Inace, kada sam navalio da mazem svez dzem na svez lebac... Ko malo dete
Mene bas zanima. OzbiljnoTetka i brat mi rade u Bambiju ..... Komšija u bivšem Žitostigu ... Khm khm .. Ne žrlim ni da pričam....
Ovo nije tacno. Godinama pravim hleb bez glutena, mekan je i ukusan. Pravim i kore za picu, testo za kolace, sve je kao i testo sa glutenom. Samo je brasno skupo ali sta je tu je.
Ponekad, kad ne bude dovoljno onih 5kg sto dobijam na recept. Rekao sam u nekom prethodnom postu, mladji sin mi ima celijakiju, nemam izbora.@scouser, placas brasno 700 din kilo?
Bez uvrede, ali pitanje nije glupo.Glupo ti je pitanje. Ima kvasac, kao i kod običnog hleba.
Gde si video da brašno samo raste?
Bez uvrede, ali pitanje nije glupo.
1. Da hleb naraste samo od kvasca i bude mek i lep kao i "normalani" onda bi svi pravili integralni hleb od 100% integralnog brasna, a ne da moraju da stavljaju 50-50 obicno-integralno.
2. Ako je tako kao sto kazes, zasto onda placas basnoslovnu cenu za to brasno, kada mozes da uzmes brasno neke druge zitarice koja nema gluten i napravis lep hleb a da ne kosta ko petra kajgana.
Bez uvrede, ali pitanje nije glupo.
1. Da hleb naraste samo od kvasca i bude mek i lep kao i "normalani" onda bi svi pravili integralni hleb od 100% integralnog brasna, a ne da moraju da stavljaju 50-50 obicno-integralno.
2. Ako je tako kao sto kazes, zasto onda placas basnoslovnu cenu za to brasno, kada mozes da uzmes brasno neke druge zitarice koja nema gluten i napravis lep hleb a da ne kosta ko petra kajgana.
za ovo prvo cu ja da ti odgovorim, nadam se da ce da ti se svidi odgovor
integralno brasno nije u stanju da pravi "vazdusne dzepove" koji su razlog "poraslog testa" kao i obicno refinirano brasno. Ali zapravo je MOGUCE od 100% integralnog brasna napraviti lebac koji raste uz kvasac, koriscenjem vise vode prilikom umesavanja testa. Kazem iz iskustva jer sam i ja pravio lebaca na taj nacin. Uzasno je tesko, jer vise vode - veci haos, ali dobija se poraslo testo uz napomenu da mu treba i vise vremena da poraste nego li obican lebac.
Jedemo i proso,samo za hleb od njega uvek treba dodati bezglutensko brasno. I nije bas kao hleb,vise je kao proja.Ali je ok zitarica, proja je extra od njega.proso. kupi u rodiću 60 din pola kila prosa. samelji u blenderu i eto ti brašno bez glutena. to isto proso može da se kuva i extra je za jelo, ja ga jedem jer mi se sviđa, nemam problema sa glutenom. probaj to, milion jela od prosa imaš, a jeftino je jako. sva ta jela koja se od prosa naprave mogu i trebaju da se jedu bez leba, tako da će ti tih 5kg specijalnog brašna koje dobijaš na recept biti dovoljno, nećeš morati da daješ 700 din po kilogramu što je realno dosta.
Bilo koje drugo brasno da sam koristio, uvek sam morao dodavati i ovo bezglutensko,da bar malo testo naraste. Dobro ti je pitanje, i mene zanima...@Dzekson
Hvala na konkretnom savetu
@scouser
Zanam ja kakav je "obican" hleb bez kvasca, ali nisam to pitao. Nego kakav je hleb sa kvascem ali od 100% integralnog brasna
Zato sam i pitao sta ima u tom brasnu, i ono ispade da ima - pirincano brasno
Mene konkretno zanima kako napraviti cisto ovseni hleb (znaci bez dodatka bilo kog drugog brasna. kvasac i ostalo moze, samo da nema drugog/belog brasna)?
Ovsene pahuljice sameljem u multipraktiku i dobijem brasno, ali ne znam kako da od toga napravim tortilju ili hleb/zemicku.
Sa takvim ovsenim brasnom sam pravio americke palacinke i nisu uopste narasle kao sto je to slucaj sa belim brasnom. Sve ostalo je u receptu bilo identicno...
pa to se tako radiMoj cale stavlja kiselu vodu umesto obicne u proju. Digne se ali ne previse, ipak je to proja, ali je rastresita, sve ostale koje sam jeo su plastelin u odnosu na njegovu. Ali ne secam se da li u potpunosti menja vodu ili stavi samo 1 solju. Cudno mi je da niko to nije spomenuo, mislio sam da se "to tako radi". Probajte to da stavite u hleb/proju
.
ne znam za tvoja iskustva, ali ja nikad u životu nisam jeo proju sa običnim brašnom, isključivo sa 100% kukuruznim. to onda nije proja ako se doda obično brašno, ne znam ko to stavlja. dodaju ljudi raznorazna čuda- jogurte, sireve, ali nikad obično brašno.Eto, zasto npr niko nije uspeo da napravi proju samo sa cistim kukuruznim brasnom, nego dodaju i obicno, ako moze da naraste... Mene vise zanimaju ti "cisti" proizvodi od bez-glutenskih.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari