Šta je novo?

Kako ispeci dobar 'lebac u kucnoj radinosti

znam sta je ali

ova mi tvrdnja nije jasna a cini mi se i da nije bas utemeljena na realnim osnovama

Ma procenat se odnosi na UDEO U PROTEINIMA, tj vrsta AK u ukupnom sastavu proteina.
Dakle, tutkala je bilo 15% od UKUPNE KOLICINE PROTEINA, a sad ga ima skoro 70%. Nenormalno skroz na skroz.
Inace u psenici ima 7-8-9% proteina. I nije neka zitarica, ovas, proso i heljda su ubica za nju. A heljda nije ni zitarica, al nebitno to sad.

@scouser
Sto ne predjes na proso i heljdu? Realno, 700din je preskupo.
Pa proso je ultra kvalitetna zitarica i mnogo jeftinija, samo treba naci gde ima jeftino, jer ove radnje po centru samaraju sa cenama.

Inace ta smena generacija u psenici se dogodila kod nas na selu, pre 30-40 godina, ja sam zapamtio onu visoku, a inace sam zapamtio i crne svinje, i to ne kao atrakciju vec kao standardne svinje, drzao moj deda.

Ne moze da se napravi bas onako lep hleb od prosa i heljde,sve sam ja to probao...ovo je pirincano brasno i bude lep hleb. Dobijam 5 kg mesecno na recept i zasad je ok,klinac je mali...

Sto jes jes, od prosa i heljde mozes praviti samo kashe i tortilje.
Ok...

Tutkalo se inače dobija od kolagena životinjskog porekla

Ne moze da se napravi bas onako lep hleb od prosa i heljde,sve sam ja to probao...ovo je pirincano brasno i bude lep hleb. Dobijam 5 kg mesecno na recept i zasad je ok,klinac je mali...

Jer to brasno koje kupujes se sastoji samo od pirinca? Inace probao sam da pravim hleb, da mesam heljdino 33% pirincano 33% i od prosa 33% i ne ispada dobro. Nece da se podigne kako treba, ispada tvrdo ko kamen :d

Da probam samo od pirincano da pravim?

Poslednja izmena:
Jer to brasno koje kupujes se sastoji samo od pirinca? Inace probao sam da pravim hleb, da mesam heljdino 33% pirincano 33% i od prosa 33% i ne ispada dobro. Nece da se podigne kako treba, ispada tvrdo ko kamen :d

Da probam samo od pirincano da pravim?
Sastav brasna je: pirinčano brašno, krompirov skrob, šećer, zgušnjivači: hidroksi-propil-metil celuloza, rogač brašno, so, emulgator: mono i digliceridi masnih kiselina.
Kad nesto pravim od drugih neglutenskih biljaka,uvek moram dodati bar trecinu ovog brasna da bi testo bilo lepse.Zasto je tako,nemam pojma. Da si iz NS,doneo bih ti jednu meru brasna da probas,***.

a6a5yseb.jpg

Evo ga bezglutenski hleb...

Sastav brasna je: pirinčano brašno, krompirov skrob, šećer, zgušnjivači: hidroksi-propil-metil celuloza, rogač brašno, so, emulgator: mono i digliceridi masnih kiselina.
Kad nesto pravim od drugih neglutenskih biljaka,uvek moram dodati bar trecinu ovog brasna da bi testo bilo lepse.Zasto je tako,nemam pojma. Da si iz NS,doneo bih ti jednu meru brasna da probas,***.
Zbog celuloze. Vec sam je pominjao u temi. Hlebovi od integralnog brasna (znaci bas integralno, celo zrno samleveno) se prave tako sto se doda ili celuloza ili ksantan guma. Ovo drugo ima da se kupi na iherbs-u i ima komentara koliko hocete, pa neka cita koga zanima.

A cisto pirincano brasno ima da se kupi i po prodavnicama zdrave hrane (ali nema nista od dodataka, pa ni celuloze).

@scouser
Hvala, pretpostavio sam da ima neke dodatke to brasno. Ne izgleda tako lose taj hleb :)

Kod testa na gluten proveravaju se vrednosti transglutaminske lgA i lgG, kao i antiglijadinska lgA i lgG. To su antitela. Test je negde oko 12.000 dinara.

Ja danas bio na sistematskom, pa reko ajd kad vade krv da mi urade i test na gluten alergiju, ali sam doplatio samo 1800d za taj test. U cemu je fazon?

Poslednja izmena:
Sastav brasna je: ... zgušnjivači: hidroksi-propil-metil celuloza, ... emulgator: mono i digliceridi masnih kiselina.

Pa zar nismo tako nešto rekli tamo negde, par stranica ranije?!?

Bez glutena nema ukusnog i mekog hleba. Ili ga menjaju nekim hemijskim kerefekama, ili je hleb keks/biskvit tipa.

...
Mislim, iako zvuči hemijski, ti aditivi ne moraju biti loši niti štetni. Ali poyenta je, bez glutena, nema finog hleba, sem ako ga menjamo, neko reče, celulozom, ili tom... gumom (to nisam znao).

.
.
.

Nego onako BTW, žena gleda te kuvarske TV kanale. Ima neki debeli 'Merikanac što putuje po USA i obilazi karakteristične restorane. Bio je u Srpskoj pekari u nekom velikom Američkom gradu. Neki lik, otišao u Ameriku iz Yuge 90-ih, pravi jako dobar hleb, poznat u tom kraju. Pokazuje on kako se pravi dobar tradicionalni (kaže on) Srpski hleb. I bla.bla.bla, meša tamo brašno, voda, kvasac, nikakvi aditivi, i naglasi: "you have to use HIGH GLUTEN FLOUR..."

Ovaj gluten sada ispade zlo k'o HAARP, ili chemtrails-i. :d

Ako nekom treba 1kg bezglutenskog brašna, neka se javi na PM. Dolazim i u ns u toku nedelje pa mogu doneti.

Ja se izvinjavam, pokušavao sam da nađem preporuku za pekaru ali sam se izgubio u gluten vs gluten - free raspravi, tako da dajte mi neku preporuku za što jednostavniju pekaru. I koliko sam razumeo prilikom pravljenja hleba apsolutno mi ništa ne treba osim sastojaka i vage? Nikakvo ne daj bože kulinarsko znanje :D

Ma kupiš bilo šta, neke krštene marke i radiće uz pomoć vage, i nikakvog kulinarskog iskustva.

Može li se ovim aparatima napraviti hleb od npr. kombinacije heljde i T1100? Ili možda od raži? Koliko je ovo ekonomičnije od rerne?

Poslednja izmena:
Ja mislim da je dosta ekonomičnije od rerne. On peče hleb za sat vremena, a pekara je 300W (bar moja), pa eto koliko potroši... Na stranu što ništa ne pipaš, samo staviš i ne misliš.

Što se preporuke tiče, verujem da su one Moulinex sa dva motora dobre, imaju ih ljudi ovde, i peku hleb do kilo i po, ali cena zna da im ide i do 20000 dinara. Ja sam kupio Gorenje BM 900 W, mislim da je još neko ima ovde.

Ja jednom već napisao, imam ono čudo što meri struju, uključi se u šteker, pa u njega aparat koji te interesuje.

Moja je 750 W po deklaraciji, najjača struja koja je u jednom trenutku povukla je 780-800 wati valjda, (to je kad se uključi grejač), dobar deo vremena radi samo na 5-20 w, a potrošila mi ukupno 0.5 kWh ... pola kilovata... ako je kilovat 5-6 dinara, koliko već, znači pola od toga...

Na najdužem programu od 3 sata, pečenje hleba.

pola kilovata za celih 3 sata programa? zezaš?

Ne zezam... Pa čekaj, i da radi non stop grejač na maksimumu, pod 750 w, to bi bilo oko 2.2 kWh.... šta je čudno za pola? Većinu vremena miruje i čeka da naraste testo, i zavrti kašike par puta... pa stoji ... pa zavrti 5 puta .. pa stoji ....

malo preterujete oko te ekonomicnosti. u potrosnji struje, za pecenje leba od kilo brasna, moze da se napravi ukupna razlika od 10-15 din. i onda pogledas pekaru od 10000 - 12000 dinara i ispada da treba, red velicine 1000 pecenja hleba da se stvar isplati. mesto sumnjam da ovakve pekare uopste mogu da prezive tu produkciju.

pekara ima prednost vremenskog programiranja, manjka rucnog rada i predvidivosti rezultata za nekoga ko nije vican manuelnom pecenju heba. o ekonomicnosti cele price, bezpredmetno je razgovarati

Nismo uopšte pričali o ekonomičnosti, kad je Iznogood pokrenuo o tome, već o svežem domaćem hlebu bez aditiva, a bez mnogo cimanja.... ekonomičnost/ jeftinije od kupovnog, dodje samo kao bonus ... a posebno kad praviš integralni, koji imaju lude cene po randjama, a brašno je nešto skuplje od običnog ...

ma OK, nego moze se uzivati u ukusu dobrog domaceg leba i bez te investicije. i dalje je znacajno jeftinije od kupovnih i i dalje je hleb lepsi i zasigurno zdraviji od kupovnih. kupiti pec za hleb da bi se ustedelo nesto - to nije adekvatno obrazlozenje problema

mislim, pozadina mog loseg misljenja o pekarama je ta sto vecina ljudi koje ja znam a poseduju pekaru je ne upotrebljavaju uopste. hype traje mesec dva od kupovine, stvar zavrsi negde u ormaru/spajzu/podrumu i u zbiru, ja mnogo vise jedem domaceg leba od njih

Ali, kao i uvek, najskuplje je vreme....

Ženi treba slobodnog vremena, a radi, često ostaju na poslu duće, naravno neplaćeno, ja nikad nisam umeo da umesim, čekaš testo, praviš lom po stolu/kuhinji, plehovi....

A sa ovim.... treba mi manje od 10 minuta da strpam sve šta treba, i da stisnem taster.... I da bude recimo ujutru u 7 vruć lebac ...

duško, nisi u pravu. ja sam računao, gledajući cenu kupovnog hleba ja pekaru otplatim za oko pola godine do godinu, zavisi koliko često mesim. aj neka bude godinu dana, da godinu dana mešenja hleba u njoj vs kupovni hleb pravi razliku u ceni kolika je vrednost pekare. a pekara ima garanciju dve godine, što znači da MORA da radi dve godine najmanje. Dakle možeš samo u plusu da budeš sa njom. dalje ja zaista nemam nameru da brljam testo rukama, da trošim vreme na to da ga mesim, pa da ga čekam da naraste, pa da ga opet mesim, pa da pravim lom po kuhinji, ok sad i imam kuhinju, do skoro sam bio u studentskom domu, gde ću tamo da umesim hleb? pa da ga drljam po šporetu, da ga titram da ne zagori... veruj mi da nisi u pravu. to sve može ako imaš dedicated ženu za to da bleji kući, čisti/riba/sprema ručak/mesi lebac i belo sunce da ne vidi. danas takvu ženu em je teško naći em i ako je nađem neću da je mučim i mešenjem leba.

pekarica je zakon.

drugacije je vreme danas. niko nema vremena za te stvari. razmisli i sam da li mozes svakog dana da izdvojis cela 3 sata samo za to. malo je onih koji mogu, a i njih mrzi. zamisli samo ljude sa decom...
u pravu si, nije nemoguce uzivati u hlebu bez nje, ali jako malo verovatno da ce iko to raditi. onaj ko bi odustao od leba iz pekarice kada prodje hype bi duplo brze odustao da mesi.

inace, vec pomenuto, pekarica pravi i dzema. sada je pravo vreme za to.

koliko šporet potroši da ispeče hleb? jel zna neko otprilike?

Jedno narucje :D...

Nazad
Vrh Dno