@Mare Gedža je lepo objasnio i u pravu je, što je lako i proveriti na Internetu. Moguće je i da su svi navedeni delovi kod tebe već odavno istrošeni i zreli za zamenu. To ne znači da se raspadaju, nego da ne rade optimalno (blago rečeno) i da jedni druge dalje habaju. I da postoji povećan rizik od otkazivanja. Čak i naizgled bezazleno pucanje lanca ili pogrešno naleganje na bilo koji zupčanik (pogon, kaseta ili menjač) mogu da dovedu do gubitka ravnoteže i pada. Uz potencijalno teške povrede, zavisno od trenutka u kom se dese. Sve ti je ovo rečeno iz najbolje namere, kako bi ti bio bezbedniji i kako bi ti bicikl bolje funkcionisao. Nije to neki klinac iz avlije smislio.
A i život je potrošna roba, ali to ne znači da treba da skačeš iz aviona bez padobrana.
Inače, dobronamerno bih skrenuo pažnju da se kaže zuPčanik, a "treba" je pomoćni glagol i uvek je samo "treba", u svakom licu (ja treba, ti treba, mi treba, oni treba, itd). Samim tim, ne može da se koristi za iskazivanje potrebe. Npr, ne može da se kaže (iako svi kažu) "meni treba", nego "meni je potrebno". U hrvatskom jeziku/dijalektu je drugačije, jer je "treba" klasičan glagol. Zato je slogan, puštan povodom poplava, "Srbija te treba" odraz nečije skandalozne nepismenosti u Srbiji, a sasvim regularan u Hrvatskoj, odakle je verovatno i preuzet.
@DonWorkinson Mobilni telefoni imaju puno funkcionalnosti koje su dovoljne velikom broju korisnika, ali nijedna nije zaista "kako treba". Zato nisu obesmislili ni fotoaparate, a neće ni brzinomere. Izdržljivost, težina, veličina, trajanje baterije neki su od velikih nedostataka telefona. Npr, da bi ga koristio kao brzinomer, moraš da uključiš GPS, a onda baterija uglavnom traje tek nekoliko sati. A posle više nemaš ni telefon, koji može da ti bude preko potreban da pozoveš pomoć. Plus se telefoni redovno zaglupljuju i resetuju, aplikacije imaju bagove. Zašto bi sebi komplikovao život za nešto tako trivijalno? Naravno, telefon je ok ako voziš samo po gradu, a ni podaci o brzini i pređenom putu te ne zanimaju tokom vožnje (pa telefon može da bude u torbici, gde je bezbedan od vibracija i udaraca).