Šta je novo?

AMD R9 280X zvanicna tema!

Jok, isti bios i kad se upali ono uefi dugme sa strane

Poslao sam je tj odneo u radnju pa ce je oni poslati na reklamaciju. Sad ja rekoh da ako ne moze nista da doplatim par hiljada i da uzmem novu e sad vise ni sam ne znam dal da opet uzimam ovu r9 ili neku nvidiu. Koja je po performansama u rangu sa ovom ako zna neko

A vidis i kad pustim neki stress test ili igru on nagruva do 79-80 stepeni i tako drzi 5 minuta samo jedan fan i onda jedva upali drugi.

Prilozi

• pre slanja na reklamaciju original bios.jpg
    pre slanja na reklamaciju original bios.jpg
    129.5 KB · Pregleda: 83
Poslednja izmena:
Jadi mu ga znali, pametno je sto si reklamirao. Ja sam doplatio 3900 din za ASUS R9 280X (32099 za Sapphire je placeno pre Nove godine i sad moram da dam jos 3900 ) a od Nvidie jedino GTX770, i za nju bi ti trebalo oko 5000din doplate. To je pod uslovom da je od ASUS-a i da je za DualX placeno 32000din :)

Da, ja sam moju platio 32.199. Cekaj znaci kad me pozovu posle tih 15 dana, mogu da trazim zamenu uz doplatu? Sta je bolje da uzmem onda asusovu ili 770gtx?

Pa ne znam, i ja sam se lomio oko toga. Kada bolje pogledam Nvidia nudi vise, ali je malo ogranicena po pitanju OC zbog njenih sigurnosnih mera da se ne dira napon. Potrazi na netu. A obe grafike su od ASUS-a i R9 280X i 770GTX.
Linkovi od cena:
http://www.emmi.rs/grafi%C4%8Dke-kartice-%28vga%29-amd-radeon-r9-280x-asus-oc-3gb-gddr5.11.html?productId=37361
http://www.emmi.rs/grafi%C4%8Dke-kartice-%28vga%29-geforce-gtx770-asus-oc-2gb-ddr5.11.html?productId=35735
Link od grafi na sajtu ASUS-a:
http://www.asus.com/Graphics_Cards/R9280XDC2T3GD5/
http://www.asus.com/Graphics_Cards/GTX770DC2OC2GD5/
Pa ti vidi sta ti se vise svidja od ponudjenih tehnologija. Ali moras zvati servis, inace ce ti poslati identicnu zamensku grafu, tj. Sapphire R9 280X Dual-X. Moras da zoves i da naglasis da zelis ASUS uz doplatu. Meni se najiskrenije vise svidja 770, ali uzeh 280X :D

Aha da ne cekam da prodje 15 dana nego da zovem servis odmah? Ovaj mi u radnji rece da salju tek u cetvrtak. Jedino da zovem u petak. Jel nece da prave problem ako hocu da uzmem drugu uz doplatu a ovu sam koristio od 6. decembra? Mislim pristaju na to uz doplatu?

Ja uzeo u winwinu a ova 770 je tamo 41.999 a 280x je 37.990 a ja ovu platio 32.199

Poslednja izmena:
Koja od ove tri grafe je bolja tj da je manje bučna i hladnija jer su mi ove tri najjeftinije za uzeti:

Sapphire R9 280X dual X
VTX R9 280X
XFX R9 280X

Aha da ne cekam da prodje 15 dana nego da zovem servis odmah? Ovaj mi u radnji rece da salju tek u cetvrtak. Jedino da zovem u petak. Jel nece da prave problem ako hocu da uzmem drugu uz doplatu a ovu sam koristio od 6. decembra? Mislim pristaju na to uz doplatu?

Ja uzeo u winwinu a ova 770 je tamo 41.999 a 280x je 37.990 a ja ovu platio 32.199
Nista te ne kosta da nazoves i da se raspitas da li moze. Ja sam bar tako uradio, jer je Alti bio moj serviser. Ja sam samo nazvao i pitao da li moze zamena posto mi ova ne odgovara i oni su rekli da moze ASUS uz doplatu, a posto je 770 skupla toliko, onda ti se ne isplati ici na nju.

Koja od ove tri grafe je bolja tj da je manje bučna i hladnija jer su mi ove tri najjeftinije za uzeti:

Sapphire R9 280X dual X
VTX R9 280X
XFX R9 280X
Moje iskustvo je sledece sa Dual-X:
-max temp u dobrom kucistu je oko 65C sa OC od 1100MHz na jezgru i memorija standard( nju nisam dirao)
-vent ide do 46% sa tim podesavanjima i moze da se cuje, a preko 50% vrlo je bucan jer se tad vrti na 3000-3500 obrtaja, dok u idle je vrlo tiha
-ne savija se pcb i imalo je tu jos prostora za OC, ali to je vec bila factory OC BF4 edition sa 1020MHz na jezgru
Sad XFX je dobio dobre ocene na HARDOCP sajtu :)
http://www.hardocp.com/article/2014/02/16/xfx_double_dissipation_r9_280x_video_card_review/10#.U3KOHyh6joY

Iz ovoga XFX R9 280X nije neki overclocker ali vjerovatno to i cjena govori, neznam dal bi se dobilo nešto veći overclock kad bi išla pod vodu

Iz ovoga XFX R9 280X nije neki overclocker ali vjerovatno to i cjena govori, neznam dal bi se dobilo nešto veći overclock kad bi išla pod vodu
Sto je jos zesce, ja sam moju DualX nagurao do 1100MHz uz power limit od 20%, a mogla je sigurno jos, ali nisam hteo da je silim. Ali napon ne moze da se dira na njoj i ima samo jedan senzor za temp GPU, dok za ostale temperature moras da se snalazis :/ I Dual-X je imao vrlo dobar ASIC kvalitet. Imao sam dve i jedna je bila 70% a druga oko 75%. A sam hladnjak radi posao izvanredno, ali jeste malo bucniji kada se predje 50%. Uskoro mi stize ASUS R9 280X, pa cu da vidim kakva je u poredjenju sa njom. I jos jedna mana AMD karti je driver koji ima tendenciju da bude nestabilan kada bas povecas frekvenciju, iako grafa ne baca artefakte i slicne gluposti.

Dosla je ASUS R9 280X DCu II TOP :D Sad malo da je testiram i da vidim sta moze :)

Ja reko malo da je przim u Furmmarku, kad ono burn in test sa DX11 preset-om baca temp od 80C sa skakanjem opterecenja od 69% do 100% u intervalima od 2s. Ne znam sta nije uredu. Sa stock podesavanjima 3DMark 11 sa performance podesavanjima daje score od 10197P i max temp od 72C sa 36% obrtaja venta. Jos moram da ispitam danas i da vidim dokle ce ici, mada me ne raduje ASIC quality od 61,5% :(
bench.png
I ima jos jedna anomalija. Kada poredim slike 3DMark11 sa DualX i ASUS grafam, DualX ima nizi score za 200P, ali je combined veci za oko 140 poena, dok je CPU score isti ?!
Bench SS.png

Poslednja izmena:
Jesi istu verziju drivera koristio u ova dva testa npr. asus 14.1 i dualx 14.1 možda je zbog tog drugačiji score

Jesi istu verziju drivera koristio u ova dva testa npr. asus 14.1 i dualx 14.1 možda je zbog tog drugačiji score
Razlika je u 20MHz na jezgru. I nasao sam na par sajtova da Furmark burn in test izaziva throtlle na ASUS R9 280X i podizanje temp do 80C, dok Heaven i Valley ide max do 71C kao i u igrama. Zasto je to tako ne znam. Kada pokrenem Opengl 4 test u Furmarku onda temp ide max do 67C, ali se cuju zavojnice, dok kada se vozi DX11 ili DX10 nista se ne cuje. Samo DX9 izaziva da zavojnice vriste i na ASUS i na Sapphire modelima i naravno ogromnu proizvodnju toplote iz nekog razloga. Moze biti zato sto igre iz DX9 ere idu na 1500FPS :D Inace karta se vrhunski ponasa u igrama i ne cuje se tokom rada, a moze to i malo bolje na GPU i memoriji, samo da nadjem vremene, jer ventilatore mogu da trpim kada rade na 48%. Vec preko 48% postaju malo dosadni.
EDIT: U Valley dostize max 73C pri 40% vent brzine. Isad kada sam imao oba modela, mogu da kazem da je DualX bolji i da ASUS ne vredi 3900 dinara vise. Jeste da je to sexy karta, ali performanse su iste. Cak je i Sapphire hladniji od ASUS-a, jer sa 46% vent Sapphire ostvaruje 64C max sa malo vecim nivoom buke.

Poslednja izmena:
Sad si me razočarao izjavom da je DualX bolji od Asusa, baš sam mislio potrošiti više pa uzeti Asus a zaobići Sapphire i VTX, izgleda da je najbolja Trixx

Pa to je već u testovima bilo, uključujući i Benchmark da ASUS nije baš neko hlađenje, samo zauzima tri slota. Tom's Hardware je mislim isto rekao...

Pa to je već u testovima bilo, uključujući i Benchmark da ASUS nije baš neko hlađenje, samo zauzima tri slota. Tom's Hardware je mislim isto rekao...
Ovo je dual slot verzija. ASUS R9 280X DC II V2 je triple slot.
Sad mi zao sto vratih DualX, imala je ASIC od 75% :(:(

To je odlicna kartica, sad sto ti drzis default napon od 1,2V to je vec druga stvar. Stavi Sapphire Trixx i spusti napon na 1,1V umesto sto je na 1,2V. Izgubices 7-8C. Takodje radice ti na 1100Mhz za GPU cak i sa spustenim naponom.

To je odlicna kartica, sad sto ti drzis default napon od 1,2V to je vec druga stvar. Stavi Sapphire Trixx i spusti napon na 1,1V umesto sto je na 1,2V. Izgubices 7-8C. Takodje radice ti na 1100Mhz za GPU cak i sa spustenim naponom.
To probam sutra, hvala na predlogu :) Rece mi delevic da za ASUS karte ASIC od 61,5% odlican :) I posle dosta igranja nocas, max temp je 68C :D Kao WoT zahtevna igra. I iskusio sam artefakte u BF4 sa power limit +20% bez menjanja clocka ? A kada vratim power limit na stock, onda sve normalno radi. I jos jedna enigma. MSI Afterburner ocitava 1144mV, GPU Tweak ocitava 1189-1200mV, a HWMonitor ocitava 1,2V. Kom programu da verujem ?

Afterburneru veruj ... Ja ih koristim uporedo sa MSI 280x na kojima sam fixirao napon na 1100 mv dok je na Asuskama 1144mv a u gpu-z pise da je 1200mv sto nije tacno . Govorim iz iskustva jer kopam sa njima i trose malo vise od MSI jer su na vecem naponu a hladnije su od MSI . Da je karta na 1200mv trosila bi mnogo vise od 10w naspram MSI . Dakle 2xMSI na 1100mv trose 570w a 2x280x Asus na 1144mv trose 590w tako da sam 100% da je to taj napon ;)

To probam sutra, hvala na predlogu :) Rece mi delevic da za ASUS karte ASIC od 61,5% odlican :) I posle dosta igranja nocas, max temp je 68C :D Kao WoT zahtevna igra. I iskusio sam artefakte u BF4 sa power limit +20% bez menjanja clocka ? A kada vratim power limit na stock, onda sve normalno radi. I jos jedna enigma. MSI Afterburner ocitava 1144mV, GPU Tweak ocitava 1189-1200mV, a HWMonitor ocitava 1,2V. Kom programu da verujem ?

Na tom 280x ASUS afterburner ne moze menjati napon. Koristi Trixx za promenu napona na ASUS 280X. AKo imas samo 1 kartu mozes i sa Asusovim GPU Tweakom.

Afterburneru veruj ... Ja ih koristim uporedo sa MSI 280x na kojima sam fixirao napon na 1100 mv dok je na Asuskama 1144mv a u gpu-z pise da je 1200mv sto nije tacno . Govorim iz iskustva jer kopam sa njima i trose malo vise od MSI jer su na vecem naponu a hladnije su od MSI . Da je karta na 1200mv trosila bi mnogo vise od 10w naspram MSI . Dakle 2xMSI na 1100mv trose 570w a 2x280x Asus na 1144mv trose 590w tako da sam 100% da je to taj napon ;)

Inace imas ASUS 280x DCII u rasponu od nekih 1,144V do 1,2 V kao default. Nazlaost i kod njih ASIC nije garantovano dobar.

Inace imas ASUS 280x DCII u rasponu od nekih 1,144V do 1,2 V kao default. Nazlaost i kod njih ASIC nije garantovano dobar.
Mene interesuje, da li karta sama podesava koliko joj napona treba, jer u nekim igrama iako opterecenje ode na 100%, napon ide do 1166mV, dok u Valley ide do 1,2V. Znaci afterburner za monitoring, a trixx za prckanje napona :D

Hahaha, naso sam problem zasto i DC II TOP ima iste probleme kao i DualX :D Problem je u nedovoljno hladjenim memorijskim cipovima. Kod DualX jedan nije bio hladjen i imala je problema, kod ASUA svih 12 cipova nije hladjeno, vec su goli i jos su overklokovani ! Ima da nabavim 12 Zalman ZM-RHS1 hladnjaka (dodje ih oko 8 komada za 699 din) i da ih stavim na cipove. Da konacno imam normalnu graficku. Ovo resenje sam nasao na ROG forumu, gde ima tema od 22 strane u vezi artefakata koje baca ASUS R9 280X DCII TOP :O Oko 80% ovih karti daje artefakte u igrama, a i ja sam ih dobijao sinoc u BF4 i to dosta, dok u benchmarkovima ih nema. Ovo moram da probam :D

Vrh Dno