@Bahati
MTB i jeste najblizi konceptu univerzalnog bicikla i uz male modifikacije (koje nisu neophodne) moze se voziti po svim terenima sa najmanjim hendikepom u odnosu na bicikl koji je za "specijalnu namenu" tipa drumas za asfalt, xc za off-road itd. O kakvom hendikepu pricam? Stavi tanke gume, dobro ih nadrukaj i zakljucaj amorte i cepaj po asfaltu sasvim solidnom brzinom. Za off-road stavi sire gume, malo ih ispumpaj, otkljucaj amortizere i vozi. Downhill? Spusti sedlo, ispusti gume, ustani sa bajka do pola, opusti ruke, stavi kacigu i ne pustaj kocnice...

Mozda treba i glasanje da uradimo, da vidimo ko smatra da je mtb najblizi do zvanja "univerzalni bicikl", mada, verovatno bi ti misljenje ostalo isto i da 10 ljudi kaze da jeste, a samo ti da kazes da nije
Neki od razloga zasto je MTB popularniji od drumasa kod "obicnog naroda" su: laksi za voznju, bezbedniji, nije napravljen samo za asfalt (i to ne bilo kakvog kvaliteta) i zato sto malo ko voli da vozi po istom terenu i u vecini slucajeva iste rute (znas na sta mislim, mojNe mnogo bukvalno da shvatis

). Skoro svi koje znam i koji voze bicikl dele moje misljenje sto se tice odabira rute, a to je uglavnom kombinacija razlicitih terena gde se ide razlicitim brzinama i neretko buse/cepaju gume, krive felne... Ali to je najbitniji deo rekreacije i zabave, ta sloboda kretanja, sto sa drumskim biciklima nije izvodljivo u nasem slucaju. Dakle manje je onih koji su zagrizeni za jednu vrstu voznje, zato je MTB popularniji i univerzalniji od drumasa.
Dovodis u pitanje da je MTB bezbedniji od drumasa? Totalno je subjektivno to sto si naveo: "
Niže težište" koliko znam na drumasu je sedlo na vise polozaju,
"istegnutiji položaj" to po meni nije prednost, teziste vuce ka napred sto smanjuje kolicinju kocenja prednje kocnice,
"više pozicija na volanu za kočenje" volan MTB-a je skoro duplo siri, sto znaci veca moc upravljanja, a ne vidim kako su to pozicije bitne, osim sto kad su ruke na visoj poziciji, brze se telom moze menjati centar ravnoteze... Ali u jedno sam gotovo sigurn, nikada nisi naleteo na siroku rupu na putu pri vecoj brzini (50+) koju nisi nikako mogao da izbignes, jer da jesi, sigurno bi imao drugacije misljenje.
Spustali se ja i kolega sajlonac sa planine po raspalom asfaltiranom putu, jako brz i dug spust... Nailazi blaga krivina, brzina oko 55-60kmh, bio je malo ispred mene, gledam i cenim koliko koci da znam sta da ocekujem na izlazu iz krivine, a on odjednom naglo na kocnicu i skoro da je izgubio kontrolu, rupa se nije ni videla. Naravno ja odmah "nagazio" kocnicu i stigo da ukocim dovoljno da izbegnem ono sta se njemu desilo, o to su obe gume pocepane i pokrivljena felna. Smaranje je bilo gurati bajseve dobrih par sati, ali je bitno da je ostao u jednom komadu tj. da gume nisu naglo pukle i da je zadrzao bar neku upravljivost i uspeo da ukoci dok se gume nisu skroz ispustile i da je naravno ostao na biciklu. A ti se zamisli sta bi se desilo da je tada vozio drumasa tj bicikl sa jako tankim gumama, slabijim felnama i zicama, bez amortizera, sa tanjim ramom/vilom i kracim guvernalom.