Šta je novo?

Industrija igara

EA, Ubisoft i Activision ne stoje uz Microsoft, već ne žele da stanu uz Valve, tj. boje ga se. Da sutra M$ ugasi windows ekosistem, oni bi pre izbacili OriginOS, UplayOS, BattlenetOS, nego što bi podržali valve...

A ako linux postane mejnstrim, naravno da će se svi oni prešaltati na njega.

Poslednja izmena:
Dobra stvar u vezi Linuxa je da ako oni izbace OriginOS, UplayOS, BattlenetOS to nece moci da zatvore tj. moci ce samo klijent da zatvore sto opet znaci da ce ti klijenti moci da rade na ostalim Linux distribucijama. Osim ako ne urade isto sto i Sony pa izaberu BSD. Tu vec mogu da rade sta hoce.

Ko stoji iza toga, Valve? Ako je nesto kao Ouya onda preskacem.

Vec znam sta je unutra, Tegra K-1.

Na osnovu kog uspeha su se oni toliko raširili i narasli?
Umislili da su mnogo jaki, a njihov uticaj na industriju je neprimetan i naravno da će da puknu.

Previse su se rasilirili...preko 800 zaposlenih. Pritom, izbacuju malo igara, a par poslednjih nije ispunilo ocekivanja (Ryse i Warface). Ni licenciranje endzina im ne ide sjajno.

Heh, a rekli mi na forumu pa sam i ja mislio da je to sve jedan veliki dil sa proizvođačima hardvera i industrijska zavera da nas teraju da uzimamo noviji i noviji hardver, kako je onda moguće da ta moćna industrija dozvoli da Crytek pukne? :d

Ovo je klasičan biznis slučaj, make it or break it, angažovali su armiju ljudi, a njihovi endžini ne trebaju svakome, niti svako zna kako da izvuče maksimum iz tih endžina...i to bi bilo to. Jednostavno, precenili su potrebu i potražnju za njihovim proizvodima. Ryse se prodao u oko milion primeraka, ne znam šta su oni očekivali kada rade ekskluzivu za konzolu koja tek izlazi, i to ne naročito inspirativnu (voleo bih da vidim u koliko bi primeraka prodali on-rail fps za PC kao što su konzolama podmetnuli on-rail akcionu avanturu).

Naravno, bilo bi mi žao da nestane studio, ali life goes on...Prošla su vremena kada smo kukali za bombastičnim grafikama koje nema ko da napravi i endžinima koji, kako smo to nekada mislili, cela industrija žudno želi da upotrebljava.

Na osnovu kog uspeha su se oni toliko raširili i narasli?
Umislili da su mnogo jaki, a njihov uticaj na industriju je neprimetan i naravno da će da puknu.

Imali su dobre ugovore sa vojskom, koje nisu uspeli da produze.

Mene jedino zanima na koji nacin ce ovo uticati na Star Citizen. Na SC forumu ljudi pisu da je Roberts u potpunosti licencirao engine i da ne zavisi od Cryteka, ali mislim da to nije tacno. Ukoliko je tacno, Star Citizen ce se okoristiti iz cele price jer vec nekoliko Cryengine inzenjera radi za njih, posle bankrota moglo bi jos da im se pridruzi.

Dobar ugovor sa vojskom, a ovamo potrošili brdo para na komercijalno neuspešne igre. To se zove loše rukovodstvo.

Nije njihova mašina loša ni prosečna nego odlična ali je do juče licenca koštala milion i više.
I nije licenciranje to koje je trebalo da donese novac nego krajnji proizvod koji nismo dobili.
Dajte jednu igru na kojoj su napravili dobru zaradu pa da ima smisla da se toliko rašire.

Pa ako je vojska koristila njihov endžin za simulacije borbenih dejstava, to je sasvim korektan povod za širenje. Ne radi se o tome, već o, kako kažeš, tome da nismo dobili krajnje igre. Ali ne u smislu igara Cryteka, već igara drugih timova. To su enormni troškovi endžina koje je potrebno platiti unapred, a mnogima se mnogo više isplati da koriste dobro poznate (da kažemo, i inferiorne) konkurentske proizvode koji daju zadovoljavajuć rezultat i/ili se plaćaju kroz procenat kada prodaja krene, umesto da se unapred istrese ogromna količina keša.

Nažalost, u današnjem svetu video igara, koji je užasno fragmentisan, manje je više. Tržište je vrlo heterogeno, pravi se enormna količina igara, svuda se želi sa što manjim keš ulaganjima, model koji Crytek nudi, koliko shvatam, je dosta manje povoljan od modela koji nude konkurentski endžini. I tu se manje-više završava gro priče, može taj endžin da bude superioran, najbolji, najkvalitetniji. Obaška što ti za njegovo iskorišćenje trebaju sposobni ljudi i sa znanjem i sa idejom, što opet ne mogu svi da priušte pa se vraćamo na priču da je manje bolje...

Ne samo sto njihov model licenciranja nije konkurentan, nego ni to sto dobijes nije narocito upotrebljivo van kreiranja jos jednog koridor FPSa. Dokumentacija nikakva, primera jako malo, editor ne moze da prismrdi Unreal Editoru, ne dobijas source code. Jedino CIG ima source code ali ko zna kakav oni ugovor imaju.

Jedine prednosti Cryengine-a u odnosi na konkurenciju jeste rendering i sposobnost da se izbori sa jezivo velikom kolicinom poligona. Ali zato je zahvaljujuci portovanju na X360/PS3 mnogo toga osakaceno u odnosu na ranije iteracije. Secate se kako je Crysis bio gotovo potpuno zavisan od GPU-a? E pa to je promenjeno bas zbog matorih konzola. Pa sa 32-bit na 16-bit za prostorne koordinate sto je dovelo do koridor mapa u nastavcima Crysisa i sto je glavna prepreka Star Citizenu da postane space igra (zbog toga su mape ogranicene vestacki, ali oni rade na prelasku na 64-bit).

Nadam se da nece propasti ba jos pola godine, dok ne zavrse tranziciju na OpenGL. Prica se o EA, Ubisoftu i Wargamingu ali ja vidim Facebook i Apple kao kompanije koje bi rado smazale Crytek sa sve 800 zaposlenih.

Pa ako je vojska koristila njihov endžin za simulacije borbenih dejstava, to je sasvim korektan povod za širenje.

Kako je to korektan povod za širenje?
Ako ti video igre ne donose profit kojom logikom širiš taj posao?
Trebali su suzbiti redove i izbaciti nešto što će dobro da se proda jer Crysis to nije.

Nikad ih nisam smatrao ozbiljnim igračem jer im fali pedigre i godine iskustva.
Da bi CE zaživeo potrebno je mnogo vremena i ubeđivanja da preotmu nekog od Epica.
Potrebno je vreme da se stvori dovoljno ljudi koji znaju tu mašinu da koriste.

Ta njihova ekspanzija mi je uvek izgledala kao slava preko noći i tako će i proći.

Ako dobiješ velikog klijenta koga treba opslužiti, i samim tim su ti potrebni novi ljudi, naravno da ćeš da gledaš da proširiš posao. Sad, što to nije održivo...tako ispada sad, šta da se radi.

Sto se tice Crytek-a, generalno poslednjih 2god. ih je nekoliko likova(a kozna tacan broj) napustilo, presli u druge studije. Malo njih se oglasavalo po forumima o ovome, ali znam da mi je jedan text od prosle god. ostao u pamcenju gde je lik pisao da je radio za njih u Frankfurtu(glavnom sedistu i studiju) i da to uopste vise nije onaj isti studio, da je atmosfera dosta losa i negativna i da je jedva cekao da ih napusti. Stvarno steta, jer potencijal im je zaista veliki, od uvek sam smatrao da su im marketing i strategija losi, sto je i rezultat "losih" igara, odnosno ne toliko prihvacenih, iako sam ja licno uzivao u svakom delu Crysis-a. Sve mi se cini da su previse zagrizli, sto bi se reklo. Na sve strane su krenuli, i na free-web gaming, i na mobile, i na konzole, ma svuda su poceli da se guraju, a ono najvaznije im je zapostavljeno, a to je dobra igra. Ako je ovo sve istina, stvarno steta, par godina sam se zezao sa njhovim engine-om, i imam samo reci hvale, nije toliko konfuzan i tezak, cak sta vise poprilicno je jednostavan i logican, a ponajvise izuzetno je optimizovan, iako ga mnogi(koji nikada nisu u njemu radili) pljuju.

Bas sam pratio oko novog UE i CE i Epic definitvno bolje radi posao oko promocije. Malo malo izdaju tutorijale i mislim da im je model licenciranja bolji. Steta ako propadnu. Voleo sam jako FC1 i Crysis 1 , ali onaj turcin Cevat je uspeo da unisti firmu izgleda. Secam se da je bio jako arogatan i da je nesto obmanuo fanove C1.

Evo i prevoda... Pomalo ironično je to da ih je na kraju dotukla konzolna ekskluziva :d

http://www.dsogaming.com/news/cryte...ngine-not-good-ryse-development-catastrophic/

Ako su braca Yerli ikad imali viziju o tome gde treba da ide Crytek, definitivno su je izgubilii nedge usput
Otkad Cryisis postoji ljudi i novinari kukaju na sav glas da je igra osrednja u namjanju ruku ida treba mnogo da porade na gameplay-u ali oni nista, teraj pa gde stigne.
Pa nisu svi PC gejmeri image fidelity botovi koji ima da kupe svaki Crysis bez obzira kakva je igra!
Cak i kad su prikazali taj nesrecni Ryse, svi koji imaju oci su rekli da ce igra biti fail, iako je vizuelna impresivna.
A pre toga sa onim Warface-om (kako su ga reklamirali vrlo los BF3 rip-off ) gde se vec videlo da ne znaju sta rade.
Dodatatan fail je to sto su se limitirali na ubogi Xbone koji skoro niko nije hteo da kupi i koji jedva gura i taj Ryse na 30 fps (720p ili 900p?).
Sto se tice lincenciranja to stvarno ne znam, ali mozda im je bilo pametnije da su se fokusirali na sam razvoj Cry Engine-a umesto da su pokusavali da naprave nesto sto ne umeju (bar ne kako valja) a istovremeno nisu hteli da se menjaju.

Poslednja izmena:
Žao mi je za Crytek, ali me to ne iznenađuje. Onog dana kada je id prestao da bude nezavisna kompanija bilo je jasno koliko je sati i kakva igra se igra na ovom terenu. Očigledno da se svaki pogrešan korak na ovom polju jako skupo plaća. Možda je Crytek stekao slavu na brzinu, ali rekao bih da to nije ništa neuobičajeno. Mahom su svi tako počinjali uključujući i današnji Epic. Epic se tu čini se trenutno najbolje snalazi. Imaju dobar engine, dobru promociju i saradnju sa čelnim kompanijama plus Apple. Ipak ovo je čini mi se bio presudan potez koji očigledno Crytek nije mogao adekvatno da isprati.

https://www.unrealengine.com/blog/welcome-to-unreal-engine-4

Carmacov komentar dovoljno govori za sebe (vidi attacment)

Inače zanimljivo je da je pre ovoga Cliff Bleszinski napustio Epic. 😉

Prilozi

• Screen Shot 2014-06-23 at 5.12.49 PM.png
    Screen Shot 2014-06-23 at 5.12.49 PM.png
    36.3 KB · Pregleda: 105
Crytek ima sjajan engine, i non stop ga razvijaju, izbacuju nove verzije i unapredjenja, to nije problem. Problem je sto, cini mi se, previse ulazu u igre koje su osudjene na propast, i tu mislim da lezi njihov glavni problem, nemaju dobru igru koja bi ih pogurala, na stranu vizuelni efekti i mogucnosti koje svakako da su tu. Jednostavno tehnicki su odlicni, ali su imali dosta losih poteza i to ih je izgleda dotuklo. Steta.

Poslednja izmena:
Warface postoji odavno, samo što su prvobitno koristili neku svoju neuspešnu gface platformu za njega. Jedino što su sada uradili je da su ponudili tu igru na steam-u...

I za Steam verziju je potreban Gface nalog. Ne vidim poentu ovih f2p naslova na Steam-u koji koriste sopstvene ("eksterne") launchere za update i pokretanje (Planetside 2 na primer). Steam tu dodje kao jos jedan nepotreban layer koji samo kompllikuje stvari. Izgleda da ljudi po svaku cenu zele da sve igre imaju na Steam-u bez obzira na posledice. 🙂

Da li će se kriza izvuži iz krize sa ovim čudom
Warface

Trenutno je u top 20 igara na stimu (po broju igraca), ali ne verujem da ce mnogi da se zadrze na igri. Jednostavno je p2w. A i taman sam se ponadao da nema vise onog smarackog gface-a, kad ono sad su jos gore napravili. :wall::smash:

Fan made in CE3. 🙂

[YOUTUBE]JjaYW5Cnr5k[/YOUTUBE]

Nazad
Vrh Dno