Šta je novo?

DASH, ex Darkcoin [DRK] (X11)

Krajnje neodgovorna izjava prema novim mladim rudarima i torbarima :D

Drugari puca li vam ovaj novi miner ? Tu gde mi je 280x radi bez ikakvih problema ,a taj komp i koristim ,a vamo gde su mi 4 x 270 pukne ponekad ...
Na obe masine novi win i novi driveri 14.6 jel oni beta

Digni napon za mrvicu, novi mineri su malo stresniji za grafike tako da ce ti napon resiti problem.

Kad su ljudi pre mesec dva pricali da neko vec kopa sa full minerom, dosta njih je pljuvalo i pricalo "mi Srbi i teorije zavere"...a vidi cuda, sad odjednom toliko ubrazanje i stres za graficke...tek ce biti"stresnije" za graficke. Do 2015 ima da bude k'o scrypt da kopas. :D

Pricali su da ima i FPGA i asic za DRK pa jel treba i u to verovati?
U poslednje vreme je nekoliko novijih minera izaslo i to je super stvar. E sad koliko je neko iskoristavao pre toga ne znam ali znam da bih i ja radio isto. Ja da sam napravio brzi miner apsolutno niko ga nebi dobio.

Pricali su da ima i FPGA i asic za DRK pa jel treba i u to verovati?
U poslednje vreme je nekoliko novijih minera izaslo i to je super stvar. E sad koliko je neko iskoristavao pre toga ne znam ali znam da bih i ja radio isto. Ja da sam napravio brzi miner apsolutno niko ga nebi dobio.
Treba verovati, zato sto vec postoji...to sto nije u siroj upotrebi ne znaci da ne postoji.
Nego eto cisto da se ne pitaju posle ljudi sto nije isplativo kopati drk...

Za najnoviji miner trebaju 14.6 driveri koji su relativno skoro izasli. Tako da prica da se sa ovim minerom odavno kopa pada u vodu.

Ako vam puca novi miner smanjite na I17 ili I16 i bice OK.

Treba verovati, zato sto vec postoji...to sto nije u siroj upotrebi ne znaci da ne postoji.
Nego eto cisto da se ne pitaju posle ljudi sto nije isplativo kopati drk...

Ma daj ne pricaj. Jos ce ispadne da je postojao asic pre nego sto je napravljen sam algoritam :d Stvarno mi niste jasni s tim izjavama. Razumem ja da se nacuje nesto ali da ne koristite mozak stvarno ne mogu da razumem.
Nece asic za X11 izaci jos dugo vremena. Da je toliko lako napraviti asic nikada se nebi ni kopalo grafikama. Pogotovu ako pricamo o X11 koji je ipak prilicno komplikovaniji od sha256 i scrypt-a. Sigurno ce izaci asic ali smesno je pricati da asic radi a cela prica je stara 5 meseci ukupno. Toliko.

Otkud ti to da je x11 komplikovaniji za asic od scrypta? Pošto coblee kaže suprotno.

Ja nisam nigde čuo da se pominje asic za x11, samo fpga.

A Coblee je ko? Litecoin developer? Toliko o tome. DRK je izasao pre 5 meseci a prica o asicu i fpga traje koliko? Hoces da mi kazes da su za 3 meseca izbacili novcic i ulozili brdo love u asic bez najave dali ce novcic uspeti ili ne i pritom su napravili asic ili fpga i kopaju s njim odavno? Masovna prica o tome je krenula cim je cena krenula da skace. Ako niko ne ume da prepozna propagandu sta cu vam ja.
E pa ja sam cuo i da sa asic scypt-om moze da se kopa X11 :d Sta covek na to da kaze? Internet je pun ******stina jer svaka fukara moze da napise bilo sta.

BTW, coblee je isti onaj sto je imao ideju da forkuje LTC da izbegne asic. Bas sjajan lik moram da ti priznam.

Ma daj ne pricaj. Jos ce ispadne da je postojao asic pre nego sto je napravljen sam algoritam :d Stvarno mi niste jasni s tim izjavama. Razumem ja da se nacuje nesto ali da ne koristite mozak stvarno ne mogu da razumem.
Nece asic za X11 izaci jos dugo vremena. Da je toliko lako napraviti asic nikada se nebi ni kopalo grafikama. Pogotovu ako pricamo o X11 koji je ipak prilicno komplikovaniji od sha256 i scrypt-a. Sigurno ce izaci asic ali smesno je pricati da asic radi a cela prica je stara 5 meseci ukupno. Toliko.
Pravo da ti kazem ja nisam previse upucen koja je razlika izmedju fpga/asica,ali meni je to sve isti qurac ako kopa x2-10-20 koliko god u odnosu na graficke. Uglavnom drk nije nista drugo nego djubre kao i svaki drugi novcic, sem btc-a i ltc-a naravno.
A boldovan deo ne bih da komentarisem. ;)

Pa prosto je. ASIC je namenski cip koji moze da radi samo jednu stvar,FPGA moze da se reprogramira da radi druge stvari. Tako da ne vidim zasto je toliko tesko za poverovati da neko vec uveliko kopa x11/x13 sa njima. Ne moraju da "naprave" nista,modifikacije su samo softverske...

Pa to ti kazem, ljudi ne znaju ni u cemu je razlika ali pricaju ;) FPGA bi verovatno bio jako spor a asic je bar godinu dana daleko. Opustite se ljudi. Kakvi crni x10 i x20, vidite da se jos nije napravio ni krsteni miner za GPU ;)

A Coblee je ko? Litecoin developer? Toliko o tome. DRK je izasao pre 5 meseci a prica o asicu i fpga traje koliko? Hoces da mi kazes da su za 3 meseca izbacili novcic i ulozili brdo love u asic bez najave dali ce novcic uspeti ili ne i pritom su napravili asic ili fpga i kopaju s njim odavno? Masovna prica o tome je krenula cim je cena krenula da skace. Ako niko ne ume da prepozna propagandu sta cu vam ja.
E pa ja sam cuo i da sa asic scypt-om moze da se kopa X11 :d Sta covek na to da kaze? Internet je pun ******stina jer svaka fukara moze da napise bilo sta.

BTW, coblee je isti onaj sto je imao ideju da forkuje LTC da izbegne asic. Bas sjajan lik moram da ti priznam.

ne znam otkud vadite asice, to sam stvarno prvi put čuo ovde u vašim postovima. samo sam fpga video da pominju po netu.

inače coblee nije taj koji je hteo da forkuje ltc, otkud ti to? to su bili neki random likovi koji nemaju nikakve veze sa LTCom, a LTC tim (na čelu sa njim naravno) je izašao i jasno rekao kako su protiv toga zbog milion i jednog razloga.

a nije coblee zeznuh se, warren je pričao, tačnije ovo:

X11 suffers from the problems stemming from increased propagation latency and slow verification, and adds even worse susceptibility to ASIC advantage. It is a mere mishmash of 11 separate algorithms that are now GPU mineable (according to Darkcoin’s homepage). Anything GPU mineable can be implemented in custom hardware. To make matters worse, ASIC’s could even have a major speedup advantage over GPU’s. adam3mus said, “it does seem likely that eg if the unused space due to heat can be filled with the other hashes, then it can all be pipelined together and no slowdown. the only cost is replicating different hash functions which doesnt seem particularly hard”

tema baš ta o forku: https://litecointalk.org/index.php?topic=18166.0

ne reče otkud tebi info da je x11 teži za asic nego scrypt?

Pa to ti kazem, ljudi ne znaju ni u cemu je razlika ali pricaju ;) FPGA bi verovatno bio jako spor a asic je bar godinu dana daleko. Opustite se ljudi. Kakvi crni x10 i x20, vidite da se jos nije napravio ni krsteni miner za GPU ;)
Ne znamo mi nista, lepo je sto nas prosvetljujes. Sve su to teorije zavere sto pricamo. Oni "poboljasane" majnere daju na svakih 15 dana da bi nama bilo bolje, jeste. Sve rade u nasu korist. ;)

Hvala ronin na pojasnjenju.

ne reče otkud tebi info da je x11 teži za asic nego scrypt?
Nisam siguran. Nesto sam bio kopao svojevremeno pa sam dosao do informacije, probacu da nadjem opet. Warren je po meni daleko ozbiljniji lik i njegova prica ima smisla. Citao sam to tada ali pozadina te cele price je ono sto mene vise zanima. Mogu samo da pretpostavim sta je u pitanju. U svakom slucaju, da je sve to tako lako kao sto kazu mi bi do sada vec trebali da imamo x11 asic. Svi bi zivi najahali da prave to. Ako nista drugo, bio bi u razvoju a stotine i stotine hiljada postojecih fpga uredjaja bi kopali X11.

Mozda ja i gresim, mozda sam naivan ali ne deluje mi sve to bas tako jednostavno.

Sve što je programski realizovano (postoji napisan kod) se može prebaciti u formu FPGA ili ASIC chipa. FPGA realizacija je dostupnija jer manje košta i obično predstavlja prototip za nešto što će se kasnije štampati u formi ASIC chipa. Inače sam postupak nije nikakav rocket science jer se uči i na osnovnim studijama elektrotehnike. Primera radi u Novom Sadu u sklopu predmeta logičko projektovanje računarskih sistema se pišu programi u VHDL-u koji završavaju na programabilnim logičkim kolima.

Da se osvrnem na to šta bi bilo teže za realizaciju scrypt ili x11. Svakako scrypt jer intenzivno koristi memorijske resurse pa je hardver složeniji jer mora da ukljuci dovoljnu količinu eksterne memorije odgovarajuih performansi. x11 je jednostavniji sa hardverskog aspekta obzirom da nije memorijski zahtevan ali bi potrosio nesto više gejtova jer se radi o 11 hash funkcija koje je potrebno realizovati.

Dakle da rezimiram: scrypt bi koristio FPGA sa manje gejtova ali bi na plocici morala da se nalazi eksterna memorija odgovarajucih (visokih) performansi dok bi za realizaciju x11 algoritma FPGA morao da bude veci ali periferija bila siromasna (recimo sa skromnim eksternim memorijskim podsistemom ili bez njega ukoliko se raspolaže internom memorijom).

Poslednja izmena:
Svih 11 algoritama koje drk koristi su bili SHA-3 kandidati, a uslov za kandidaturu je bio i da se može za njih realizovati FPGA i ASIC. Sam drk dev je rekao da je njihov cilj CPU->GPU->FPGA->ASIC tj da pređu put koji je i bitcoin prošao. Ima i tema na drk forumu i objašnjenje šta i kako https://darkcointalk.org/threads/darkcoin-fpga-mining-co-op.836/page-2#post-6756 dakle FPGA postoji i moguće ga je napraviti za svaki algoritam, a pitanje je da li su dobili 0,5 ili 10x ili 1000x ubrzanje u odnosu na GPU.

Nisu daleko odmakli s fpga ali imaju dobre ideje. Samo je pitanje vremena kada ce da pokrenu to.

Da ali sta ce im treci coin sa istom pricom kao i BTC i LTC, da naprave coin koji tesko da moze da ima ASIC pa u redu da bi rudari ostali u igri ali jos jedan sa istom pricom a pitanje je da li ima mesta i za ova dva, to je suludo.

Ja ne gledam tako. Mislim da to i jeste normalan tok kako ti brebalo da bude.
Nijedan novcic nije siguran od asic-a, samo je pitanje cene razvoja i isplativosti. I naravno malo vremena treba ali sve je izvodljivo. Eventualno bi mogao da se stalno forkuje novcic kada izadje asic ali to je ravno samounistenju.

Pored btc-a/ltc-a jedino je monero vredan paznje...

Vrh Dno