- Učlanjen(a)
- 02.11.2007
- Poena
- 259
Можда је хтео неки несвакидашњи кадар. Вероватно има милион фотки са реком иза и градом у позадини. Само претпоставка.
Misko, odlicno ! Ja volim tvoje fotke, i sjajno mi je sto radis film, svaka cast !
A ja stvarno ne znam cemu cimanje, nek mi neko kaze da onu fotku ne moz napravi digitalac 🙂
Pa ko prica o prodaji, upravo je problem sporog i loseg workflowa to sto te odvraca od razmisaljanja o samoj fotografiji. Dobar fotoaparat je samo alat kojim se na najjednostavniji i najugodniji nacin dolazi do fotografije, film je suprotnost od toga, ali ne zato sto je neko to napravio za uzivanje, bec zato sto nisu mogli da se setw boljeg 🙂 U medjuremenu se pojavila digitalija izbacila sve nedostatke filma.
Sa analognim aparatima najmanje vremena imas za fotografisanje pa se onda zapitas da li ti volis fotografiju ili zanat njihove izrade pre 20 godina 🙂
Rispekt, svako neka radi sto voli i sto mu prija. Koriscenje filma nikako ne odvraca od razmisljanja o fotografisanju, naprotiv! Tera te da mnogo vise koristis mozak, znanje, iskustvo, pravila i nepravila. Film, a posebno srednji format, je intelektualno kreativni proces, ne tamo neko rokanje rafala, polivanje, tehnomasturbacija o coskovima, aberacijama, rezolucijama i slicno. To je svet za ljude sa sivom masom!Tebi je film smaračina meni je svaki korak uživanje, namotam film, ispucam ga, izeberem neki od razvijača, razvijem ga sam, skeniram sam. Jednostavno meni takav postupak paše, koristim drugačiju tehniku slikanja svetlom, ne vidim ništa u tome loše ili nazadno.
Rispekt...
Hvala Marti, imam utisak da bolje fotografije pravim na filmu nego na digitalcu a nije da ih nisam imao (Oly E-1, Nikod D60 i sad NEX F3). Više napredujem svakim novim filmom i sviđa mi se to što kad odleži fotka par dana na filmu i vidim je ponovo pomislim "šta sam pobogu u ovom trenutku mislio" ili se pozitivno iznenadim. Nisam ni u fazonu film rula a digitalno je sh niti sam ikada u životu to potencirao i poredio ih a gledaju me k'o dеbila kad izvučem Pentacona Six sa šaht tražilom u fazonu bravo care ali odakle ti ispade.

Sve si pogresno razumeo, ali bas sve! Niko ovde ne kaze da je jedno bolje ili drugo losije. Sve je legitimno! Bilo bi lepo kad bi o tome diskutovali ljudi koji su nekada fotkali filmom a ne samo da mislite da je fotografija nastala sa dolaskom digitalije a pre toga je bio srednji vek!? Pa cime su, tako mi malog petka, fotkali svi oni veliki majstori fotorafije u proteklim decenijama. Kakva crna lenjost, o cemu vi to!? Fotku moze napraviti svaki sistem, za losu fotku, nekada a i danas je u 99% sluicajeva kriv los fotograf.Poenta sa filmom je da je ljudima zao da fotkaju osim ako dobro ne isplaniraju sve. Sa digitalcem samo skljocaju. Iz tog razloga kazu bolji je analogni.
Moje subjektivno misljenje je jednostavno da su takvi ljudi lenji pa im treba analogni aparat da bi ih naterao da razmisle na trenutak sta ce ustvari da fotkaju...
A ako hocete taj film look, pa toga bar ima milion efekata za dzabaka. Objektivi uglavnom mogu i na digitalce tako da ni to nije razlog izbegavanja digitalca...
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari