Šta je novo?

Diskusija o cenama

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
da razjasnimo jednu jako bitnu stvar kako i dalje ne bi optuzivali jedni druge.

niko od nas ovdje niti ima para, niti opreme, niti na bilo koji drugi nacin moze uticati na kretanje cijene na postojecim berzama. i ako moze, to se mjeri u 0,00001%

apsurdno je optuzivati nekoga za pokusaj obaranja ili dizanja cijene samo na racun misljenja koje ovdje iznosi.

Damire aj jedno pitanje,ako imas tako misljenje o saju,zasto bi onda uopste on pomagao drugim rudarima kada su pocinjali?.A sigurno ce se javiti bar 10 rudara kojima je pomogao da pokrenu rigove itd...

Pa kako zasto, pomogao je njima da bi digao diff, pa da brze dodje do svog cilja. Covek je jednostavno takav :)

i mene je nagovarao da kupim 700 LTCa kako bi uslo vise novca u sistem i kako bi cijena porasla. srecom, nisam ga poslusao nego sam kupio opremu pa sad imam deset puta manje novcica i 4 puta veci racun za struju.

stvarno Saj ja ne znam kako mozes biti tako zao :d

da razjasnimo jednu jako bitnu stvar kako i dalje ne bi optuzivali jedni druge.

niko od nas ovdje niti ima para, niti opreme, niti na bilo koji drugi nacin moze uticati na kretanje cijene na postojecim berzama. i ako moze, to se mjeri u 0,00001%

apsurdno je optuzivati nekoga za pokusaj obaranja ili dizanja cijene samo na racun misljenja koje ovdje iznosi.

Upravo tako. Zaista su potrebne masne pare, velike banke, politicari i/ili cryptoworld priznat autoritet da bi se moglo uticati na cenu. To moze Max, CEO Stamp-a, BTC-E, developeri LTC-a, DOGE-a, i kineski gazde. Ostali, ukljucujuci i poznate manipulatore od ranije, imaju sve manje uticaja na glavne valute. Sve sto mi mozemo da uradimo je ili da pasivno pratimo situaciju (torbari) ili da aktivno ucestvujemo u trgovini. Oba pristupa nose u sebi odredjen rizik. Daytrading je jako stresan, pogotovo kada se radi na marginama a sa velikim parama, licno ja sam odustao od toga sa BTC-om i LTC-om, dok se sa shitovima i sa daleko manjim ulogom dobro snalazim. Juce sam odlucio da se malo kockam, pa sam za preostali fiat usao skroz u LTC, po oko 11$. Moje licno misljenje je da LTC cena nema prostora za dodatno preveliko propadanje, mada se to ovde nikad ne zna, vec je vise puta potvrdjeno. Taj zakljucak iznosim na osnovu stanja na trzistu i stanja mreze. Mislim da su payment procesori napravili ovaj haos, odnosno ljudi koji u strahu od veceg gubitka pretvaraju kriptose u drugi vid imovine, a procesori samo dampuju. Mada, kada je trend down, ima smisla odmah dampovati iskopano, i uz malo discipline i hladne glave, a podosta muda, kupovati ponovo kroz par dana. Iskopas 20$ danas, prodas, i za 5 dana kupis 10-20% vise coina. Tom taktikom ne mozes puno izgubiti, ako se disciplinujes na par dana, a mozes dosta % dobiti, pogotovo sada kad je diff toliki koliki je. I ko je tako radio od decembra, mislim da je uvecao podosta iskopani stek. Ocekujem stagnaciju do 15. aprila, a za dalje, videcemo. Nemojte da vas uplasi jutarnji dump 15. aprila, ako ga bude. Kakva god da bude vest, ne verujem da mozemo previse dole. Barem ne zadugo.

Poslednja izmena:
Od 7og do 10og aprila u New Yorku ce se skupiti mnogo opasne face iz svijeta kripto valuta. Dogadjaj je velik I imati ce velik medijski odjek. Vukovi s Wall Streeta ce imati priliku upoznati I razgovarati s ljudima koji su pioniri ove price. Sve to ce rezultirati novim ulaganjima koja ce poceti vec od 11.04.
Do tada ce ovaj preplaseni polusvijet skontati da nema nista od kineskog crnjaka I da je sve odlicno upakovana sarena laza sa ciljem obaranja cijene I sisanja sirih masa.

Tako nekako....:D

za kineze sam VEC u pravu...
http://www.coindesk.com/btc-china-dismisses-pboc-fears-open-letter/

ostaje jos da se obistini prognoza vezana za Inside Bitcoin dogadjaj koji se odrzava u New Yorku.

Juce sam odlucio da se malo kockam, pa sam za preostali fiat usao skroz u LTC, po oko 11$.

hehe, sad kako se jos uvek drzimo iznad 450 (2700 kod kineza), usao sam i ja sa nekom sitom, ali u NMC.

ako mi je pozicija u BTC-u ok, tj. ako se odvija onako kako meni odgovara, uvek se "pojačavam" alternativama. to je neki prirodni sled.

sve dok smo iznad 450 primerice - drzim poziciju u booraniji. cim krene i najmanja naznaka da 450 nece izdrzati - prvo dampujem tu situ, pa onda zatvaram pozicije i u btc-u.

...

btw, ovih dana sam premestio celokupni rudnik u Bosnu! jedinstvena tarifa (neme zona), cena kao u najjevtinijoj zoni u Srbiji!

milina!

Poslednja izmena:
sad kako cena pocinje da se spusta, pocinje igra kWh/cena. tj. pocinje izmestanje proizvodnih kapaciteta u krajeve gde je to jevtinije.

eto prilike za razvoj Bosne! :D

ne kazem da nije u srbiji jevtina u odnosu na svet. samo me nerviraju one zone.

Poslednja izmena:
Srbija ispada prakticno najskuplja ako se ukalkulisu zone...

Bosna ocigledno nema problema s potrosnjom kao mi. Zone su nama stimulacija da trosimo manje (i placamo vise) :S:

Evo moje kratkoročno predviđanje za bitcoin cenu.
Raste do $500 zatim ide nazad i ispod $400.
Gut feeling što kažu braća ameri.

Bosna ocigledno nema problema s potrosnjom kao mi. Zone su nama stimulacija da trosimo manje (i placamo vise) :S:

Da, kod nas trenutno ne postoji ni dvotarifna cijena, vec se sve obracunava po srednjoj cijeni (aritmetickoj sr.). Imamo zimsku i ljetnu tarifu: zimska ~11-12pf + pdv, ljetna 9-10pf + pdv (17%). Trenutno kurs je ~1KM - ~56din.

@genijalcin
Dobar potez, jedini problem u toj opciji predstavlja udaljenost od rigova - ukoliko nemas nekog ko se iole razumije (u slucaju eventualnih problema i prebacivanja na druge valute).

Da, kod nas trenutno ne postoji ni dvotarifna cijena, vec se sve obracunava po srednjoj cijeni (aritmetickoj sr.). Imamo zimsku i ljetnu tarifu: zimska ~11-12pf + pdv, ljetna 9-10pf + pdv (17%). Trenutno kurs je ~1KM - ~56din.

@genijalcin
Dobar potez, jedini problem u toj opciji predstavlja udaljenost od rigova - ukoliko nemas nekog ko se iole razumije (u slucaju eventualnih problema i prebacivanja na druge valute).

nista sto fiksna IP adresa i server od 40 eura (raspberry pi) ne moze da resi.

za svee ostalo sam zaduzio zeninu prijateljicu. treba bukvalno da pritisne 2 dugmeta, eventualno osigurac automatski da vrati. i to je to. stan novoizgradnja, a instalacije ocaj!

ja zatvorio radnju, sav sam u fiat-u. nema ovo snage da dodje ni do 480, kamoli 500...ako i dodje, jos cu iz steka da istresem.

kome je do kladjenja da nece pasti ispod 400, ima odlicnu kvotu ovde>

http://bitbet.us/bet/798/bitcoin-to-drop-under-400-before-june/

Poslednja izmena:
dok cela ova prica nije imala medijsku paznju, ovaj deo foruma je funkcionisao , kako tako ali je funkcionisao, sada kad je ova prica prosla kroz medije na scenu su dosli novi prosipaci pameti, koji sve znaju, i samo su oni u pravu, kvalitet foruma je opao za 70% vecina postova se odnosi na to ciji je duzi,
neka se lepo otvori podforum gde clanovi koji su bili aktivni pre 6-7 meseci mogu da pisu i molim lepo ovi prosipaci pameti neka ga mere u ovom delu,
od tri strana koliko ima nisam nasao ni jedan normalan post, samo pljuvanje

dok cela ova prica nije imala medijsku paznju, ovaj deo foruma je funkcionisao , kako tako ali je funkcionisao, sada kad je ova prica prosla kroz medije na scenu su dosli novi prosipaci pameti, koji sve znaju, i samo su oni u pravu, kvalitet foruma je opao za 70% vecina postova se odnosi na to ciji je duzi,
neka se lepo otvori podforum gde clanovi koji su bili aktivni pre 6-7 meseci mogu da pisu i molim lepo ovi prosipaci pameti neka ga mere u ovom delu,
od tri strana koliko ima nisam nasao ni jedan normalan post, samo pljuvanje

Iz tog razloga ja sam poceo da citam samo postove pojedinaca ovde.:D

Jednostavno priznaj ti si samo i jedino zbog zarade, crypto valute te uopste ne interesuju

kako me ne interesuju, kad sam ovde zbog zarade?
a da bi izvukao najveci profit, moram nesto i znati o kriptovalutama...
ne razumem bas na sta ciljas... pa i vi svi torbari ste ovde zbog zarade i to mnogo vise od mene, jer i ciljate mnogo vecu zaradu...

Ti si u ovu pricu usao samo da bi sedeo kuci a da ti kaplje 300e mesecno od jedne grafike i to ti je jedini motiv.

ne, vec od jedne oko 100 dolara, a planirao sam da uzmem 4 graficke i da tako imam 400 dolara mesecno, ali je sve tako brzo propalo, da nece biti nista od toga...

pa i tebi je motiv samo da sedis i zaradjujes i to mnogo vise od mene, po cemu se ti razlikujes?

Daj nadji da sam ikada igde ikome napisao da ne prodaje novcice dok cena ne dodje na 100$.

nisam mislio bukvalno na 100 dolara...znas i sam kako agresivno branis da se pomene prodaja ltc-a dok ne dodje do odredjenog, zadovoljavajuceg nivoa...
ne mislim da bukvalno branis ljudima da to rade, vec da tako pises...

Sto tebi smeta sto se ja necemu radujem mozda? Jesi pakostan, ljubomoran? Ne zelim da verujem u to.

zar ti tolko ne vidis da se desava da vama smeta sto ja zelim nizi diff, a ne da meni smeta to sto vi zelite...
vi ste ti koji ste mene prvog napali, a nigde vas nisam spomenuo...

Niko ti ne brani ni da imas svoje misljenje niti ti iko namece svoje

kako ne brani... pa o cemu sad pricamo?

Damire aj jedno pitanje,ako imas tako misljenje o saju,zasto bi onda uopste on pomagao drugim rudarima kada su pocinjali?.A sigurno ce se javiti bar 10 rudara kojima je pomogao da pokrenu rigove itd...

sto vise rudara kopa ltc i sto ga vise njih cuva, to vise jaca ta valuta i njegova cena... tolko sam bar ja shvatio, jer se ne razumem u detalje i tako mi je logicno zasto bi zeleo svima da pomogne, jer na taj nacin pomaze i sebi...
druga stvar je da je on mozda stvarno dobar covek i zeli svima da pomogne, ali to uopste nije ono glavno sto sam mu zamerao... a to je ponasanje ko da je sam na topiku i ko da su svi ovde torbari i cekaju da skoci diff i cena, pa da se istresu... mozda cak i jeste svi ovde u tom fazonu, iako verujem da ima par poput mene, ali cak i da sam jedini takav slucaj, treba se ograditi i pricati u svoje ime, a ne ono sto nekima moze zasmetati... vi sad zelite da vi pricate sta vama da odgovara, a da se ja ne naljutim, a kad ja uradim istu stvar, onda bacate drvlje i kamenje, e pa ne moze ;)

April mesec, krecu poljoprivredni radovi, dnevnica 1500-2000din, za 10-15 dana se ili otplati postojeca grafika ili kupi jos jedna pa se polovina novcica steka
Ne mozes samo da sedis kuci i cekas da ti novac padne sa neba

debelo masis poentu... nije tvoja stvar sta cu ja da radim i da li cu da radim, to uoste nije ovde tema, imam ja svojih razloga zasto ne mogu da radim bilo sta, tako da molim vas, bez predrasuda...
ako ovde pricamo o zaradjivanju od rudarenja, i ako svi samo zbog love rudarimo, onda nikako ne kapiram ova vasa povezivanja sa real job-om...

A ko tebi brani da prodajes sada novcice? Ako zelis izvoli covece. Nemoj da mesas savet i moju dobru volju da pomognem tebi i nekome drugom s onim sto se odvija u tvojoj glavi.
I dalje ne razumes da meni tvoje misljenje ni najmanje ne smeta, ne smeta mi sto zelis nizi diff. Nisi ni prvi poslednji koji to zeli ali to se nece desiti i ja o tome ne odlucujem. E to misljenje je skroz pogresno, o tome ti pricam a ti zapeo da te neko napada i brani da pricas.

Damire, dali ti shvatas koliko sam ja sitna riba u ovoj prici? Ti i ja zajedno u LTC-u smo ko zna koja decimala statisticke greske. Prestani da razmisljas o tome da ja nesto uticem i odlucujem, navlacim ljude i krojim sudbinu LTC-a, smesno je. Novcici svih nas na forumu ne mogu da pomere cenu za 0.1$. To sto ces ti da ustekas novcice meni apsolutno ne znaci nista, znacice tebi za nekoliko meseci ako cena skoci par puta.
Ti mislis da sam ja neki tajkun litecoina koji manipulise masom. Ja sam samo mali rudar s velikim planom ;)

Ako si ti mali rudar sta su onda oni koji su dosada iskopali manje od 10 LTC ? :wall:

Imas ogroman broj novcica koji vecina ovde nema sanse da iskopa cak i kada bi nabavila cetiri najace 7990 graficke kartice i sa njima neprekidno kopala narednih nekoliko godina.

Poslednja izmena:
Ja sam usao u pricu jer mi je trebala bolja graficka za gta 5 jer sam se nadao da ce izaci za pc krajem godine.

A zbog čega ste vi uleteli u celu priču zbog sira. :d

da budem iskren, sama pomisao da bi me unuci jednog dana mogli zvati pionirem rudarstva crypto valuta cinila me uzbudjenim. spoznaja da se od toga moze I zaraditi dovela me do orgazma.

hocu reci, nije sve u parama ima nesto I u protokolu :D

Sto bi rekao drug clan Mige... kad "svi" pocnu da rade jedan posao bezi iz tog posla...

Ja sam uleteo kad skoro nije bilo zarade, jednostavno data sam procenio da je samo pitanje expanzije, kupio saku BTC za ~60$ i HW.... da nisam verovao u crypto valute ne bi ulagao zasigrno

Iskreno pre toga sam cuo za BTC i nikad nisam istrazio sta je to stvarno i na prvi pogled mi se svideo koncept i kad sam video da je u expanziji prihvatanja to je za mene bio zelen znak

Takodje dosta je da pogledate medije, forume, bitcoin talk... od kad je BTC bio ~100-200$, expanzija korisnika se povecala bar za 8-10x!

Pogotovo kad je LTC nagurao 48$, broj novih kopaca se povecao exponencijalno...... takodje i veci prodor istih valuta

Sadasnja cena od 450$ nikako nije balon vec skoro izduvan balon... to neznaci da ne moze biti padova itd... ali srazmerno povecanju korisnika crypto sveta, itekako opravdavaju cenu cak sta vise da nema kine i mtgox-a cena od 800-1000$ nikako ne bi bila balon ni u kom slucaju

Poslednja izmena:
Ja sam poceo pocetkom decembra ..mnogo pre toga sam znao za sve ovo ali me mrzelo da pravim naloge i to sam odugovlacio nekoliko meseci..setim se pa kazem sutra cu sad me mrzi.. i onda kad je odjednom skocila cena sam napravio naloge i zapalio za bg i kupio jos 6 grafickih ..prvih 3 meseca sam samo jurio sht valute koja se vise isplati da kopam i jedno 2-3 sata sam na to trosio vreme ..al se isplatilo jer sam za tih 3 meseca isplatio sve grafike...sad mi stoji hvc stalno da kopa a jedno 2 sata dnevno provedem na menjacnicama ..i na menjacnima "zaradim" 3-4 puta dnevno vise btc nego sto kopam posto kopanje sad vise donosi nesto simbolicno.

Ako si ti mali rudar sta su onda oni koji su dosada iskopali manje od 10 LTC ? :wall:

Imas ogroman broj novcica koji vecina ovde nema sanse da iskopa cak i kada bi nabavila cetiri najace 7990 graficke kartice i sa njima neprekidno kopala narednih nekoliko godina.
A sta cu im ja sto su juce krenuli? I uopste nemam ogroman broj novcica, pola su mi pokrali banditi.
Znam ljude koji imaju 50x vise grafickih od mene. Potpuno je druga prica ko koliko dugo kopa i ko koliko novcica ima. Imam 8 grafika tacno godinu dana i nisam se pojacavao uopste od proslog aprila. Kupio sam 4 Asus-a onog jutra kada je BTC pao na 37$, rizikovao sam kada niko normalan nije.
Ja nikoga nisam tukao po usima da prodaje novcice po 6$. Svi se istovarili a posle u kuknjavu. Nisam hteo ni za 48$ da prodam i to sam odmah rekao. Novcice skupljam jako dugo i pre 10-11 sam poslednji put podigao neke novce da bi izvukao pare koje sam dao za grafike.
Stvarno ponekada ne razumem zajedljive komenatare ljudi. Ja jesam mali rudar!

A zbog čega ste vi uleteli u celu priču zbog sira. :d
Ja sam uleteo u pricu npr jer mi je bilo zanimljivo. Nisam nista znao o ovome. Malo je bilo ljudi koji su nesto o ovome znali. Pomagali smo se svi zajedno, delili dobro i zlo zajedno, otkrivali nove stvari nove stvari.
Ja sam samo zeleo da vidim dali je moguce da mi grafika otplati samu sebe posto sam kupio Giga 7950. Tada je sve to zvucalo nekako neverovatno i o ovome sam razmisljao kao o maloj avanturici s HW-om ali za 4 meseca uzeo sam 300$ i otisao sam da kupim drugu grafiku. Par dana posle toga trecu s oglasa i posle mesec dana cetvrtu. Tako je sve krenulo.

Nisam usao zbog novca kao neki, da sedim kuci a pare kaplju :D Ja imam posao a ne retko radim i dva posla ako mi treba para. Moj cilj je bio da uvek imam jak komp, nista preko toga nisam ocekivao.

Ne zbog sira naravno, nego zbog zarade. Većina nas ovde, ili servisira računare, ili zna dosta oko njih, ili je jednostavno zaluđena kompjuterima...e sad, što duže priča cela traje, pojavljuje se sve više ljudi koji završavaju u potpisima. To je pisac hteo reći ;)

nadam se da ovde ne mislis na mene, jer bi bio u velikoj zabludi...

Nisam usao zbog novca kao neki, da sedim kuci a pare kaplju :D Ja imam posao a ne retko radim i dva posla ako mi treba para. Moj cilj je bio da uvek imam jak komp, nista preko toga nisam ocekivao.

izvini, ali pricaj to nekom drugom... ovde si samo zbog para i zbog toga i cekas da skocis vrednost ltc-a... gori si i od mene, jer ja bar zelim da zaradim, a nemam posao, a ti zaradjujes, a imas dva dodatna ili bolje reci prava posla...

i posle meni neko prebacuje da sam dosao samo zbog love... sta sve necu cuti... naravno da sam dosao zbog love, zbog cega bi drugo?

i ti kure kad si pocinjao, jesi usao zbog love, hteo si da vidis dal mozes da otplatis graficku, sta je to drugo, nego lova... kad si pojacao dovoljno komp, da ti jaci ne treba, onda si resio da stekas, jer ti ne treba mesecni priliv, jer vec imas dva posla, pa onda posle nekog vremena da uzmes ogromnu lovu... sve je to lepo, i OK... ali nemoj meni nesto prebacivati, kad si 10x gori lovator od mene...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno