Šta je novo?

Fotografije - 2014

• Začetnik teme Začetnik teme weasel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Odlicno 🙂

Znam za tehniku sa carapama i recimo nekim travcicama. Ali bas me je zanimalo sta se ubaci u carapu za ovako dobre sare. Moracu kevi ovo da pokazem 😉

Edit: Evo i u okviru recepta si vec dobio pohvalu od nekoga. 🙂

"Priznaću da mi je Uskrs još daleko da se bavim bojenjem jaja i da mi je ova tehnika poznata, pa se pre svega moram osvrnuti na fascinantne fotografije u svakom smislu. Kako ste uspeli da na takav način fotografišete jaja, ali i ostalo?"

Naravno i ja mislim da su slike odlicne 🙂

Poslednja izmena:
Ботаничка башта 2013.

Deus, jesi li dobio pare za ovo?
deus.jpg

Preko puta ulaza u Univerexport na Banjici

Poslednja izmena:
Prvo onom ko je okačio da te sporazumno obešteti, ako neće onda preko advokata pa da malo ponoviš opremu, ili odmah preko advokata. 😀 U svakom slučaju tebi svaka čast na izložbi, a Carnexu na slonovskom pamćenju i reakciji.

Poslednja izmena:
ma šta bre "nema ništa od toga"??? pravo kod advokata i oderi ih!

Pa bas zato sto je trzni centar to odradio - takvi imaju para i uglavnom zna se kako stecenih. Lepo advokata i to je to...

Trzni centar!? Uh nista lepse, advokata lepo za ruku pa kod tih gusara. Pre toga se potrudi da napravis lep dokazni materijal, sve lepo isfotkaj okolo.

Moracu malo ozbiljnije da se raspitam sto se tice svega ovoga, ali najlogicnije mi je da je neka dizajnerska kuca to radila, a nisu planirali da sam ja iz BG-a, a na shutteru mi je ova fotka skinuta 4 puta od po 0.25$ sumnjam da ta licneca odgovara ovoj 🙂 ali sta da se radi, bar su je okacili na veliki bilbord i puno ljudi ce je videti 😉

Hvala Falcon, procitao sam, ali nista konkretno nisam procitao, osim broj tog advokata. Moj kum je advokat, i to dobar, cekam ga samo da se vrne iz Rima, pa cu ga pitati sta ovde mogu da uradim. Mada sudeci i sta sam procitao u toj temi, niko se nije ovajdio do sada :-/ Ma da smo zivi i zdravi ! :-D

Kako nije. 🙂

Isčitao sam tu temu par puta u prošlosti i ima ljudi koji jesu. Generalno, prvo krećeš sa vansudskim poravnjanjem i pitaš ih kako su došli do tvoje fotografije pride. Ako ignorišu mail-ove ili pisanu formu, onda im postavljaš rok (imate 15 dana da odgovorite, trte-mrte...). Ako i to ignorišu, onda sa advokatom podnosiš tužbu. Tužbu dobijaš 99% (100% ne mogu da napišem, jer je glupo to pisati) i odšteta je mahom u rangu od 100 do 800 eura u zavisnosti od toga šta su sve radili sa tvojom fotografijom, gde je postavljena (na prometnom mestu gde je velika posećenost), u kojoj veličini, itd.

Tako je 🙂 Prvo fino, a ako oni krenu da vrdaju, kazes nista, necu ja da se cimam, kontaktirace vas moj advokat 😉

Npr ako hoce odmah da plati ne znam mozda te neko posavetuje koliko mozes da dobijes, a ako nece ide ono drugo.

Zasto bi ti neko krao sliku ili bilo sta, mogli su lepo da obaveste, pitaju okrenu telefon... Nemoj im dati da se izvuku, iako ti deluje banalno, ali sa takvim ljudima jedino po dzepu, pa ce se opametiti...

Poslednja izmena:
''Poštovani, primetio sam da ste jednu od mojih fotografija iskoristili (tu i tu, odeš tamo i fotkaš fotku i sve što možeš a da je vezano za fotku i dostaviš im linkove) radi dobijanja materijalne i druge koristi, ALI bez moje saglasnosti da tu fotografiju možete da koristiti na način koji ste to uradili. Ovim putem Vas obaveštavam da ste prekrišili Zakon o autorskim i srodnim delima (član taj i taj, ne znam sad napamet) i da ste moju fotografiju prikazali na način na koji ona nije namenjena da se prikazuje (ako je kropovana - napomeni to, ako je prebačena u b/w - spomeni i to, ako nešto piše na njoj - spomeni i to). Samim tim obraćam Vam se ovim putem radi ostvarivanja autorske naknade jer za prikazivanje moje fotografije niste dobili moje odobrenje. Srdačan pozdrav, ime i prezime, očekujem Vaš odgovor. ''

Dodaj još nešto ako misliš da treba, ovo je srž - generalno.

Ponoviš ovo za nedelju dana (ako nema odgovora), sa napomenom da ako nastave da te ignorišu, bićeš u obavezi da angažuješ advokata i da svoja prava ostvariš preko suda.

Ako možeš i lično da odeš do njih, ako imaju neko predstavništvo, ni to ne bi bilo loše (čisto da vide da si ozbiljan). Ali, nakon što im pošalješ prvi mail (između prvog i drugog mail-a).

Poslednja izmena:
^ ako se dobro secam i ti si imao slicnu situaciju? 🙂

Deuse, ja bih uradio ovako kako je dzoni napisao.

A onda ako uzmes 800e da organizujes foto skup uz pivo, rostilj i vinjak :d :smoke:

Par puta. 🙂 Doduše, bili su to neki magazini i online izdanja. 2 puta sam dobio naknadu, jedanput sam se složio da uklone fotografiju.

Poslednja izmena:
Samo ih ti dobro recni, i onda meni pokloni jedan A7 ili makar A6000 za zasluge 😛

Šalu na stranu voleo bih da priznaju makar grešku jer bi i to bio korak napred.

Ja podrzavam sve ovo gore sto je napisano. Ali poslusaj sebe najbolje je.
Ako ti mislis da treba da tuzis onda tuzi ako mislis da nema potrebe nemoj nista na silu.

Ovo je kradja, jer dozvolu nemaju, nisu se udostojili ni da te kontaktiraju. Tako da 99% dobijas odstetu ali kazem, poslusaj prvo sta ce oni da ti kazu.
Ali jako bezobrazan postupak jer te uopste nisu kontaktirali i potpisali.

Nazalost sad kad je internet dostupan svima ovakve stvari se desavaju i desavace se jos vise. Ali treba prvo da krenemo od sebe, koliko i mi u stvari placamo muziku, igre, filmove... pa i slike.

Kad budem preuzetu igru prodavao na ulici zarad materijalne koristi, nek' me tuže i nek' mi uzmu sve što imam.

Da je neko Deus-ovu fotografiju preuzeo/prikazao zarad nekog cilja koji nema ostvarivanje materijalne koristi, ne bi bilo ni osnova da ih tuži, već samo da uklone fotografiju. Pošto je priča drugog tipa, tržni centar (oni inače uopšte nisu orijentisani na materijalnu dobit 😛 ), ne treba olako preći preko toga, posebno što ima nekog u užem delu porodice da je advokat i da (verovatno) može da radi na proviziju (= nema početne investicije za advokata, koja mahom odvraća dobar deo ljudi).

Kad budem preuzetu igru prodavao na ulici zarad materijalne koristi, nek' me tuže i nek' mi uzmu sve što imam.

Da je neko Deus-ovu fotografiju preuzeo/prikazao zarad nekog cilja koji nema ostvarivanje materijalne koristi, ne bi bilo ni osnova da ih tuži, već samo da uklone fotografiju. Pošto je priča drugog tipa, tržni centar (oni inače uopšte nisu orijentisani na materijalnu dobit 😛 ), ne treba olako preći preko toga
Ma da bre, treba ih rebnuti, samo napred Deuse!
E sad postoji mali problem ali za Deusa to ne bi smeo biti problem jer mu je kum adv.
Radi se o iznosu-naplati štete. Advokati neće da rade ako su mali iznosi za naplatu 100, 200, 400 evra, pogotovo ako je spor u trgovinskom sudu u BGD, a ti si iz NS, SU, KG, NI.. jer na taj iznos on uzima 20% + sudski troškovi, ali on mora da te vozi taj dan za BGD, pa ako se sudija ne pojavi ili tuženi ili njegov branilac na prvom ročištu sve se odlaže i pomera, pa onda aj ponovo, adv. tada gube ceo dan na tom slučaju za eto koju vrednost + utrošak goriva tamo i nazad, a za to vreme u gradu gde živi mogao je da odradi 10 takvih slučajeva i zdravo, a i to nisu slučajevi od karijere, svi oni jure teše i složene krimi slučajeve jer tu leži priča o njemu i kancelariji. Fotke i tako to, to je njima kilavo i sitno, ne zanimljivo.
Ovo navodim kao lični primer jer mene niko neće da zastupa u slučaju DHLa, koji je pored mog zahteva da mi se vrati pošiljka vrednosti 400 evra (Canon 600D), oni to odbijaju da učine i uručuje pošiljku prevarantima.
Priznaju grešku ali ne i odgovornost.
Ista priča je kada je u pitanju visokotehnološki kriminal tj. tada je još gore.
Poenta priče je da smo mi izvan BGD naebali jer su mali odštetni iznosi. Zato Deuse deri za primer!

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno