Šta je novo?

WINDOWS 8.1

Ako ides u sources i setup.exe onda ce te pitati da li zelis stari windows da ti bude u folderu windows.old posle instalacije ides samo na ok i to je to.

Ne znam koje je prirode problem. Ali nakon što sam gasio računar da probam drugu grafičku karticu. Koja je naravno bila neispravna kao što sam i mislio. Zvuk na mojoj zvučnoj je tih da se ne čuje skoro, čak i na maksimumu. Reinstalirao sam drajvere prčkao svašta i ništa nije pomoglo. Dok digitalni izlaz i dalje daje zvuk kako treba. Samo analogni neće.

Sta trebam podesiti u Windows 8.1 kada je u pitanju SSD disk? Sve radi OK, ali tipa fragmentacija i tako to kontam mozda je podeseno da se automatski pokrece pa da sprecim stetu dok nije nastupila :d

Ne diraj nista, na Windows 8(.1) je namesteno da radi TRIM po zakazanoj "defragmentaciji".

Sta trebam podesiti u Windows 8.1 kada je u pitanju SSD disk? Sve radi OK, ali tipa fragmentacija i tako to kontam mozda je podeseno da se automatski pokrece pa da sprecim stetu dok nije nastupila :d

Da li Samusung ima neki utility za optimizaciju ssd diskova, koa Intel ?

Hvala na informacijama :) Sta je konkretno TRIM :d

Da li je dozvoljeno koristiti programe za cistcenje poput CCleaner-a, odnosno da li oni ista konkretno mogu uraditi kada je u pitanju SSD :wave:

Hvala na informacijama :) Sta je konkretno TRIM :d

Da li je dozvoljeno koristiti programe za cistcenje poput CCleaner-a, odnosno da li oni ista konkretno mogu uraditi kada je u pitanju SSD :wave:

Možeš. TRIM ti radi isto što i defragmentacija na običnim hardovima. Čisti krš, da ne dolazi do usporenja posle nekog vremena.
Na kraju pročitaj na internetu ako te zanima detaljno.

Ccleaner je dobra alatka brise mnoge temp file-ove.

Kada je rec o SSD u tu je onda taj program nepotreban, ssd radi sa svojim FW i nezavistan je po tom pitanju, bitnije ti da imas noviju verziju FW na SSD-u.

Kod CCleaner se vise brine o Windows procesima, junk file-ovima... Itd

Trim je comanda koja obavestava sistem o blokovima koji mogu biti uspesno obrisani...
Recimo da je to Agent,koji vrsi monitoring SSDa radi normalnog koriscenja, trajanja.

Poslednja izmena:
^ Mislim da si se izvalio.
I na ssdu je taj program itekako potreban ako zelis da ocistis cache, history... Nema to veze sa firmverom na ssdu. Ne mesaj babe i zabe.

Super! CCleaner cu korisiti za ciscenje, a onu opciju "Registry cleaner" necu ni korisititi jer je bespotrebna na SSD-u.

Posto sam novi korisnik W8.1 imam jos par pitanja:
- Moze li se omoguciti potvrda brisanja fajlova (sada kada kliknem Delete na neki fajl on je odmah poslan u Recycle Bin, bez upozorenja da li zaista zelim brisati taj fajl
- Imate li neke predloge ili sajt sa predlozima koji su programi obavezni za Windows 8 da to sve lepo sljaka (moze i neki tutorial na YT).
- Da li se mogu instalirati third-party teme?

Vezano za SSD: Kako se proverava FW diska i gde na sajtu Samsunga mogu naci nove verzije? Da li se treba raditi backup ako se instalira novi FW?

^ Mislim da si se izvalio.
I na ssdu je taj program itekako potreban ako zelis da ocistis cache, history... Nema to veze sa firmverom na ssdu. Ne mesaj babe i zabe.

Za normalan rad ssd-a kao jedne hw komponente FW je najvazniji faktor a onda sve ostalo, tu CCleaner nema sta da pomogne... Znam sta pisem.

Super! CCleaner cu korisiti za ciscenje, a onu opciju "Registry cleaner" necu ni korisititi jer je bespotrebna na SSD-u.

- Moze li se omoguciti potvrda brisanja fajlova (sada kada kliknem Delete na neki fajl on je odmah poslan u Recycle Bin, bez upozorenja da li zaista zelim brisati taj fajl
- Imate li neke predloge ili sajt sa predlozima koji su programi obavezni za Windows 8 da to sve lepo sljaka (moze i neki tutorial na YT).

Vezano za SSD: Kako se proverava FW diska i gde na sajtu Samsunga mogu naci nove verzije? Da li se treba raditi backup ako se instalira novi FW?

Radi onako kako ti Samsung preporucuje, tako je najbolje.
Nadji model SSDa na njihovom sajtu i skini soft za update, on treba da ti ocita verziju, na isto mestu skini i fw.

Backup radi ako zelis, ja sam fleshovao desetak ssd-a i nikada nisam izgubio podatke.

Jao kako ljudi lupaju. Registry cleaner ti treba bez obzira na vrstu diska. To je čišćenje sistema od đubreta.

Nema bog zna šta da se čisti registry u 8mici, drugačije radi nego pređašnji sistemi i ne "prlja" se tek kao recimo XP. Takvi programi mogu još i da zabrljaju sve ako nisu baš namenjeni 8mici. Na Ccleaneru raditi samo čišćenje temp fajlova i gledaj da bude najnovija verzija. Najbolje je da se upotrebi "Disk Cleanup" iz samih windowsa a za lepo održavanje systema čistim, upotrebiti "Revo uninstaller" in neće ostajati đubre posle deinstalacije nekog programa. Zaboravi na većinu stvari koje je trebalo da se radi na XPu.

Da li Windows-ov Disk Cleanup radi isto sto i CCleaner-ovo čišćenje temp fajlova? Hocu da imam sto manje programa na sistemu, pa ako CCLeaner radi prakticno isti posao da ga deinstaliram...

Poslednja izmena:
Ma sam CCleaner i većina sličnih programa su čist paradoks, čak i ako može da očisti disk nešto bolje od Windows alatki (koje su tu ionako) sam program sa svojim bekapima koje pravi tokom "čišćenja" doprinese bar toliko ako ne i više bajtova na disk. Recimo sam CCleaner je preko 10 MB plus neznam sad tačno koliko u svoim backupima a on tebi uštedi 5-6 MB, gde je tu ušteda ?
Plus moraš da paziš šta je štiklirano da ti ne očisti nešto što želiš da sačuvaš, kao neke kukije pa moraš svaki put kad odeš na neku stranicu sa prijavljivanje da uvek ubacuje Username i lozinku ili da opet nameštaš pogled, onda to još dodaje i gomilu posla i vremena pa ti ni vreme ne štedi.
Windows su postali mnogo čistiji od XPa, čak ni diskovi ne fragmentiraju ni približno kao pre. Evo recimo kod mene 3 HDDa, posle godinu dana upotrebe samo na 8mici a puno se piše i briše po njima, samo jedan je fragmentovan 2% ostala 2 su na nuli, tj. manje od 1%. Automatsku defragmentaciju sam isključio čak.

Poslednja izmena od urednika:
Мени су такви програми чист губитак времена. Шта, не знам где су ми temp фолдери па не могу сам да обришем оно што претекне од лошег програма? Не могу понекад да испразним понеки кеш? Мислим, ОК су за почетнике и оне који никада нису озбиљно научили како windows ради али да мени програм брише temp фолдер ... најн. Да ми празни канту? Да брише историју и кукије па да све морам од почетка?
Дефрагментацију нисам радио никада од како користим ntfs јер су тада то навели као једну од предности над fat32 а проверио сам пар пута од тада и ниједна партиција није била преко 1% фрагменитисана па сам баталио.

Deinstalirao sam CCleaner :d Koristicu Disk Cleanup svakih 15ak dana i resen problem :wave:

Nego, da li neko ima resenje za ovaj problem:

Moze li se omoguciti potvrda brisanja fajlova (sada kada kliknem Delete na neki fajl on je odmah poslan u Recycle Bin, bez upozorenja da li zaista zelim brisati taj fajl

Шта, не знам где су ми temp фолдери па не могу сам да обришем оно што претекне од лошег програма?

Sve sto on radi ti ces na single click da odradis ? Now theres a waste of time

probajte " Uncleaner " sa http://forums.mydigitallife.info/threads/30409-UnCleaner-The-Unnecessary-Files-Cleaner-Solution

p.s. mada treba biti obazriv http://forums.mydigitallife.info/th...olution/page14?p=531490&viewfull=1#post531490

Poslednja izmena:
Зато и не волем те сингл клик програме, да је то све испрвно, лако би се то убацило у сам ОС. Више волим да сам контролишем шта је где а иначе бих вероватно могао да направим беч фајл који све оно ради ... али ми није потребан. Ионако бришем само темп фолдере и то само ако партиција почне да се претрпава а док има места, не дирам ништа. А пошто windows палим једном у пар недеља и користим пола сата, ценим да ћу следећи пут да чистим негде кроз 7-8 година. ;)

Deinstalirao sam CCleaner :d Koristicu Disk Cleanup svakih 15ak dana i resen problem :wave:

Nego, da li neko ima resenje za ovaj problem:

Desni klik na Recycle Bin / Properties, stikliraj "Display delete confirmation dialog"
Ccleaner je 20 puta bolji program od ovih integralnih sto dolaze uz sistem.. Ako ga skidas, kucaj u google CCleaner slim, to je verzija bez
adware-a.

Ja i dalje mučim muku sa memory leak ispadima. uTorrent sam izbacio i nije do njega. Redovno vršim update drajvera i OS-a. A rešenju ni traga...

1. Instalirao si MSDN veriziju a ne neku "distribuciju"
2. Testiraj samo sa jednom grafikom, pa samo sa drugom.
3. Instaliraj poslednje intel cipset INF drajvere.
4. Odes u safe mode, vidis da li i dalje srce memoriju.
5. Proveri starup, programe, servise.
6. Obrisi AV, vidi da li je on problem.
7.Obrisi jedan po jedan GPU drajver, prati sistem kako se ponasa.

Sta je 8GadgetPack, takve stvari umeju napraviti ovakve probleme. Koliko mi je poznato MS je savetovao da se pogase gadgeti iz bezbednosnih razloga, imali su tu opasan fail. Mozes i to slobodno da obrises.

Poslednja izmena:
1. Je tako
2. Menjao sam grafičku, nije do nje
3. Već probano
4. To zahteva veoma varijabilno vreme, verovatno par sati. Ali ću probati
5. Provereno nije do toga
6. Nije
7. Isto

Uslovno osmo ću probati, i spreman sam da se kladim da nije do toga.

Koliko vidim to je gadget platforma iz Win7 prepakovana u instalaciju za Win8. Problem je sto se dva sistema ne razlikuju samo malo u izgledu, win8+ desktop je kompletno poguran sa GPU hardware acceleration od WDM pa do samog shell-a, na CPU se oslanja minimalno, tako da kod iz Win 7 moze lako napraviti probleme.

http://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb896653.aspx

Ovde mozes pratiti koji servis vuce memoriju, proces moze da se sastoji iz vise servisa pod jednom granom. Npr svchost.exe

Poslednja izmena:
Jel zna neko kako da disable-ujem ovo sto je zadnjip date za win 8.1 doneo a to je da mi kompjuter sam ode na sleep bez da sam ja ista podesavao i probudi se kad pritisnem neko dugme? Kakva glupost nisam to trazio da se menja i novi upate je to sam promenio???

Jel zna neko kako da disable-ujem ovo sto je zadnjip date za win 8.1 doneo a to je da mi kompjuter sam ode na sleep bez da sam ja ista podesavao i probudi se kad pritisnem neko dugme? Kakva glupost nisam to trazio da se menja i novi upate je to sam promenio???

Desni klik na start dugme/power options/change plan settings/put the computer to sleep>never

Nazad
Vrh Dno