Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Stigao mi Coolpad F1 za drugara carina otvarala paket i procenila fon na 70$ tako da je iznos bio oko 2000 din.

Bilo bi iznenađenje da procene ispod 50€, pa da bude samo pdv.

Kinez po mom iskustvu, ili lupa svuda 5, ili lupa svuda 10. Meni stigao KVM od nekih 7-7,5$, a na njihovom papircetu uredno napisano 10$ gift :)

Kakva su vam iskustva sa HongKong Post Air Mail ?
Danas su mi poslali jedan paket preko njih, a do sada nisam imao iskustva sa njima :)

Quote-ujem sebe cisto da bi imao nesto kao referencu :)

Hongkong Post Air Mail, dobio tracking 19og.
Tri dana kasnije se pojavio u tracking sistemu HK poste.
The item left Hong Kong for its destination on 26-Aug-2014
2014-08-29 07:20, 11003 IZMENIČNA POŠTA, Za carinu

10 dana, a kapiram da je moglo i brze. HK Post Air Mail izgleda kao dobar izbor, a doplata je svega dolar dva, bar za ono sto sam ja kupovao.

Tako je i bilo do prošle godine, odlična usluga. Prošle godine su mi dva paketa zaglavila u Hong Kongu preko mesec dana pre nego što su poslati ovamo, pa sam počeo izbegavati HK poštu.

Ja sam naručio preko pandawill-a telefon, poslali su preko Holandske pošte poslat 27-mog, 28-mog stigao na izmenicnu poštu. Brzina na zavidnom nivou :)

Da li je jos neko imao problem sa WEIDO expressom?
Po trackingu vec je pre 2 nedelje stiglo u izmenicnu postu i meni nista, naravno dalje nemogu pratit jer u nasoj posti nije registrovan :(

Poklanjali futrolu za mob na pandi i ja poručio, kad je džaba, mada sam fon već bio prodao i paket stigne posle nekih mesec dana, ali sam bio na odmoru. Kad sam se vratio u sandučetu zateknem 2 papirića o pokušaju uručenja(nisam ništa drugo očekivao, samo taj 1), da li je to praksa ili imam dobrog poštara?

Pozdrav svima,interesuje me kada paket prodje carinu,i kada dodje dan za urucenje na adresu,da li pre dostave dobijete sms na telefon tipa "Pristigla je posiljka,bice dostavljena u toku dana,naknada za paket je:xxxx din" ili tek kad dodje postar na vrata saznate koliko trebate da platite za paket?

Mislim da se SMS dobija samo za pakete poslate u domaćem saobraćaju! Ja nikad nisam dobio SMS za paket iz inostranstva...

Poklanjali futrolu za mob na pandi i ja poručio, kad je džaba, mada sam fon već bio prodao i paket stigne posle nekih mesec dana, ali sam bio na odmoru. Kad sam se vratio u sandučetu zateknem 2 papirića o pokušaju uručenja(nisam ništa drugo očekivao, samo taj 1), da li je to praksa ili imam dobrog poštara?

Nije praksa, 1 papiric se ostavlja, taj drugi je za mozda neko pismo za koje moras da potpises (od suda i slicno) ili za drugi paket...

Zna li neko koja je fora sa onim brojevima za praćenje sa nkon.nl sajta? Idu u formatu ccxxxxxxx. Na poštinom sajtu takvi brojevi ne mogu da se prate. Da li je uopšte neko pratio robu kupljenu na tom sajtu?

Format broja preko koga može da se prati neka pošiljka MORA da bude sledeći:

- prvo idu 2 slova, obično RR, RA, RC, LC,...
- iza idu 9 brojeva
- na kraju opet 2 slova - označavaju državu odakle se pošiljka šalje - RS (Srbija), CN (Kina), US (USA), DE (Nemačka),...

npr. RR123456789RS

Ovo je internacionalni format koji važi za sve pošiljke koje se šalju preko svih poštanskih službi u celom svetu.

Pošiljke koje idu preko kurirskih službi imaju drugačiji tracking, zavisno od kurirske službe.

Pitao sam ih za pojašnjenje pa ću napisati ovde da ljudi znaju ako nekome bude trebalo.

Jer ako je ovako, nema svrhe plaćati 7€ više praćenje na tom sajtu. Ovaj kod koji su mi dali CCxxxxx izgleda važi samo za holandsku poštu, što meni ništa ne znači jer ne mogu da vidim kada stigne u zemlju. Plus, kaže momak, da ni na sajtu holandske pošte ne radi jer je kao novi sajt...

Malo čudna situacija a data para nije mala :)

P.S.
Odgovorio mi da se zeznuo, nije stavio NL na kraju koda. Tako da sada radi.

Poslednja izmena:
bolje da nisi uzimao cc paket jer onda racunaj 400din vise za takse jer je paket a nije posiljka.

Pozdrav, narucio sam paket iz kine pre 10ak dana (poslato chinapostom ) covek mi je dao tracking number ali kad odem na china post i ukucam kod ovo pise
No Result for Tracking NO. RT232743813HK in Hong Kong Postal System
I tako vec 10ak dana, da li ce se to promeniti ?

A kinez koliko napisao?
fantacy?

Kinez po mom iskustvu, ili lupa svuda 5, ili lupa svuda 10. Meni stigao KVM od nekih 7-7,5$, a na njihovom papircetu uredno napisano 10$ gift :)
Kasnim sa odgovorom. Kinez tj. Fantacy napisao mp3 plejer i 45$ kako sam ga ja zamolio.

Inace narucio sam misa od nekih i on mi poslali nekom njihovom posebnom postom na slovo W i dali njihov link za pracenje i kad odem na njega vidim status i slike mog paketa tj.ambalaze nezapakovanog i zapakovanog :)

bolje da nisi uzimao cc paket jer onda racunaj 400din vise za takse jer je paket a nije posiljka.
Aha, to je znači ono big parcel ...
Mislim da su samo paket i nudili zbog veličine. Mada, kad mi rebnu carinu nekoliko hiljada, 400 dinara će biti ko ujed komarca. Ali dobro je znati :)

Koliko su ovi Amerikanci povlašćeni što se tiče kupovine na internetu, to je strašno... Na Amazonu imaju svega i sve jeftino, još se žale da im je skupo; za igrice preko Stima i Oridžina plaćaju sve u dolarima a ostali u evrima....
Kod nas se moliš samo da ti stigne neka stvar bez cimanja, a kad stigne, oderu te sa carinom (pričam o kupovini za sopstvene potrebe).
Naravno, ako se nađe neka domaća firma da kojim slučajem uveze takve stvari, one su bukvalno 3 puta skuplje. A to je sve zato što Srbija nije potrošačko tržište, niti će biti uskoro.

Apropo toga, zna li neko kakva je situacija u novim članicama evropske unije, da li ima nekih olakšica u poručivanju robe (manje cimanja sa carinom, neki red i zakon prilikom carinjenja, itd.)?

Poslednja izmena:
Koliko su ovi Amerikanci povlašćeni što se tiče kupovine na internetu, to je strašno... Na Amazonu imaju svega i sve jeftino, još se žale da im je skupo; za igrice preko Stima i Oridžina plaćaju sve u dolarima a ostali u evrima....
Kod nas se moliš samo da ti stigne neka stvar bez cimanja, a kad stigne, oderu te sa carinom (pričam o kupovini za sopstvene potrebe).
Naravno, ako se nađe neka domaća firma da kojim slučajem uveze takve stvari, one su bukvalno 3 puta skuplje. A to je sve zato što Srbija nije potrošačko tržište, niti će biti uskoro.

Ponekad se i njima desi da plate porez ali u globalu njihova povlašćenost nema toliko veze sa propisima (iako su njihovi verujem najlabaviji) koliko sa veličinom tržišta. Najveći deo robe iz kine proguta američko i rusko tržište, na trećem mestu je verovatno indija ili tako neka mnogoljudna zemlja (iako su indijci beda živa, gori su i od nas, ali ih ima mnogo više) a tek tamo 6-7 mesto su evropske zemlje baš zbog strogih regulativa oko uvoza, većini koliko znam se naplaćuje neka vrsta dažbina tipa porez isl. Mi smo odprilike "zadnja rupa na sviralu" jer osim zahebancije oko poreza i vraćanja paketa od strane naše carine bez obrazloženja, imamo i puno nestalih pošiljki, najviše onih malih bez praćenja i male vrednosti no bez obzira na njihovu malu vrednost one puno doprinose lošoj reputaciji nešeg tržišta pa tako dosta prodavaca ne želi da šalje robu ovamo, jednostavno potražnja nije dovoljno velika da bi obezvredila troškove rizika i učinila prodaju isplativom...

Kako rade ovih dana, u petak stiglo i poslato na carinu, u ponedeljak već otprema sa 10200, jel to znači da je ocarinjeno?
Poslednji paket u maju vukao se 15 dana.

Poslednja izmena:
Ne.. Šalju tek kada prođe carinu 61200. I meni je stigao paket u petak i ja proveravam i očekujem 61200 :)

Kako kome.
Meni stigao paket ploča u petak i ni da mrdne...:S:

30.08.2014 07:37:46 11003 IZMENIČNA POŠTA Prispeće
30.08.2014 08:52:01 11003 IZMENIČNA POŠTA Za carinu

Veci paketi stoje oko 3 dana sad na carini. 27-og mi je jedan veci paket stigao na carinu i danas sam dobio poruku da je sutra kod mene, dok su slusalice koje su stigle u petak na carinu juce stigle. Kad se setim da sam ranije cekao carinu i po 2 nedelje bas su ubrzali proces.

Zanima me da li je mogu da kupim od prijateljove kartice ? cujem da onda mora da ide na njegovu adresu paket ili ?

Sa kog sajta kupujes? I jel ides preko PayPal-a?
Mada u 99.9% mozes na desetu adresu da narucis i nebitno je ciju karticu koristis.

Kako kome.
Meni stigao paket ploča u petak i ni da mrdne...:S:

30.08.2014 07:37:46 11003 IZMENIČNA POŠTA Prispeće
30.08.2014 08:52:01 11003 IZMENIČNA POŠTA Za carinu

Zvao sam ih... Danas se carine paketi pristigli 28.08., pa sračunajte ko će kada stići na red.

Onda moj sutra, možda i bude kod mene do petka.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno