Šta je novo?

Kako ispeci dobar 'lebac u kucnoj radinosti

Javice se ostali, pa ce prenwti svoje iskustvo za proju... ali sve recepte koje sam ja nasao su zahtevali pola-pola kukuruzno-obicno brasno.
Jednom sam jeo od 100% kukuruznog i bilo je tvrdo kao kamen.

Eto, zasto npr niko nije uspeo da napravi proju samo sa cistim kukuruznim brasnom, nego dodaju i obicno, ako moze da naraste... Mene vise zanimaju ti "cisti" proizvodi od bez-glutenskih.

Pravim projaru (proja je bez dodataka kao što su sir i sl.) samo sa praškom za pecivo i isključivo od kukuruznog brašna, bez bilo kakvog drugog brašna. I lepo naraste. Evo i slike:

2013.04.27. 02.jpg

P.S. Ne treba pekarica za to jer se tu ništa ne mesi već samo meša, a i ne bi onda ispali ovako lepi mafini iz kalupa.

Poslednja izmena:
Ovo je ekstra :)
Jel moze recept? I koju modlu koristis za mafine?

Kad dođem kući okačiću recept. Ne bih hteo da zaboravim neki sastojak ili pogrešim u količini nekog sastojka.

Koristim one plave silikonske modle što imaju po 12 rupa. Kupio na pijaci, koštale su oko 400 dinara pre par godina.

Poslednja izmena:
Kad dođem kući okačiću recept. Ne bih hteo da zaboravim neki sastojak ili pogrešim u količini nekog sastojka.

Koristim one plave silikonske modle što imaju po 12 rupa. Kupio na pijaci, koštale su oko 400 dinara pre par godina.
Moze, najbolje tako, da ne ispustis nesto :)

Kad si ih vec pomenuo... Koliko sta u njih? Kakve su te silikonske modle? Jel se lepi za njih sve sto si pekao, jel ih podmazujes? Habanje, cepanje...
Razmisljao sam da ih koristim i za neke proteinske recepte (cokoladice i slicno).

Poslednja izmena:
Kad si ih vec pomenuo... Koliko sta u njih? Kakve su te silikonske modle? Jel se lepi za njih sve sto si pekao, jel ih podmazujes? Habanje, cepanje...

Modle su veličine kao one teflonske samo što se ništa ne lepi za njih, a nisu se pohabale i oštetile do sada. Namažem rupe malo margarinom pre nego što u njih sipam smesu za projaru. Ima raznih oblika i veličina, a ja koristim ove
Klasican-silikonski-kalup-za-proje-i-kolace_slika_O_1736856.jpg

Poslednja izmena:
obzirom da sam veliki ljubitelj domaceg leba, evo mog skromnog doprinosa temi. obican domaci leba, nista "bezglutenski" i te fore. pece se u rerni tako da nema potrebe za velikim investicijama tipa kupovina pekare i slicno

IMG_20140217_212615.jpg

jedna kesa brasna – ja sam koristio “PREMIA” mesavina za razani hleb (70% psenicno T1100, 30% razano T950). dobro ispadne i kad se koristi ingeralno iz istog izvora (ovo je prepakovan Danubius)
1 kom sirovi kvasac
Kasicica secera
Malo manja kasicica soli
Kasika (supena) ulja
~1/2 l mlake vode

1. Zabrce se kvasac sa secerom u pola solje mlake vode

2. Sipa se kvasac u brasno, sipa se malo soli I brasno se mesa sa polaganim dodavanjem vode. Vode se dodaje tek dovoljno da bi testo moglo da se smesi. Kada se smesi, doda se jedna kasika ulja I smesi ponovo

3. Saceka se da nadodje pa se smesi

4. Upali se rerna na 220

5. Pripremi se pleh za pecenje. Ja preporucujem precenje na papiru (ukroji se lepo u plehu). Ja pecem u ovom - https://www.metalacmarket.com/p/3048003/Klasicna_djuvecara_32_cm

6. Kad nadodje drugi put, smesi se I izlije u pleh

7. Dobro se okvase ruke pa se testo “utaba” u plehu, da se lepo rasporedi po plehu I da bude onako glatko

8. Saceka se da dobro nadodje u plehu I da se rerna zagreje na 220

9. Pece se prvo 30 min na 220

10. Smanji se na 200 I tako pece jos 15 min

11. Smanji se na 150 I tako pece jos 10 min

12. Izvadi se iz rezne, izvadi iz pleha, ukloni se papir I hleb se zavije u suvu, cistu krpu I stavi usprevno da se ohladi

slike kako to sve ispadne ovde
https://plus.google.com/photos/+DuskoMandic/albums/6028069329874549425

sa mesanjem testa, cekanjem da nadodje i precenjem, cirka dva i po sata aktivnosti...pa ko voli...

I mene zanima taj recept za bezglutenske projice :)

Evo recepta za "moju" projaru:

- 2 jaja
- 300 g slanog sira (starijeg)
- čaša kiselog mleka
- 280 g kukuruznog belog brašna (može i žuto)
- 2 kašike kukuruznog griza
- pola kesice praška za pecivo
- 150 ml ulja
- 200-300 ml kisele vode (zavisno od gustine)
- 50-100 g samlevene pršute (po ukusu)

Sve sastojke izmešati i sipati u kalupe ili pleh i peći oko 40-50 minuta u rerni na 200 °C.

Prijatno!

P.S. Umesto pršute može ići i šunka ili nešto treće.

Ja kupujem seckanu pršutu (komadiće) u vakuum pakovanju i nije skupo (oko 600-700 din. kg), pa je sameljem u secku. Mnogo je dobra da se pospe po pizzi ako je sami pravite.

Poslednja izmena:
Hvala! Ovo je kolicina za jedan ovaj kalup?

Pa tri potrosis u rerni 3kW, a mi u pekarici tipa 600w. I to na jeftinu struju, tako da ne znam kako se ne isplati.

ne samo energetska efikasnost, već i muka oko mešanja. u pekarici samo staviš i stisneš taster, ovo moraš sam ručno da gnjecaš...

Vidim ja da neke ovde i avioni prskaju, a i HARP im pravi probleme. ;)

E kad bi neko ovu temu podelio na tri dela, smršavljene i sve teorije koje idu uzto (pozz Ici)

2. Spremanje klasičnog hleba

3- Spremanje bezgutenskog hleba (recepti iskustva i bez komentara čemu bezglutenski hleb)

ja mislim da nema neke potrebe za deljenjem. ako je podelimo imaćemo tri teme o domaćinstvu, pa posle da se otvori jedna za veš, jedna za spremanje stana i op- ajmo podforum domaćinstvo.

ja mislim da nema neke potrebe za deljenjem. ako je podelimo imaćemo tri teme o domaćinstvu, pa posle da se otvori jedna za veš, jedna za spremanje stana i op- ajmo podforum domaćinstvo.

Ja bih da predstavim moju novu ves masinu!

Trazicu od Pece da se doda u "Moja masina:" opcija Ves masina... takve performanse se moraju istaci!

Opustite se, ima ovde - lebac, i jos hiljadu drugih teorija :) total 1001 teorija, obradili smo gluten i pecenje leba :) ostalo nam jos 999 :d

Šta kažete za preimenovanje teme na LEB(sa), LEB(bez) I JA

EDIT: al bez recepata za kikiriki-semeni :d

Poslednja izmena:
Ko zeli da proba da apsolutno izbaci gluten iz ishrane, mogu mu pomoci savetima.
Npr. cipiripi krem, kiki bonbone, crna nestle cokolada, kinder cokolada obicna, rio mare tunjevina, wudi virsle,svi proizvodi suboticke mlekare, marbo cips ali samo clasic, kobasica backa topola, centroproizvodov kecap,senf...samo su neki od proizvoda koji provereno ne sadrze gluten. Ovo provereno znaci da su isprobani u praksi, ljudi osetljivi na gluten reaguju na njegovo prisustvo koje se meri mikronima...

Ako se setis jos nekih proizvoda koji ne sadrze gluten a da mogu da se kupe kod nas slobodno dodaj :) Skoro sam otkrio da mi smeta gluten pa jos uvek ne znam sta mogu uopste da kupim od proizvoda za jelo.

Nisam pratio temu ovih dana jel neko pekao nesto slatko? Ako jeste moze neko upustvo?

Ako se setis jos nekih proizvoda koji ne sadrze gluten a da mogu da se kupe kod nas slobodno dodaj :) Skoro sam otkrio da mi smeta gluten pa jos uvek ne znam sta mogu uopste da kupim od proizvoda za jelo.

Koje testove radis za otkrivanje alergije na gluten? Da li to znaci da ne smes uopste ili ti samo smeta?

Iskreno jos uvek nisam isao da uradim analize, ali imao sam tegobe za koje sam slucajno saznao da se javljaju kada si netolerantan na gluten, i vec nedelju dana ga ne unosim u organizam i mnogo bolje se osecam (tegobe su se gotovo skroz izgubile). Uradicu uskoro i analize da bih bio siguran da je to to.

Mozes li napisati i radi nas ostalih kakve si tegobe osecao, naravno ako se ne kosi sa intimom?

Evo kopiracu sa par sajtova moguce tegobe:

Mogući simptomi
U ovom članku navodimo šest uobičajenih simptoma, kao i savet kako da utvrdite da li niste netolerantni na gluten kad uočite simptome sa kojima ste već navikli da živite.
Ponekad se ovi simptomi pojave odmah nakon obroka i ne traju dugo. U drugim slučajevima, simptomi mogu da traju nedeljama, ili čak da postanu hornični, što često vodi dijagnozi tobožnje “autoimune bolesti” umesto netolerancije na gluten.

(1) Očigledno je da će biti gastrointestinalnih simtpoma (GI), problema sa želucem u problema sa varenjem. Među njima, mogući su sledeći: gasovi, nadimanje, uznemirenost stomaka, grčevi u abdomenu, zatvor, proliv ili smenjivanje zatvora i proliva – tzv. sindrom nadražljivih creva (IBS)

(2) Glavobolje i/ili migrene

(3) Fibromialgija nije bolest, to je sindrom. To znači da imate žigove i bolove u mišićima i vezivnim tkivima – to je značenje te reči, kao i dijagnoze (fibro: vezivno tkivo, myo: mišić, algia: bol).

(4) Emocionalni problemi uključujući stalnu razdražljivost i iznenadne, iracionalne promene raspoloženja.

(5) Neurološki problemi, uključujući vrtoglavicu, problem sa održavanjem ravnoteže i perifernu neuropatiju koja pogađa periferne nerve dovodeći do bola, slabosti, žmaraca ili utrnulosti udova.

(6) Umor, hroničan, ili gotovo posle svakog obroka. Sindrom hroničnog umora (CFS), kao i fibromialgija, nije bolest, već sindrom. Ako vam je postavljena takva dijagnoza, to znači da lekar nije u stanju da odredu uzrok vašeg umora.

Simptomi Kada gluten dospe u organizam osobe preosetljive na taj sastojak žitarica, dolazi do autoi...

Originalno objavljeno na stranici www.lepotaizdravlje.rs/zdravlje/lek...a-alergija-na-gluten-zahteva-dozivotnu-dijetu © Lepota i zdravlje

Ja sam imao problema sa varenjem, usporen metabolizam, grceve u stomaku, umarao sam se dosta, i generalno sam bio nervozniji nego sto je normalno.
Ovo mi se nije dogodilo odjednom, nego se to postepeno povecavalo.

Mene samo zanima kako neko to primeti da mu je usporen metabolizam :d
Inace, bilo koja preradjena hrana ce ga usporiti, tako da...

Nazad
Vrh Dno