Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Futrola za telefon već 8 dana na carini oO

Наручивао сам све и свашта из Кине и на неке пакете сам плаћао ПДВ, а на већину нисам. Данас ми стигне позив да доставим "доказ о вредности робе (рачун, фактуру)". Пошто сам предмет наручио са Алиекспреса, шта треба да им доставим и како? Има само неки број телефона и пише ми да је рад са странкама од 11ч-13ч. Претраживао сам тему, помиње се нешто, али нико није објаснио процедуру. Хвала.

Samo da javim da je NS carina opet prva poostrila uslove uvoza, danas sam bio kazu cim narucis uzastopno vise paketa stopiraju i traze uverenje o zanatckoj delatnosti i JCI

Sto i nije neki problem ali ona smradiura koja je bila tamo je rekla da ce mi posle toga (ako otvorim zanatsku firmu na primer servis racunara) zahtevati da mi neko radi spediciju?? (kao kao pravno lice nemogu ja uraditi??) dekleraciju i mozda atest ako treba??? tako da sam se samo okrenuo i izasao jer su paketici 15-30$ verdnosti, tastature sijalice za auto i 10 komada sijalica za kucu.. i sta sad??
Znaci zelis da platis zelis i 3x poreze da platis i opet ne valja??????

Samo da javim da je NS carina opet prva poostrila uslove uvoza, danas sam bio kazu cim narucis uzastopno vise paketa stopiraju i traze uverenje o zanatckoj delatnosti i JCI

Sto i nije neki problem ali ona smradiura koja je bila tamo je rekla da ce mi posle toga (ako otvorim zanatsku firmu na primer servis racunara) zahtevati da mi neko radi spediciju?? (kao kao pravno lice nemogu ja uraditi??) dekleraciju i mozda atest ako treba??? tako da sam se samo okrenuo i izasao jer su paketici 15-30$ verdnosti, tastature sijalice za auto i 10 komada sijalica za kucu.. i sta sad??
Znaci zelis da platis zelis i 3x poreze da platis i opet ne valja??????

Zanatske radnje tj preduzetnici imaju status fizickog lica, zato otvoris doo delatnost uvoz izvoz i nemas tih problema

Poslednja izmena:
Nisi me razumeo, u pitanju su manje posiljke ne uvozim ja po 20-100- 10 000 komada da mi se isplati spedicija, atesti, deklaracije koje po posiljci iznose i 50-300e

A i oni od mene traze dokaz o posedovanju bas zanatcke radnje, ono sto mene buni da istu otvorim sta ce oni od mene dalje zahtevat za posiljku od 20$, mislim da ti je sad jasnije :)

Znaci mene interesuje da li ti mozes po zakonu da otvoris neki zanatcku radnju i tako uvezes na primer 20 sijalica ili 5 tastatura koje ti trebaju... ili to jedino moze miskovic ili kad nekog potplatis 500e!

Debela sluzbenica Mica koja izgleda docekuje sve na noz, nije mi pomogla jer je lupala da ja uvozim kamione i placam privatnim spediterskim firmama spediciju, znaci i prevodu pricam ti pricu samo da ti vidim ledja!

Poslednja izmena:
Ne zeli ova drzava da miskovicu uzimas hleb, ***

Nisi me razumeo, u pitanju su manje posiljke ne uvozim ja po 20-100- 10 000 komada da mi se isplati spedicija, atesti, deklaracije koje po posiljci iznose i 50-300e

A i oni od mene traze dokaz o posedovanju bas zanatcke radnje, ono sto mene buni da istu otvorim sta ce oni od mene dalje zahtevat za posiljku od 20$, mislim da ti je sad jasnije :)

Znaci mene interesuje da li ti mozes po zakonu da otvoris neki zanatcku radnju i tako uvezes na primer 20 sijalica ili 5 tastatura koje ti trebaju... ili to jedino moze miskovic ili kad nekog potplatis 500e!

Debela sluzbenica Mica koja izgleda docekuje sve na noz, nije mi pomogla jer je lupala da ja uvozim kamione i placam privatnim spediterskim firmama spediciju, znaci i prevodu pricam ti pricu samo da ti vidim ledja!

Ne uvozis mozda na velike kolicine, ali uvozis mnogo kolicinski, ti si prvi koji se pozalio na to a garant imas visok dvocifren-cak trocifren broj paketa mesecno, mi koji imamo 3-10 nemamo taj problem.

Tako je isto bilo NS je prvi pre ikakvih vesti doneo odluku da nplacuje PDV svima, ja sam prvi postovao pa su se svi smejali sta je to :)
I naravno da nije dvocifren broj, mozda se nekad desi da bude 3-4 paketa nedeljno, mesecno tu bude od par do 12-13 komada ni nemzoes znati akd neki kasne po 3 meseca

Vec je naruceno i poslato, a i ne bi nikog da smaram, takodje jos mi se nije desilo kad vrate paket da kinez ponovo posalje, uvek odugovlaci da protekcija istekne, nisu ni oni ovce da placaju vracen paket, jednostavno na kupcu je krivica sto nije mogao da primi paket, otvoris dispute i cekad ponovno slanje ili vracanje para, kinez trazi pare jer je problem carina cak moze i da alze da paket nije dosao u kinu nazad...

Znaci mene interesuje da li ti mozes po zakonu da otvoris neki zanatcku radnju i tako uvezes na primer 20 sijalica ili 5 tastatura koje ti trebaju...
Pa to i kazem SZR su pred zakonom fizicka lica moze jedino spediter da to obavi za tvoj racun, a DOO je pravno lice mozes da uvozis bez problema samo popunis JCI.
SZR i DOO ima iste troskove 12k dinara za PIO fond zdravsto (ako si registrovan na minimalac), jedina razlika je sto kod DOO moras da imas knjigovodju i da sve prodajes preko racuna i placas izlazni PDV, ali i do sad si placao PDV samo sto je to ulazni (tj bez tvoje marze). Mozda je to u stratu vise ali ima svojih prednosti npr registrujes kola na firmu i onda uzimas povrat PDV za gorivo ili za kupovinu auta ako je kupljen na placu, registrujes sediste firme u svom stanu i kad hoces npr da okrecis uzmes povrat PDV za farbu...

Ljudi, moj paket je upravo na carini u NS. Problem je sto sam iz Niša, pa ne znam kako je došlo do toga da uopste ode za NS. :)
Verovatno je kinez zeznuo adresu?
Da zovem carinu da se interesujem ili postoji neka procedura koju ja ne znam? Prvi put imam ovakvu situaciju.

A da li ste kinezu napisali za Beograd broj poste 11000 ili 110XY (kao sto treba ) ?

11000 i onako ide kroz isti sistem. Nikad nisam ni znao koji je broj poste kod mene :D

U vezi mog predjasnjeg posta.

Naime, kontaktirao sam Izmenicnu postu u BG, gde su mi rekli da se paket odmah vratio iz Novog Sada, i sada je vec polako na putu nazad. Onda su mi dali broj carine u NS. Zamolio sam ih da samo preprave adresu i onda posalju na carinjenje u Nis, ali i pored njihove dobre volje, nisu mogli nista da urade. Kazu da nije po propisima da na bilo koji nacin oni menjaju adresu. Jedini ispravan put je, po njihovim recima, da se ja obratim kineskoj posti, koja bi trebalo da njima posalje ispravku. Jednostavno, kinez je za**** adresu.

Sad moram da otvaram dispute na Alixpress, nadam se da ce da mi vrate pare, ili da trazim od prodavca da mi ponovo posalje?

Njihova greska, vrarice ti novac. Meni su u Zambiju tako poslali, otvorio dispute, vratili novac odmah i za 10ak dana leglo.

Srbija, Zambija isto je to :D Napisao sam to vec kad mi se desilo. Ako je greska njihova, vratice mu lovu.

Meni su pre desetak-petnaest godina poslali za YEMEN, i neko je primio paket ;) Sreca pa je bio complimentary softver (tadasnji SoftICE i ostalo sto je za razvoj drivera bili aktuleno :)) pa su poslali opet ;)
Jos mi firma cita ime iz potpisa, kao ma primio si :D

Jel zvao neko carinu u skorije vreme, do kojeg datuma su stigli sa pregledanjem?

Računaj da kasne otprilike nedelju dana.

E pa onda gledajte na trakingu kako vam se posiljka seta po Beogradu ...

Kako se odredjuje koja posiljka ce pri prijemu obavezno potpisivati a koja ce se samo ubaciti u sanduce?

Registrovane posiljke (sa pracenjem) se potpisuju. Ponekad postar ostavi u sanduce ako je mala posiljka, iako je registrovana. Tako bar ovaj moj radi, predpostavljam da potpise sam, nisam do sad imao problema zbog toga, pa se i ne bunim. U svakom slucaju ako ima dadzbina trazice ti da potpises :D

Tako sam nesto i predpostavio, danas nasao u sanducetu neki trimercic placen ~2 eura, bez pracenja i ako sam dobio broj koji nije radio. prosle nedelje isto neku sitnicu sa pracenje, na potpis.

ja nahvatala onaj paket sto sam se zalila, rekli mi ako hocu u tacnu postu da mi stize tu sto je blizu da navedem tacan broj pri slanju a ne 11000 ili 11050 sto je zvezdara nego tacan broj poste, e i meni tri paketica na carini sad ih cekam, jedna stvarcica sta znaci CN-CNBJSA -otprema?

ja nahvatala onaj paket sto sam se zalila, rekli mi ako hocu u tacnu postu da mi stize tu sto je blizu da navedem tacan broj pri slanju a ne 11000 ili 11050 sto je zvezdara nego tacan broj poste, e i meni tri paketica na carini sad ih cekam, jedna stvarcica sta znaci CN-CNBJSA -otprema?

Uzmi lepo račun od fiksnog na toj adresi gde želiš da ti stižu pošiljke, pogledaj tačan broj pošte i PAK broj i ubuduće nećeš imati problema, ili će postojati minimalna verovatnoća da će ih biti.
Dakle, navedi broj pošte u formatu kako piše na sajtu pošte, primeri:

ZVEZDARA
11050 BEOGRAD 22
11051 BEOGRAD 130
11052 BEOGRAD 141
11109 BEOGRAD 14
11114 BEOGRAD 21
11126 BEOGRAD 56
11127 BEOGRAD 57
11160 BEOGRAD 74

Poslednja izmena:
Status