Šta je novo?

iPhone 6 / 6 Plus

3 stvari mi se ne svidjaju/nisu jasne sto se novih modela tice.

1. Zasto su ostali na 16GB memorije za najslabiji model? Trebali su da idu na 32/64/128, kupovina telefona od 700 i vise E sa samo 16GB memorije bez mogucnosti prosirenja u 2014/2015-oj mi nije jasna.
2. Zasto su isli na 4.7/5.5" modele? Ako su vec izbacili phablet od 5.5" koji je veci od Note 4, iPhone 6 nije treba da ide preko 4.5". Trebali su da idu na 4.3 ili jos bolje 4.5" jer je njihova filozofija bila da "niko ne zeli telefone sa velikim ekranima".
3. Dizajn, mislim da je korak nazad u odnosu na 5s, i to veliki korak nazad.

Telefoni ce se prodavati bez obzira na to sto su precenjeni i sto ne nude nista novo ali meni licno su totalno nezanimljivi.

1. Ni meni se to nikako ne sviđa ali savršeno mi je jasno: velikoj većini ljudi bi 32GB bilo sasvim dovoljno, dok je 16 baš baš tesno. Ovako lepo naplaćuju 100$ (ili €) nešto što ih u proizvodnji košta par desetina (ako i toliko)

2. Apsolutno se slažem! 4.5 bi bilo idealno, mada i 4.7" može da prođe ako telefon lepo leži u ruci (Htc One je prilično glomazan ali ergonomija mu je odlična, pa ta veličina ne predstavlja smetnju)

3. Istina. Doduše, da su zadržali raniji dizajn, ergonomija bi bila katastrofalna sa novim dimenzijama. I dalje je daleko od ružnog telefona.

@jopopo To korisničko iskustvo je nešto što pravi razliku između Apple i većine ostalih uređaja. Nažalost, to sve nama ne znači puno (jer Srbija...). Takođe, nemoguće je koristiti iPhone dan-dva ili čačkati ga par minuta/sati tuđi i imati objektivan sud. Tek posle nedelju-dve stvari dolaze na svoje. Isto tako me nerviraju i ovi što na osnovu iskustva sa ranijim androidima tvrde da su krš, da laguju, zabadaju itd. To jednostavno odavno više nije tačno. Itekako je moguće u današnje vreme prelaziti sa jedne platforme na drugu, čak je i zanimljivo ;)

Poslednja izmena:
stara prica,svi pljuju,nikome nista ne odgovara,al za par strana svi ce se puvati sa 6+ i pricati sve najbolje o njemu.

Apple je jedini brend koji kada se pojaviš u Apple Store i žališ na neispravnost odmah dobiješ novi uređaj.

Ovo ne da nije tacno, nego u ekonomski stabilnim zemljama ovo rade i retailer-i koji nemaju veze sa proizvodjacem vec izlaze u susret musteriji. Svojim ocima sam video u Lozani u Svajcarskom Orange-u da se coveku momentalno menja Galaxy S4 zbog pokvarenog home-a posle 2 meseca, dobio novi, ovaj vraceni ide na reciklazu/refurbish, sve ukupno 10 minuta.

Slozio bih se da u ekonomski razvijenim drzavama sa jakim trzistem se reklamacije uvazavaju bez pogovora, tako da nije u pitanju samo Apple koji to radi.

Da, ali gde je kupio taj S4? Kupis iphone iz HK kod srpskog dilera ispod tezge i ostvaris garanciju u Londonu bez ikakvih računa, papira i razgovora.

Rokovi isporuke vec pomereni na sredinu oktobra, 6+ se vise trazi...

To jednostavno odavno više nije tačno. Itekako je moguće u današnje vreme prelaziti sa jedne platforme na drugu, čak je i zanimljivo ;)

U Srbiji gde se mobilni softver ne placa, naravno da je jednostavno prelaziti sa jedne platforme sa drugu. Ali sta da radi Amer koji je potrosio hiljade dolara u Apple ekosistemu? Ili onaj koji je te pare ostavio Googlu? Sto vise vremena prolazi, sve ce teze biti preci sa jedne platforme na drugu.

U Srbiji gde se mobilni softver ne placa, naravno da je jednostavno prelaziti sa jedne platforme sa drugu. Ali sta da radi Amer koji je potrosio hiljade dolara u Apple ekosistemu? Ili onaj koji je te pare ostavio Googlu? Sto vise vremena prolazi, sve ce teze biti preci sa jedne platforme na drugu.

Fora je što se i proizvođači softvera tu malo glupiraju i alave. Ja sam recimo za 6-7 aplikacija bio kontaktirao podršku proizvođača kada sam menjao platformu, moram li reći da nijednu kopiju nisam dobio?

6+ se vise trazi...
Ocekivano. Potraznja za 6+ ce biti jos jaca kada oba modela dodju u ruke korisnika pa kada se vide benefiti jace baterije i opticka stabilizacija slike.

Sto vise vremena prolazi, sve ce teze biti preci sa jedne platforme na drugu.
Odlicna analiza. Ovaj problem bi mogao buknuti za godinu-dvije. Tad ce se sigurno povuci pitanje da li je bolje da korisnik kupi licencu sa kojom moze pokrenuti konkretan program na bilo kojoj platformi.

Da, mislim da ce optička stabilizacija presuditi, bar kod profesionalnih fotografa, konačno će prestati da vucaraju DSLR

Ja sam kupio sve aplikacije koje sam koristio na androidu i koje koristim sad (osim navigacije na androidu, jer ni ne postoji zvanična). Što se muzike tiče, pesme kupljene na itunesu uvek možeš da snimiš na android, isto tako i play music postoji i za ios.

To korisničko iskustvo je nešto što pravi razliku između Apple i većine ostalih uređaja. Nažalost, to sve nama ne znači puno (jer Srbija...).
O tome se i radi, ovde svako sudi po sebi i sopstvenim potrebama a ne generalno. To što "je ovde Srbija" je idealan poligon da svako može da lupeta o upotrebljivosti telefona. Od početka teme se komentariše samo o ekranu i kameri!!! Izađite malo iz soba, iz gradova, malo putujte pa iskoristite prednosti pametnog telefona inače vam i ne treba.

@Džekson
A šta si sada rekao? Ja ti kažem da je Apple jedini i svuda u svetu a ti kažeš U EKONOMSKI STABILNIM ZEMLJAMA, znači ne svi i ne svuda!!!

Kao da je najvaznija stavka RAM! Citam komentare, samo RAM, RAM i RAM. :) Zar je to najbitnije?

Da, mislim da ce optička stabilizacija presuditi, bar kod profesionalnih fotografa, konačno će prestati da vucaraju DSLR
Kontam da si se lose izrazio. Tacno je da ce vecina fotografa izabrati 6+ zbog opticke stabilizacije jer znaju koliko je to korisno u praksi. Daleko od toga da ce im iPhone zamijeniti DSLR, ali i fotografi ne nose uvijek (teski) DSLR tako da zele da imaju kameru na telefonu koja je pristojna.

Opticka stabilizacija je bitna jer su slike i video "iz ruke" uz pomoc analize ziroskopa daleko ostriji. Ja npr kad pravim slike u izlascima ili negdje gdje je guzva ne moram toliko brinuti da mi ruka bude apsolutno mirna. Zato je ta opticka stabilizacija bitna u svakodnevnom zivotu jer pruza veci komfor prilikom pravljenja brzinskih slika. Ovu razliku ce primjetiti korisnici iP6 kada usporede svoje slike iz izlaska sa slikama izlaska od kolege koji ima iP6+.

Poslednja izmena:
Чуј, Сафари је и даље ”тата” за све остале мобилне броусере. Опет морам да споменем колико је iOS оптимизованији од Андроида и да, као што си и сам рекао, мањи екран са мање пиксела (али и са на папиру слабијим хардвером).
То речено, ја заиста не очекујем да телефон ми траје дуже од 2 године... барем на начин на који га ја користим али то не значи да треба да постане бескористан у својој трећој години живота. Мој кум користи и даље 4ку и тек сада планирам да је промени јер му батерија прави проблеме.

Ma optimizovan...IOS:manje opcija,manji algoritam, manje zahtevan,fluidnije ide,zatvorenijeg tipa(nema tvikovanja).Zato i ne treba toliko RAM-a...Android je prenatrpan opcijama(plus opcija rizičnih tvikovanja sistema) ali je zato i user friendly više od IOS..i upotrebljiviji..imam oba sistema pa vidim razliku.
Treba sačekati testere..Ovako samo svi nagađamo..Da se vidi kako to radi sve uživo...

Poslednja izmena:
Lol, bruka sa rezolucijom cega?

To se odnosilo na sam Apple dogadjaj, kad su pričali o rezoluciji ekrana, kao nešto toliko novo i fantastično, kao da nikad nisamo videli do tog momenta.

Evo copy-paste iz Apple Event teme
za one koje su propustili, ili žele nešto ponovo da vide, evo ga ceo Jabuka Događaj :d

Pogledao sam onih 40 minuta, što sam propustio, i iskreno, onaj početak je bio ponižavajuć, kao da nisu znali o čemu da pričaju, pa su ponavljali 100x Best,Best,Best,
a deo sa ekranom i rezolucijom je bio, ako ne smešan onda tužan.
Jedino deo sa kamerom je ozbiljno uradjen (i igra sa grafičke strane je dosta impresivna)
Očekivao sam ove godine puno od Jabuke, ali su me razočarali, mada sa druge strane, postigli su ono što sam očekivao,
smanjilu su cene predhodnih modela, i upali su u deo tržišta na kome do sada nisu bili(veći ekran), što će prouzrokovati pad cena ostalih telefona

Da, ali gde je kupio taj S4? Kupis iphone iz HK kod srpskog dilera ispod tezge i ostvaris garanciju u Londonu bez ikakvih računa, papira i razgovora.

Pročitaj link iz mog potpisa.

:d

cela ova priča se odnosi i na ip6+. bolje da su stavili veći senzor nego ois.

iPhone 6 / iPhone 6 Plus

Tek sada odgledah video jer ga nije bilo YT.... Ovaj 20 nm A8 kida.A posle vidim da ona igrica sa svim detaljima cepa 60fps.lele...Onda dobijem kiselu facu kada onaj genije izjavi da je ios najnapredniji OS u svetu smarthfonova...odvala ali vozi dalje.. Face detection najavio pompezno kao da to vec nije vidjeno.lele.. NfC kao rezoluciju a moj sinak to ima odavno na galaxy s2 plus.po nekada pomislih da su ubedjeni da su oni u publici moroni. Pa onda sa ushicenjem da sada imaju veliki ekran i kako je revolucionarno..jao majko...
bez obzira na kaskanja za konkurencijom mislim da su napravili potreban pomak za dobru prodaju.Zao mi je za kameru.Steta.No bez obzira moja supruga ce kupiti 6plus...videcemo..

Poslednja izmena:
To se odnosilo na sam Apple dogadjaj, kad su pričali o rezoluciji ekrana, kao nešto toliko novo i fantastično, kao da nikad nisamo videli do tog momenta.

Da stvarno rezolucija je jadna i ekran krsh lol. Pogotovo ekran postane jos losiji kad neko kaze nesto "neodgovarajuce" na prezentaciji. :D pa valjda ce da ga hvale a ne da pljuju..

На овој презентацији нису се уопште дотакли конкуренције (са разлогом) како би могли да представе све ово као ”ново” јер заиста и јесте ново, за сам Apple.

Pročitaj link iz mog potpisa.

Такво искуство ја имам са iStyle сервисом(у Београду) од пре 3 године када сам им први пут однео стари МВР на замену дела и све било готово за мање од 2 седмице. После тога сам имао, на жалост, још два пута проблеме са Apple рачунарима и оба пута је све било савршено са њихове стране. Први пут за прву генерацију ретина МВР-а, појавио ми се мртав пиксел и они су могли да ми узму лаптоп и кажу зваћемо када буде готово (у року од 45 дана, што сви знамо јако добро како изгледа). Међутим, они су ми прво понудили да лаптоп остане код мене све док ми не стигне заменски панел и да онда дођем само тог дана и да сачекам 2-3 сата да га замене (што сам и урадио) или да ми издају замениски МВР на коришћење. Рачунар није био купљен у Србији и све што је требало је серијски број. Истина, до пре пар година си морао да имаш рачун да би могао да оствариш гаранцију али сад (2год уназад) више ни то.

Но, да се вратимо на тему:
http://www.macrumors.com/2014/09/12/iphone-6-shipping-estimates-slipping/

Supplies are similarly limited in other countries where pre-orders were accepted, with the U.K. and Germany seeing iPhone 6 shipping estimates ranging from 7 to 10 days or 3 to 4 weeks based on model. New orders of the iPhone 6 Plus in those countries have shipping estimates of 3 to 4 weeks for all models.

Неко је споменуо да ће 6+ да се продаје боље а да ће 6ца да прође као 5с прошле године - што се мене тиче супер, таман ћу моћи да купим 6цу за нормалне паре без да идем да је шверцујем из Мађарске. :d

Mozda je serovao linkove sa ortakom koji isto ima mob sa nfc-om? Nije nfc samo placanje racuna.

Koliko sam shvatio to placanje je samo za USA tako da oni izvan nje nece svoj nfc koristiti za bilo sta pametno.

:d

cela ova priča se odnosi i na ip6+. bolje da su stavili veći senzor nego ois.

Opticka stabilizacija je dobra stvar. Moze do 2 stopa da pomogne na dlsr objektivima i kompaktnim.

Onako napamet: za veci senzor treba i veca daljina senzor-leca i/ili komplikovaniji sistem leca i/ili leca finije izrade/kompleksnije obrade. Nije samo stavi se veci senzor.

Nazad
Vrh Dno