Šta je novo?

Kako ispeci dobar 'lebac u kucnoj radinosti

Pocnes da se gojis? :)

Iskreno jos uvek nisam isao da uradim analize, ali imao sam tegobe za koje sam slucajno saznao da se javljaju kada si netolerantan na gluten, i vec nedelju dana ga ne unosim u organizam i mnogo bolje se osecam (tegobe su se gotovo skroz izgubile). Uradicu uskoro i analize da bih bio siguran da je to to.

Damn,Dex,pa ja imam sve te simptome... bas cu probati da "dijetiram"...

Ja sam napisao na prethodnim stranama - Gluten ti iskljucivo GODI jer je protein, ako nemas Celijak. Ako si bolestan Celijakom, onda ti gluten STETI. ne postoji status izmedju, zaboga.

http://www.bdlive.co.za/blogs/health/2013/07/08/djokovic-chooses-gluten-free-but-should-you

Djokovic nema Celijak, djokoviceva promena u ishrani nije gluten-koncentrisana vec je cetojevic napravio "foru" tako sto je izbacio iz njegove ishrane odredjenu vrstu hrane - a ne Gluten konkretno. Gluten mu je "reper" za dijetu.

Molim vas skapirajte da ne postoji "e malo me ziga gluten, osecam tu odma ispod pleksusa" - to je protein, koji funkcionise kao svi ostali proteini. JEDINI koji pate od toga su ljudi kojima IMUNI SISTEM ne prepoznaje gluten kao protein, vec kao strano telo, i to se zove Celijacna bolest. Nema "izmedju" i "ce se desi eventaulno", ili si bolestan ili nisi.

Svako drugo misljenje kako gluten steti organizmu, pa si ti "ubedjen" je placebo ishrana.

Damn,Dex,pa ja imam sve te simptome... bas cu probati da "dijetiram"...

Probaj sta te kosta, sem toga sto ne mozes da jedes gotovo nista kupovno od hrane ( zaboravi na peciva, pljeskavice u lepinji, keksove, slanise, slatikise i gotovo sve ostalo sto ima da se kupi u supermarketima :d ). Naravno obican hleb zaboravi, moraces da si sam mesis hleb posto takav hleb nema gde da se kupi.

Djokovic nema Celijak, djokoviceva promena u ishrani nije gluten-koncentrisana vec je cetojevic napravio "foru" tako sto je izbacio iz njegove ishrane odredjenu vrstu hrane - a ne Gluten konkretno. Gluten mu je "reper" za dijetu.
Dzeksone znam da uvek imas neke insajderske informacije (koje niko ne zna osim tebe :d ), ali odakle ti znas da njemu ne smeta gluten ? :)

Poslednja izmena:
Covek je morao da objasni odakle mu tona misica i kako izdrzava tolike turnire... pa da ne bi rekao istinu ( da je nakrcan hemijom kao i svi prof sportisti i to takvima za koje mi obicni smrtnici ne znamo ni da postoje), pa vam porusio svima sneska, rekao je kako je na gluten-free dijeti... sto dobrim delom znaci da puno junka ne jede
taman je obradovao nekog sponzora koji pravi tu gluten free hranu.

A jer mozes to da potkrepis nekim dokazom, ili je to tvoja neka teorija kako je covek dosao do uspeha. Znaci vi sad svi poznajete Djokovica i znate na sta je on alergican (netolerantan) i koja mu hrana smeta (ili ne smeta)?. Nisam ja nikakav Noletov advokat ili sta vec ali mi smeta nipodastavanje tudjeh uspeha. Verovatno svi ovi vrhunski sportisti koriste neku vrstu dopinga, ali doping nije dovoljan za uspeh.

Probaj sta te kosta, sem toga sto ne mozes da jedes gotovo nista kupovno od hrane ( zaboravi na peciva, pljeskavice u lepinji, keksove, slanise, slatikise i gotovo sve ostalo sto ima da se kupi u supermarketima :d )

izbaci ovo iz ishrane i sa glutenom i bez njega ima da se preporodis. jos uvedi redovnu ishranu (tri obroka dnevno, dve uzine, bez grickanja izmedju) pa da vidis kako covek poleti.

"Gluten (lat. ljepilo)"
http://hr.wikipedia.org/wiki/Gluten

problem sa glutenom (narodski tutkalom) je u savremenim pšeničnim hibridima.

do 1970 godine je procenat glutena u zrnu bio ~15 procenata , dok je sad oko 70%.
Pri tom ne mislim na ZP hibride , nego proizvode firme monsanto, koja je monopolista na tom tržištu.

nije problem u netoleranciji na tutkalo, nego u njegovoj prevelikoj količini u zrnu, što smeta velikom broju ljudi , medju kojima sam i sam.

Ma dobra dijeta (nacin ishrane, a ne "nacin ishrane za mrsavljenje" kako mi to uvek mesamo) cu uvek dati rezultate, sa glutenom ili bez. Izuzev onih koji su alergicni.

Djokovic je na takvoj dijeti, koja je igrom slucaja bez glutena. Pa evo i ja sam na slicnoj dijeti (jedino sto ovsene pahuljice unosim), ali se ne glupiram da pricam da sam na "bezglutenskoj", nego sam na normalnoj balansiranoj dijeti prilagodjenoj svojim zeljama, organizmu i stanju. I naravno da rezultati ne mogu da izostanu. Ali da kazem da je to zato sto nema glutena, a ne zbog svega navedenog bi bila najveca moguca glupost.

Zna se da je Djokovic bio na hormonu rasta. Pored toga je, kao i svi sportisti na mnogo cemu, i to underground laboratorije (a ne ovo sto se valja svuda po crnom trzistu za svakoga) cije supstance nisu usle u testove za doping. Pa ko misli da moze mesecima da ima svakodnevne visecasovne treninge i turnire i da se tako brzo oporavlja bez hemije (hemije, ne suplemenata) je u zestokoj zabludi.
-Da se razumemo, nisam ni za ni protiv, niti osporavam rezultate. Svi sportisti na tom nivou sa na mnogo cemu. Ali da se ne lazemo...

A za "tonu misica" sam umro od smeha :D
Da vidite bilo kog prosecno gradjenog atleticara ne bi ovako pisali... A kamoli bildera koji je stvarno "tona misica"... Djookovic je bre serpa mesa. Ali za tenis to tako i treba. Nece valjda biti 120kg sa 5% masti i igrati tenis :D

Poslednja izmena:
Nemanja, pogledas starije i novije slike, tacno imas before and after, dobio je dosta mase i izgubio bf. Posle toga kad su ga prozvali je poceo da prica o bezglutenskoj ishrani... za ostalo mislim da smo se slozili...

@dexter ko nipodastava uspeh ili ulozen trud? Iskljucivo mi smeta prica o bezglutenskoj ishrani kao o "magnicnoj formuli" za uspeh.

Dzeksone znam da uvek imas neke insajderske informacije (koje niko ne zna osim tebe :d ), ali odakle ti znas da njemu ne smeta gluten ? :)

Zato sto je Celijak opasna bolest, koja nije za zezanje, a svi ostali koji je NEMAJU, nemaju nikakvih sporednih efekata od jedenja hrane sa glutenom. Jer da djokovic ima celijak, "a provalio tek u 25toj" je nemoguc scenario.

jos jednom ponavljam, a jako je bitno da skapirate - ne postoji "smeta mi gluten, malo me ziga" stanje, pa "ako ga izbacim iz ishrane provalio sam da mi je bolje", sto upravo djokovic prosipa u javnost.

To nije tačno. Možeš imati autoimunu bolest vezanu za gluten i to je celijakija. A možeš biti gluten sensitive ili osetljiv na gluten i onda imaš određene tegobe, najčešće stomačne.
Za odrasle osobe je neophodno konzumirati bezglutensku hranu oko tri godine da bi se organizam u potpunosti očistio od glutena, za decu oko godinu dana.

Poslednja izmena:
Jel to od rodjenja ili moze da se dobije "usput"?

Može i usput, može i da nestane u pubertetu. Mislim na gluten sensitive.

Tnx

Kod testa na gluten proveravaju se vrednosti transglutaminske lgA i lgG, kao i antiglijadinska lgA i lgG. To su antitela. Test je negde oko 12.000 dinara.

To nije tačno. Možeš imati autoimunu bolest vezanu za gluten i to je celijakija. A možeš biti gluten sensitive ili osetljiv na gluten i onda imaš određene tegobe, najčešće stomačne.

To se vodi kao alergija, i u pitanju je takodje retko stanje, to pokusavam da kazem. Radi se o tome da preko 80% ljudi na bezglutenskoj dijeti to radi kao trend, i koristi placebo dijetu kako bi se "izlecili".

Samo kažem, možeš imati celijakiju ili alergiju... I to različite stepene osetljivosti na gluten. Obe su opasne, naravno da je celijakija više ali iskreno, čega sam se sve nagledao, naslušao i doživeo poslednjih 5 godina, veoma ozbiljno shvatam bilo čiju izjavu da mu smeta gluten. Jeste retko. Možda ja samo znam puno ljudi sa tim problemom.

Ako se setis jos nekih proizvoda koji ne sadrze gluten a da mogu da se kupe kod nas slobodno dodaj :) Skoro sam otkrio da mi smeta gluten pa jos uvek ne znam sta mogu uopste da kupim od proizvoda za jelo.

Sve vrste voća, jaja, krompir, mahunarke, kokice, Coca Cola, Next sok (isključivo ono crno pakovanje, ostali ne), domaće suhomesnato (šunke, kobasice, slanina... paziti da je dodata isključivo domaća paprika, mlevena), piletina, riba, Rio mare tunjevina...

"Gluten (lat. ljepilo)"
http://hr.wikipedia.org/wiki/Gluten

problem sa glutenom (narodski tutkalom) je u savremenim pšeničnim hibridima.

do 1970 godine je procenat glutena u zrnu bio ~15 procenata , dok je sad oko 70%.
Pri tom ne mislim na ZP hibride , nego proizvode firme monsanto, koja je monopolista na tom tržištu.

nije problem u netoleranciji na tutkalo, nego u njegovoj prevelikoj količini u zrnu, što smeta velikom broju ljudi , medju kojima sam i sam.

Sve potpisujem, od prve do zadnje.
Kad smo kod Monsanta, stariji, sa sela, se secaju, uzrecice u jesene, koja je glasila, "jel polegla shenica", e ta shenica, koja poleze, je nasa stara, sa normalnim sadrzajem glutena.
Ova nova, em vise radja, em ne poleze, em ima vise glutena, da se pekari i svi oni koji obozavaju kroasane i lisnata testa zadovolje, tesko bi se ta industrija toliko razvila, da nije tolko lepljivo testo.

Samo kažem, možeš imati celijakiju ili alergiju... I to različite stepene osetljivosti na gluten. Obe su opasne, naravno da je celijakija više ali iskreno, čega sam se sve nagledao, naslušao i doživeo poslednjih 5 godina, veoma ozbiljno shvatam bilo čiju izjavu da mu smeta gluten. Jeste retko. Možda ja samo znam puno ljudi sa tim problemom.

Uopste nije retko. Ljudi u unutrasnjosti i ne znaju za ovaj bauk, zive, sa stalnim problemima, koje pripisuju "zivotu". Smeta manje vise svakom, jer je tolika kolicina tog proteina nenormalna za coveka, i telo se ne moze izboriti sa tim.

Poslednja izmena:
Ovo su brašno i kvasac koje koristim, danas digao brašno na recept. uploadfromtaptalk1403878048689.jpguploadfromtaptalk1403878067929.jpguploadfromtaptalk1403878087493.jpg

@okimijun i lepi kokan

'el imate vi neki krsten link do objasnjenja de to ima neka nova proteinska psenica. ispade da beli leba spada u proteinski deo ishrane a ne u ugljene hidrate

@okimijun i lepi kokan

'el imate vi neki krsten link do objasnjenja de to ima neka nova proteinska psenica. ispade da beli leba spada u proteinski deo ishrane a ne u ugljene hidrate
Gluten je protein,proteinska komponenta psenice.

vera je moćna komponenta logičkog sklopa .

da li si ti sad budan ili sanjaš ?

Poslednja izmena:
Nemanja, pogledas starije i novije slike, tacno imas before and after, dobio je dosta mase i izgubio bf. Posle toga kad su ga prozvali je poceo da prica o bezglutenskoj ishrani... za ostalo mislim da smo se slozili...

@dexter ko nipodastava uspeh ili ulozen trud? Iskljucivo mi smeta prica o bezglutenskoj ishrani kao o "magnicnoj formuli" za uspeh.
Jel moze link to tih slika. Iskreno, niti me zanima on niti ga pratim. Vidjam ga na vestima ponekad i to je sve :d
Pa sam zato van tokova.

Zasto to bezglutensko brasno ide na recept? Sta ima u njemu pa da mora recept?
Jel ste pogledali za ta bezglutenska brasna i proizvode na iherbs-u?

Ovo za udeo glutena u psenici su najverovatnije mislili precentualno u odnosu na proteinski sastav psenice, a ne na celu psenicu.
Psenica ima 7g proteina (bioloski mala vrednost pa ih niko u sportu i ne racuna, bilo koje biljnog porekla), pa u tih 7g je bilo 15% (od 7g) a sada ima 70% (od istih 7g). Drugacije je matematicki neizvodljivo :)

Poslednja izmena:
da, lepi kokan je lažov.

verujte mejnstrim medijima . veliki brat vas voli .

e ***...niti sam te nazvao lazovom niti sebe smatram nekim ko veruje mainstream medijima. al' daj nesto. daj neki link koji daje objasnjenje ili daje neku statistiku kako se to menjalo kroz istoriju i sta radi monsanto. ja uspevam da pronadjem samo tvrdnje nekih teoreticara zavere ili nekih doktora ranga Dr. Nese ili Dr. Mice

@scouser

Hvala na korisnim informacijama.

Sto se tice brasna pretpostavljam da je jako skupo, pa ovako ga dobija besplatno, odredjene kolicine?

Inace gde moze da se kupi takvo brasno?

U Merkatoru, 700 din kilogram.

Vrh Dno