customer education je jedan razlog zasto verovatno nas ne vide kao trziste, birokratija drugi, treci ovo sto sam naveo sa WU-om.
dosta je ljudi koji hoce da naplate zanat preko peje pala, da prodaju nesto preko onem e-baja, ali je isto tako dosta ljudi koje bi rodbina maltene izdrzavala sa donacijama od po 300-400e.
to su tehnicke mogucnosti, kad su bile poplave moglo je preko paypal-a uplate, tako da je naravno moguce (neki ljudi jos imaju miskoncepciju da neko treba da softver napravi da bi se primanje paypalom novca omogucilo).
Dovoljan je primer Skrill-a primanje/slanje novca funkcioniše već duži niz godina iz Srbije bez ikakvih problema, neću da ulazim u temu administracije i birokratije sa FT1P koja je kod nas prisutna za dokumenta svih vrsta i namena, a tek elektronsko poslovanje od NBS do....
prisutan je, ali i sam znas da Skrill zna manje ljudi od onih koji znaju za paypal, a tek manje od onih koji znaju za WU i aktivno ga koriste.
nisu teorije zavere ali ako se uporede takse tj provizije koje WU uzima sa onima koje PP uzima, nije potrebno mnogo da se saberu 2 i 2.
kod nas se WU odomacio, to je "problem", nece WU da propadne ako u svakoj zemlji na svetu omoguci se primanje novca preko PP-a, ali u zemljama gde nema dobar "stisak" nad korisnicima hoce sigurno.
a uostalom, ulagalo se u infrastrukturu sto se tice WU-a, svaka posta moze da posalje/podigne, to znaju ljudi iz PP-a/WU-a bolje od mene i tebe, jednostavno kao sto si rekao postoji previse varijabli i prepreka u svakom smislu, od trzista, pa do zakona/regulacija zemlje, pa do rizicnosti nas kao podneblja (zato i jesmo na onom agreement update-u svrstani kao Europe II zajedno sa albanijom alzirom ko zna sa kim jos, gde je fee 4% umesto 3.x%) i kao trzista.
sve u svemu, paypala se nagledati necemo, jedini koji profitiraju od ovih "vesti" i "insider scoop-a" su sajtovi poput B92 koji dobijaju novac od reklama kada mi budale kliknemo na link, sve se nadamo da ce i nas sunce da ogrije, ali nece.