Šta je novo?

Poslednje pročitane knjige

Gospođica - Ivo Andrić

Remek delo, kao i sve ostalo kod Andrića, teške stvari na jednostavan i lagan način.

Gospođica - Ivo Andrić

Remek delo, kao i sve ostalo kod Andrića, teške stvari na jednostavan i lagan način.
Nadam se da nije preveliki Off ali "Gospodjica" igra u Jugoslovenskom dramskom...
Iskrena preporuka bez obzira da li ste čitali knjigu ili ne!

To kill a mocking bird - Harper Lee

"Ubiti pticu rugalicu" - ukratko genijalna.
"U anketi sprovedenoj2006. godine,Udruženje bibliotekara Velike Britanije je ovom romanu dalo višu ocjenu od Biblije, proglasivši ga za „djelo koje bi svaka odrasla osoba trebalo da pročita za života“

Kome je dovoljno intrigantna ocena neka pročita roman, po mome nije preterana.

Hvala na ideji, inače obožavam taj film

Al dali "višu ocenu od Biblije" HIT. Svakako sjajna knjiga.

Nadam se da nije preveliki Off ali "Gospodjica" igra u Jugoslovenskom dramskom...
Iskrena preporuka bez obzira da li ste čitali knjigu ili ne!

Da, mada vidim po opisu predstave da i nije verna kopija knjige vec je dato dosta i na stvari koje su u knjizi sporedne, što ne mora da znači ništa...pozorište je posebna forma i predstava može biti loša ili dobra što i nema puno veze sa delom po kojem je rađena...

Poslednja izmena:
Procitao pre neki minut LOTR-Druzina prstena.
Ja koji nisam ljubitelj citanja knjiga,procitao sam ovu knjigu sa velikom paznjom i stvarno knjiga je savrsena. Sve preporuke.
Od sutra/prekosutra krecem na Dve kule

Da li neko mozda ima u .mobi ili.epub formatu Leto noci od Simmonsa ili bilo sta drugo od njega (treba mi i ukleta zima)?

Procitao pre neki minut LOTR-Druzina prstena.
Ja koji nisam ljubitelj citanja knjiga,procitao sam ovu knjigu sa velikom paznjom i stvarno knjiga je savrsena. Sve preporuke.
Od sutra/prekosutra krecem na Dve kule

Procitaj ti druze Dostojevskog, Lotr je zabavno stivo a D. su Knjige :)

Procitaj ti druze Dostojevskog, Lotr je zabavno stivo a D. su Knjige :)

Slazem se. Prateci temu vidim da ljudi citaju fantazi do besvesti koji sustinski nema nikavu vrednost osim zabave, naravno... I ja volim fantastiku, fantazi ne, osimu igrama, , ali tu i tamo procitam neku takvu knjigu...poslednji put po malo Pracheta i A. Klarka...ali to je 10-20% procitane literature...sve vise u duzem periodu bi bilo gubljenje vremena...cak i Dostojevski je primereniji nekom adolescentskom uzrastu, zato i jeste lektira za srednju skolu bar bila u moje vreme...
Pridružujem se apelu za citanjem knjiga koje ostavljaju iskustvo preneto pisanom reci i najsnažnije preporučujem ŽOZEF FUŠE LIK JEDNOG POLITIČARA.
Ako mislite da je politicka knjiga, pa najmanje je to...knjiga o francuskoj revoluciji, istini o tome i istini o ljudima i njihovoj prirodi, promenama i idealima, knjiga koja menja stanje svesti...Naucite nesto - odakle onaj izraz "Fušeriti"!

Poslednja izmena:
Pesma leda i vatre (A Song of Ice and Fire) - serijal na osnovu koga se snima serija "Igra Prestola". Neverovatno delo, veoma kompleksno. Neophodno je nekoliko citanja da se pohvataju sve finese. Mana je sto je dosad izdato (i napisano) samo 5 knjiga od ocekivanih 7.

Posle ovoga LOTR deluje kao prica za malu decu (da ne bude zabune: LOTR obozavam i do sada sam ga procitao 3 puta - prvi put pre skoro 30 godina)

Pozdrav

Slazem se. Prateci temu vidim da ljudi citaju fantazi do besvesti koji sustinski nema nikavu vrednost osim zabave, naravno... I ja volim fantastiku, fantazi ne, osimu igrama, , ali tu i tamo procitam neku takvu knjigu...poslednji put po malo Pracheta i A. Klarka...ali to je 10-20% procitane literature...sve vise u duzem periodu bi bilo gubljenje vremena...cak i Dostojevski je primereniji nekom adolescentskom uzrastu, zato i jeste lektira za srednju skolu bar bila u moje vreme...
Pridružujem se apelu za citanjem knjiga koje ostavljaju iskustvo preneto pisanom reci i najsnažnije preporučujem ŽOZEF FUŠE LIK JEDNOG POLITIČARA.
Ako mislite da je politicka knjiga, pa najmanje je to...knjiga o francuskoj revoluciji, istini o tome i istini o ljudima i njihovoj prirodi, promenama i idealima, knjiga koja menja stanje svesti...Naucite nesto - odakle onaj izraz "Fušeriti"!

+1 za sve što si rekao.

...ima "Dostojevskog" i u ostalim zanrovima, ali posto su pisani samo za odredjenu vrstu publike nisu tako poznati kao npr. "Zlocin i kazna", koji je pisan u realnom svetu za siroke mase, pa se lakse shvata.

Ali dobro me podseti jer sam jos odavno bio planirao da procitam "Zli dusi"... skroz sam bio zaboravio. THX!

Poslednja izmena:
...ima "Dostojevskog" i u ostalim zanrovima, ali posto su pisani samo za odredjenu vrstu publike nisu tako poznati kao npr. Zlocin i kazna, koji je pisan u realnom svetu za siroke mase, pa se lakse shvata i prihvata.

Nema Dostojevskog u ostalim zanrovima, on je jedan jedini, ostalo moze samo da lici. Neko je bio pametan pa ga uvrstio u literaturu za skole ali mozak na tom nivou ne moze da shvati nego kad pocne da odrasta ponovo vrati na istu i cita ali sad sa razumevanjem.
U duhovnom, literarnom a i u ostalim vidovima mozes da ne procitas neke knjige i da se kaze da nisi nista propustio al ako nisi citao bar pola ili vecinu dela Dostojevskog onda se moze reci da je nastalo ostecenje. Doduse u literarnom postoji niz pisaca ali da ne stetimo temu.

Poslednja izmena:
... slazem se da se svakim novim citanjem moze provaliti nesto novo, pogotovo kod ovakve literature, ali meni je i prvo citanje za lektiru ostalo u secanju jer smo posle u razredu dosta dugo diskutovali i razmenjivali stavove.

Malo mesate zanrove....samim tim je i nepojmljivo savetovati nekome da umesto epske ili naucne fantastike cita nesto poput realizma ili modernizma..Kao da nekom savetujes da ne slusa progresivu poput npr Pink Flojda nego da uzme Cajkovskog..
Obaska sto su i Tolkin i Dostojevski kao predstavnik ruske skole, probili granice zanra i postali klasici i "obavezna literatura" za procitati dok ne riknes(zajedno i sa Orvelom i sa Selindzerom, Kafkom, Andricem, Markezom, Hemingvejem, )
Kulturni greh bi bio ne procitati jednog od njih, a ne da se jedan cita umesto drugog.:)

Ruski pisci su cesto odbojni, zbog te lektire iz srednje(jer su tad smaraci, pa u kasnijim godinama se secas da su bili dosadni, pa se zato obicno preskace). Realno ko je citao Karenjinu, Karamazove, Rat i Mir, i opise (a la kadrovi Rados Bajic), zna na sta ciljam.A opet Karamazove sam otezao mesecima, Zlocin i kaznu procitao u dahu, Tolstojev Rat i mir jedva zavrsio dok sam Karenjinu citao nekoliko puta.

S druge strane Martin(igra prestola) jeste pitak i lak za citanje, ali ni blizu kvalitet nekoga ko je stvorio ne samo novi svet, povezao rase i osmislio jezike vec i stvorio nova pisma...toliko duboku mastu jos niko nije dostigao na nivou na kom je to radio Tolkin..iako pripadaju istom zanru.

Malo mesate zanrove....samim tim je i nepojmljivo savetovati nekome da umesto epske ili naucne fantastike cita nesto poput realizma ili modernizma..

... ali realizam mogu svi da citaju, dok kroz fantastiku i nije bas tako lako komunicirati sa sirokom publikom... Hocu da kazem da i od publike zavisi kako ce prihvatiti i osetiti ono sto pisac pokusava da prenese.

Poslednja izmena:
Hvala na linku. Našao i ja na engleskom. Videcu kako će ići, jer mi je nekronimikon bio dosta težak za razumeti npr

Necronomicon je delom pisan i staroengleskim,upotrebljavane subrecinkoje danas niko ne koristi a Summer of Night i Winter Haunting su pisani modernim engleskim koji mozemo cuti u filmovima i serijama

Evo par toplih preporuka koje sam citao ovih dana

Artur Klark - Kraj Detinjstva
Kristofer Dzon - Smrt Trave
Boris Vian - Jesen u Pekingu

Citao sam i Igre Gladi ali mi prva knjiga lici malo vise na teen dromansu (drama+romansa :)) nego na neku akciju i fantastiku, mada ima i tih elemenata. Nzm, videcu kako bude isao drugi i treci deo.

Spremio sam se da citam Witcher sagu, mada ne znam tacno kada cu, kada dodje na red verovatno.

Zavrsio igre gladi, ok, moze da prodje, no sve vreme sam zamisljao Donalda Saterlenda u belom odelu sa crvenom ruzom...badass...:)

Dimo Bucati - Prodavnica tajni (Sedam spratova je drugi naziv) za ljubitelje Kafke topla preporuka.

"Drugovi, nebo mi obećava pobedu! Ne nama no Rimljanima valja se bojati! Pogledajte na bojno polje, tamo nema mesta za kukavice, svi do jednoga cemo izginuti ako ne pobedimo! Sta nam može pouzdanije obezbediti pobedu no takav zavet, šta li od takvog zaveta moze čvršce usaditi u nama veru da nas nebo zaštićuje! Drugovi, Bogovi nas postaviše između pobede i smrti" - Rece Hanibal pred bitku sa Rimljanima i pobedi :d

Ako nekog interesuju slicni govori ima i Bajazitov, obavezno da procita Retoriku od Branislava Nusica, ne samo da bi citao izmedju redova kada mu politicari obecavaju "vilenjake u koje verujemo", vec zato sto osrednji inzinjeri dobri govornici zaradjuju vise od odlicnih inzinjera ali "autisticnih" :d

Podsetio bih komentatore koji velicaju Dostojevskog a osudjuju to sto ljudi beze u svet maste citajuci fantastiku, zaboravljaju da knjige proizvode dva efekta, pasivni i aktivni. Pasivni je da citanje bilo cega obogacuje vokabular, a sto doticni zanemaruju, pa donosi korist.

Uostalom, Steve Jobs je govorio: "stay foolish.." :p

Podsetio bih komentatore koji velicaju Dostojevskog a osudjuju to sto ljudi beze u svet maste citajuci fantastiku

Pogresno si razumeo a kad to covek vidi onda se upita sa kakvim razumevanjem citas knjige uopste, nismo nikog osudjivali samo smo ukazali na razliku izmedju stripa i prave knjige. I ja sam ko klinac citao " Leslija Eldridza " aka Ninju ali za nekog kome je to jedina literatura mora da se ukaze na pravi put makar on njime nikad i ne krenuo.

Poslednja izmena:
Gledaj " osudjivati " je jaka rec za razliku u stivu. Niko ih ovde nije osudjivao, dobro je da citaju. Cak su i stripovi deo izgradnje karaktera u dece i kao takvi bitni za razvoj. Prirodno je da neko sa 40 cita drugaciju vrstu od onog sa 20 mada ima progresivnih koji i sa 14 citaju nesto sto 80 nikad nece. Ovo je svakako dobro mesto da covek nadje nesto sto je vredno a propustio je.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno