Šta je novo?

Roming u Crnoj Gori 2014

Evo i mojih iskustava. Ja sam pre par dana stigao sa mora. Bio sam u Crnoj Gori. Izabrao sam Telenorov Travel Sure paket i zadovoljan sam. Pokrivenost signalom mi je bila dobra, Internet dobar, koristio i pozive. Zena je imala mtel roaming i signal joj je bio uzasno slab.
Koliko sam ja upucen to i nije bas jeftino . 10 MB 1000 din .Za 1000 din si mogao da aktiviras nedeljnu kartu na telenoru i da koristis neogranicen net plus pozive odlazne i dolazne plus jeftine poruke :)TravelSure sam koristio ,to je dobra tarifa kad si u inostranstvu , ali za CG vaze posebne povoljnosti :)

Na mail mi je stiglo da je prosledjeno nadleznoj sluzbi i da ce odgovoriti u roku od 15 dana. Na mobilni mi je takodje u sms poruci stiglo obavestenje da je prigovor primljen i da ocekujem odgovor... ali jos uvek nista..

Ja se vratih prosle nedelje. Koristio sam svoju karticu sa nedeljnom kartom.
Pokrivenost signalom je dobra, nisam ispadao iz mreze ali je net bas kilav preko dana. Ima perioda kada potpuno prestane da radi 2G i 3G.
Signal je dobar, pokazuje da je konektovan ali nema protoka uopste. Nekada pomogne prebacivanje sa 2G na 3G ili obrnuto a nekada ni to. Siguran sam da nije do telefona jer rano ujutro, kada sam isao na trcanje radi besprekorno: radio stream, YT kanali, sve bez problema. Verovatno preko dana navale klinci sa tabletima da gledaju serije, crtace, D3Go... a infrastruktura ne moze to da isprati.

stigao mi je odgovor na mail.. videcemo kada dodje postar sta su imali da kazu. a izgleda da su stornirali racun. danas kada sam proverio stanje, nije bilo one 3500din, za koliko mi se povecao racun u roamingu vec samo oko 200 din, sto sam nakuckao za parking i ostalo..

Prilozi

• PicsArt_31_7_2014_ 23_46_43.jpg
    PicsArt_31_7_2014_ 23_46_43.jpg
    78.6 KB · Pregleda: 117
Pri aktivaciji MTS mtel roming dodatka, da li se u nekom trenu dobija SMS da je dodatak aktivan? Video sam neki muku mučili s time, tj. nisu imali dodatak.
Isto pitanje vazi i za SMS prestanka rada dodatka.
Aktivirao bih 24h ranije za svaki slucaj.

dobija se sms za aktivaciju, trebao bi da stigne sms i po isteku dodatka, ali ipak pripazi i sam izracunaj do kada ti traje dodatak.

Pri aktivaciji MTS mtel roming dodatka, da li se u nekom trenu dobija SMS da je dodatak aktivan? Video sam neki muku mučili s time, tj. nisu imali dodatak.
Isto pitanje vazi i za SMS prestanka rada dodatka.
Aktivirao bih 24h ranije za svaki slucaj.

Ja sam aktivirao onaj na 30 dana ,preporucujem to i tebi ,sto je sigurno sigurno je ...dva dana pred put :)

Nemoj samo da koristis postpaid i ne moras ni da brines toliko :D

stigao mi je odgovor od telenora na reklamaciju.. iako su nakon provere navodno utvrdili da nisam ni pokusao da aktiviram nedeljnu kartu za cg (a jesam), da bi mi umanjili racun, aktivirali su mi putni paket - 1gb u telenor cg za 1200 i neki dinar koji vazi 3 meseca.. tako su mi to zaduzenje za internet od oko 3500 din smanjili na oko 1200 din + nedeljna karta koju sam uspeo dan kasnije da aktiviram. sve u svemu, zaduzenje za prethodni mesec 3379 din.

Ja sam aktivirao onaj na 30 dana ,preporucujem to i tebi ,sto je sigurno sigurno je ...dva dana pred put :)
Dobio si SMS kada ti je paket aktiviran? ;)

@alfa: ako uzmem pripejd, za njega nemam vezan Vajber i WA, sto mi najbitnije za komunikaciju. Nadam se da razumes zasto nosim svoj jedini postpejd broj. (Do sad nikad nisam imao roming problem, a bas mnogo sam romingovao, razni kontinenti. Uh, sem jednom, kad nisam znao da se aGPS placa, tj. da pravi mali data protok. Ojadilo me.)

@alfa: ako uzmem pripejd, za njega nemam vezan Vajber i WA, sto mi najbitnije za komunikaciju.
Ma samo zameni karticu u tom telefonu gde ti je inace postpaid, i radice WA/Viber kao da ti je postpaid broj.

Nadam se da razumes zasto nosim svoj jedini postpejd broj.
Nositi je OK, ali koristiti za roming... ne bas :)
Bolje uradi kao sto moji rade: preusmeri sve pozive sa tvog postpaid broja na prepaid broj, i ostavi neki Android kuci da moze i SMSove da ti preusmerava (da ne radi to dok si u romingu!). Jedino kad zoves nece videti tvoj broj, ali mislim da odavno ljudi to shvataju :) tj. jave se ipak :)

Dobio si SMS kada ti je paket aktiviran? ;)

@alfa: ako uzmem pripejd, za njega nemam vezan Vajber i WA, sto mi najbitnije za komunikaciju. Nadam se da razumes zasto nosim svoj jedini postpejd broj. (Do sad nikad nisam imao roming problem, a bas mnogo sam romingovao, razni kontinenti. Uh, sem jednom, kad nisam znao da se aGPS placa, tj. da pravi mali data protok. Ojadilo me.)
Da dobio sam sms :)

Ma samo zameni karticu u tom telefonu gde ti je inace postpaid, i radice WA/Viber kao da ti je postpaid broj.
U pravu si, zaboravio sam na to! Tvoj predlog je da aktiviram roming promociju na pripejd broju (koji ne koristim, ne znam ni broj napamet) i njega stavim u svoj standardni telefon? Radiće Viber & WA, ali trebaće mi i pozivi, zvaću SRB brojeve, SRB brojeve u romingu, kao i CG mobilne brojeve.

Razlozi protiv:
1. Ispisivaće se taj pripejd broj koji niko neće prepoznavati -- malo bzvz (pri pozivima i porukama).
2. Poziv CG mobilnih (i fiksnih) je 36din/min + uspostava. Onda i za to moram da uplatim kredit, tj. da imam bar 1.000 din kredita. Cena rominga u Zoni 0 su iste za pripejd (callback) i postpejd. Nemam KT broj pa da mi bude "u pola cene". ;)
3. Nemam dva Android telefona, da postpejd broj bude u aparatu gde imam SMS forward app koju savetuješ (mada postoji i MTS SMS Asistent usluga!), i još jedan smartfon u kojem bi bila pripejd kartica, gde bih imao Viber, WA, Maps... Jedan SIM mora da bude u dumbphone aparatu.

Za svaki slučaj, pozvao sam MTS i limitirao svoj račun na 3.000 din prekoračenja (da mi se isključi odlazni saobraćaj). ;)

Hvala na savetima, znao sam sve to, al' "neće baš mene", zar ne? :) Ako sam se već opekao za aGPS na staroj Nokiji 5800, sad sam savladao sve cake! ;)

Evo šta je bilo: koristio sam offline mape i navigaciju na Nokiji u Švajcarskoj (mobile data off). App za navikagciju (Garmin? TT? zaboravio!) mi ponudi da koristi i aGPS - assisted GPS zarad boljeg pozicioniranja, ja kažem "da", misleći da samo radi "ping" do baznih stanica, ali da se taj saobraćaj ne računa kao data-saobraćaj. Iznenađenje kod kuće, računa se, nekoliko hiljada din pre recimo 6 god. Sve mini data sesije sa bar bajtova, zaokruženje na 100KB kako se naplaćuje, a sesije relativno kratke (dakle, bilo ih puno).

U pravu si, zaboravio sam na to! Tvoj predlog je da aktiviram roming promociju na pripejd broju (koji ne koristim, ne znam ni broj napamet) i njega stavim u svoj standardni telefon? Radiće Viber & WA
Da.
Ali ove dole stvari koje si naveo vec ne znam kako da preskocis :( Barem ne pozive CG mob/fix koji nisu u mTel mrezi.

Za svaki slučaj, pozvao sam MTS i limitirao svoj račun na 3.000 din prekoračenja (da mi se isključi odlazni saobraćaj). ;)
Ne vazi za roming, cak ni u mTel CG!

U sustini jedini problem u CG romingu i za postpaid je data saobracaj... Za ostalo i da se ne aktivira dodatak, moze prilicno da se prica/SMSa za cenu samog dodatka :) a i cene nisu velike.

Ne vazi za roming, cak ni u mTel CG!
Kako ne vazi, pa to je potrosnja preko paketa, naravno ne odmah, vec posle dan-dva, kad se obracuna, ali opet... Ili roming ne ide pod to? Sigurno?

U sustini jedini problem u CG romingu i za postpaid je data saobracaj...
U kom smislu?

Za ostalo i da se ne aktivira dodatak, moze prilicno da se prica/SMSa za cenu samog dodatka :) a i cene nisu velike.
Razmisljao sam i da ne aktiviram dodatak. Nemam nameru puno da pricam. Za 1k din dodatka zovem kratko koga hocu. Ali ne mogu (ne smem!) mobile data, a WiFi imacu tek ponegde.

Moze li roming dodatak da se aktivira iz rominga, ako mi bude stvarno potreban? ;)

Mogu i da kupim mTel karticu, nisam gledao njihove data cene (al' opet idu oni problemi sa drugim aparatom, zamenom, već navedeno gore). (Sećaš se, ja sam pokrenuo temu i buzz da sa mTel-om u SRB romingu može neograničeni Net a -- nemam ga! Možda bih i zbog toga mogao da kupim, do kraja godine, za 19€, tj. min uplatom 22€ za aktiviranje promocije)? ;)

Mada, meni net treba samo za Viber i WA (tekst i poneka fotka) i mozda malo Maps i nista vise. U BG trosim 100MB mobile data mesecno, i to na Viber, WA, Maps i - kraj. U CG ću slično.

Poslednja izmena:
Kako ne vazi, pa to je potrosnja preko paketa, naravno ne odmah, vec posle dan-dva, kad se obracuna, ali opet... Ili roming ne ide pod to? Sigurno?
Za data saobracaj obracunali odmah ili ne, nece ti uvaziti limit za roming. Ako se predje (a podacima moze olako), ne znaci nista, bice naplacena puna cena.

Njima mozes da napravis racun. Pozivima ne moze toliki racuna da se napravi nesvesno.

Moze li roming dodatak da se aktivira iz rominga, ako mi bude stvarno potreban? ;)
Moze preko USSD koda besplatno.
Mada, ako ti odgovara, aktiviraj koji dan ranije onaj mTel 30 dodatak na postpaidu, bices mirniji, a neces se ni za sta cimati.
Ja sam morao vise kartica da imam iz mnogo razloga, nije mi uopste cimanje da drzim drugu u telefonu i sa nje zovem a radim redirekcije..

Ovo za lokalnu karticu nisam prava osoba za pitanje, ja nosim jednu nemacku i englesku prepaid od ko zna kada, trenutno im je roming unutar skoro cele Evrope zgodniji nego da se cimam svugde za karticu :)

Poslednja izmena:
1) Pozovi korisnicki i iskljuci DATA u romingu, Mts karticu izvadi iz smartfona i prebaci u bilo kakav drugi tel i ukljuci dodatak da mozes da zoves i da primas pozive na tvom broju

2) U CG kupi najpovoljniju DATA karticu i stavi je u smartfon, koristi wa i viber koliko ti drago

Mir u romingu nema cenu :).

Poslednja izmena:
Da li se pripejd USSD Callback pozivi tarifiraju po sekundi, kao i dolazni? Na novom roming delu MTS sajta nista ne piše.

Nemam nacina da proverim listing kad sam zadnji put to koristio, ali cini mi se da su se tarifirali na minut, kad god sam ih koristio.

Kada se u CG aktivira roming dodatak mTel30 da li su dolazni pozivni i iz drugih mreža (npr. Telenora) besplatni?

Kada se u CG aktivira roming dodatak mTel30 da li su dolazni pozivni i iz drugih mreža (npr. Telenora) besplatni?

Ne, odnosi se na sve odlazne i dolazne
pozive ka mrežama u okviru Telekom Srbija grupe (mobilna i fiksna mreža
m:tel Crna Gora, mt:s, fiksna telefonija Telekoma Srbija, m:tel Republike
Srpske i fiksna mreža Telekoma Srpske).

i obavezno aktivirajte govornu poruku "korisnik je prešao u drugu mrežu", da ne prodjete kao ja, "jesi li u mts mreži - jesam, 064", malo sutra, na listingu vip :/

Pa da.. To je na nivou onih situacija: "Jel radi u vasem kraju Telenor? - Sta je to, jel to "trojka" ili "cetvorka"?"

I dan danas imam problem na pojedinim trafikama da dopunim 069 broj u VIPu.... :)

Strasno, tako ja jednom dosao u situaciju da me neko zvao iz Telenora na 063 broj prenet u mts, i prekida se veza... pozovem ja, i pocnem da objasnjavam zasto nema vise kredita.... :D

Ne, odnosi se na sve odlazne i dolazne
pozive ka mrežama u okviru Telekom Srbija grupe (mobilna i fiksna mreža
m:tel Crna Gora, mt:s, fiksna telefonija Telekoma Srbija, m:tel Republike
Srpske i fiksna mreža Telekoma Srpske).

???:confused::confused::confused:

Nazad
Vrh Dno