Šta je novo?

AMD R9 280X zvanicna tema!

Verujem ti na reč i svestan sam da je Asus lider kada su u pitanju grafičke kartice, ali kakve sam qrate sreće meni bih baš taj falični zapao...

Asus je kod 7900 serije pokidao konkurenciju sa DC2 troslotnim hladjenjem.

Ovoga puta rekao bih da je ipak Vapor-X bolja karta. Testirao sam gotovo sve r9 280x i najvise i se svidela vaporka. Hladnija i tisa karta generalno, dual bios switch, 2x8 pina tako da ne optrecuje plocu ni 1% kada je na extenderu, ima fensi led svetla ( :) ), odlican aluminijumski backplate, kontrola napona u svim programima, a ovo je mozda koincidencija ali imale su veci asic kvalitet od svih asusa koje posedujem.

Meni ne prave nikakve probleme i znam bar jos 3 ljudi kojima takodje ne prave probleme.

Od 4 kod ortaka 2 su u feleru posle nepunih mesec dana.
Na jednoj zakucao vent dok na drugoj vent pobegao iz ose kao da je pijan mlati. Asus 280x top.

Asus je kod 7900 serije pokidao konkurenciju sa DC2 troslotnim hladjenjem.

Ovoga puta rekao bih da je ipak Vapor-X bolja karta. Testirao sam gotovo sve r9 280x i najvise i se svidela vaporka. Hladnija i tisa karta generalno, dual bios switch, 2x8 pina tako da ne optrecuje plocu ni 1% kada je na extenderu, ima fensi led svetla ( :) ), odlican aluminijumski backplate, kontrola napona u svim programima, a ovo je mozda koincidencija ali imale su veci asic kvalitet od svih asusa koje posedujem.

Mudro zboris kolega, svaka ti je ko iz mojih usta (tastature).
;)

Jedini problem kod vaporke 280x (imam dve) je što je VRM na 95-100C i pored otvorenog prozora a karte pola metra od prozora, klokovi 1020/1500. Inače se slažem za ostalo da je sasvim pristojna. Da je naponska manje vrela bila bi stvarn odlična.

U prevodu Vapor-X Tri-X je rešenje :)

Od 4 kod ortaka 2 su u feleru posle nepunih mesec dana.
Na jednoj zakucao vent dok na drugoj vent pobegao iz ose kao da je pijan mlati. Asus 280x top.

Mudro zboris kolega, svaka ti je ko iz mojih usta (tastature).
;)

Pa normalno kad mi braca rudari to znamo iz prakse jer smo se poslednjih godinu i jace natestirali grafickih koliko vecina ovde nije ni videla. ;)

@Chabex,

Tacno, ja sam imao zapravo 2 problema sa vaporkama. Jedan je vrela naponska, drugi je hashrate koji nije mogao da predje ~670 kh/s. Oba ta problema sam resio flesovanjem BIOS-a. Barem ti to nije komplikovano uz pomoc ati win flash-a i dual bios-a. 2 minuta sve ukupno. Posle toga hashrate moze i preko 800, a naponska ~72s odvrnuta do daske.

Pozdrav

La.Prestige jel bi mogao meni pomoci oko flesovanja biosa... U pitanju je Sapphire dual x r9 280x 11221-00-20G model karte..
Isto imam problem pri kopanju scrypt novcica u linuxu nece preko 710kh/s da predje i napone nemogu da im diram. Stoje na 1.225v a vidim u dosta primera to ljude muci i kazu na 1.100v da im daje 760kh/s ... E sad nesto sam gledao oko tog flesovanja biosa preko ms dos-a da se radi, al ako ti kazes da si radio preko windowsa to bi bilo mnogo lakse :)
I koji bios bi trebao da ubacim da bih mi se voltaza otkljucala da mogu da je stelujem kako ja hocu?

Tacno, ja sam imao zapravo 2 problema sa vaporkama. Jedan je vrela naponska, drugi je hashrate koji nije mogao da predje ~670 kh/s. Oba ta problema sam resio flesovanjem BIOS-a. Barem ti to nije komplikovano uz pomoc ati win flash-a i dual bios-a. 2 minuta sve ukupno. Posle toga hashrate moze i preko 800, a naponska ~72s odvrnuta do daske.

A na koliko tebi radi, koji naponi, potrosnja, temperatura i iskop?!

La.Prestige - jel beše neki bios 39 otvara oči vaporkama? :) ili neki drugi? Baci neki link do tog dobrog biosa ako te ne mrzi..

Pa normalno kad mi braca rudari to znamo iz prakse jer smo se poslednjih godinu i jace natestirali grafickih koliko vecina ovde nije ni videla. ;)

@Chabex,

haj ostavi link od tog biosa ili ako si negdje postavio - baci link.

Pozdrav

La.Prestige jel bi mogao meni pomoci oko flesovanja biosa... U pitanju je Sapphire dual x r9 280x 11221-00-20G model karte..
Isto imam problem pri kopanju scrypt novcica u linuxu nece preko 710kh/s da predje i napone nemogu da im diram. Stoje na 1.225v a vidim u dosta primera to ljude muci i kazu na 1.100v da im daje 760kh/s ... E sad nesto sam gledao oko tog flesovanja biosa preko ms dos-a da se radi, al ako ti kazes da si radio preko windowsa to bi bilo mnogo lakse :)
I koji bios bi trebao da ubacim da bih mi se voltaza otkljucala da mogu da je stelujem kako ja hocu?

Done. ;)

A na koliko tebi radi, koji naponi, potrosnja, temperatura i iskop?!

Izvinjavam se sto kasno vidim, nisam obilazio ovaj podforum. Nazalost, Vaporke sam sve menjao Asusima tamo oko nove godine i iskreno sam debelo pogresio. Sad radim obrnuto i sva sreca da asus drzi cene pa usput mi i ostane nesto viska love.

Vapor-X sam drzao na 1050/1500 (cini mi se), voltaza je bila ispod 1,1V, temperatura jezgra je bila nesto smesno, tipa 61-62 stepena a naponska ~70. Naravno ventilatori su bili necujni jer sam ih drzao u sobi. Tako su trosile ~230W. Sada i na asusima drzim slicna setovanja, doduse sa nesto vecom voltazom i manjim klokovima. Vaporke posle flasha biosa su bacale ~740 kh/s a asus-i ~730 na istim setovanjima.

La.Prestige - jel beše neki bios 39 otvara oči vaporkama? :) ili neki drugi? Baci neki link do tog dobrog biosa ako te ne mrzi..

Nisam siguran ali mislim da jeste.

haj ostavi link od tog biosa ili ako si negdje postavio - baci link.

Evo DoX je to umesto mene odradio mada vidim sad ima ih na svakom cosku.

Vapor-X sam drzao na 1050/1500 (cini mi se), voltaza je bila ispod 1,1V, temperatura jezgra je bila nesto smesno, tipa 61-62 stepena a naponska ~70. Naravno ventilatori su bili necujni jer sam ih drzao u sobi. Tako su trosile ~230W. Sada i na asusima drzim slicna setovanja, doduse sa nesto vecom voltazom i manjim klokovima. Vaporke posle flasha biosa su bacale ~740 kh/s a asus-i ~730 na istim setovanjima.
Au kuku lele pa meni ovo nezamislivo dobro zvuci!!...meni trenutno rade na def naponu, podesene bacaju oko 720kh/s, najtoplija grafika ide preko 88 stepeni (fan na 60%), naponsku se plasim i da pogledam (sva sreca pa imam centos tj nemam win u kome mogu da proverim)...ne smem da pominjem da masina vuce oko 1150w iz zida!! :(

Ima neko iz NS sa iskustvom i voljan da pomogne u flesovanju biosa i podesavanju sistema, da dobijem bar nesto priblizno ovim Prestiznim vrednostima, dogovoricemo se za cifru tj necu ostati duzan!!

Poslednja izmena:
Jel pricas o onoj sa v2 serijom hladjenja?! Daj molim te ispisi ili linkuj ako si vec negde pisao koliko se greje pri kopanju skripta, koji naponi, koliko baca khs i koliko trosi struje?!

Kod mene su 280X V1, dakle 2 slot karta, nije ona debela. Fan je na 50% manual, temperatura pri scryptu za "slobodnu" kartu je 60C pri 1020/1465 uz napon 1,043V (Trixx Napon). karta koja je 2 slota iznad i teze vuce vazduh zbog prve bude na 72C.

Na extenderima sve se ponasaju kao "slobodna" karta, tj. kad vuku nesmetano vazduh idu na max 60C sa navedenim odesavanjima. Ja trenutno nema extendera, skupi su, ap da toplijeg vremena teram bez njih. Na tim podesavanjima koja sam naveo 2 karte + masina trose 480W "iz zida" na BeQuiet 630W napajanju. bacaju 712kh/s svaka.

Na MAX Coinu daje 340MH/s sa 1020/1000 uz isti napon. Greju se za 10-12C manje. Dakle oko 50C. Trosi 100W manje cela masina - 380W ;)

Poslednja izmena:
Au kuku lele pa meni ovo nezamislivo dobro zvuci!!...meni trenutno rade na def naponu, podesene bacaju oko 720kh/s, najtoplija grafika ide preko 88 stepeni (fan na 60%), naponsku se plasim i da pogledam (sva sreca pa imam centos tj nemam win u kome mogu da proverim)...ne smem da pominjem da masina vuce oko 1150w iz zida!! :(

Ima neko iz NS sa iskustvom i voljan da pomogne u flesovanju biosa i podesavanju sistema, da dobijem bar nesto priblizno ovim Prestiznim vrednostima, dogovoricemo se za cifru tj necu ostati duzan!!

Samo da potvrdim ovo što proday kaže - default 1.2V Vapor-X (7 kom sa V43 BIOSom (stabilan) i jedna sa V42 (nestabilan, varira 620-630khash) BIOSima) @992/1250 daju oko 666khash i drže se na ~75-80 stepeni , ali VRM ovi su previsoko, 85-100.

Sad testiram sve na 1,068V, deluju stabilno, potrošnja umesto 1150W iz zida je ~1080W i temperature su koji stepen niže, ali slabo je to sve još uvek, mada mi deluje kao da je ovaj Trixx spustio samo jednu kartu umesto sve 4, barem kada poredim temperature.

Pa sto ne probas edit biosa i smanjis napon da im bude 1100mv def ?

Probaću, nadao sam se da će onaj što je DOX okačio biti OK, sad sam ubacio njega - jeste on default 1.256V, ali za sad rade karte 992/1250@1,05V pa da vidimo temperature.

Alternativno - to što kažeš, mod originalnog na 1,1V pa test...

Za sad sam izguglao da je onaj V39 za karte sa Hynix memorijom, dok su ove novije sve sa Elpidom (kao i moje) i ona dva BIOSa što su V39 sa techpowerup ne rade kod mene.

Ništa posebno, fan profil je skroz drugačiji, odvrnuti su na 2500-3000 rpm i drže na oko 65c, ali iz zida i dalje ide 1140W iako je setovano na 1081mV tako da sam batalio to, sad editujem ovaj moj originalni na niži napon pa ćemo da vidimo šta kaže...

edit. 1050mV nije stabilno, pa sam pomerio na 1081mV, ali ne vidim neki napredak - 1020/1464 ili 1050/1500 neće ni tako, 675khash na 992/1250 i ventilatori na 70% mi se ne sviđa.

edit2. evo posle 15 minuta sa BIOSom u prilogu - u pitanju je 015.042.000.001.000000 (113-2104XTLBG6A-V43) BIOS sa promenjenim naponom na 1081mV. Potrošnja iz zida smanjena na 1030W, temperature nešto pristojnije, s obzirom da još nisam nikakav fan usmerio ka mašini. Podešavanja cg minera sa slike su

Kod:
cgminer.exe -o stratum+tcp://eu-2.liteguardian.com:3333 --scrypt --thread-concurrency 8193 -g 2 -I 13 -w 256 --lookup-gap 2 --expiry 5 --gpu-engine 992 --gpu-memclock 1250

Prilozi

• new1081.png
    new1081.png
    374.9 KB · Pregleda: 125
  • NEW1081.7z
    36.9 KB · Pregleda: 49
Poslednja izmena:
Ako bog da i Appletovo slobodno vreme, mi cemo u cetvrtak da natrefimo nesto da radi malo bolje ... ili cu da molim prijatelja sto ima hladnjacu da selim masinu kod njega :D

Temperatura sobe mi oko 23C, a temperatura R9 280X DualX se povecala za 4C nego sto je bila na cak 24C sobne temp ? Gledao hladnjak i nista, cist kao suza i ima dva 120mm vent koji ubacuju vazduh spreda i 200mm u krovu da ventilira. Zasto povecanje temp ako je nisam ni OC-ovao ?

Koliko vidim to je neki verzije 44 i na njemu je napon preko 1.256

La prestige, ako imas taj super bios o kojem pricas negde sacuvan, molio bih te da ga uploadujes.
Tako je, ali sam ja preko Trixx-a najnormalnije spustao voltazu na 1.09v i tada dobijas "prave" temperature.

Proday je na smos linuxu pa nema opcije da smanji napon .

Centos da budemo precizniji, a sto se potrosnje tice, ceo sistem kada radi ltc/doge, trenutno vuce 1260W...skidam kapu ovom napajanju sto gura to sve vec 3 meseca!!

Jel moze neko da da link za tu v39 verziju?! Imam hynix memoriju na kartama ali biosa nigde...na techpowerupu imam samo neke v41 v42 i v44 tipa

Temperatura sobe mi oko 23C, a temperatura R9 280X DualX se povecala za 4C nego sto je bila na cak 24C sobne temp ? Gledao hladnjak i nista, cist kao suza i ima dva 120mm vent koji ubacuju vazduh spreda i 200mm u krovu da ventilira. Zasto povecanje temp ako je nisam ni OC-ovao ?

ako je napolje toplije eto ti povecanja

ako je napolje toplije eto ti povecanja
Problem je sto je temp u sobi manji nego ranije zbog ne ozracenosti radijatora, a temp grafe se povecao ? Danas testirao sa Furmarkom odvrnutim do daske i on je podigao temp do max 63C posle 2h testiranja, a BF4 posle tipa 1h dodje do 65C ?

Da pitam sta su ove UEFI verzije, i koja je prednost, ako je uopste ima?

Vrh Dno