet.
Pregledam oglase da vidim cene.
Nadjem oglas sa najnizom cenom.
Za svoj oglas stavim za jos 200-500din nizu cenu, zavisno koji predmet je u pitanju.
Cena prakticno fiksna, niko se ne cenjka za nize.

Brza prodaja, svi zadovoljni.
Moj recept.

Izbegnuto glupavo vrtenje istog oglasa mesecima.

Poslednja izmena:
gresis
Ne moze realna cena nikako da se definise...
Kupio sam zimus sony foto aparat platio 8900 u drugim radnjama isti takav kosta 19000....
Koja je tu realna cena?

Evo ovih dana trazim na KP jednu polovnu stvar jedine dve interesantne jedna kosta 120 (fiksna cena) druga kosta 195 a dao bi za 180....
Kako nema bolje ponude na kraju moram kupiti onu za 120 i ako i ta verovatno ne vredi vise od 100.

Sve je stvar dogovora...kupac trazi sto jeftinije ako ga ne ubedite da je vase najbolja ponuda necete prodati i to je to.

Poslednja izmena:
A sta je to "realna cena"?
Realna cena je ona koju kupac i prodavac dogovore i koju kupac zeli da plati....sve drugo nije realno.
Nijedan ozbiljan trgovac nece sebi ograniciti trziste stavljajuci fiksnu cenu.

Da razjasnimo, ja prodajem visak stvari koje mi ne trebaju, znaci nisam preprodavac. Meni zivot ne zavisi da li cu nesto da prodam za dan ili za mesec dana. Aposlutno sam upoznat sa cenama predmeta koje prodajem. Ako si video kod "Zike" isti predmet jeftinije slobodan si da kupis kod njega. Ako mi posaljes poruku "ima kod Zike jeftinije" zasto nisi kupio kod njega nego mene smaras? Ako sam ja pogresio sa procenom predmeta to je moja greska koja ce se odraziti na duzinu prodaje predmeta i ni na sta drugo.

Veca je sansa da prejaka cena bude kod ljudi koji nisu preprodavci, preprodavcima se ta rabota zestoko ne isplati. I zasto ta rec preprodavac samo ovde ima losu konotaciju? Da li vam je jasno da skoro nikad nista niste kupili od proizvodjaca, uvek od preprodavca? Maltene sve prodavnice su preprodavci. Preprodavac, nepreprodavac, totalno nebitna stvar, bitna stvar je cena. Ako ima dva ista fotoaparata u istom stanju, a preprodavac vam ga nudi jeftinije, od koga bi uzeli? To sto je on uspeo da nadje nesto vrlo jeftino a opet vama ga ponudi po ceni nizoj od nepreprodavca mu ide na cast (i korist) a ne obrnuto.

Poslednja izmena:
Srpski smisao za ispravljanje krivih Drina. Radije se jurisa na vetrenjace samo zato sto nesto ide na zivce jer se percipira da je pogresno nego da se bavi necim produktivnim na sta moze da se utice.

Takodje vrlo pogresno. Realna cena ne moze da bude prosecna cena svih cena, jer neceg moze da se prodaje 10 komada na trzistu, i samo jedan podigne cenu nekoliko puta iznad cene novog, i prosecna cena polovnog je veca od cene novog. Ili stavi jaaako nisku cenu, i cena bude niza od neke prosecne cene slicnog raspolozivog substituta

Postoje samo dva moguca odgovora:
1. realna cena ne postoji
2. realna cena je I N D I V I D U A L N A kategorija. Prestanite da smarate, ELEMENTARNA logika kaze da niste u pravu.

u pravu si,jeste individualna kategorija,sto je jako pogresno i dovodi do cenkanja i ostalih problema sa kupcima i prodavcima
nista u svetu i biznisu ne treba da bude individualno,vec jasno definisano i po odredjenim protokolima

ne moze neko da tvrdi da je strucniji od drugog samo zato sto je to njegovo subjektivno misljenje i da je njegova cena "realnija" od neke druge

ali nazalost,to jeste tako i verovatno ce uvek biti :/

druga stvar se tice preniske cene

postoji nesto sto se zove zalutala tacka prilikom pravljenja nekog diagrama
takva tacka se samo zaokruzi i iskljuci iz daljeg merenja
ta tacka je previse niska ili previse visoka cena
svaka stvar ima neki opseg i granicu greske,a ako nesto ne pripada ni opsegu ni granici greske,se iskljucuje iz daljeg merenja i nije relevantan podatak

tako da bi "realna" cena mogla vrlo lako da se definise

"nista u svetu i biznisu ne treba da bude individualno,vec jasno definisano i po odredjenim protokolima"

genericka recenica koja je, uz to sto je potpuno netacna u mnogo oblasti, neprimenjiva na ovu temu. Cena ne moze biti jasno definisana, nju u principu definise zakon ponude i potraznje a to je nedefinisana, fluidna kategorija, mada ima i drugih mehanizama. Ovo za zalutale tacke je tacno, uz neke izuzetke. Postoje mikro trzista na koja je takav sistem neprimenjiv, sto trziste polovne robe cesto jeste. Na primer, istrazi koliko ima polovnih Bloomfield 6-core CPU-ova na nasem trzistu, hteo sam da kupim jedan skoro. Izvadi prosek cena za njega pa mi reci da li se isplati. Gubis iz vida pojam SUBSTITUTA (u tom konkretnom slucaju). U drugim slucajevima, nesto drugo, ali ni to nije odgovor, mada si mu blizi od ostalih koji su pisali na ovu temu po mom misljenju.

Poslednja izmena:
U pravu si,za mikro trzista,mada su i za njih primenjiva slicne metode,samo je problem da ako je ponuda necega mala,prodavci ce automatski staviti visoku cenu,pa dzabe sve metode :/

da,ali u tome i jeste stvar (jedna od) zbog cega se vrtimo u zacaranom krugu u diskusiji. Cene su cesto velike (i nove i polovne robe) bas zato sto je trziste plitko i malo, a ne zbog 50 krelaca koji drze naduvane cene.

Poslednja izmena:
Takodje treba razdvojiti kupce i prodavce kao i tip robe, za neku robi se 100% moze ocekivati cenkanje kao sto je auto ili auto prikolica, tako i na one koji zele da kupe i realno se cenkaju i MORE denila preprodavaca i mutanata koji love u mutnom, nude 30-50% realne cene jec vataju ocajnike (mada takvi kupuju samo automobile i vrednije stvari)...
Ja licno kad nesto imam povoljno ne odgovaram na ponude ako mi se to isto prodaje bez problema, ako mi nesto stoji i ako je isto vrednije onda spsutam cenu, ali kad nesto na primer prodajes za 800din a to isto vredi toliko i prodaje se a stigne ti poruka "ja ti dajem 400-500din" takvima itekako odgovorim "za tebe druze ide zabadava!" :)

ZNaci sve je u tome koliko je ko realan u proceni i normalan, oni koji su bezobrazni sa njima ni ne treba raditi jer moze doci samo do problema

Poslednja izmena:
Ja ovo dobijem kao pitanje prilično često i uopšte se ne trudim da odgovorim, pošto ovakvo pitanje kupac ne postavlja.

A meni su najjaci oni likovi, koji citaju u oglasu samo ono sto njima odgovara. Tipa nude ti zamenu, i ako si napisao zamena za kesh :d Pitaju za zadnju cenu, i ako u oglasu pise cena fixna :D JOs kad pocnu da ti se javljaju ''stare musterije'' i to ne na KP, nego ti salju poruku na mob, e video sam prodajes onaj (samsung ) koja je cena za mene? Ili jos smesnije je kad se javljaju likovi, bez kinte u dzepu, a hoce da kupe nesto od tebe, i pitaju te jel mozes da mi rezervises do 1vog dok ne primim platu? A posle 2dana rezervacije, (PREDOMISLE SE) i javljaju ti, da im iskrslo nesto, i da prodas... Phahahahahahaha A ima likova i koji pitaju da im prodas u dve rate... Bas pre par dana, pita me lik neki preko KP, da mu prodam laptop u dve rate.... PA *** NISAM JA BANKA DA DAJEM KREDITE....
NITI SAM DedaMRAZ DA POKLANJAM :d

Poslednja izmena:
Ti likovi su samo smesni, mogu samo da dosadjuju, ubedljivo su nagori oni koji zovu nakon x dana/meseca/cak i godina (za robu bez garancije) i non salantno traze pare nazad (do sada njih par svi imaju istu pricu da kupljen predmet nisu koristili danima ili mesecima i da su ga tek sad ukljucili... mislim) jer su nezadovoljni necim, takvi jest da ih ima u promilima svi odma krecu da prete i vredjaju... takve spodobe nimalo ne razumem i odma prekidam bilo kakvu komunikaciju, mada iskreno najbolje bi bilo da ih ljudi snime pa da i oni trpe svoje bahato ponasanje bez imalo realnosti

Jos mi je smesnije kad kazu da ce me tuziti jer je radna garancija 20 dana (negde procitali natucanje o zakonu o kojem neznaju nista) ili cak kao ako mu prodas mora da mu das garanciju godinu dana jer je uredjaj nov???

Takodje su smesni oni koji prilikom preuzimanja testiraju robu detaljno (trose tvoje vreme) i pre nego plate pitaju koliko im dajes radnu garanciju??

Za ovo cak krivim i neke muljatorske prodavce koji valjaju na primer polovne laptopove koji su u ocaj stanju (ja ih servisiram pa znam) i UVEK u svojim oglasima dole im pise, garancija 30 dana... naravno cilj je da se kupcu stori lazna sigurnost

Poslednja izmena:
Zove me lik, pita me cenu za nesto, ja kazem koliko ti odgovara - sta ponudis... On kaze paaa ovo ono, cujemo se po nedelji...
Znaci lik ne da nema ni para za to sto je naumio da kupi, nego nece da se potrudi ni da ponudi nesto, samo zove bezveze... Ja ne znam sta im znaci to tako :-D

Ne razumem kako imaju stotine pozitivnih ocena oni koji daju cene iste kao u radnji?

Ne razumem kako imaju stotine pozitivnih ocena oni koji daju cene iste kao u radnji?

Pa ja takve bas ne vidjam, od njih jedino neko iz unutrasnjosti moze kupit jer mu se ne isplati da ide do grada a ne postoji opcija online kupovine u prodavnici...

Pa recimo ovaj https://www.kupujemprodajem.com/Procesori-CPU-Intel-AMD-17116472-oglas.htm?filter_id=3704 jedanput sam od njega kupovao procesor i slao mi je predracun i trazio unapred da mu uplatim pare , slao mi je nesto tipa Poštovani,
Naručili ste processor AMD Athlon 64 X2 5200+,
Cenu predmeta plaćate unapred, a troškove dostave prilikom preuzimanja.
Nakon evidentirane uplate dobićete obaveštenje o slanju I datumu prijema pošiljke.

Ponasa se kao da je u radnji , na kraju nisam kupio vratio mi je pare posto je prodao drugom nekom...

Ma meni smesni takvi sto glume radnje, ima tu i radnji ali u manjem broju slucajeva, a taj pa ime velik izbor komponenti a verovatno i snizava cene kad mu se neko javi kako bi prodao, a kad imas velik izbor robe treba nekom nesto hitno (eto ja serviser itekako nesto zatreba a svi bi da se opravi ODMA) i tako i proda

Pa recimo ovaj https://www.kupujemprodajem.com/Procesori-CPU-Intel-AMD-17116472-oglas.htm?filter_id=3704 jedanput sam od njega kupovao procesor i slao mi je predracun i trazio unapred da mu uplatim pare , slao mi je nesto tipa Poštovani,
Naručili ste processor AMD Athlon 64 X2 5200+,
Cenu predmeta plaćate unapred, a troškove dostave prilikom preuzimanja.
Nakon evidentirane uplate dobićete obaveštenje o slanju I datumu prijema pošiljke.

Ponasa se kao da je u radnji , na kraju nisam kupio vratio mi je pare posto je prodao drugom nekom...

evo i njegove negativne ocene

"AMD Athlon II X2 245 2.9 GHz PRODATO
Plaćanje/zamena po dogovoru: Ne
Komunikacija protekla dobro: Ne
Ispoštovan dogovor: Da

Ukratko coveku nista nije odgovaralo u vezi procesora samo da mu posaljem procesor pa kad on proveri ispravnost onda da mi uplati novac to jest 3000 din. na takav vid saradnje verujem da 95 posto ljudi sa sajta nebi pristalo ali eto ja sam pristao i poslao na nevidjeno sto je on preuzeo proverio procesor uverio se da radi i na kraju mi uplatio sumu od 2880 din a dogovor je bio 3000 din da bi mi pustio posle pricu kao transakcije skidaju i tako dalje a kad smo se dogovarali transakcije nisu bile ni spominjane . ja sam i preko toga presao i rekao mu nisi ispostovao dogovor za ostatak novca uplati mi kredit sto on i na to nije pristao nego je poceo opet da pametuje o nekim transakcijama i nije uplatio kredit . .iskreno nije mi do 120 din ali ne dozvoljvam da me niko pravi budalom i da mi vredja inteligenciju zasluzena negativna ocena ! !! "

strasno,jos mu je ovaj lik poslao na poverenje,a ovaj ga zavlaci za 120 din

Takodje treba razdvojiti kupce i prodavce kao i tip robe, za neku robi se 100% moze ocekivati cenkanje kao sto je auto ili auto prikolica, tako i na one koji zele da kupe i realno se cenkaju i MORE denila preprodavaca i mutanata koji love u mutnom, nude 30-50% realne cene jec vataju ocajnike (mada takvi kupuju samo automobile i vrednije stvari)...
Ja licno kad nesto imam povoljno ne odgovaram na ponude ako mi se to isto prodaje bez problema, ako mi nesto stoji i ako je isto vrednije onda spsutam cenu, ali kad nesto na primer prodajes za 800din a to isto vredi toliko i prodaje se a stigne ti poruka "ja ti dajem 400-500din" takvima itekako odgovorim "za tebe druze ide zabadava!" :)

ZNaci sve je u tome koliko je ko realan u proceni i normalan, oni koji su bezobrazni sa njima ni ne treba raditi jer moze doci samo do problema
I kaze 'ajde dok se ne predomislim. :-D

meni se i na kp i na kupindu desava,posalje mi pocetkom meseca poruku,pita me milion pitanja u vezi necega sto prodajem i onda kaze,super sacuvaj mi do prvog laze mi plata
ja kazem jedina opcija je da obrisem oglas (jer na kupindu ne moze drugacije da se sacuva,a na kupujemprodajem,ako stavim makar i 5 dana (rezervisano) dobijam pretece pozive kako cu da dobijem tuzbu -.- to mi se bas desilo skoro)
i onda nastupi muk
onda kao zvacu te kad primim platu ili e nisam ja jos siguran ili nista ni ne odgovori

Zato je Limundo kolko tolko bolji,stavis placanje unapred na racun,ako nece negativna i gotovo
Prodao sam licno PS3 liku,testirao ga kod mene kuci 2 dana,dao mu 7 dana radnu garanciju
Zvao me mesec dana,nezna bolid kako da prebaci na konzolu igru
Crtao mu,slao uputstva i na kraju da idem kod njega da prebacim kad treba ?

ja prodam preko kp pre 3 godine nekom liku ps2,kaze nece narezane igrice da rade
a trebalo je valjda da se pritisne 2 puta dugme za paljenje ili tako nesto
plus je konzola bila i softmodovana i svaka igra koju sam mu dao uz nju je imala esr patch da moze da radi i na necipovanim konzolama
plus sam joj licno i zablokirao senzore za svaki slucaj

znaci 3 vrste modova za kopije je imala i on ne moze da pokrene narezanu igru -.-

Poslednja izmena:
Block je keva, na KP ima, na Limundu jok :).
Nisam znao kolilo ima neobrazovanih ljudi u Srba, dok pre 5-6 godina nisam poceo da prodajem (komponente). Valjda okruzen (kolegama) studentima stekao debelo pogresnu percepciju o inteligenciji prosecnog gradjanina zemlje nam nase :).

Poslednja izmena od urednika:
Nije toliki problem neobrazovanost vec bahatost i zamisljanje sile, ja se i dalje secam lika koji je uzeo tri spijunske hemijske, i zove me sav besan, dernja se od prve reci, zahteva da mu ja persiram, preti i sve to iako su predmeti 100% ispravni, tacno po opisu i slici, isti je neki doktor nauka, radi u nekoj zamiljenoj agenciji gde krade nase pare i tako se ponasa... sto je najsmesnije kupio je spijunsku kameru za posao???
Da me je jos jednom nazvao, nasao bi sve njegove sefove i saradnike i rekao im sta kupuje, sva sreca nije... :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno