Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da, ali poslato je pre vise od mesec dana. Obicno mi je sve do sada stizalo za 10 do plafon 20 dana. Evo jutros mi je stiglo nesto sto sam narucio pre 10 dana. Zato mi je ovo cudno.

Ili se zagubilo ili se izgubilo...
Stignu pošiljke i posle 3 meseca, posebno iz Kine i ako je free shipping, strpi se.
Ali za svaki slučaj traži refund od prodavca dok još imaš fore.

Pa onaj protection time koji traje ne znam koliko mi je istekao tako da ne znam kako sad da trazim refund.

Nikako.
Čekaš da eventualno stigne ili se oprostiš od tih par $...sreća pa nije neka cifra.

@RingeRaja Ja stvarno ne razumem zasto to ide tako sporo, a ulozili su u sortere i razne druge sisteme milione eura.
Izgleda da je u Serbiji uvek COVEK jaci od svih sistema........

Da ali to sve lezi u novom GPC u Zemunu, jos uvek sve ide preko Savske sto je u centru Beograda.
Najavljivali su da ce poceti sa radom novi GPC(taj sto su ga opremili svim i svacim da ce se tamo vrsiti carina i sve, ali nista za sada), tamo su sve novo instalirali ali zvrju bzvz.
Drzava.....

Ćutite i uživajte dok je ovako ... Ko zna šta će se sve videti na tim skenerima i čudima, kakve radioaktivnosti, pa kad počnu da vraćaju ... :) :) :D

@RingeRaja Ja stvarno ne razumem zasto to ide tako sporo, a ulozili su u sortere i razne druge sisteme milione eura.
Izgleda da je u Serbiji uvek COVEK jaci od svih sistema........

Preseli se u NS pa ces pevat :p
prolazi carinu za odma do dva max.... 5 elektro plocice od 2x3cm vrednosti ukupne 1.7$ po plocici (sve stalo u onu mini kovertu najmanu), PDV 800din :d

Poslednja izmena:
Po pravilu NS carinici najostriji u Srbiji, strasno sva sreca pa nisma iz NS.
U BG su jos uvek cool po tom pitanje, verovatno zbog obima posla jer se u BG carine i stvari iz drugih delova zemlje a nisu iz BG.

Meni je samo suludo sto nesto sitgne za cca 7-10 dana i isto toliko provede kod nas na carini.
Npr neke posiljke koje sam narucivao i koje su mi stizale dok sam bio u BKK, kada se pojave na trackingu Thai poste sledeci dan su na adresi, nije bitno da li je ocarinjeno ili ne.... A slozicemo se da je BKK veci od BG-a jedno 5 6 puta i povrsinski i po broju stanovnika. Max cekanje je tri dana ako me uhvati praznik+vikend. A ovde ispod 5 do 7 dana ne dobijem posiljku.

Sto se bunis ,malo ih je zaposleno u tom delu javnog sektora :) ako nije to razlog onda su im male plate pa zato ne zure :)

Ali slazem se,smesno je da paket prodje pola sveta za 7 dana a da na nasoj carini provede 10dana. Bolest

Na carini ne rade na normu, tako da ih savršeno bolu uvo.
Imaju svoj tempo rada, niko "odozgo" ih ne pritiska da rade brže, kome se ne sviđa može samo da im pljune po prozor (ili ako ima nekoga u carini da omogući da mu paketi ekspresno prolaze).

20.08.2014 08:11:22 11003 IZMENIČNA POŠTA Prispeće
20.08.2014 10:09:55 11003 IZMENIČNA POŠTA Za carinu
21.08.2014 08:18:13 62200 CARINA GPC NOVI SAD Od carine
21.08.2014 10:08:33 62200 CARINA GPC NOVI SAD - 21138 NOVI SAD (21138) Otprema
21.08.2014 14:14:25 20200 PC Novi Sad - 20200 PC Novi Sad Otprema

Danas uručeno :)

Što se NS carinarnice tiče, u zadnje vreme apsolutno svi paketi "proleću" kroz nju. Od momenta kad pošiljka stigne na aerodrom do momenta kad stigne u moje ruke prođe 2 radna dana. Što se strogosti tiče lično se ne mogu požaliti, nisam imao priliku da naduvavaju procenu za predmeta iz HK/Kine, negde su promašili vrednost za 5-10$ više, negde opet za toliko manje, sa napomenom da sitnice od 5-10$ nisu otvarali niti naplaćivali PDV/carinu. Što se pošiljki iz USA i Evrope tiče, uvek je bio prihvaćen račun koji su ti paketi uredno imali.

Taman lomim da uzmem jedan Tel iz kine ili ovde neki polovan. I dobro mi dosao ovaj info da sada idu brze paketi na carini.

Jel bese knjige uzimate na bookdepository? I ne placa se carina i PDV na knjige?

Taman lomim da uzmem jedan Tel iz kine ili ovde neki polovan. I dobro mi dosao ovaj info da sada idu brze paketi na carini.

Iz mog iskustva NS carina će ti računati vrednost telefona na osnovu onoga što nađu na Aliexpressu, tako da ako ugrabiš neku akciju, verovatno će te PDV+carina izaći više nego što bi trebalo. Ako hoćeš da isteruješ do kraja, imaš pravo na žalbu, ali koliko se isplati, diskutabilno je.

Dok telefon dođe do naše carine akcija će biti davno završena a cena će se vratiti na staro + carinici siurno neće sedeti za kompom i tražiti najnižu cenu nego će uneti par ključnih reči u pretragu, tipa naziv telefona isl, i prva cena koja im iskoči to je to, neće oni gledati da li se pakovanje poklapa, da li je to model sa 16GB ili 32GB, sa folijama ili bez njih, futrolom isl. prvi koji im iskoči uzimaju cenu i idu na sledeći paket...

Poslednja izmena:
Ma nije na akciji tel , nije to bitno , kroz to sam prosao sa proslim tel, nego je fora da ga ne cekam da putuje nedelju dve i jos na carini da stoji toliko. Neka carine i lupe pdv na cenu koliko treba samo da prodje i dodje sto pre !

Jel bese knjige uzimate na bookdepository? I ne placa se carina i PDV na knjige?
Tako je. Tako je. :)

Nego, jel naručivao neko baterije, uzeo sam na eBay-u jednu za laptop iz Nemačke, pa me zanima kako će to da prođe?

Znaci, kupio sam HDMI kabl iz Engleske, oko 1000 i kusur dinara me kostalo, platio sam porez i carinske troskove oko 350din. Dal su oni normalni da za sve zivo naplacuju porez?

Zato sto mi ispao jeftin, 1000din sa postarinom 10metra

Znaci, kupio sam HDMI kabl iz Engleske, oko 1000 i kusur dinara me kostalo, platio sam porez i carinske troskove oko 350din. Dal su oni normalni da za sve zivo naplacuju porez?

Sta tu ima nenormalno, porez se placa na sve i to si sigurno znao!?

Ne razumem? Jel se placa porez uvek i na sve, a carina samo na robu preko 50€ ili kako...? Ako je i platio samo porez onda to nije 350din ako se ne varam. Izgleda da oni to odrape kako im dune. Jedva cekam da vidim koliko ce mi traziti za sat koji cekam ovih dana da stigne. Uzimao sam vise puta robu preko 100€ bez ikakve carine i placanja bilo cega, da bi za novcanik koji sam kupio devojci platio 500din na vrednost od 30€.

I otvaranje paketa je u tih 350din i provizija kao da platis to uplatnicom, a ne postaru.

08.08.2014 13:01:00 HK - HKHKGA Otprema
14.08.2014 06:29:35 11003 IZMENIČNA POŠTA Prispeće
14.08.2014 09:25:28 11003 IZMENIČNA POŠTA Za carinu
22.08.2014 11:14:50 61200 CARINA GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD Otprema
23.08.2014 02:30:34 10200 GPC BEOGRAD - 22300 Stara Pazova Otprema
23.08.2014 06:33:39 22300 Stara Pazova - 22303 Banovci-Dunav Otprema

Na cenu od nekih 24.500 din doslo mi da platim 7500, nije strasno :), sta je konacno stigao, pa sam svejedno srecan ko malo dete sada :)

koliku mogu da ocekujem carinu na telefon vrednosti 112$? prem da je samo kod jednog 112, uglavnom jw 120$ pa ce verovatno dripci na toliko da racunaju.
danas narucio neki phone :)
evo sam sebi da odgovorim. ali ako tako bude, sa nasim carinicima imam iskustvo da uglavno zelim da sve to zaboravim, pa makar i lekovima :)))

Primer 1:

Ako je vrednost poštanske pošiljke dobijene od fizičkog lica 64 evra, i ako su troškovi poštarine 10 evra, neće se platiti ni carina ni PDV, jer je u ovom slučaju vrednost 64 evra, odnosno manja od 70 evra.

Primer 2:

Ako je vrednost poštanske pošiljke dobijene od fizičkog lica 80 evra, i ako su troškovi poštarine 10 evra, platiće se i carina i PDV, jer je vrednost veća od 70 evra. Prilikom plaćanaja carine i PDV-a carinska vrednost pošiljke je 90 evra.

OBRAČUN PLAĆANJA CARINE I PDV-a

Carinska vrednost pošiljke je u slučaju oslobođenja od plaćanja carine samo vrednost robe. Ukoliko ta vrednost prelazi 70 evra, carinska vrednost je zbir vrednosti pošiljke i troškova slanja pošiljke.

Kod primera broj 2., carinska vrednost je 80 + 10 = 90 evra. Pošto je carinska stopa 10% plaća se carina od 9 evra.

Osnovica za plaćanje PDV-a je 90 + 9 = 99 evra. Pošto se PDV uglavnom plaća po stopi od 18% u ovom slučaju se porez plaća 18 evra.

Znači carina i PDV u ovom slučaju iznose 27 evra.

tj. ovo je za fizicko lice, a za firmu?

Poslednja izmena:
Pa na svakoj strani piše račun... 112$x0.32=35,84$....27€....oko 3200 rsd

edit: Ovo gore što si dodao zaboravi... U praksi, fizičko lice koje ti šalje je zaista fizičko lice, računa se rođak koji ti je poslao nešto iz dijaspore. Tada se kao osnovica uzima vrednost veća od 70 evra, ali i tada nemoj da misliš da možeš tek tako da prođeš sa smanjenjem cifre...npr. nešto košta 150 evra, ti zamoliš rođaka da stavi cifru 65...carina ima pravo da proveri i da carini na osnovu cifre koju nađu na internetu
Što se tiče firmi, limit je 50 evra (bez shipping-a) i tu se ne plaća carina, ali se plaća pdv (20%). Ako je cifra preko 50 evra dodaje se i iznos shipping-a, pa se na đuture cifru lupi najpre carina (10%), pa onda i pdv, tj. množi se sa 0,32.

Tako da...računaj da ćeš platiti oko 3200 rsd, sve što bude manje je čist ćar

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno