Šta je novo?

WINDOWS 8.1

Napravio sam VELIKU glupost :d Instalirao sam Adobe paket i sve je proslo ekstra (svi su programi radili).

Posle toga krenem sa instalacijom Corela X7 i na pola instalacije Avast blokira dalju instalaciju zbog virusa. Posto sam na starom kompu istu instalaciju koristio i Avast nista nije prijavio kontao sam da na novom nesto brljavi. Pokrenem ponovo instalaciju, ali ovaj put sa ugasenim Avastom. Sve prodje ekstra, Corel radi bez problema.

Pokusam upaliti Adobe Premiere i dobijem ovu poruku (ostali programi iz Adobe paketa rade besprekorno):

Cackao sam po netu sta se moze napraviti i jedan od saveta je da precesljam celi komp sa Avastom i Malwarebytes-om. E sad se pitam ako to odradim da li ce mi s*ebati Corel, a ujedno da mi ne resi problem sa Premier-om :smoke:

Napravio sam VELIKU glupost :d Instalirao sam Adobe paket i sve je proslo ekstra (svi su programi radili).

Posle toga krenem sa instalacijom Corela X7 i na pola instalacije Avast blokira dalju instalaciju zbog virusa. Posto sam na starom kompu istu instalaciju koristio i Avast nista nije prijavio kontao sam da na novom nesto brljavi. Pokrenem ponovo instalaciju, ali ovaj put sa ugasenim Avastom. Sve prodje ekstra, Corel radi bez problema.

Pokusam upaliti Adobe Premiere i dobijem ovu poruku (ostali programi iz Adobe paketa rade besprekorno):

Cackao sam po netu sta se moze napraviti i jedan od saveta je da precesljam celi komp sa Avastom i Malwarebytes-om. E sad se pitam ako to odradim da li ce mi s*ebati Corel, a ujedno da mi ne resi problem sa Premier-om :smoke:

Imam osecaj da koristis piratizovan software, a Avast ti ih je zabranio/izbrisao zbog (moguceg) false-positive. Inace, ovo nema nikakve veze sa Windows 8.1.

Poslednja izmena:
Nemoj da pričaš da koristi piratski softver?! Prosto ne verujem.

Linux toliko napredovao :D zadnji put sam probao Ubuntu 2012 i smorio se, aj probacu ga opet :)

haha, ma verujem da te je smorio, ja sam ga probavao unazad mnogo godina i nikad nije uspevao da dosegne tu neku tačku zrelosti.
Ne znam za Ubuntu, lično bih to preskočio mada okay, OpenSuse 13.1 je zmaj, svaka preporuka od mene.
Evo ima mesec dana sigurno, kapiram i jače kako sam na njemu 24/7 , ušao jedanput u Win na kratko samo zbog neke igre.
U svakom slučaju može da se proba, odvoji se 50gb particija i dual boot sa windowsom radi bez problema.
Linux vidi ntfs particije i čita i piše po njima bez problema.

Ja sam se vratio na win 7. Nesto je poceo opasno da stuca a i ovako mi se neke stvari nisu svidjale pa sam ga se resio. Win 7 mi vise odgovara em nemam nikakvih problema.

Okaci sliku task manager-a, cisto da vidim o kojoj memoriji se radi, aktivnoj ili pasivnoj.
Napisi jos ukratko da li je to pocelo da se desava od sveze instalacije OS-a sa drajverima ili posle toga(dan,nedelju, mesec dana).
Preporuka da ostavis sistem u safe modu preko noci kada nista ne radis, ujutro proveris kakvo je stanje. Iskljuci hibernaciju i sleep.

Ako iskljucimo programe i drajvere, ostaju zadate stvari koje OS obavlja dok je idle rezimu, tj treba pogasiti gomilu scheduled tasks.
To pokusaj tek kada sigurno ustanovis da je u pitanju OS.

Ovde ti je spisak koji trebao ostati aktivan, ostalo moze biti disable-ovano. (Debugging, sys resore, Hardware debugging, SPP, Microsoft Customer Experience Improvement Program i jos niz stvari)
Vazi za Windows 7, 8, 8.1

Capture.PNG

To je jedna od prvih stvari koje uradis po svezoj instalaciji sistema, uglavnom preporuka je za one koji znaju sta rade.
Sistem prosto leti bez pozadinskih procesa.

Poslednja izmena:
Non paged.

Desilo se odmah nakon instalacije sistema, prilikom instalacije ostalog softvera, drajvera, dok je trajala instalacija. Sada mi se desilo tri puta dok sam slušao muziku, i dubiozno posmatrao u prazno.

Inače sam i gadget pack eliminisao kao uzrok. Lepo sam rekao da nije do toga.

Sutra jedino safe mod, ali je pitanje koliko će mi trebati da budem siguran da ga nema. Jer nije u ravnomernim razmacima. Ponekad prođe ceo dan bez problema.

Poslednja izmena:
Koliko je bilo najvece zauzece memorije?

Ovo je odmah u startu trebalo da kazes.
Prilikom instalacije win8,8.1 ukoliko si online i mrezni eternet drajver je prepoznat i instaliran, OS skida najnovije verzije ostalih drajvera i prvih 10 min ga ne treba dirati dok se taj proces ne zavrsi. Posle toga ide restart i dalje radis sta treba.

Ako se to desilo na samom pocetku, kao sto kazes, poprilicno sam siguran da je u pitanju scheduled task sys restore koji ima prioritetne privilegije nad ostalim procesima i pokrece se bez obzira na opterecenje CPU.
Task Scheduler/System resore disable oba taska. Ovo dalje znaci da ces morati sam, s vremena na vreme, da napravis restore point onda kada mislis da si instalirao potrebne programe i da sistem radi stabilno i bez problema.

Win 8 ekosistem ima unapredjeni System restore (opcija Refresh +- programi) ali nije jos dovoljno sve ispeglano.

Otvori Event Viewer/Windows logs/ System, sotiraj po vremenu i vidi sta se tacno desavalo u pozadini dok si slusao muziku.
Isto to mozes da vidis u Task Scheduler-u, koji je task izvrsen dok si slusao muziku.

Poslednja izmena:
Najveće zauzeće je negde oko 6GB u prazno. Na već zauzetih 2GB što je jednako nema memorije.

Koliko se sećam kada sam gledao log. Nisam video ništa bitno. Ali možda ima sada. Pogledaću.

U logovima ne trazis error ili warning, vec trazis bilo kakav task ili proces koji izaziva memory leak.
Govorimo o levelu -info.

Ako ti ovo do sada nista nije pomoglo i dalje ti se javlja problem, idi u regedit i iskljuci Windows Network Data Usage Monitoring Driver.
Qualcomm® Atheros Killer E2xxx ima dosta problema sa memory leak u Win8.

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\Ndu i promeni vrednost start kljuca sa 1 na 4

Restart

Poslednja izmena:
Već sam menjao to u registru. Jer ste mi to već bili savetovali. Sad nema dva dana leak tako da čekam priliku da pogledam log, ako bude bilo nešto od pomoći u njemu.

Ako si iskljucio u Task Scheduler-u oba taska za sys restore, to je bio problem.

Nisam. I još čekam, jer memory leak uopšte nije u redovnim intervalima.

Jedno glupo pitanje, jel vredi preci sa 7-ice na 8.1... Skidam sad legalnu sa kljucem instalaciju pa se kopkam da li da brisem stari sistem i predjem na ovo?

Po meni, vredi.

Jer se moze Win 8 isprobati bez instaliranja na hard? Neka kombinacija sa fleskom?

Ok, hvala vam. Definitivno cu preci na 8.1, i ovako mi je ovaj sistem gde je sedmica star preko 3 god. pa doslo mu je vec vreme kontam :D

Vredi preci. Iz mog iskustva, Win 8 je nesto sigurniji sistem. Takodje zivahniji je (jer je izbacen Aero). Jedino sto ne valja jeste onaj Start Screen (Modern UI). Ma koliko se trudio da se naviknem, nisam uspeo.

Mada Windows kao Windows, svaki ce da pobrljavi posle nekoliko godina ukoliko bas ne vodis racuna.

Edit: Isprva mi je mnogo bio ruzan Win8, i dalje je sa svojim super flat dizajnom. Ali mi je sada i Win7 jako ruzan sa Aerom i fake staklom. Tako da su oba ruzna i nema svrhe to uzimati kao prednost ili manu. Jednostavno, Microsoft dizajneri nikada nisu imali veze sa zivotom i ako je Windows tvoj izbor to je nesto sa cime moras da se pomiris.

Poslednja izmena:
Instalirao sam 8.1 i leti za sad jako dobro. Nego zanima me sto KM player nece da se instalira?

Slobodno probaj PotPlayer, naslednika KMPlayera. :)

edit: Haha, Madjionicare. :D
Eto, ja sam tebe poslusao pre mesec-dva i zaista sam zadovoljan Pot-om.

Poslednja izmena:
Hvala vam ljudi, skidam ga :D

Nazad
Vrh Dno